BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μια Διεπαγγελματική Φέτας για… αριστροκράτες, κυνηγούς καρέκλας

Υπόγειες διεργασίες που φαίνεται να κινεί η πλατεία Βάθη και ο προσωρινός επικεφαλής της ∆ιεπαγγελµατικής Φέτας, αφήνουν εκτός του πλαισίου αναγνώρισης της οργάνωσης, παραγωγούς και οµοσπονδίες κτηνοτρόφων, την ώρα που η ∆ανία ετοιµάζει νέα προσφυγή στα αρµόδια κοινοτικά όργανα αµφισβητώντας το νοµικό καθεστώς του ελληνικού ΠΟΠ και κυρίως την τήρηση των κανόνων στην παρασκευή της Φέτας.

111_12

Μαρία Γιουρουκέλη

92
0

Σ’ αυτό το κλίµα, στα ψιλά πέρασε η αιφνίδια, λίγο πριν τον ∆εκαπενταύγουστο, επίσηµη αναγνώριση της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Φέτας, που ανακοινώθηκε για τους…τύπους µε σχετικό δελτίο τύπου. Ερωτηµατικά δε, εγείρει το γεγονός ότι το έγγραφο της επίσηµης αναγνώρισης της ∆ιεπαγγελµατικής δεν υπογράφηκε  από τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ούτε και από την προϊσταµένη της ∆ιεύθυνση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίµων του υπουργείου, που ...συµπτωµατικά βρίσκονταν σε διακοπές αλλά από την αναπληρώτριά της που έδειξε ιδιαίτερο ζήλο.

Σηµειωτέον, µερικούς µήνες νωρίτερα, η καθ’ ύλην αρµόδια για το θέµα, κυρία Παπά, ζητούσε διευκρινίσεις από την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Τυριού Φέτας σχετικά µε την αίτηση αναγνώρισης, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε στοιχεία που αφορούν την αντιπροσωπευτικότητα των µελών της, βεβαιώσεις από ορκωτούς λογιστές περί του µέσου όρου παραδόσεων αιγοπρόβειου γάλακτος των τριών προηγούµενων ετών κ.α. Ανέφερε χαρακτηριστικά µεταξύ άλλων:

«Τέλος, από τα στοιχεία του φακέλου η υπηρεσία µας δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει αν παραγωγοί που ανήκουν σε ένα φορέα ανήκουν και σε έναν άλλον ταυτόχρονα, ενώ σε ΠΕΚ και ΟΚΣ παρατηρείται κοινό µέλος και στους 2 φορείς. Παρακαλούµε για διευκρινήσεις».

Στο έγγραφο πάντως, της επίσηµης αναγνώρισης, δεν εµπεριέχεται ο Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας αλλά ούτε και ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, ενώ στην επί υπουργείας Βορίδη συµφωνία, προβλέπονταν η συµµετοχή τους στη ∆ιεπαγγελµατική.

Για «εµβάθυνση του διαλόγου των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας ενός από τα εµβληµατικότερα προϊόντα της χώρας µας µε το ΥπΑΑΤ, συµβάλλοντας αποτελεσµατικά στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στην προώθηση, τη διαφάνεια στην αγορά, αλλά και στην προστασία της Φέτας ΠΟΠ από πρακτικές που πλήττουν το προϊόν», µιλούσε στην ανακοίνωση του υπουργείο, την ώρα που έδινε τον πρώτο λόγο στους µεταποιητές. Το βέβαιο είναι ότι στη γενική συνέλευση της ∆ιεπαγγελµατικής Φέτας, που έχει προγραµµατιστεί για τη ∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου στον Τύρναβο, θα υπάρξουν εκπλήξεις…

Αν µη τι άλλο, σε πεδίο αντιπαραθέσεων παρά σε πεδίο σύγκλισης δυνάµεων µε στόχο την εκπροσώπηση και διασφάλιση του χαρακτήρα του εθνικού µας τυριού της φέτας, εξελίσσεται η υπόθεση ∆ιεπαγγελµατική Φέτας. Ως µήλον της έριδος προβάλλονται από µερίδα των µελών, αφενός οι χειρισµοί της παρούσας διοίκησης, αφετέρου οι ισορροπίες που αφορούν στην εκλογή οριστικού προεδρείου, έναντι του σηµερινού που διατηρεί προσωρινό χαρακτήρα. Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι δεν υπάρχουν ούτε πρακτικά ή αποµαγνητοφωνήσεις των όσων διηµείφθησαν σε συνεδριάσεις της ∆ιεπαγγελµατικής, ενώ όπως αναφέρουν µέλη του οργάνου, γενικόλογα δελτία τύπου για περιστατικά νοθείας της φέτας εκφράζουν προσωπικές θέσεις του προσωρινού προέδρου.

 Ο λύκος µπήκε στο µαντρί, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για ευθεία υπονόµευση της αντιπροσωπευτικότητας στη ∆ιεπαγγελµατική Φέτας και κατ’ επέκταση του ίδιου του προϊόντος µιλούν οι τοµεάρχες αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, µε αφορµή τη σχετική αναγνώριση του φορέα. «Ενώ η νοθεία της φέτας έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας µε σειρά γαλακτοβιοµηχανιών να παραβατούν καταρρακώνοντας τη φήµη της, στις 13 Αυγούστου, ήρθε από το ΥΠΑΑΤ και η αναγνώριση της ∆ιεπαγγελµατικής ΦΕΤΑΣ», αναφέρουν σε δήλωση τους ο τοµεάρχης και η αναπληρώτρια αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης και Ολυµπία Τελιγιορίδου. Συγκεκριµένα, τον Αύγουστο «επικυρώθηκε η εγκαθίδρυση του ολοκληρωτισµού γαλακτοβιοµηχανιών έναντι των κτηνοτρόφων στη ∆ιεπαγγελµατική Φέτας που σύµφωνα µε την απόφαση αντιπροσωπεύει διά των µελών της το 20,37% της συνολικής παραγωγής (µ.ό. τριετίας) και το 89,33% της µεταποίησης (µ.ό. τριετίας) στον τοµέα», σηµειώνουν.

Η αναγνώριση αυτή, συνεχίζουν, έγινε «µε βάση την Υπουργική Απόφαση (αρ. πρωτ. 2745/328012/17-12-2019) του τότε υπουργού της Κυβέρνησης της Ν∆ αφού πρώτα φρόντισε, από τις πρώτες αποφάσεις του, να καταργήσει την ΥΑ 1493/142299/13-6-2019 (ΦΕΚ Β’ 2424/20-06-2019) της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την λειτουργία των ∆ιεπαγγελµατικών οργανώσεων και µε επόµενη τροπολογία να επιδιώξει και να πετύχει να περιορίσει την συµµετοχή των παραγωγών από 33% (το 1/3) σε µόνο 15%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές