BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενίσχυση συνεργατισμού, ΕΛΓΑ και ταυτοποίηση προϊόντων από Βορίδη

Τρία καυτά ζητήματα, δηλώνει διατεθειμένος να πάει μέχρι το τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, με βάση τα όσα ανέλυσε διεξοδικά στους δημοσιογράφους μετά τις προγραμματικές δηλώσεις επί των αγροτικών στη Βουλή, κατά την παρουσίαση των δύο γενικών γραμματέων.

Ypaat-7

Γιάννης Πανάγος

41
1

Για τους συνεταιρισμούς, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυστηρό ξεκαθάρισμα του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιος εκπροσωπεί τους αγρότες στις συζητήσεις με την κυβέρνηση και πως οργανώνονται οι παραγωγικές οργανώσεις για να βελτιώσουν τις οργανωτικές δομές και τη διαπραγματευτική θέση του παραγωγού έναντι όλων των συναλλασσομένων. Το κλειδί εδώ θα είναι τα φορολογικά κίνητρα όσων μετέχουν σε συλλογικά σχήματα.

Για τον ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε σε αλλαγές που θα αποτρέψουν την πλήρη χρεοκοπία του, με ενεργό συμμετοχή στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το ζητούμενο εδώ είναι να βελτιωθεί το πλαίσιο ασφάλισης της παραγωγής χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω το κόστος για τους αγρότες. Δεν είναι εύκολο θα το δείξει ο χρόνος.

Τέλος για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα σκέψεων για μέτρα που αφορούν στη απλούστευση και ενίσχυση της ελεγκτικής διαδικασίας, επανεξέταση των κυρώσεων προς αυστηρότερη κατεύθυνση και αξιοποίηση των τεχνολογιών που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στο στόχο.

Πρώτο διαχειριστικό ζήτημα του υπουργείου οι αποζημιώσεις

Την ανάγκη να βρεθεί λύση για τον εδώ και μία τετραετία στον ζημιογόνο ΕΛΓΑ και την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες μέσω ενός πλέγματος ασφάλισης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως θα ανοίξει γι’ αυτό το θέμα συζήτηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕ). Μάλιστα, όπως είπε αυτό είναι κάτι για το οποίο είχε αναφερθεί στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης προεκλογικά και ως εκ τούτου είναι «η εντολή του λαού προς αυτή την κατεύθυνση». Ειδικότερα για τις αποζημιώσεις τόνισε, πως εφόσον ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ασφάλιστρα, είναι και υποχρεωμένος ο Οργανισμός να τον πληρώνει στην ώρα του, αναφέροντας επιπλέον, ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ κάποια στιγμή θα εξαντληθούν, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα νούμερα για την κατάσταση των οικονομικών του.

Ο κ. Βορίδης ανέδειξε το ζήτημα του ΕΛΓΑ ως ένα από τα πρώτα θέματα που του τέθηκαν όταν ανέλαβε, λέγοντας ότι η ασφάλιση των αγροτών δεν αντιμετωπίζεται με μπαλώματα και με προκαταβολές, ενώ όσον αφορά την αναλογιστική μελέτη για την αλλαγή του κανονισμού στον Οργανισμό, έδειξε να μην πείθεται για το αν πράγματι αυτή η υπόθεση έχει προχωρήσει. «Πρέπει να δώσουμε λύση, να μην κλωτσάμε το τενεκεδάκι και για τα επόμενα 4 χρόνια», τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά την αλλαγή στη διοίκηση του Οργανισμού, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν διάφορα νομικά θέματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης προτού γίνουν κινήσεις.

Καθαρό νομικό πλαίσιο χωρίς περιπλοκές για συνεταιρισμούς

Για το ζήτημα των συνεταιρισμών, ο υπουργός τόνισε στην αρχή την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικοί συνομιλητές με το υπουργείο και κυρίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εμπλέκοντας σε αυτό το σημείο και την ιδέα για τη σύσταση Αγροτικού Επιμελητηρίου. Το θέμα είναι είπε να περάσουμε σε σχήματα που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ισχύς στη διακίνηση της παραγωγής και την προμήθεια των εφοδίων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών και το πλαίσιο που έχει υπάρξει, εδώ εντοπίζονται διάφορα νομικά ζητήματα (π.χ Ομάδες χωρίς ΑΦΜ υπό την ομπρέλα συνεταιρισμών) ενώ μίλησε για την ανάγκη ενός καθαρού νομικού πλαισίου χωρίς περιπλοκές στη λειτουργία και την εκπροσώπηση των συλλογικών σχημάτων.

Στο 10% η φορολογία στο συλλογικό σχήμα

«Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο αλλά και κίνητρα» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, μιλώντας για τη φορολογία και έναν ενιαίο φόρο στα έσοδα των συλλογικών σχημάτων που θα είναι στο 10% (από 13% που είναι σήμερα) χωρίς διακυμάνσεις, νομοθεσία που θα πρέπει να έχει θεσπιστεί έως το Δεκέμβριο του 2019.  Βέβαια, για να υπάρξει ένα νέα θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν διάφορα μεταβατικά κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ συνεταιρισμοί σε εκκαθάριση), αναφέροντας εδώ «την αξία του να έχεις ένα δικηγόρο στο αγροτικής ανάπτυξης».

Σε τρία επίπεδα η διαχείριση των ελληνοποιήσεων

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα που έθεσε ο υπουργός είναι οι ελληνοποιήσεις που το έθεσε στο επίπεδο ενός θέματος που αποτελεί κοινό πολιτικό τόπο. Το γεγονός βέβαια ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί στην ουσία του αυτό το θέμα, είναι «είτε γιατί εξασθενεί η πολιτική βούληση, είτε είναι παρά πολύ δύσκολο», ανέφερε με νόημα ο κ. Βορίδης. Εδώ τόνισε πως υπάρχουν διάφορα επίπεδα που πρέπει αν εξεταστούν οι ελληνοποιήσεις:

Πρώτον, το ποινικό πλαίσιο και το κυρωτικό πλαίσιο, εφόσον μπορεί για παράδειγμα κάποιους ακόμα και να τους συμφέρει να κάνουν την παραβίαση ακόμα και αν τιμωρηθούν. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον κύπριο ομόλογό του, όπου του ετέθη το θέμα της αιγυπτιακής πατάτας που βαφτίζεται κυπριακή στη χώρα μας με διάφορα τεχνάσματα (π.χ τη βουτάνε στο κοκκινόχωμα), με το κέρδος για τον παραβάτη να είναι πολύ μεγάλο εφόσον η αιγυπτιακή είναι στα 0,25 λεπτά και η κυπριακή στο 1,20 ευρώ.

Δεύτερον, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπου διαπιστώνεται ένα πλέγμα εμπλεκομένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συντονισμού, επικαλύψεων και τέλος αδράνειας. Εδώ, είπε, ότι ακούει και για περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά επιθυμία του είναι να μπορεί κάθε φορά να μιλάει με στοιχεία για τέτοιες υποθέσεις. 

Τρίτον, εντοπίζονται τεχνικές δυσκολίες (π.χ άλλο πατάτα, άλλο γάλα και φέτα) για να εντοπιστούν οι παραβάσεις που γίνονται κάθε φορά. Επειδή όμως οι παραβάσεις μπορεί να έχουν και διεθνή χαρακτήρα θα πρέπει να δει κανείς και ζητήματα συνεργασίας αλλά και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

Καίρια εδώ θα είναι η εμπλοκή ολόκληρης της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα παραπάνω επίπεδα, τόνισε ο κ. Βορίδης, θέλοντας να δώσει όπως είπε έναν «ενιαίο χαρακτήρα δράσης» στο θέμα αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων.

Καθαρό νομικό πλαίσιο για συνεταιρισμούς, κίνητρο ο συντελεστής φόρου 10%

Την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικοί συνομιλητές με το υπουργείο και κυρίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εμπλέκοντας σε αυτό το σημείο και την ιδέα για τη σύσταση Αγροτικού Επιμελητηρίου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης κατά την παρουσίαση των δύο νέων γραμματέων του υπουργείου, Γιώργου Στρατάκου και Κωνσταντίνου Μπαγινέτα.

Το θέμα είναι είπε να περάσουμε σε σχήματα που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ισχύς στη διακίνηση της παραγωγής και την προμήθεια των εφοδίων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών και το πλαίσιο που έχει υπάρξει, εδώ εντοπίζονται διάφορα νομικά ζητήματα (π.χ Ομάδες χωρίς ΑΦΜ υπό την ομπρέλα συνεταιρισμών) ενώ μίλησε για την ανάγκη ενός καθαρού νομικού πλαισίου χωρίς περιπλοκές στη λειτουργία και την εκπροσώπηση των συλλογικών σχημάτων.

«Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο αλλά και κίνητρα» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, μιλώντας για τη φορολογία και έναν ενιαίο φόρο στα έσοδα των συλλογικών σχημάτων που θα είναι στο 10% (από 13% που είναι σήμερα) χωρίς διακυμάνσεις, νομοθεσία που θα πρέπει να έχει θεσπιστεί έως το Δεκέμβριο του 2019.  Βέβαια, για να υπάρξει ένα νέα θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν διάφορα μεταβατικά κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ συνεταιρισμοί σε εκκαθάριση), αναφέροντας εδώ «την αξία του να έχεις ένα δικηγόρο στο αγροτικής ανάπτυξης».

 Από την πλευρά του, ο  νέος γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, είπε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι να προχωρήσουν κατά κύριο λόγο οι αξιολογήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και οι προκηρύξεις για όσα Μέτρα των Προγραμμάτων φαίνεται πως έχουν κολλήσει, όπως για παράδειγμα οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, λέγοντας πως από τον Αύγουστο θα έχει μία καλύτερη εικόνα για τους λόγους που δεν προχωρούν και νέα να ανακοινώσει.

Ο κ. Μπαγινέτας, αναφέρθηκε επίσης και στη θητεία του ως Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ που ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου 2016 και τις συναντήσεις και συζητήσεις με τον αγροτικό κόσμο από τον Έβρο έως την Κρήτη όπως είπε, λέγοντας πως είναι πάντα ανοιχτοί σε ζητήματα της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο έτερος γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος υπογράμμισε την πρόθεσή του για θωράκιση των θεσμών του υπουργείου, αντιμετωπίζοντας αξιοκρατικά τα στελέχη και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται προς τους αγρότες. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να μετατραπούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες σε πλεονεκτήματα στην ελληνική γεωργίας, λέγοντας πως εδώ ρόλο κλειδί παίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου. «Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή» ανέφερε τέλος.



Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Ακολουθεί  το δελτίο τύπου του υπουργείου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση νέων Γενικών Γραμματέων από τον ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη

και βασικά σημεία της τοποθέτησής του

Τους δύο νέους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δρ Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και Δρ Γιώργο Στρατάκο, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας(22/7/2019), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, παρουσία και των δύο Υφυπουργών, Κώστα Σκρέκα και Φωτεινής Αραμπατζή. 

«Επιταχύνουμε τη διαδικασία της πολιτικής συγκρότησης του Υπουργείου, με την τοποθέτηση των δυο Γενικών Γραμματέων», δήλωσε σχετικά και αμέσως μετά έδωσε τον λόγο στους δύο Γενικούς Γραμματείς οι οποίοι παρουσίασαν τα βιογραφικά τους αλλά έκαναν και τις πρώτες δηλώσεις τους ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με μείζονα ζητήματα του Υπουργείου. 

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό στον οποίο παρατηρούνται πλήθος χρονίων προβλημάτων τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές. Παράλληλα δικαίωσε τους αγρότες και παραγωγούς οι οποίοι παραπονούνται για την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων ενώ οι ίδιοι είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των ασφαλίστρων τους. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σαφής αναφορά και δέσμευση στο ζήτημα της ασφάλισης των αγροτών, όπου αναφέρεται ότι η λύση που θα δοθεί προβλέπει και την ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης. «Περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα καταλήξουμε σε μια λύση την οποία θα διαβουλευτούμε  και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης. 

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς ο οποίος αποτελεί μία ακόμη δέσμευση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ισχυρή και θεσμική εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου σε όλα τα κέντρα εξουσίας ενώ παράλληλα τα σχήματα αυτά να είναι σε θέση να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή, να κάνουν επενδύσεις και να είναι ισχυροί διαπραγματευτές στο επίπεδο των τιμών εντός και εκτός Ελλάδος. «Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η κινητροδότηση των παραγωγών μας. Πώς θα γίνει αυτό; Κάνοντας αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρησιμοποιώντας τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ως εργαλείο εσόδων. Ο βελτιωμένος φορολογικός συντελεστής των συλλογικών σχημάτων θα είναι 10%» δήλωσε ο κ. Βορίδης για να καταλήξει σχετικά: «Η νομοθέτηση αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 6μήνου της διακυβέρνησης, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019».

Σε ό,τι αφορά το σοβαρότατο θέμα των παρανόμων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού των αγροτικών προϊόντων μας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης τόνισε την αναγκαιότητα ριζικής αντιμετώπισής τους σε δύο επίπεδα. «Σε πρώτο επίπεδο θα επανεξεταστεί το κυρωτικό πλαίσιο και εάν είναι επαρκές. Σε δεύτερο θα εξεταστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τους οποίους τίθενται ζητήματα συντονισμού και επικαλύψεων» ανάφερε ο κ. Βορίδης συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να μπούμε σε μια βαθιά συζήτηση να δούμε αν όντως αξιοποιούμε όλες της δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο».

Αναφορικά με τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης στην κυβερνητική προσπάθεια για αλλαγές και εκσυγχρονισμό, στόχος είναι η δουλειά πάνω σε ένα μοντέλο συγκεκριμένων προγραμμάτων το οποίο θα είναι βασισμένο σε αντικείμενα έργου. «Θέλω να τονίσω ότι όλες οι συζητήσεις δεν θα έχουν κανένα περιεχόμενο, αντικείμενο και μέλλον αν δεν εμπλακεί η Διοίκηση. Και αυτή θα το κάνει προκειμένου να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά το εισόδημα των παραγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-07-2019 08:55Τακης

Άντε ρε παιδιά κάντε κάτι να τρέξει η αξιολόγηση στα σχέδια βελτίωσης που έχουν βαλτώσει . Έχουμε σκάσει .........δεν έχουμε μηχανήματα να κάνουμε την δουλειά μας .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές