BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στη Royal Sugar η εκμίσθωση των μονάδων ΕΒΖ σε Σέρρες, Πλατύ

Ομόφωνα έγινε αποδεκτό από τα 5 μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης το σχέδιο σύμβασης 2ετούς μίσθωσης για τα δύο εργοστάσια της βιομηχανίας στις Σέρρες και στο Πλατύ Ημαθίας στην συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία στη συνέχεια θα τα υπομισθώσει στη Royal Sugar.

ebz1_4

Λεωνίδας Λιάμης

69
0

Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας το μεσημέρι της Τρίτης 5 Νοεμβρίου, και μένει να επισφραγιστεί εντός της ημέρας.

Η επιλογή της Royal Sugar είχε αρχικά αντιμετωπισθεί με σκεπτικισμό από τη διοίκηση της ΕΒΖ, καθώς εκκρεμεί δικαστικά η ανάκτηση οφειλής ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για την πώληση ζάχαρης. Εντούτοις, με βάση τα δεδομένα προκρίνεται ως η ύστατη λύση σε μια προσπάθεια να διασωθεί η φετινή παραγωγή τεύτλων. Μάλιστα αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη λύση «ζητήθηκε» από την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει η υπογραφή συμβολαίων απορρόφησης των τεύτλων από τη Royal Sugar, προκειμένου οι αγρότες να μη χάσουν το δικαίωμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης.


Ο Νίκος Παπαιωάννου, πρόεδρος της ΕΒΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προβλεφθεί στη σύμβαση η απορρόφηση της φετινής παραγωγής τεύτλων, η οποία πιθανότατα θα οδηγηθεί για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, κάτι που ωστόσο δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς καθώς οι τιμές πώλησης θα είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Κατάληψη γραφείων

Κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν από το απόγευμα της Τρίτης 5 Νοεμβρίου τευτλοπαραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα, αντιδρώντας στην προοπτική αξιοποίησης της φετινής σοδειάς τους για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, αντί για την παραγωγή ζάχαρης, όπως είχε συμφωνηθεί όταν τους ζητήθηκε να καλλιεργήσουν.

Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας η οποία τους ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ανάψει το πράσινο φως για την εκμίσθωση των παραγωγικών μονάδων που διαθέτει στο Πλατύ Ημαθίας και τις Σέρρες.

«Στη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί για τη μίσθωση των εργοστασίων, για την οποία μας ενημέρωσαν από τη διοίκηση της ΕΒΖ, δε αναφέρεται το πώς θα πάρει ο μισθωτής τα τεύτλα, ούτε όμως υπάρχουν όροι για το πώς θα πληρωθούμε εμείς. Χωρίς διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις από το υπουργείο, είμαστε μετέωροι και εκτεθειμένοι. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας.

Ο ίδιος ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «εγγυήσεις για την αποπληρωμή του προϊόντος που θα παραδώσουν στον μισθωτή των εργοστασίων της εταιρείας», σημειώνοντας πως «με βάση τα όσα ακούγονται, ο μισθωτής θα παραλάβει τα τεύτλα μας και θα τα διαθέσει για βιοαέριο και ζωοτροφές και όχι για την παραγωγή ζάχαρης, αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς, την οποία κάποιος θα πρέπει να την καλύψει. Αν δεν πάρουμε απαντήσεις δεν θα φύγουμε από εδώ και ούτε πρόκειται να κάνουμε εξαγωγή των τεύτλων, διότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε από τη γη ένα προϊόν που θα πεταχτεί, για το οποίο δεν ξέρουμε πόσο θα πληρωθούμε, πότε και από ποιόν». 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Kοντά σε συμφωνία για εκμίσθωση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ

Ελάχιστες “πινελιές” στο τελικό κείμενο σχεδίου σύμβασης, απομένουν πλέον πριν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της κοινοπραξίας των Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και Royal Sugar, για την εκμίσθωση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ ΑΕ στο Πλατύ Ημαθίας και τις Σέρρες, κατά τους επόμενους 28 μήνες, δίδοντας διέξοδο και στους αγρότες που ασχολήθηκαν και φέτος με την τευτλοκαλλιέργεια και αγωνιούν για την τύχη της σοδειάς τους.

Τούτων δοθέντων, ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσει η συμφωνία και όπως πληροφορείται το Agronews το τελικό σχέδιο συμφωνίας μίσθωσης των δύο εργοστασίων ίσως να είναι έτοιμο. Αν συμβεί αυτό, τότε θα συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, τη Δευτέρα 4 ή την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθεί, να εγκριθεί για να πέσουν οι υπογραφές με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Το τίμημα που θα λάβει η ΕΒΖ θα είναι στα 490.000 ευρώ για τους 28 μήνες, ενώ ο εκμισθωτής έχει δηλώσει πως θα απορροφήσει τη φετινή παραγωγή τεύτλων από τους παραγωγούς και εκτός απροόπτου θα την αξιοποιήσει για ζωοτροφές. Κανονική παραγωγή ζάχαρης αναμένεται από το 2020 και μετά, χωρίς, όμως, επί του παρόντος να έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις του επενδυτή.

Καταλυτικό ρόλο για να ξεπεραστούν, όπως όλα δείχνουν, τα εμπόδια που είχαν ανακύψει ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές τις προηγούμενες ημέρες, διαδραμάτισε η σύσκεψη, που συγκάλεσε στο γραφείο του το πρωί της Παρασκευής 1η Νοεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με συμμετοχή στελεχών της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας και της Τράπεζας Πειραιώς, όχι όμως και της διοίκησης της βιομηχανίας παρότι οι δύο μονάδες της ανήκουν.

Μια κίνηση που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων οι διοικούντες την ΕΒΖ ΑΕ, στην καλύτερη περίπτωση θεωρήθηκε πως δυσχεραίνουν την πρόοδο των συζητήσεων και στη χειρότερη ότι δεν υπολογίζονται άλλο και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία εκμίσθωσης των μονάδων, πιθανότατα θα αποτελέσουν παρελθόν από τη βιομηχανία.

Πηγές κοντά στη διαδικασία ανέφεραν στο Agronews πως παρά την πικρία που προκάλεσε αυτός ο αποκλεισμός από τις συζητήσεις, η διοίκηση της ΕΒΖ θέτει ως προτεραιότητα να τελειώσει ομαλά η διαπραγμάτευση για να αρθεί και το αδιέξοδο των τευτλοπαραγωγών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το βασικό αγκάθι που έχει να κάνει με τις αξιώσεις που έχει η ΕΒΖ από τη Royal Sugar (κι αντιστοίχως η συγκεκριμένη εταιρεία από τη ζαχαροβιομηχανία) ξεπερνιέται με το να υπογραφεί η συμφωνία μίσθωσης των εργοστασίων με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία στη συνέχεια θα προβεί σε δική της συμφωνία με τη Royal Sugar, αλλά και με το σκεπτικό ότι η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό -με εκατέρωθεν προσφυγές- και όποια απόφαση βγει θα γίνει σεβαστή.

Αναφορικά με το τί θα γίνει μετά τη λήξη του 28μηνου της μίσθωσης και αν θα δοθεί option στην κοινοπραξία των Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και Royl Sugar, στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα επαναμίσθωσης ή ακόμη και πώλησης των δύο μονάδων, η λύση φαίνεται πως βρίσκεται μέσα από μια ξεχωριστή συμφωνία που θα υπογράψουν η Τράπεζα Πειραιώς και οι ενδιαφερόμενοι εκμισθωτές. Θυμίζουμε εδώ πως η διοίκηση της ΕΒΖ είχε στηλώσει τα πόδια της σε αυτό το αίτημα, καθώς η νομική συμβουλή που είχε λάβει ήταν ότι δεν μπορεί να υπογράψει από τώρα κάτι που θα συμβεί έπειτα από 28 μήνες και ενώ στο μεταξύ η ζαχαροβιομηχανία θα έχει μπει σε διαδικασία εξυγίανσης που σημαίνει ότι τα δύο εργοστάσια δεν θα της ανήκουν. “Θα είναι σαν να πουλάει κάποιος ένα σπίτι που δεν του ανήκει, θα πάνε για απιστία”, είχε αναφέρει στο Agronews πηγή που γνωρίζει όλα όσα τεκταίνονται γύρω από την υπόθεση.

Το μοντέλο της ξεχωριστής συμφωνίας με την πιστώτρια Τράπεζα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθηθεί και σε σχέση με τον άλλο “σκόπελο” που είχε ανακύψει στη διαπραγμάτευση, ήτοι το αίτημα της κοινοπραξία οι όποιες επενδύσεις πραγματοποιήσει στα δύο εργοστάσια, αυτές είτε να συμψηφιστούν με το μίσθωμα, είτε με το τίμημα, που θα πληρώσει, εφόσον προκύψει ζήτημα εξαγοράς τους.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές