BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τώρα κλαίνε όλα τ' αλάνια στα project της βιομηχανικής κάνναβης

Σύγχυση στην αγορά καταγγέλλουν οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης λέγοντας πως ακόμα υπόκεινται διώξεις στο πλαίσιο των εργασιών τους όσο κερδίζουν μερίδια στην εσωτερική αγορά ξένοι ανταγωνιστές με το ίδιο προϊόν.

44-45_6

Πέτρος Γκόγκος

25
0

Η σύνδεση της παραγωγής µε τη µεταποίηση δεν ήρθε τελικά ποτέ στην περίπτωση της βιοµηχανικής κάνναβης µε τους παραγωγούς να λένε πως διαµορφώνεται πλέον ένα ρήγµα στις βάσεις του εγχειρήµατος ανάπτυξης σχετικής βιοµηχανίας στη χώρα, εν τη γενέσει του. Την ίδια στιγµή οι διεθνείς αγορές φαίνεται ότι χάνουν την πίστη τους στην «πράσινη υστερία» της κάνναβης, µε τους Financial Times να µην διστάζουν να χαρακτηρίσουν την κάνναβη ως τη µεγαλύτερη φούσκα του 2019.

Είναι γεγονός ότι το προηγούµενο διάστηµα χύθηκε πολύ µελάνι µε την ιστορία της ρύθµισης των προϋποθέσεων και των κανονισµών που θα εξασφάλιζαν την ενσωµάτωση προϊόντων βιοµηχανικής κάνναβης σε τρόφιµα, µε την προηγούµενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανάγει σε ύψιστη προτεραιότητά της τη δηµοσίευση της σχετικής ΚΥΑ. Μία φορά τον µήνα διατυπωνόταν η υπόσχεση πως «εντός ολίγων ηµερών θα δηµοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ για την κάνναβη» µε την κυβέρνηση τελικά να αλλάζει και η εφαρµοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση να εκκρεµεί από τον Φεβρουάριο του 2019. Έτσι, οι παραγωγοί εξακολουθούν να λειτουργούν σε µια µετέωρη γκρίζα ζώνη αφού τα προϊόντα τους δεν θεωρούνται επίσηµα ως τρόφιµα από το κράτος, την ίδια στιγµή που τα εισαγόµενα προϊόντα κάνναβης κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά χωρίς αντίστοιχα εµπόδια.

Τα παραπάνω τονίζουν σε επιστολή τους προς τους αρµόδιους υπουργούς -Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργίαδη- οι παραγωγοί βιοµηχανικής κάνναβης, ζητώντας να παρέµβουν στο θέµα. «Βλέπουµε τους µήνες να περνάνε χωρίς να υπάρχει ακόµα καµιά θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στην επίλυση των προβληµάτων των παραγωγών βιοµηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, όπως σας έχουν επισηµανθεί σε προηγούµενες επιστολές από παραγωγούς, ενώ συνεχίζεται η επιδείνωση των συνθηκών ανάπτυξης του κλάδου, κυρίως λόγω της αδράνειας της Πολιτείας».

Θέσεις εργασίας που θα ξεπερνούσαν τις 3.000 µε επενδύσεις που υπολογίζονταν  περί τα 200 εκατ. ευρώ, διαµόρφωναν όλο το προηγούµενο διάστηµα ένα περιβάλλον που τράβηξε την προσοχή των παραγωγικών και επενδυτικών δυνάµεων της χώρας πάνω στην βιοµηχανική και φαρµακευτική κάνναβη. Πάνω σε αυτό το µοµέντουµ και οι παραγωγοί εκτιµούσαν ότι το νέο θεσµικό πλαίσιο που ετοίµαζε η προηγούµενη κυβέρνηση για την καλλιέργεια και την µεταποίηση του προϊόντος ανταποκρινόταν τόσο στα αιτήµατά τους όσο και στις απαιτήσεις επενδυτών.

 Οι πολιτικές εξελίξεις όµως φαίνεται ότι έθαψαν στα συρτάρια των αρµόδιων υπουργείων τις ρυθµιστικές δεσµεύσεις και τώρα µένει να φανούν οι προθέσεις του Μάκη Βορίδη που θα συµµετέχει ως κεντρικός οµιλητής στο 8ο ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας του Ελληνοαµερικάνικου Εµπορικού Επιµελητηρίου, που θα πραγµατοποιηθεί στις 9 ∆εκεµβρίου 2019 στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης µε θέµα τις νέες προκλήσεις στην παραγωγή και διάθεση, του κρασιού, του µελιού και της κάνναβης.

Η φούσκα του 2019

Η Bank of America άρχισε τον Απρίλιο να καλύπτει τη βιοµηχανία κάνναβης και υπολογίζει ότι οι παγκόσµιες πωλήσεις κάνναβης θα ανέλθουν στα 166 δισ. δολάρια µέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο το τελευταίο διάστηµα οι επενδυτές έχασαν την εµπιστοσύνη τους τόσο στην βιοµηχανική όσο και στην φαρµακευτική κάνναβη, µε τις µετοχές µεγάλων εταιρειών του κλάδου να προσγειώνονται απότοµα, όσο παραµένουν ακόµα αποκλεισµένες από τις µεγάλες χρηµατιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης.

 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές