BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αγροδιατροφική μονάδα προσεχώς στο Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι

Την πλήρη αξιοποίηση του Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι, δρομολογεί η κυβέρνηση, με ξενοδοχειακή μονάδα, αγροδιατροφικές εγκαταστάσεις και περιπατητικές διαδρομές ανοικτές για το κοινό.

tatoi_2_2

Μαρία Γιουρουκέλη

126
1

Το Βασιλικό Κτήμα περιλαμβάνεται στα πέντε νέα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών της κυβέρνησης στη Βουλή, και μένει να φανεί αν θα δρομολογηθούν οι εν λόγω παρεμβάσεις καθώς σήμερα μένει να ρημάζει, αναξιοποίητο αφού λόγο σε αυτό έχουν τέσσερα υπουργεία.

Από το 1980 που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του το τεράστιο άλλοτε Βασιλικό Κτήμα και, παρά τις μελέτες και προτάσεις, δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα του έπρεπε. Μάλιστα, παρότι ανήκει εξ ολοκλήρου, από το 2000 (με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί αποζημίωσης της άλλοτε βασιλικής οικογένειας Γλύξμπουργκ), στο Ελληνικό Δημόσιο, δεν έχει γίνει ως τώρα τίποτε προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του.

Εξάλλου, πρόκειται για έναν τόπο που έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο και αρχαιολογικός (λόγω της αρχαίας Δεκελείας) και ανήκει στο προστατευόμενο περιβαλλοντικό σύνολο Natura 2000 του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Η αξιοποίηση, υπέρ της οποίας πάσχιζε χρόνια ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, των 150 τακτικών μελών και των 2.500 φίλων (ακόμη και στις εφοπλιστικές οικογένειες του Λονδίνου), όπως γράφει άρθρο στο protagon.gr, σημαίνει καταρχάς ότι θα πρέπει να ξεμπερδευτεί το κουβάρι των αρμοδιοτήτων.

Καθώς το Τατόι ανήκει ουσιαστικά στην αρμοδιότητα τεσσάρων υπουργείων: Οικονομίας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Γεωργίας (λόγω των εύφορων γαιών και της κτηνοτροφίας, που παρήγαν στα χρόνια της ακμής του περίφημα και ειδικά τοπικά προϊόντα, όπως το ονομαστό «Δεκελεικό βούτυρο»). Αλλά και επτά κρατικών φορέων, από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας μέχρι το Δασαρχείο. Και τον Δήμο Διονύσου, στην δικαιοδοσία του οποίου έχει περάσει από την άλλοτε Κοινότητα Κρυονερίου, όπου ανήκε. Με αποτέλεσμα, πέρα από τους επτά φορείς να γίνεται το Τατόι διελκυστίνδα και μεταξύ του Δήμου Διονύσου και του μεγάλου Δήμου Αχαρνών, που το διεκδικεί. Κάτι που σοβεί από το 2012, όταν έγιναν οι πρώτες μελέτες για την μετατροπή του Κτήματος, με τα 30 συνολικά κτίσματα – με προεξάρχον το ανάκτορο – σε «σύγχρονο και βιώσιμο Μητροπολιτικό Πάρκο».

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-05-2020 15:58someone1

Kαμμία σχέση με Αχαρνές η Παρνηθα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές