Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ξεχείλωσε το καθεστώς των διήμερων, που υπονομεύει τον κλάδο

Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις δείχνει να οδηγείται φέτος η διαδικασία απόσταξης για την παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς, µέσα από το λεγόµενο καθεστώς των διήµερων, κι αυτό παρά τις µεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί φέτος η εγχώρια αµπελουργία ως αποτέλεσµα των έντονων καιρικών φαινοµένων.

44b

Γιάννης Πανάγος

1444
7

Οι πληροφορίες που φθάνουν από τις αµπελουργικές ζώνες ανά την Ελλάδα, κάνουν λόγο για πληθώρα αιτηµάτων αδειοδότησης για απόσταξη µε βάση το άρθρο 7 Ε’ του ν. 2969/2001,  πράγµα το οποίο νοθεύει το ανταγωνισµό, υπονοµεύει τις προσπάθειες για αναβάθµιση της αµπελουργίας και της ενίσχυσης της ποιότητας στο ελληνικό κρασί, όπως και στα αποστάγµατα και γενικά µαθαίνει τους αµπελοκαλλιεργητές στο εύκολο κέρδος, πολλές φορές ακόµα και µε κίνδυνο για τη ζωή των καταναλωτών.

Το πρόβληµα ξεκινάει από το πελατειακό σύστηµα και τις ανέξοδες πιέσεις που ασκούν αυτό τον καιρό πολλοί βουλευτές, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης των διήµερων και να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση του συνόλου των αιτηµάτων που προβάλουν αυτό τον καιρό οι αµπελοκαλλιεργητές  για την µεταφορά µεγάλων ποσοτήτων οινοστάφυλων στην παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς.

Να διευκρινισθεί εδώ ότι µε βάση τους ισχύοντες κανονισµούς, η απόσταξη (των διήµερων) δεν αφορά στη χρήση σταφυλιών, παρά µόνο στέµφυλων, δηλαδή του υπολείµµατος, µετά την εξαγωγή του µούστου για την παραγωγή κρασιού.

Βεβαίως,  το προνοµιακό καθεστώς που ισχύει για τους διήµερους, σε ότι αφορά στη φορολογία του τσίπουρου ή της τσικουδιάς που µπορεί να διατίθεται σε χύµα µορφή (χωρίς εµφιάλωση), κάνει πολλούς «αµπελουργούς» να επιλέγουν το δρόµο της απόσταξης ακόµα και για το σύνολο της παραγωγής τους (οινοστάφυλα).

Πρόκειται για µια διαδικασία πέρα για πέρα αντίθετη µε τους κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες, για µια πρακτική που δηµιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά και για ένα καθεστώς που διαιωνίζεται µόνο και µόνο γιατί το πολιτικό προσωπικό δεν αναλαµβάνει την ευθύνη να σταµατήσει… αυτόν τον κατήφορο.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που είχε δηµιουργήσει η πανδηµία στην αγορά οίνου τον περασµένο χρόνο, το καθεστώς των διήµερων το 2020 υπήρξε ιδιαιτέρως ελαστικό. Αυτό δεν σηµαίνει ότι θα πρέπει να γίνει και φέτος το ίδιο, ειδικά από τη στιγµή που η παραγωγή οινοστάφυλων ήταν µειωµένη και ήδη έχει υπάρξει µέριµνα επ’ αυτού από τον ΕΛΓΑ. Σηµειωτέον ότι για να ξεκινήσει η αποστακτική περίοδος, κάθε χρόνο, χρειάζεται να δοθεί η σχετική άδεια από το Υπουργείο Οικονοµικών και συγκεκριµένα από την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων. Κι αυτό γιατί, οι άδειες απόσταξης των διήµερων αποσταγµατοποιών, όπως λέγονται, έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς. ∆ηλαδή απαλλάσσονται επί της ουσίας από τον ΕΦΚ, γι’ αυτό και επιβάλλεται ανώτατο όριο ποσότητας παραγωγής, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση του µέτρου, που αφορά αποκλειστικά και µόνο τους µικρούς αµπελουργούς. Όµως για µια ακόµα χρονιά η πραγµατικότητα είναι διαφορετική. 


Εντείνεται το αδιέξοδο με τις τιμές στη σταφίδα

Πεδίο συνεννόησης αναζητείται για το ζήτηµα της κορινθιακής σταφίδας την ώρα που η τιµή του προϊόντος κυµαίνεται κάτω από το ένα ευρώ, ενώ και η σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα µε τη συµµετοχή όλων των εµπλεκόµενων φορέων, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Συγκεκριµένα δεν βρέθηκε σηµείο επαφής µεταξύ των εκπροσώπων των εξαγωγικών φορέων, των παραγωγών και της κυβέρνησης προκειµένου να διασφαλιστεί η τιµή του προϊόντος η οποία κυµαίνεται από 1,10 έως και 70 λεπτά χωρίς να αποκλείει κανείς το ενδεχόµενο να πέσει και άλλο.

«Οι αποθήκες µας είναι γεµάτες, δεν µπορούµε να πάρουµε άλλη σταφίδα. Πέρυσι τέτοια εποχή την είχαµε διώξει όλη, πάνω από 600 τόνους και είχαν πληρωθεί οι παραγωγοί», δίνει την εικόνα της κατάστασης ο πρόεδρος της Οµάδος Παραγωγών Αµαλιάδος Χρήστος Βαλιανάτος.

Από την πλευρά της Παναγειαλίου Ένωσης στη σύσκεψη κατατέθηκε ότι θα αγοράσει µε 1,5 ευρώ το κιλό τη σταφίδα µόνο σε περίπτωση που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απορροφήσει τους 8.000 τόνους περίπου που βρίσκονται στις αποθήκες της. Ενδεχόµενο το οποίο ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός έχει απορρίψει κατηγορηµατικά από τα έδρανα της Βουλής.

Μείωση της ελληνικής παραγωγής οίνου την περίοδο 2021-2022 κατά 25,09%

Μειωµένη κατά 25,09% στα 1.710.453 εκατόλιτρα αποτυπώνεται η φετινή παραγωγή οίνου στην Ελλάδα, σύµφωνα µε στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κοµισιόν, στα οποία φαίνεται ότι η εγχώρια οινοπαραγωγή υποχωρεί σηµαντικά, ειδικά στην περίπτωση των µικρής προστιθέµενης αξίας οίνων, δηλαδή εκείνων που εµφιαλώνονται χωρίς κάποια γεωγραφική ένδειξη (35,51%) αλλά και στους ποικιλιακούς οίνους (-17,63%).

Αρνητική ποσοστιαία µεταβολή κατά την τρέχουσα περίοδο 2021-2022 παρουσιάζει και η κατηγορία των οίνων ΠΟΠ, µε το τονάζ να συρρικνώνεται κατά 13,01%. Από την άλλη, µετριοπαθή αύξηση καταγράφουν οι ποσότητες οίνων ΠΓΕ, της τάξης του +3,29%.

«Είναι προφανές ότι η επέλευση των καιρικών φαινοµένων µε χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επέδρασαν αρνητικά στον όγκο της οινοπαραγωγής γεγονός που αναµένεται να επαληθευτεί µετά την ανακοίνωση του υπουργείου µε τα οριστικά στοιχεία τον ερχόµενο Απρίλιο» σχολιάζει σε δηµοσίευσή της η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία θέτει ξεκάθαρο ζήτηµα στον κλάδο που το συνδέεται µε την ακραία µεταβολή των καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται άλλωστε ότι από τα 3,1 εκατ. εκατόλιτρα οίνου που δηλώθηκαν το 1990, φέτος η παραγωγή πέφτει για πρώτη φορά κάτω από τα 2 εκατ. εκατόλιτρα, όσο αποκλίνει κατά 28% από τον µέσο όρο πενταετίας.

Η µεγαλύτερη παραγωγή της τελευταίας 20ετίας καταγράφεται το 2004, όταν δηλώθηκε η παραγωγή 4,2 εκατ. εκατόλιτρων οίνου, ενώ από το 2016 µέχρι φέτος η παραγωγή υποχωρεί σταθερά.

Τα στοιχεία της οριστικής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις ∆ηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και όχι στις εκτιµήσεις των ∆ΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίζεται η πρώτη εκτίµηση οινοπαραγωγής. Αντίστοιχα µειωµένος εµφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση µε τον µέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%.

Η µείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, επιδρά αρνητικά και στο εισόδηµα των αµπελοκαλλιεργητών, παρά την µικρή αύξηση 5%-8% που παρατηρήθηκε στις τιµές των οινοστάφυλων στις µεγάλες αµπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούµενη ήδη εγκατάλειψη των µικρών κυρίως αµπελουργικών εκµεταλλεύσεων.

Από την πλευρά της η ΚΕΟΣΟΕ στέκεται στην καθήλωση των τιµών µε τις οποίες πληρώνονται οι αµπελουργοί σε αρκετά
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2021 11:37ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΣΕΚΑΣ

Το άρθρο του κ. Πανάγου αδικεί όλους εμάς οι οποίοι είμαστε καθ΄όλα νόμιμοι και που η σχέση μας με το Τσίπουρο ή Τσικουδιά ή Σούμα πηγάζει καθαρά από βαθειά αγάπη και σεβασμό για την παράδοση, τους ανθρώπους της και τη γη μας. Εξ΄άλου, θεωρώ ότι, ο αριθμός των νόμιμων Διήμερων Αμβυκούχων είναι ελάχιστος μπροστά στο σύνολο των όσων ¨καζανεύουν¨ με μικρά ή μεγαλύτερα καζάνια.

Απάντηση

14-10-2021 08:11Νίκος

Αγοράζω από διήμερους 4-5 ευρώ το κιλό. Τα εμφιαλωμένα έχουν 18 το κιλό!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία