BACK TO
TOP
Θεσμικά

Χωρίς εκτιμητικά τέλη ΕΛΓΑ οι πληγέντες από τον Ιανό αγρότες

Απαλλάσσονται από την καταβολή εκτιμητικών τελών κατά τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών στον ΕΛΓΑ που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

likmitso

21
1

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων για την στήριξη των αγροτών στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την θεομηνία «Ιανός» το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι  δεν θα ζητείται η καταβολή εκτιμητικών τελών για τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων ζημιών στον ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν τις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφτηκε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου την Καρδίτσα. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι: «Θα συμψηφιστεί η επιβάρυνση της δήλωσης, γιατί μου εθίγη και το ζήτημα αυτό και από εκεί και πέρα εάν υπάρχει τρόπος να μπορέσουμε εκτάκτως να δώσουμε κάποιου είδους πρώτη χρηματοδότηση στους αγρότες που έχουνε θιγεί και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποτυπωθεί και να γίνει με ακρίβεια, θα γίνει και αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επιπλέον για γρήγορες αποτιμήσεις των ζημιών με έκτακτο προσωπικό  και τη στήριξη του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την άμεση αποζημίωση όλων των αγροτών που επλήγησαν από τον Ιανό στα χωριά της Καρδίτσας.

Για το «σύντομο» των διαδικασιών δεσμεύτηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη από την επομένη κιόλας της καταστροφής. Το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε πως μέσω του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν σε φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Εν τω μεταξύ, ήδη από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μουζακίου ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε αναγγελία ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες στα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Μουζακίου, Παμίσου και Ιθώμης του Δήμου Μουζακίου.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται: 

Συμψηφίζονται τα τέλη εκτίμησης του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες του φαινομένου «Ιανός»

  

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτέρως δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους αγρότες των περιοχών της πατρίδας μας που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η θεομηνία «Ιανός», αποφάσισαν τον συμψηφισμό των τελών εκτίμησης των ζημιών με τις αντίστοιχες αποζημιώσεις που θα δοθούν από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό.

 Η συγκεκριμένη απόφαση προστίθεται στη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται από την πρώτη στιγμή για την ανακούφιση των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων και αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου που χτυπήθηκαν από το φαινόμενο από τις 17 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου του 2020.

 Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, προκειμένου να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2020 19:38K@

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ο Ε Λ Γ Α.ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ Η* ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΟΙ *ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ* ΤΟΥ ΕΛΓΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΕΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ; ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΓΡΟΤΗΣ Ο ΕΛΓΑ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΝΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ.ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟ'Ι¨ΔΟ ΑΓΡΟΤΗ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές