BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με κονδύλι 10 δις καλεί η Κομισιόν σε ψηφιοποίηση της γεωργίας

Οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση της γεωργίας αποτελούν προτεραιότητα της Κομισιόν, η οποία κρίνει την αξιοποίησή τους ως έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης του τομέα αλλά και απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων τόσο της μελλοντικής όσο και της επερχόμενης ΚΑΠ.

Texnologia-Commission

47
0

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης στη γεωργία, με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα, ενώ ταυτόχρονα θα απλοποιήσει την καθημερινή εργασία των γεωργών. Αυτό θα είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από την τρέχουσα και τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).»

Όπως αναφέρεται  στην ανακοίνωση, σε συνέχεια της διακήρυξης για ένα «έξυπνο και βιώσιμο ψηφιακό μέλλον για την ευρωπαϊκή γεωργία και τις αγροτικές περιοχές» που υπέγραψαν τα περισσότερα κράτη μέλη τον Απρίλιο, η Επιτροπή συναντήθηκε με τα κράτη μέλη στις 15 Μαΐου 2019 για να παρουσιάσει και να συζητήσει τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση στη γεωργία. ευκαιρίες που προσφέρει στον τομέα. «Μέσω της ΚΑΠ, η Επιτροπή στοχεύει να διευκολύνει την ανάπτυξή της σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», υποστηρίζεται.

Ειδικότερα η Κομισιόν θεωρεί πως η καινοτομία και η χρήση νέων τεχνολογιών προσφέρουν λύσεις κερδοφόρες στη γεωργία. Αυτό σημαίνει συνδυασμό οφέλους για το περιβάλλον και το κλίμα, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και η ανταγωνιστικότητα.

Ωστόσο, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών παραμένει πολύ κάτω από τις προσδοκίες και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτό το κενό πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων αγροτών, θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και θα επωφεληθούν από αυτήν.

Ο κ. Jerzy Plewa, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Επιτροπής δήλωσε:

Οι προτάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020 λαμβάνουν επίσης υπόψη τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών στον τομέα. Για παράδειγμα, περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση του Εργαλείου αειφορίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τα θρεπτικά συστατικά (FaST) από δικαιούχους υποστήριξης εισοδήματος. Το εργαλείο αυτό στοχεύει στη διευκόλυνση της βιώσιμης χρήσης λιπασμάτων για όλους τους αγρότες στην ΕΕ, ενώ συγχρόνως ενισχύει την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα.

Με την επισήμανση των ευκαιριών που διατίθενται μέσω της χρηματοδότησης Horizon2020 και Horizon Europe, του δικτύου EIP-AGRI, «χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης», η Επιτροπή ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από τα διαθέσιμα εργαλεία και μέσα. Για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο, η Επιτροπή πρότεινε κονδύλιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα των τροφίμων, της γεωργίας, της αγροτικής ανάπτυξης και της βιοοικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe.

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στις αγροτικές περιοχές και στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής θα είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ανταπόκριση στις τρέχουσες προκλήσεις όπως η αύξηση των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, η τροφοδότηση του αυξανόμενου πληθυσμού και η εξασφάλιση γενετικής ανανέωσης του γεωργικού τομέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές