BACK TO
TOP
Θεσμικά

Χωρίς ΑΜΚΑ οι 6μηνίτες αγρεργάτες, μη νόμιμη η εργασία τους

Παράτυπα διαμένοντες αγρεργάτες που διαθέτουν άδεια αναβολής απομάκρυνσης και άδεια εργασίας από την Περιφέρεια δεν μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ και έτσι να εργαστούν νόμιμα στις εκμεταλλεύσεις τους, μετά την πρόσφατη απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου, με την κυβέρνηση να υπόσχεται έγγραφο με το οποίο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την απόδοση αριθμού μητρώου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ergatisgis-site

Γιώργος Κοντονής

49
0

Όπως έχει γράψει η Agrenda, το ζήτημα γενικότερα εξεύρεσης αργεργατών έχει εξελιχθεί στο υπ’ αριθµόν έναν πρόβληµα του τοµέα της αγροτικής παραγωγής και θα είναι μάλιστα ένα από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσει το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων που θα έχει συνάντηση την Τετάρτη 21 Αυγούστου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Γιώργο Παπαβασίλη, το θέμα με τον ΑΜΚΑ προέκυψε πρόσφατα με την απόσυρση της εγκυκλίου που επέτρεπε την απόδοση μητρώου μεταξύ άλλων στους ανασφάλιστους παράτυπα διαμένοντες. Παράλληλα, στη συνάντηση θα τεθούν και άλλα προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι παραγωγοί και το ζήτημα με τον ΑΤΑΚ στις αιτήσεις του ΟΣΔΕ, το καθεστώς αδειών χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις και τις εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Αναλυτικά η Agrenda έγραφε τον περασμένο Ιούλιο

Στο υπ’ αριθµόν έναν πρόβληµα του τοµέα της αγροτικής παραγωγής δείχνει να έχει εξελιχθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, το θέµα της εξεύρεσης αγρεργατών για τις εκµεταλλεύσεις, ζήτηµα για το οποίο, ειδικά τον τελευταίο καιρό, όχι µόνο δεν έχει υπάρξει η απαιτούµενη µέριµνα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά φαίνεται να έχουν γίνει σειρά λαθών και αστοχίες που επιβαρύνουν την κατάσταση.

Κατ’ αρχήν το πρόβληµα αυτή τη φορά ξεκινά από το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει όπως τα προηγούµενα χρόνια οι απαραίτητες κατανοµές ανά περιφέρεια ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κατόχους αγροτικών εκµεταλλεύσεων να απασχολήσουν προσωρινά και σε εποχική βάση αλλοδαπούς εργάτες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα προβλεπόµενα νοµιµοποιητικά έγγραφα για την παραµονή τους στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες θέλουν µια σχετική απόφαση που εκδόθηκε τον περασµένο Φεβρουάριο να µην καλύπτει όλες τις αγροτικές περιοχές, όπως π.χ. τη Θεσσαλία και η ποσόστωση η οποία εξασφάλισε να είναι πολύ µικρή σε σχέση µε τις πραγµατικές ανάγκες των αγροτικών επιχειρήσεων.

Το δεύτερο σηµαντικό ζήτηµα που ίσως διαφεύγει της προσοχής, έχει να κάνει µε το γεγονός ότι τα διάφορα µικρά επιδόµατα που µοιράζει τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση ως «δίχτυ ασφαλείας» για άνεργους και ηµιαπασχολούµενους σε συνδυασµό µε το πολύ χαµηλό δηλωµένο ετήσιο εισόδηµα που προϋποθέτουν (π.χ. 2.500 ευρώ), λειτουργεί αποτρεπτικά στους εν δυνάµει εργάτες γης (ντόπιους και ξένους) να συµφωνήσουν σε απασχόληση µε νόµιµα παραστατικά. Κι αυτό γιατί, η εµφάνιση εισοδήµατος από τη µια πλευρά τους κάνει να χάνουν τα διάφορα επιδόµατα, από την άλλη εποµένους καθιστά αποτρεπτική την απασχόληση. Το ζήτηµα έχει τεθεί εξ απαλών ονύχων και στις προεκλογικές συζητήσεις, οι οποίες γίνονται τον τελευταίο καιρό, κανείς όµως δεν έχει πιάσει ενδελεχώς το θέµα, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό και στους ιθύνοντες, προκειµένου να αλλάξει η γραµµή πλεύσης.

Υπάρχει και ένα τρίτο σηµαντικό θέµα που κάνει όλο και πιο δυσεύρετους τους εργάτες γης που τα τελευταία 30 χρόνια περίπου, έχουν κρατήσει όρθια –παρά τις µεγάλες της αδυναµίες- την ελληνική γεωργία. Αρκετοί εργάτες γης που προέρχονται από την Αλβανία και οι οποίοι, όχι µόνο έχουν κάνει πολύ δουλειά στα ελληνικά αγροκτήµατα, αλλά έχουν αποκτήσει και υψηλή τεχνογνωσία, έχοντας αναλάβει σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρωτικά την ευθύνη των αντίστοιχων εκµεταλλεύσεων στις οποίες απασχολούνται χρόνια, µε βάση τις προενταξιακές συµφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας που έχουν υπογραφεί, έχουν πλέον τη δυνατότητα µε σχετική άνεση να µετακινούνται βορειότερα. Οι σηµαντικά υψηλότερες αµοιβές τις οποίες απολαµβάνουν εκεί, σε συνδυασµό µε το χαµηλό κόστος διαβίωσης στο οποίο έχουν συνηθίσει να κινούνται, τους επιτρέπει όχι µόνο να µην δυσκολεύονται οικονοµικά αλλά και να αποταµιεύουν µέρος των εισοδηµάτων τους εκεί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές