BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προσλήψεις Ελλήνων κτηνιάτρων, ανησυχεί η ΕΕ για πανώλη χοίρων

Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, η οποία απειλεί τον κλάδο της χοιροτροφίας στη χώρα, είναι ανησυχητική, δήλωσε την Πέμπτη 8 Αυγούστου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Υπό το φόβο εισόδου της ζωονόσου στη χώρα μας κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητείται η άμεση πρόσληψη 46 κτηνιάτρων προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

pig_3

Μαρία Γιουρουκέλη

48
0

Αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης τόνισε ότι πλέον η Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων εμφανίστηκε και στη γειτονική μας Βουλγαρία για να προσθέσει: «Μέχρι πρότινος ήταν σχετικά βόρεια (σ.σ.: στο έδαφος της Βουλγαρίας), όμως τώρα εμφανίστηκαν κρούσματα και στη Φιλιππούπολη. Επομένως, η νόσος κατεβαίνει νοτιότερα. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  ζήτησε από την ολομέλεια να ψηφίσει τροπολογία σημειώνοντας πως η κατάθεση της είναι επιβεβλημένη διότι για τις προσλήψεις αυτές είτε θα έπρεπε το υπουργείο να προσφύγει σε επείγουσα διαδικασία στο ΑΣΕΠ η οποία όμως απαιτεί 6 με 8 μήνες, είτε να κηρυχθούν περιοχές της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, μέχρι στιγμής. «Δυστυχώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουμε διαδικασία τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ που εκεί μπορεί να γίνουν προσλήψεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών», είπε ο κ. Βορίδης και υπογράμμισε ότι πρέπει να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο.

Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο να απασχολεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων προκηρύσσονται άπαξ κατ' έτος μέχρι 50 θέσεις προσωπικού, με σύμβαση η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνάει τους 12 μήνες.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ζωονόσος, με αιμορραγικά χαρακτηριστικά που πλήττει τους χοίρους, μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη.

Η Ε.E. έχει δώσει κατευθύνσεις για το χειρισμό του προβλήματος. Μέχρι τώρα η χώρα μας δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο διότι η ζωονόσος δεν είχε εκδηλωθεί εγγύτερα. Όμως επλήγη η Ρουμανία και υπέστη μεγάλη καταστροφή ζωικού κεφαλαίου και τώρα η νόσος εκδηλώθηκε και στη Βουλγαρία. 

Η Βουλγαρία έχει αναφέρει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις της νόσου -η οποία είναι θανατηφόρα για τους χοίρους, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο- σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.

Ο Βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους.

Η κατάσταση «είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννα-Κάισα Ίτκονεν και ζήτησε να αναληφθεί δράση εναντίον αυτής της «καταστροφικής», όπως την αποκάλεσε, νόσου των ζώων.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας της κτηνοτροφίας στη Βουλγαρία εκφράζουν φόβους ότι η επιζωοτία μπορεί να προκαλέσει ζημιές έως 2 δισεκατομμυρίων λέβα (1,15 δισεκ. δολάρια).

Η Βουλγαρία θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της νόσου, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Ντεσισλάβα Τάνεβα, αφού συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

 
Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Τροπολογία για την άμεση πρόσληψη και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κτηνιάτρων με σκοπό την πρόληψη εισόδου στη χώρα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσής του, κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Η σχετική διάταξη αφορά στην πρόσληψη 46 Κτηνιάτρων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, για ένα έτος, «για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή απρόβλεπτων κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως επί λέξει αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. 

«Με την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πλέον σε θέση να παρέμβει άμεσα περιορίζοντας ή ανακόπτοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός έκτακτου συμβάντος», προστίθεται στην ίδια αιτιολογική έκθεση. 

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (8/8/2019), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης εξήγησε τις συνέπειες της συγκεκριμένης ζωονόσου διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους αλλά μόνον για το ζωικό κεφάλαιο» και ότι σε καμία περιοχή της ελληνικής επικράτειας «δεν έχει εκδηλωθεί αυτή τη στιγμή κρούσμα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας ο κ. Βορίδης τόνισε ότι πλέον η Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων εμφανίστηκε και στη γειτονική μας Βουλγαρία για να προσθέσει: «Μέχρι πρότινος ήταν σχετικά βόρεια (σ.σ.: στο έδαφος της Βουλγαρίας), όμως τώρα εμφανίστηκαν κρούσματα και στη Φιλιππούπολη. Επομένως, η νόσος κατεβαίνει νοτιότερα. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Παράλληλα ανέφερε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από το Υπουργείο προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενημερωθούν οι χοιροτρόφοι για τα πρωτόκολλα διαχείρισης. «Τώρα, απλώς, επειδή βρισκόμαστε σε αυτό τον βαθμό εγγύτητας (σ.σ.: Στη Φιλιππούπολη), εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η ζωονόσος σε εμάς», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Έκανε δε σαφές προς τη Βουλή ότι υπάρχει ήδη έτοιμο το σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο και θα υπογράψει, εφόσον εγκριθεί η τροπολογία, με την κατανομή των κτηνιάτρων σε όλες στις Περιφέρειες που είναι απολύτως αναγκαίοι, αλλά και με τα κριτήρια, τον τρόπο, τη μοριοδότηση, τις αρμοδιότητες και όλες τις λεπτομέρειες για την πρόσληψή τους.

Ως προς την αμεσότητα εφαρμογής της διάταξης ο κ. Βορίδης τόνισε: «Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους σε μία περίοδο τουριστική, γιατί αυτή τη στιγμή δεχόμαστε πίεση, η νόσος δυστυχώς μεταδίδεται και με τα τρόφιμα, όχι μόνο με τα ζώα, και επομένως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ελέγχου και των τροφίμων», καταλήγοντας ότι «το υπάρχον προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου και των αντιστοίχων υπηρεσιών των Περιφερειών, δεν επαρκεί για την  αυξημένη επαγρύπνηση που απαιτείται».


Αδιαφανείς οι προσλήψεις στο δημόσιο, λέει ο Αραχωβίτης

«Η πρόσληψη πενήντα (50) ανθρώπων –όχι μόνον γεωτεχνικών- για 12 μήνες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με όρους και προϋποθέσεις που θα περιγραφούν σε μια απλή Υπουργική Απόφαση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από την αδήριτη αναγκαιότητα προστασίας της Ελληνικής χοιροτροφίας από την Αφρικανική Πανώλη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων στο δημόσιο που εισάγονται με την προτεινόμενη Τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τον ίδιο: «Η διαδικασία που περιγράφει η τροπολογία είναι απαράδεκτη αφού αποτελεί πάγια ρύθμιση χωρίς κανόνες και όχι έκτακτη μόνον για την Αφρικανική Πανώλη. Αντίθετα, εισάγει πάγιες αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης και παράθυρο ρουσφετολογικών προσλήψεων ημετέρων. Η "αντιμετώπιση εκτάκτων ή απρόβλεπτων κινδύνων" είναι απαράδεκτα γενική έκφραση που δίνει τη δυνατότητα με την επίκληση λόγων μη επαρκώς προσδιορισμένων ώστε να προσλαμβάνει με μία απλή υπουργική απόφαση χωρίς καμία άλλη διαδικασία, χωρίς εισήγηση και τεκμηρίωση. Αποτελεί την απαρχή για την εγκαθίδρυσης της αυθαιρεσίας στις προσλήψεις στο ΥπΑΑΤ και ασφαλώς όχι μόνον. Το ξήλωμα των κανόνων στις προσλήψεις που με τόσο κόπο εγκαθιδρύθηκαν και στη χώρα μας, καταδεικνύει την απροκάλυπτη πρόθεση των κυβερνώντων «αρίστων» για την διάλυση των προοδευτικών κεκτημένων».

Αντιδράσεις για μεταφορά τεχνογνωσίας ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΥπΑΑΤ

Με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για προσλήψεις ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, αν και αναγνώρισε την ανάγκη για προσωπικό πρότεινε στον Μάκη Βορίδη να προσλάβει προσωπικό μέσω διαδικασίας που είχε ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας για το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει τρόπος να λύσετε το θέμα. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε αφαιρέσει αυτή τη δυνατότητα. Υπάρχει λύση. Αυτό που κάνετε εδώ, είναι ουσιαστικά μεταφορά τεχνογνωσίας ΚΕΕΛΠΝΟ για ζωονόσους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν το ψηφίζουμε αυτό», είπε και πρόσθεσε: «Γνωρίζω το πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, αν όντως μπει στην Ελλάδα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν 180 κτηνίατροι στο υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν 70 γεωπόνοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχει διαδικασία. Αντιγράψτε τη διάταξη του επικουρικού προσωπικού, δηλαδή ηλεκτρονική πλατφόρμα, ποιες θέσεις χρειάζεστε, ανά περιφέρεια στην Ελλάδα, με αυτόματη μοριοδότηση, με βάση τα κριτήρια, αυτόματη κατάταξη και από τον πίνακα αυτό να γίνουν οι προσλήψεις. Μην μεταφέρετε τη τεχνογνωσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάντε αυτό που κάναμε εμείς και καθαρίσαμε την ιστορία».

Συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και  αγριόχοιρων

Στο μεταξύ, τη συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και  αγριόχοιρων προβλέπει απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Για το θέμα αυτό, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προηγήθηκε συνεργασία μεταξύ των Δασικών και  Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίστηκαν τα εξής:

Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και  αγριόχοιρων, όπως προβλέπεται σχετικά στη δασική νομοθεσία (παρ. 2α. του άρθρου 259 του Ν.Δ. 87/69 (ΦΕΚ 7).

Η κλιμάκωση των μέτρων ανάμεσα σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας στις περιοχές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου και στις περιοχές των υπολοίπων αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά εντοπίζονται προβλήματα στη γεωργική παραγωγή λόγω του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ρύθμιση των πληθυσμών, αποκλειστικά με τη θήρα σε πεδινές, ημιορεινές – γεωργικές περιοχές από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων κυνηγών.

Ρυθμίζονται θέματα σχεδιασμού και συντονισμού της δραστηριότητας, με τη συγκρότηση συνεργείων κυνηγιού. Τις λεπτομέρειες θα ρυθμίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και κατόπιν ειδικής επιστημονικής και τεχνικής αιτιολόγησης θα μπορεί να υλοποιηθεί η δράση και εντός καταφυγίων άγριας ζωής.

Ρυθμίζονται θέματα προστασίας του προσωπικού και των πολιτών κατά την παραπάνω διαδικασία με την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών στις περιοχές λήψης των μέτρων.

Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης σε ποσοστό έως 20% του βάρους του κρέατος, μετά από σχετικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.

Οι δασικές Υπηρεσίες θα τηρούν πλήρες αρχείο των συνεργείων που θα συγκροτήσουν σχετικά με τη σύνθεση τους, τις εξόδους που πραγματοποίησαν, τον αριθμό των θηρευθέντων χοίρων και τις ποσότητες που διατέθηκαν, την περιοχή δράσης τους. Επίσης θα γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της εκάστοτε περιοχής και λοιπών μέτρων λήψης, που σχετίζονται με τη δίωξη στην ίδια περιοχή.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές