BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τις εισαγωγές βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες

Η Επιτροπή μίλησε σήμερα με τα κράτη μέλη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της λειτουργίας μιας υπάρχουσας ποσόστωσης για την εισαγωγή βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες στην ΕΕ.

irish-beef-cows

12
0

Ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας Επίτροπος της ΕΕ, Phil Hogan, δήλωσε: "Με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή διατύπωσε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο με τον οποίο ασχολούμαστε με ευρύτερες εμπορικές συνομιλίες. Τη δέσμευση να επιτύχουμε μια νέα φάση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των προέδρων Juncker και Trump τον Ιούλιο του 2018. Θέλω επίσης να επαναλάβω ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει τον συνολικό όγκο, την ποιότητα ή την ασφάλεια του βόειου κρέατος που εισάγεται στην ΕΕ, το οποίο θα παραμείνει σύμφωνο με τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα. "

Βάσει εντολής του Συμβουλίου, η Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία, καταρχήν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες σημαντικές χώρες προμηθεύτριας χώρας, ότι 35.000 τόνοι της ποσόστωσης αυτής θα διατεθούν στις ΗΠΑ, σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7 ετών, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για όλους τους άλλους εξαγωγείς.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του αμοιβαία ικανοποιητικού αποτελέσματος σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, η Επιτροπή θα υποβάλει νομικές προτάσεις στο Συμβούλιο να εγκρίνει την υπογραφή της και να συνάψει τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες, αφού ζητήσει τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 
Το ιστορικό

Το 2009, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνήψαν ένα μνημόνιο συνεννόησης, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2014, και προέβλεπε μια προσωρινή λύση σε μια μακροχρόνια διαμάχη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τη χρήση ορισμένων ορμονών που προάγουν την ανάπτυξη του βοείου κρέατος παραγωγή. Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια ποσόστωση 45.000 τόνων βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες ήταν ανοικτή από την ΕΕ σε επιλέξιμους προμηθευτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές