BACK TO
TOP
Θεσμικά

Οι λύσεις στο αδιέξοδο ΤΟΕΒ και τα πλάνα Σκρέκα για Net-Metering

Συμψηφισμός οφειλών με το πλεόνασμα ενέργειας των ενεργειακών κοινοτήτων

2-Net-Metering_2

Γιώργος Κοντονής

28
0

Περαιτέρω κίνητρα για να προχωρήσει στην πράξη η σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων από τους Οργανισµούς Εγγείων Βελτιώσεων και να µπουν σε µία τάξη µε την εφαρµογή του ενεργειακού συµψηφισµού (net-metering) οι συσσωρευµένες οφειλές ύψους 50 εκατ. ευρώ των ΤΟΕΒ προς τη ∆Ε∆ΗΕΕ, επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο. Το σχέδιο σύµφωνα µε το ρεπορτάζ αφορά το τυχόν πλεόνασµα παραγόµενης ενέργειας, το οποίο µετά από την τριετή εκκαθάριση δεν θα χάνεται, όπως γίνεται σήµερα, αλλά θα προσµετράται στην αποπληρωµή των οφειλών. Σηµειώνεται πως το θεσµικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που τέθηκε σε ισχύ το 2018 (ΦΕΚ 9/Α’/2018) αναφέρει συγκεκριµένα: «Πλεόνασµα ενέργειας που προκύπτει από το συµψηφισµό του προηγούµενου εδαφίου, µετά τη διενέργεια της τελικής εκκαθάρισης στο τέλος της χρονικής περιόδου συµψηφισµού, διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζηµίωση στην Ενεργειακή Κοινότητα».

Οι περιορισµοί της µέγιστης ισχύος

Επιπλέον, εδώ τίθεται και το θέµα για τη µέγιστη ισχύ που µπορεί να έχει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο µίας Ενεργειακής Κοινότητας που είναι στα 1MW και για την Κρήτη 300 kW. Όπως αναφέρει στην Agrenda ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεαράπετρας Γιάννης Λιοντάκης, στις 31 Ιουλίου πραγµατοποιήθηκε παρουσίαση µελετών που έγιναν για την εφαρµογή του µέτρου ενεργειακού συµψηφισµού και του εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού (net metering και virtual net metering) σε 20 ΤΟΕΒ της Κρήτης. Ωστόσο το σχέδιο αυτό, όπως λέει, δεν συµφέρει έναν ενεργοβόρο οργανισµό όπως αυτόν της Ιεράπετρας.

Καθότι µία µονάδα εγκατάστασης της ενεργειακής κοινότητας περιορίζεται στο µέγιστο των 300 kW, ωστόσο ο ΤΟΕΒ διαθέτει 6 µονάδες πολύ µεγάλης ισχύος, µε αποτέλεσµα να έχει βελτίωση µόλις για το 29% της καταναλισκόµενης ενέργειας, ενώ και ο χώρος εγκατάστασης υπολείπεται. Ο µέσος χρόνος απόσβεσης των φωτοβολταϊκών θεωρητικά είναι 7,7 χρόνια, ωστόσο σύµφωνα µε τους υπολογισµούς θα απαιτηθεί πάνω από µία 10ετία για να υπάρξει αναπλήρωση της επένδυσης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Αυγούστου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές