BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα χρήματα θα πάνε σε πληττόμενους κλάδους, δηλώνει ο Βορίδης

Tο πρώτο εργαλείο - πακέτο 150 εκατ. ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των κλάδων του πρωτογενή τομέα που πλήττονται από τη νόσο του κορωνοϊού, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

dt_150ekatom_300320

Γιάννης Πανάγος

21
6

Το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί στους πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός της ΕΕ και επομένως τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ, εξηγεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη διέθεσε στο ΥπΑΑΤ ποσό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.


Το συγκεκριμένο ποσό συνιστά το πρώτο εργαλείο το οποίο θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται από τη νόσο του κορωνοϊού.

Επιπροσθέτως, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των θεμάτων που ήγειρε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ένωσης της 25ης Μαρτίου και αφορούν στην παροχή ευελιξίας για τη χρήση ποσών από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί στους πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός της ΕΕ και επομένως τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να συνδέεται με επιπτώσεις που υφίστανται λόγω των διαταραχών στην αγορά, οι οποίες προέρχονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID19).

Με τη δέσμευση αυτού του σημαντικού ποσού η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύουν εμπράκτως τη σημασία που δίνουν στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

 

Νωρίτερα το agronews έγραφε:

Κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για μια πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Με ένα ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ ξεκινάει η ενίσχυση των συντελεστών του αγροτικού χώρου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής ο κορωνοϊός.

Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε το πρωί της Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί σε ποια ακριβώς μέτρα θα εξειδικευθεί. Η ευθύνη γι’ αυτό περνάει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο καλείται τις επόμενες ώρες να κάνει το σχεδιασμό του.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση Σταϊκούρα αναφέρεται:

Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.

Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν  περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Agronews παρακολουθεί το θέμα και τις επόμενες ώρες θα έχει το ρεπορτάζ.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Η ευελιξία που δίνουν οι Βρυξέλλες για ειδική ενίσχυση 100.000 ευρώ σε αγρότες και ο άδειος κουμπαράς του Βορίδη

∆ιευκόλυνση από Βρυξέλλες για κρατική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων που πλήττει ο κορωνοϊός.


Γενναίες θα είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, οι δυνατότητες που θα έχουν το επόµενο διάστηµα τα κράτη - µέλη όσον αφορά στην οικονοµική ενίσχυση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, εφ’ όσον εκτιµάται ότι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες αγοράς που δηµιουργεί ο κορωνοϊός.

Στην τελευταία συνεδρίαση -µέσω τηλεδιάσκεψης- του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας, υιοθετήθηκε απόφαση σύµφωνα µε την οποία τα κράτη - µέλη θα µπορούν να ενισχύουν οικονοµικά µε τη µορφή ειδικών αποζηµιώσεων τους αγρότες µε ποσά µέχρι 100.000 ευρώ για κάθε εκµετάλλευση, εφ’ όσον εκτιµάται ότι πλήττονται ανάλογα. Στην περίπτωση των αλιέων το ποσό αυτό θα µπορεί να φθάνει µέχρι τα 120.000 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει, αποκλειστικά στην Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, τα χρήµατα αυτά θα µπορούν να δίνονται µε απόφαση του κράτους, µε µόνη την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω αγροτικές µονάδες λειτουργούσαν κανονικά και ήταν πλήρως ενήµερες στις υποχρεώσεις τους µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου του 2019. Η παραπάνω απόφαση λύνει, όπως είναι φυσικό, τα χέρια των - κρατών µελών να κάνουν χρήση εθνικών ενισχύσεων, µε τις ευλογίες των Βρυξελλών και χωρίς να παραβαίνουν το κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ και τους κανόνες περί ανταγωνισµού. Οι πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς των Βρυξελλών να είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τόσο αποφασισµένοι να αφήσουν στην άκρη τους ισχύοντες κανόνες, προκειµένου να διευκολυνθούν οι οικονοµίες και εν προκειµένω οι παραγωγοί να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.


Οι διευκολύνσεις έρχονται µε τρεις τρόπους:

  • Με την ταχύτερη εκταµίευση και διάθεση των κοινοτικών πόρων (βλέπε άµεσες και άλλες ενισχύσεις, σελ. 4-5).
  • Με την παράταση των προθεσµιών και γενικά τη χαλάρωση του θεσµικού πλαισίου που διέπει τις Κοινές Οργανώσεις Αγορών και τα Προγράµµατα.
  • Με την απελευθέρωση της δυνατότητας καταβολής εθνικών ενισχύσεων, εκεί όπου άλλοτε αυτό ήταν απολύτως απαγορευτικό

Όσον αφορά στο τελευταίο, το θέµα είναι τώρα ποιες χώρες µπορούν και ποιες κυβερνήσεις θέλουν. Στην περίπτωση της χώρας µας η κυβέρνηση έχει δείξει γερά αντανακλαστικά στο χειρισµό του κορωνοϊού, έχει ήδη θεσπίσει γενναία µέτρα για τους εργαζόµενους και τις επιχειρήσεις, δεν έχει κάνει ωστόσο αυτά που χρειάζονται για τους αγρότες. Έτσι, ενισχύονται οι εκκοκκιστές όχι όµως οι βαµβακοκαλλιεργητές, ενισχύονται οι οινοποιοί, όχι όµως οι αµπελουργοί, ενισχύονται οι ζυθοποιοί όχι όµως οι παραγωγοί κριθαριού κ.ο.κ. Η κυβέρνηση υποχρεούται να δει ξανά τις ειδικές ανάγκες κάθε κατηγορίας αγροτών και να κινηθεί ανάλογα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκτροφείς αµνοεριφίων και καλλιεργητές σπαραγγιών, φράουλας και κηπευτικών θα πρέπει να προχωρήσει µε ειδικές ενισχύσεις. Σε όλους τους άλλους µε αναστολή υποχρεώσεων.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Μαρτίου.
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

03-04-2020 10:57Νικος

Άσχετος άνθρωπος σε λάθος υπουργείο θα μοιραζε λεφτά σε πληττομενους δεν ξέρει που βρίσκεται. κακομοίρη αγρότη πάρε την τύχη σου στα χέρια σου ...χα.χα....ανάπτυξη νούμερα .

Απάντηση

01-04-2020 16:47asavas

Μιλάτε ξεκάθαρα στον κόσμο, τα μόνα σίγουρα χρήματα είναι τα 40 εκ ευρω από τα de minimis, όλες οι άλλες σκέψεις από το ΠΑΑ θέλουν χρόνο και εκπόνηση νέων προγραμμάτων .

Απάντηση

31-03-2020 15:15ΝΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Εμεις οι αμυγδαλοπαραγωγοι του δήμου τεμπων που καταστραφήκαμε ακομα μια φορα και υπολείπονται ζημιές του 17τι θα κανουμε;

Απάντηση

31-03-2020 12:31ΕΥΘΑΛΙΑ

Γεια σας, Εμεις που εχουμε αμυγδαλα και ειχα ολικη καταστροφη εδω και δυο χρονια ..Τι θα γινει;;; Οι νεοι αγροτες ποτε θα τους στηριξετε;;;

Απάντηση

30-03-2020 20:09Δημήτρης

Τι θα γίνει με τούς κτηνοτρόφους???

Απάντηση

30-03-2020 15:49Βαγγελης

Τι θα γινει με εμας που εχουμε ροδακινα ρε παιδια θα πεθανουμε απο την πεινα δεν εχουμε λευτα να πληρωσουμε τον ελγα για να παρουμε την αποζιμιωση μας!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές