BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με 3 σενάρια για εξωτερική σύγκλιση στο Πολυετές οι αρχηγοί

Με τρία σενάρια για την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. μετά το 2020, όπως αυτά περιγράφονται στην σελίδα 35 της έκθεσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που κατέθεσε η απερχόμενη Ρουμανική προεδρία, προσέρχονται την Πέμπτη 20 Ιουνίου οι αρχηγοί των κρατών μελών στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

_66404178-3F91-144C-86CD-B38DBE7A16C2_

Μαρία Γιουρουκέλη

7
0

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την ελληνική αντιπροσωπεία να απορρίψει τα όποια σενάρια που θα φέρουν μείωση 50% επί των άμεσων ενισχύσεων για τους αγρότες της χώρας μας.

Η εν λόγω έκθεση αφορά συνολικότερα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ε.Ε. για το χρονικό διάστημα από το 2021 έως το 2027, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, και όπως τονίζεται από την Ρουμανική Προεδρία πρόκειται για ένα σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο έχει συνταχθεί με ευθύνη της - χωρίς να δεσμεύει καμία αντιπροσωπεία κράτους – μέλους – με γνώμονα την αρχή ότι «δεν υπάρχει συμφωνία έως ότου επιτευχθεί συνολική συμφωνία».

Μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη 18 Ιουνίου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, και όσον αφορά τα σενάρια για την εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, όπως περιγράφονται στην σελίδα 35 της έκθεσης για το ΠΔΠ, έχουν ως εξής:

«Πυλώνας Ι

Εξωτερική σύγκλιση

  1. Η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων θα συνεχιστεί. Όλα τα κράτη μέλη με άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο κάτω του [90]% του μέσου όρου της ΕΕ θα καλύψουν το [50]% του χάσματος μεταξύ του τρέχοντος μέσου επιπέδου άμεσων ενισχύσεων και το [90]% του μέσου όρου της ΕΕ σε [έξι] ίσα βήματα αρχής γενομένης από το 2022. Η εν λόγω σύγκλιση θα χρηματοδοτηθεί [κατ’ αναλογία] από όλα τα κράτη μέλη [των οποίων οι άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ΕΕ]. [Η σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων διασφαλίζει ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα λάβει άμεσες ενισχύσεις κάτω του [x]% του μέσου όρου της ΕΕ έως το έτος 202[X], πριν από τις αλλαγές που οφείλονται στο μεταφερόμενο ποσό μεταξύ των δύο πυλώνων της ΚΓΠ]
ή

Δεν θα υπάρξει περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων. Όλα τα τρέχοντα επίπεδα άμεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο θα προσαρμοσθούν [κατ’ αναλογία] σύμφωνα με το συνολικό ανώτατο όριο.

ή

Η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων θα ολοκληρωθεί πλήρως το 202[X]».

Άμεση απόρριψη για να μην επέλθει μείωση των ενισχύσεων 50%  ζητά η Ν.Δ.

Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων αλλά και την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα, να μην υποχωρήσουν έναντι των απαιτήσεων των χωρών του Visegrad και των Βαλτικών Χωρών, που επιδιώκουν την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων εντός της δεκαετίας, αντί το 2067 που ήταν το αρχικό σενάριο. Όπως τόνισε: «Σύμφωνα με το σημείωμα της Προεδρίας του Συμβουλίου, προκύπτει πως η Ελλάδα μαζί με συγκεκριμένα κράτη-μέλη θα αναλάβουν το βάρος της εξίσωσης των ενισχύσεων, οδηγώντας, αναπόφευκτα, σε μειώσεις της τάξεως του 50% των επιδοτήσεων για την ελληνική γεωργία. Η προοπτική αυτή είναι εφιαλτική για τον πρωτογενή τομέα, γι’ αυτό η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές δυνατότητες, που έχει στη διάθεσή της, και να μην συναινέσει στη μελλοντική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας τετελεσμένα».

Αντίστοιχα η τομεάρχης αγροτικού της ΝΔ, βουλευτής Ν. Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, αναφέρει: «Επειδή ως ΝΔ έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι τα όποια σενάρια απόλυτης εναρμόνισης των ενισχύσεων, κάθε τύπου και κάθε διατύπωσης αποτελούν εγκληματικά σενάρια για την Ελληνική Γεωργία, αφού θα επιφέρουν άμεσα 50% μείωση των επιδοτήσεων, καλούμε την απερχόμενη Κυβέρνηση, να πράξει τα αυτονόητα και το καθήκον της για την Ελληνική Γεωργία, τους Έλληνες Αγρότες, τη χώρα μας. Η ΝΔ καλεί την Κυβέρνηση να διαγράψει πάραυτα αυτή την καταστροφική διάταξη, μετά την όλη καταστροφή που επέφερε στον Πρωτογενή Τομέα».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε...

Καμία απόφαση πάνω σε φλέγοντα ζητήματα όπως είναι το μέλλον των άμεσων πληρωμών, η εξωτερική σύγκλιση, η τύχη των συνδεδεμένων ενισχύσεων και οι γενικότερες περικοπές στην μελλοντική ΚΑΠ, δεν πάρθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας που έγινε την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ήταν το τελευταίο Συμβούλιο υπό την ρουμανική προεδρία, όπου σε δημόσια συνεδρίαση, το Συμβούλιο συζήτησε σχετικά με την έκθεση προόδου της προεδρίας στο βαθμό που αφορά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό και σε συνάρτηση με όλες τις προτάσεις της Επιτροπής για τη δέσμη μεταρρύθμισης της ΚΑΠ που περιλαμβάνει κανονισμούς για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ, τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ.

Η αβεβαιότητα του Brexit, το τι μέλλει γενέσθαι με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι αυτά που δυσκόλεψαν την ρουμανική προεδρία, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, κάνοντας έναν απολογισμό των επιδόσεων του Βουκουρεστίου. Μάλιστα, έπειτα από την παραίτηση της Τερέσα Μέη, παραμένει το ερωτηματικό για τα 39 δις ευρώ που θα πλήρωνε το Λονδίνο ως το 2020.

Την σκυτάλη τώρα αναλαμβάνει η Φιλανδία, ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της επερχόμενης ΚΑΠ. Η Φιλανδία είχε δεσμευτεί ήδη από την άνοιξη, να δώσει σίγουρες απαντήσεις στους Ευρωπαίους αγρότες σχετικά με το περιεχόμενο της μελλοντικής ΚΑΠ. Ας σημειωθεί πως η χώρα του ευρωπαϊκού βορρά δείχνει ιδιαίτερη επιμονή στην προστασία του δεύτερου πυλώνα, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο Φιλανδός υπουργός γεωργίας Γιάρι Λεππέ, στο Βερολίνο νωρίτερα φέτος. Κατά πάσα πιθανότητα η Φιλανδία θα επανεκκινήσει τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και να εξασφαλίσει μια υψηλή χρηματοδότηση.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το παιχνίδι θα γίνει στο γήπεδο της Γερμανίας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε ένα χρόνο από τώρα ως το τέλος του 2020. Οι υπουργοί των δυο χωρών δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν το δικό τους γραφικό χαρακτήρα στην επερχόμενη ΚΑΠ, όπως είχε γραφτεί και στις αρχές του έτους, όταν συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας του Βερολίνου. 

Πάντως, αν δεν υπάρξει  κάποια σημαντική πρόοδος και μέχρι το τέλος του 2019, τουλάχιστον πάνω σε βασικά ζητήματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, να ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα του 2021 αλλά και οι αγροτικές επιδοτήσεις απειλούνται παράλληλα από διακοπές μετά το 2020.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές