Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προοπτικές επαναχρησιμοποίησης νερού στον κάμπο των Μεσογείων

Η δυνατότητα αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού από τα τοπικά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Παιανίας - Κορωπίου και Αεροδρομίου) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των παραγωγών της περιοχής των Μεσογείων απασχόλησε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 διευρυμένη σύσκεψη στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών με θέμα την Ανασυγκρότηση Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών.

voridis_mesogeia_24062020

41
0

 Η συλλογή, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση του νερού για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων από τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Ανατολικής Αττικής και στελέχη της ΕΥΔΑΠ και του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος»

 Ο κ. Βορίδης ανέλυσε τα 5 βασικά σημεία του άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο σχεδιασμός για να αποκτήσουν οι αγρότες της περιοχής πρόσβαση σε υδάτινα αποθέματα, ώστε να αντιμετωπιστεί αφενός η έλλειψη αρδευτικών πόρων, αφετέρου η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα τονίζοντας παράλληλα και τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή από τη χρήση στις αγροτικές καλλιέργειες του ανακυκλούμενου νερού που θα έχει υποστεί και μικροβιακή επεξεργασία.

 

Τα 5 βασικά σημεία που έθεσε ο Υπουργός είναι τα εξής:

 

  • Την αναγκαιότητα σύνταξης μίας ολοκληρωμένης μελέτης για τις αρδευτικές ανάγκες των παραγωγών της περιοχής.
  • Τον συνδυασμό της μελέτης αυτής με τους χρόνους που απαιτούνται για την περαιτέρω επεξεργασία του νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής.
  • Την αξιοποίηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
  • Τη δημιουργία κλειστών αρδευτικών καναλιών για την, χωρίς απώλειες, μεταφορά νερού.
  • Τη συγκρότηση διαχειριστικού φορέα για τη διαχείριση του επεξεργασμένου νερού.

 

Ο κ. Βορίδης εξήρε, τέλος, την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων της περιοχής, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών γαιών της, με έντονο φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία