Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ήττα ΕΛΓΟ στο Εφετείο με τη μάχη εντυπώσεων στην υπόθεση της Φέτας

Άλλη μια ήττα στη μάχη των εντυπώσεων στην οποία αρέσκεται τον τελευταίο καιρό ο ΕΛΓΟ, συνεπικουρούμενος βέβαια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται να μοιράζονται από κοινού, στο θέμα της Φέτας, μετά τα προσωρινή απόφαση του διοικητικού Εφετείου στο οποίο προσέφυγε η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία La Farm, με την οποία αναστέλλεται η οριστική άρση της πιστοποίησης για την παραγωγή Φέτας, στη βάση των κανόνων του ΠΟΠ από την εν λόγω επιχείρηση.

46_2

Γιάννης Πανάγος

2982
2

Με απλά λόγια, το διοικητικό Εφετείο απεφάνθη ότι «η εν πολλαίς αμαρτίαιες περιπεσούσα» La Farm θα μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίζει την παραγωγή πιστοποιημένης Φέτας, δηλαδή προϊόν ΠΟΠ, καθώς ανακτά την πιστοποίηση μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές διενέξεις, το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει αμφίβολο παρά τα μεγάλα λόγια και τους πανηγυρισμούς των αρμόδιων αρχών.  

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ του Agronews στο οποίο αναφέρονταν την περασμένη εβδομάδα, μετά την πανηγυρική ανακοίνωση του υπουργείου για την «οριστική άρση της πιστοποίησης» από την τρικαλινή εταιρεία ότι:

Πιο σύνθετο απ’ όσο δείχνει σε πρώτη ανάγνωση, μοιάζει να είναι τελικά το θέμα της οριστικής ανάκλησης της άδειας για την παραγωγή Φέτας, από την τρικαλινή εταιρεία γάλακτος L.A. FARM A.E. παρά την ενθουσιώδη ανακοίνωση με την οποία παρουσίασε τη σχετική απόφαση των αρμόδιων αρχών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα νομικά παράθυρα που αφήνουν ορθάνοιχτα τέτοιου είδους διενέξεις, αποδεικνύονται πολύ πιο σημαντικά από τις εντυπώσεις που προσωρινά τουλάχιστον επιχειρούν να κερδίσουν οι πολιτικοί διαχειριστές της υπόθεσης.

Αν μάλιστα ισχύει ότι η απόφαση για την οριστική ανάκληση της πιστοποίησης για την παραγωγή προϊόντος ΠΟΠ (Φέτα), ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την θετική απάντηση στα ασφαλιστικά μέτρα  που κατέθεσε η υπόλογος για νοθεία εταιρεία, και την προσωρινή διαταγή που πέτυχε (κοινοποιήθηκε στο υπουργείο στις 11 Νοεμβρίου) για άρση της ανάκλησης μέχρι την τακτική εκδίκαση της υπόθεσης, τότε δεν αποκλείεται η σπουδή των αρχών επί του θέματος (μια μέρα μετά) να κρύβει μεθοδεύσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Οι συντελεστές του κλάδου οφείλουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες που διέπουν το καθεστώς της Φέτας, πριν να είναι πολύ αργά για το εν λόγω εθνικό προϊόν της χώρας και τη σημασία που έχει αυτό για την κοινωνία της υπαίθρου και την οικονομία της χώρας. 

Η υπόθεση της γαλακτοβιομηχανίας L.A. FARM A.E. στην περίπτωση της οποίας οι παραβιάσεις των κανόνων του ΠΟΠ είναι αδιαμφισβήτητες (πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη), αυτό που μένει τώρα να αποδειχθεί είναι αν θα πληρώσει ακριβά για τις πράξεις της στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής προστασίας του εθνικού πλούτου ή αν θα είναι απλά ένας τρόπος να πεισθούν οι υπόλοιποι συντελεστές του κλάδου να μην κάνουν το ίδιο.

Υπάρχει βέβαια ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο, στο τέλος της ημέρας να μη γίνει και τίποτα. Δηλαδή, προσωρινά και μόνο η εν λόγω εταιρεία να λειτουργήσει ως φόβητρο, οι πολιτικά υπεύθυνοι να κερδίσουν σ’ αυτή τη φάση τις εντυπώσεις και στο τέλος της ημέρας, τα νομικά παράθυρα να δώσουν και στη συγκεκριμένη επιχείρηση τη δυνατότητα να «πέσει στα ελαφρά» και φυσικά να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της ακόμα και στην παραγωγή Φέτας.   

Παρ’ ότι κανείς εκ των εμπλεκομένων να πει προς το παρόν ότι έχει τον τελευταίο λόγο, η τελευταία ανακοίνωση τα La Farn, μετά τα υπέρ της προσωρινά μέτρα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι αρμόδιες αρχές ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προσωρινές εντυπώσεις παρά για την ουσία του θέματος και την πραγματική πάταξη της νοθείας στα αγροτικά προϊόντα και ειδικά στη Φέτα. 

Η ανακοίνωση της La Farm

Η La Farm από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα όπου αναφέρει ότι:

«Η La Farm S.A, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, προσέβαλε την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου ΕΛΓΟ Δήμητρα που είχε επιβάλει την ανάκληση της πιστοποίησής της. Προσωρινή απόφαση εκδόθηκε σήμερα από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την οποία αναστέλλεται η απόφαση αυτή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. 

Αυτό στην πραγματικότητα συμπίπτει και ταυτίζεται με τις συστάσεις των αρμόδιων μηχανισμών ελέγχου υπηρεσίας, οι οποίοι συνέστησαν την πιστοποίησή μας. 

Η La Farm συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της, σεβόμενη την εθνική και κοινοτική νομοθεσία που ρυθμίζει το εθνικό μας προϊόν φέτα ΠΟΠ, διασφαλίζοντας έτσι τους χιλιάδες συνεργάτες μας εκτροφείς, τους εκατοντάδες εργαζόμενους και προμηθευτές μας, καθώς και πελάτες στο εξωτερικό και στην εθνική αγορά».

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-11-2021 18:16Γιάννης Καραγιαννιδης

Από αύριο όλοι οι τυροκόμοι θα παράγουν φέτα από αγελαδινό γάλα, εφόσον το δικαστήριο θα τους αθωώνει

Απάντηση

20-11-2021 02:19Carmel Johnson

Πού να πάρετε ένα αξιόπιστο δάνειο; Η απόκτηση νόμιμης πιστωτικής εταιρείας ήταν πάντα μεγάλο πρόβλημα. Σε πελάτες που έχουν οικονομικά προβλήματα και χρειάζονται λύση για αυτό. Το θέμα της πίστωσης και των προπληρωμών είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν πάντα οι πελάτες όταν αναζητούν δάνειο από έναν νόμιμο δανειστή. Ωστόσο, έχουμε κάνει αυτή τη διαφορά στον κλάδο των δανείων με την εταιρεία HILLTOP FINANCE. (hilltopfinancefirm@gmail.com) Whatsapp: +1(954)417-1149

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία