BACK TO
TOP
Θεσμικά

Από Ιρλανδία η συνέχεια αντιδράσεων για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Τις επιφυλάξεις της Γαλλίας για τη συμφωνία της ΕΕ με το μπλοκ Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) που αφορά τους όρους εισαγωγής βόειου κρέατος, διαδέχονται Ιρλανδοί βουλευτές. Με ψηφοφορία που το politico.eu χαρακτηρίζει «συμβολική» κάλεσαν την κυβέρνηση να μην την υποστηρίξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσει άμεσα σε οικοδόμηση συμμαχιών εντός της για να διασφαλίσει ότι δε θα γίνει δεκτή. Εκ μέρους της Ιταλίας, ο υπουργός Γεωργίας Gian Marco Centinaio, που θεωρείται σύμμαχος του ακροδεξιού πρωθυπουργού της χώρας Matteo Salvini την παρομοίασε με «πιστόλι στον κρόταφο» της ιταλικής γεωργίας.

abeefplanirishfarmersprotest

22
0

Το κόμμα της αντιπολίτευσης Sinn Féin πρότεινε ψήφισμα στο οποίο αυτή περιγράφεται ως «κακή για την Ιρλανδία και τον πλανήτη», με το ύψος των εξαγωγών από τις χώρες που συναπαρτίζουν τη Mercosur να υπάρχουν φόβοι ότι έχει τη δυναμική να «καταστρέψει τον ιρλανδικό κλάδο βόειου κρέατος».



Όπως σημειώνει το politico.eu, παρόλο που διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά 99.000 τόνων βόειου κρέατος τον χρόνο χωρίς δασμούς, στην πραγματικότητα οι τελευταίοι έχουν προσδιοριστεί στο 7.5%.

Διατυπώθηκαν, ακόμη, ανησυχίες ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες σχετικά με τα στάνταρντ που αφορούν τη διατροφική ασφάλεια ή που να προστατεύουν τις κοινότητες των ιθαγενών, τους επικεφαλής οργανώσεων από δολοφονίες και τα δάση του Αμαζονίου.



Η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση των Ιρλανδών αγροτών που φοβούνται τον ανταγωνισμό από τα φθηνότερα προϊόντα που παράγονται στη Νότια Αμερική, η οποία εκφράστηκε με διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή να προσεγγίζει τις 2.000.

Όσο η συμφωνία θα επιχειρείται να επικυρωθεί πιθανά μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, το μη δεσμευτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη διαδικασία έγκρισης, καθώς απαιτείται η στήριξη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εθνικών κοινοβουλίων και της Ευρωβουλής.



Το κείμενο που υπερψηφίστηκε με 84 ψήφους και 46 κατά την Τετάρτη 10 Ιουλίου και από το κόμμα Fianna Fáil το οποίο παρέχει κοινοβουλευτική στήριξη στο Fine Gael, προέτρεπε την κυβέρνησή του να το θεωρήσει δεσμευτικό τόσο για την ίδια όσο και στο μέλλον.

Ευρωπαίοι διαπραγματευτές κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία με τους επικεφαλής των χωρών του μπλοκ Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) τον Ιούνιο ολοκληρώνοντας εμπορικές συνομιλίες που διαρκούσαν είκοσι χρόνια.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, μέλος του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael έχει υποστηρίξει τη συμφωνία με τα επιχειρήματα ότι είναι ισορροπημένη και συνεπάγεται νέες αγορές για τα προϊόντα της ευρωπαϊκής γεωργίας.




Πηγή: politico.eu, reuters.com / φωτογραφίες: agriland.eu, independent.eu


Προηγούμενες σχετικές δημοσιεύσεις του agronews.gr εδώ και εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές