BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δεν έπεισε ο Λιβανός, αποζημίωση για 100% ζημιάς ζητούν οι αγρότες

Δεν έπεισαν τον αγροτικό κόσμο οι υποσχέσεις του υπουργού Σπήλιου Λιβανού περί προκαταβολής των αποζημιώσεων που αναμένουν οι παραγωγοί για τον ολέθριο παγετό της άνοιξης, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται την Πέμπτη 17 Ιουνίου στο Αμύνταιο και τη Νάουσα, έπειτα από το μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα την Τετάρτη 16 του μήνα.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-2_2

56
2

Δύσκολα θα βγει αλώβητη η ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης από το κλίμα αναβρασμού που όλο και φουντώνει στα αγροτικά κέντρα της Επικράτειας, με τις πρώτες απαντήσεις στο διάγγελμα του Σπήλιου Λιβανού να έρχονται από τους Αγροτικούς Συλλόγους της Λάρισας που τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να τους ξεγελάσει.

Το συλλαλητήριο  στην Λάρισα και οι κινητοποιήσεις που συνεχίστηκαν την Πέμπτη 17 Ιουνίου σε άλλες περιοχές  δείχνουν ότι οι εξαγγελίες του υπουργού σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στις ανάγκες και στα αιτήματα που του έχει θέσει το αγροτικό κίνημα, λένε οι αγρότες.
Η αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και όχι στο 100% της ζημιάς συνιστά στάχτη στα μάτια των αγροτών που πέρα από τις ζημιές στις καλλιέργειες αντιμετωπίζουν αναιμική ζήτηση στην αγορά για την λιγοστή τους παραγωγή, όσο ταυτόχρονα βαδίζουν στα τυφλά ενόψει των μεταρρυθμίσεων που έρχονται σε επίπεδο ΚΑΠ, ενισχύσεων και προγραμμάτων, αφού μόνον αοριστίες ακούνε από τους ιθύνονται. Είναι γνωστό πως για τις δενδρώδεις καλλιέργειες για ζημιές από τον παγετό ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για το 100% ζημιάς μόνο το 61.6%, και για τις άλλες καλλιέργειες αμπέλια, σιτηρά κλπ ως 74.6%. Συνεπώς με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν δεν ανασταλούν τα άρθρα 7 & 9 οι παραγωγοί θα πάρουν ψίχουλα και ούτε το κόστος παραγωγής δεν θα καλυφθεί.

Οι αγρότες βλέπουν πλέον πως η υφιστάμενη ηγεσία όχι μόνο δεν έκλεισε μέτωπα και εκκρεμότητες που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες διοικήσεις αλλά ανοίγει νέα μέσα από την αδυναμία της να αντιμετωπίσει απρόοπτες εξελίξεις.

Στην περίπτωση τώρα των ζημιών από τον παγετό, οι παραγωγή της Φλώρινας αντιλαμβάνονται πως η Κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα σε ένα βασικό αίτημα των παραγωγών της περιοχής, δηλαδή δεν έχει αλλάξει το πλαίσιο για αποζημίωση 100% του χαμένου εισοδήματος. Η κινητοποίηση εντάσσεται στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Ηχηρό παρόν έδωσαν και οι αγρότες Νάουσας στην σημερινή συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία που είχε καλέσει ο Αγροτικός Συναιτερισμόας Νάουσας «Μαρίνος Αντίπας».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος μετά την κινητοποίηση αναφέρει:

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»  χαιρετίζει τους συναδέλφους αγρότες που πήραν μαζικά μέρος στην συγκέντρωση και στην μηχανοκίνητη πορεία που κάλεσε ο σύλλογος , παρά τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου λόγω εργασιών  αψηφώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει την απογοήτευση , την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Μετά από μήνες νεκρικής σιγής στο άκουσμα και μόνο των επικειμένων κινητοποιήσεων των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποιες εξαγγελίες οι οποίες δεν μας ικανοποιούν. Αν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να μας αποζημιώσει θα έδινε τα χρωστούμενα στον ΕΛΓΑ που ανέρχονται περίπου σε 340 εκατομμύρια ευρώ. Αντί γι΄ αυτό χαρίζει εκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες με πιο τρανταχτό παράδειγμα  την χρηματοδότηση που δόθηκε στην εταιρεία fraport που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια , στην οποία πρόσφατα  η κυβέρνηση χάρισε 390 εκατομμύρια ευρώ για διαφυγόντα κέρδη.

Δεν σταματάμε εδώ ! Συνεχίζουμε την προσπάθεια της οργάνωσης του αγώνα μας σε συντονισμό με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.  Σύντομα θα είμαστε ξανά στους δρόμους με πιο δυναμικές μορφές αγώνα, απαιτώντας:

  • Να αποζημιωθούν τώρα στο σύνολο τους οι ζημίες σε ποικιλίες που έχουν συγκομιστεί και να δοθεί προκαταβολή άμεσα για τις ζημιές σε καλλιέργειες που δεν έχουν συγκομιστεί ακόμα.
  • Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
  • Αναστολή του άρθρου 7 κ 9 του κανονισμού
  • Να δοθούν οι οφειλές του κράτους στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ , που ανέρχονται περίπου στα 340 εκατομμύρια ευρώ.
  • Δημόσιος φορέας ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Στελέχωση με μόνιμο ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για γρήγορη εκτίμηση των ζημιών .
  • Καμιά σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτική παραγωγή
  • Καμιά αύξηση των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ.
  • Αλλαγή του κανονισμού ώστε να ασφαλίζει τις καλλιέργειες μας από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες και να αποζημιώνει σε όλα τα στάδια της παραγωγής στο 100% της ζημιάς
  • Να γίνουν έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής από τα φυσικά φαινόμενα. Αντιχαλαζική προστασία- ανεμομείκτες για την προστασία από τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα.
  • Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων αγροτών στον ΕΦΚΑ
  • Να παγώσουν τα χρέη προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ , ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και αλλού.


Η ΕΟΑΣΝΛ, με ανακοίνωση που εξέδωσε «χαιρετίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στο χθεσινό μαζικό και αγωνιστικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Χαιρετίζει τους δεκάδες αγρότες του σεισμόπληκτου Δήμου Τυρνάβου που συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους δίνοντας το μήνυμα ότι είμαστε σε εγρήγορση παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού και πως θα αξιοποιήσουμε κάθε μορφή αγώνα το επόμενο διάστημα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας.

Χαιρετίζει τους εργαζόμενους που εξέφρασαν την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους στον αγώνα μας στέλνοντας το μήνυμα ότι η συμμαχία μαζί τους μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

Η μεγάλη κινητοποίηση στην Λάρισα, οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στους άλλους Νομούς της χώρας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ανάγκασαν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να εμφανιστεί μετά από δυο μήνες και να κάνει μια σειρά από εξαγγελίες που σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στις ανάγκες και στα αιτήματα που του έχει θέσει το αγροτικό κίνημα.

Προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, να ξεγελάσει και να καθησυχάσει, να ανακόψει την οργή και αγανάκτηση που οδηγούν σε  κινητοποιήσεις γιατί το μόνο που τους τρομάζει είναι τα τρακτέρ στους δρόμους.

  • Εξήγγειλε ότι θα δοθεί το 40% προκαταβολή από το συνολικό ποσό αποζημίωσης κάθε αγρότη τέλος Ιουλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, να γραφτούν τα πορίσματα, να διασταυρωθούν τα στοιχεία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, να κοινοποιηθούν στους δικαιούχους. Με τις πληροφορίες που έχουμε από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις προχωράνε με πολύ αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του μέγεθος των ζημιών. Αλλά ακόμη και να τα καταφέρουν γιατί να μην δώσουν όλο το ποσό στους δικαιούχους στο τέλος Ιουλίου τότε;
  • Η προκαταβολή έπρεπε να είχε ήδη δοθεί στους δικαιούχους αφού τα καλλιεργητικά έξοδα όπως και τα οικογενειακά έξοδα επιβίωσης τρέχουν. Να θυμίσουμε ότι κάτω πάλι από την πίεση του κινήματος για τον Ιανό οι αποζημιώσεις είχαν δοθεί στο στρέμμα και σε περίπου ενάμιση μήνα από την ημερομηνία των πλημμύρων. Γιατί δεν έγινε το ίδιο με τον παγετό;
  • Εξήγγειλε ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης παραγωγής σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για να μην κοροϊδευόμαστε, είναι γνωστό πως για τις δενδρώδεις καλλιέργειες για ζημιές από τον παγετό ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για το 100% ζημιάς μόνο το 61.6%, και για τις άλλες καλλιέργειες αμπέλια, σιτηρά κλπ ως 74.6%. Συνεπώς με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν δεν ανασταλούν τα άρθρα 7 & 9 οι παραγωγοί θα πάρουν ψίχουλα και ούτε το κόστος παραγωγής δεν θα καλυφθεί.
  • Μίλησε για το πόσο πολύ έχει ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με προσλήψεις και σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα υποκαταστήματα όταν πάμε για διαμαρτυρία μας λένε ότι δεν έχουν επαρκή προσωπικό να φέρουν έγκαιρα εις πέρας την εκτιμητική διαδικασία.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, η ΕΟΑΣΝΛ, παλεύουμε και απαιτούμε τα ήδη γνωστά αιτήματα μας να γίνουν πράξη από την κυβέρνηση. Πάνω από όλα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% σε όλα τα στάδια της παραγωγής αλλά και το κεφάλαιο, από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και οδηγούν στην βεβαιότητα ότι οι πληττόμενοι αγρότες αλλά και κτηνοτρόφοι, θα πάρουν ψίχουλα αποζημιώσεων.

Μην μας πουν που θα βρουν τα χρήματα αφού δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ. Να τα βρουν εκεί που βρήκαν τα:

  • 32 δισεκατομμύρια για να δώσουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές για στήριξη από τις επιπτώσεις της πανδημίας όταν στον πρωτογενή τομέα έδωσαν μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1%.
  • Τα 380 εκατομμύρια που έδωσαν στα αεροδρόμια για ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Τα 370 εκατομμύρια που έδωσαν σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για επιστροφή ειδικό φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο όταν η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού στην Λάρισα πριν δυο χρόνια για επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο χάθηκε δεν ξέρουμε σε ποιο συρτάρι της κυβέρνησης…
  • Τα 120 εκατομμύρια που έδωσαν στην AEGEAN.

Φτάνουν αυτά ή να συνεχίσουμε την απαρίθμηση;

Ένα βασικό συμπέρασμα πρέπει να βγάλουν όλοι οι αγρότες από την κινητοποίηση που κάναμε. Μόνο με την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων στους Νομούς που επλήγησαν από τον παγετό, ξεκίνησαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά από δυο μήνες αναμονής.

Με πιο μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.

Αυτό που τους ανησυχεί και τους πιέζει είναι τα τρακτέρ στους δρόμους και η μαζική συμμετοχή μας και αυτός είναι ο μόνος σίγουρος, ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός δρόμος για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Πιστέψτε στην δύναμη του αγώνα μας!

Δυναμώστε τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

21-06-2021 00:02Κωνσταντίνος Γ.

"Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις." Έχουν πολλή πλάκα οι αγρότες-ντεκαφεϊνε που θέλουν να μην πληρώνουν μεν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, αλλά θέλουν άμεσα να εισπράττουν την αποζημίωση του.

Απάντηση

17-06-2021 22:24Nikos

ΞΕΦΤΥΛΑ ΛΙΒΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΓΑΜΗΣΕΙΣ ΑΡΧΙΔΙ Ε ΑΡΧΙΔΙ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές