Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Οι αμαρτίες που κρύβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για ενίσχυση σε 2.500 «φυτευτούς»

Η εγκύκλιος 23.11.2021 σχετικά µε τη «Ρήτρα καταστρατήγησης για την απόκτηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα» (ρεπορτάζ σελ. 50) δείχνει ότι το πολυµελές δίκτυο εντός και εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ παίζει τα ρέστα του για να πέσει στα µαλακά µετά την κατακραυγή των αγροτών και τις καταγγελίες.

50_24

Γιάννης Πανάγος

5636
2

 Οι αμαρτίες που κρύβει

 η τελευταία εγκύκλιος

 του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις

ανακλήσεις ενισχύσεων 

από 2.500 «φυτευτούς»

Ως αιτιολόγηση αναφέρονται µια σειρά Κανονισµοί που ισχύουν από το 2013, τις διατάξεις των οποίων ανακάλυψαν οι υπεύθυνοι του Οργανισµού Πληρωµών το 2021 και θα τις εφαρµόσουν, µε βάση την εγκύκλιό τους, µόνο από το 2020. Το τελευταίο γεννά εύλογα ερωτήµατα τα οποία θέτουν υπό αµφισβήτηση τις προθέσεις τους.

Το πολύ συγκεκριµένο και διαρκές έγκληµα µετατρέπεται σε αφηρηµένο και στιγµιαίο, ώστε να επιδέχεται πολλαπλές ερµηνείες, ώστε να περιοριστεί η εφαρµογή της ρήτρας µόνο σε λίγες σχετικά περιπτώσεις που δεν µπορούν να κρυφτούν. Οι πληροφορίες λένε ότι αφορά 2.500 κατανοµές στις οποίες προχώρησαν οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν αποκαλύφθηκε ότι, αντί για συµφωνητικό οι υποψήφιοι, σκανάρισαν απλά ως δικαιολογητικό για την κατοχή των βοσκοτόπων µια λευκή σελίδα.

Στη ρήτρα καταστρατήγησης δεν αναφέρονται καν οι εικονικές µισθώσεις για ολόκληρα βουνά που ισχυρίζεται ότι κατέχει ένας ιδιοκτήτης και τα εκµισθώνει σε τρίτους, διαφορετικούς µάλιστα κάθε χρονιά. Αυτό γιατί µε την παραδοχή ότι ένας εκµισθωτής καταπάτησε και µίσθωσε βοσκοτόπια σε πολλούς το 2020, το ίδιο ισχύει για το 2019 κ.ο.κ. Μια εξήγηση είναι ότι δεν θέλει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να χαλάσει τις «κουµπαριές» πρώην υπουργού. ∆εν αναφέρεται καν στους πλασµατικούς αριθµούς ζώων, κάτι που τόσο εµφατικά αναφέρει τελευταία ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Τίθεται λοιπόν το ερώτηµα: Γιατί µια µεταβίβαση εθνικού αποθέµατος του 2020 µπλοκάρει πράξεις του 2021 και µια του 2019 όχι; Μήπως επειδή µοιράστηκε το εθνικό απόθεµα… µε κουφέτα;

Την ίδια ώρα που οµολογείται µε τον πιο επίσηµο τρόπο η γενικευµένη καταστρατήγηση στην κατανοµή του εθνικού αποθέµατος, γίνεται πάλι προσπάθεια να κλείσει ο δρόµος στο επίµονο αίτηµα των αγροτών να τους επιστραφούν τα κλοπιµαία. Η εγκύκλιος ορίζει αυθαίρετα ότι τα κλοπιµαία µην τα περιµένετε (εσείς που τα χάσατε), οδηγούνται στο Εθνικό Απόθεµα. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται σήµα στα ρουσφέτια και τους καταπατητές του 2021 ότι µε τα κλοπιµαία, όπως και µε το 2,5% παρακράτησης που εφαρµόστηκε στην προκαταβολή θα βολευτούν όλοι. Επί της ουσίας, ο τρόπος εφαρµογής της εγκυκλίου προδικάζει ότι και κατά το τρέχον έτος είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν οι ίδιες παράνοµες διαδικασίες στην κατανοµή του εθνικού αποθέµατος.

Και βέβαια, το επόµενο ερώτηµα είναι επίσης καίριο. Είναι δυνατόν να εφαρµοστεί η ρήτρα καταστρατήγησης στους φυσικούς αυτουργούς και όχι στους θεσµικά υπεύθυνους; Γίνεται η υπεύθυνη αρχή να παράσχει ασυλία στα εµπλεκόµενα στελέχη που χειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις και να τους ζητήσεις λογαριασµό, µετά την αναγνώριση της καλοστηµένης απάτης; Τα κλοπιµαία µπορεί να αδυνατούν, όπως λένε, να τα δώσουν πίσω στους πραγµατικούς αγρότες και κτηνοτρόφους που τα δικαιούνται,  όµως να µη ζητηθούν τουλάχιστον οι παραιτήσεις των επίορκων. Μια λευκή σελίδα για να την γράψουν χρειάζεται.

Να ξεκαθαρίσουν οι απατεωνιές και οι απατεώνες λέει ο Αγροτικός Σύλλογος του Αµυνταίου

Αναφορικά µε την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ρήτρα καταστρατήγησης σε επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου ∆ήµου Αυνταίου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,τονίζονται µεταξύ άλλων τα εξής:[...]Κύριε Υπουργέ, η απόφαση είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά λύνει ένα µέρος του προβλήµατος και των δικαιωµάτων που έχουν αρπάξει από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους επιτήδειοι υπάλληλοι και ιδιοκτήτες των ΚΥ∆, µε συγγενικά τους πρόσωπα, ως δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων[...]και αναφέροµαι σε δικαιώµατα που έχουν λάβει από το 2018 και ενεργοποιήθηκαν µέχρι και το 2019, µε δηµόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες δηλώθηκαν σε καλή γεωργική κατάσταση και βοσκότοποι χωρίς ζωικό κεφάλαιο. ∆εύτερη κατηγορία επιτήδειων, είναι και αυτοί, που έλαβαν τις επιδοτήσεις για το 2018 και 2019, και ενεργοποίησαν τα δικαιώµατα τους το 2020 και το 2021, και µε την τελευταία απόφαση δεν επιστρέφουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήµατα.[...] την επόµενη χρονιά να ξεκαθαρίσουν και οι απατεωνιές και οι απατεώνες...

Ανάκληση δικαιωμάτων που έχουν μεταβιβαστεί από το Εθνικό Απόθεμα του 2020

∆ηµοσιεύθηκε στη ∆ιαύγεια νέα εγκύκλιος  του ΟΠΕΚΕΠΕ που έρχεται να ανακαλέσει και να ακυρώσει όλες τις µεταβιβάσεις και εκµισθώσεις δικαιωµάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεµα έτους 2020, µε µοναδικές εξαιρέσεις τις περιπτώσεις κληρονοµιάς και ανωτέρας βίας. Με τη νέα εγκύκλιο ρήτρας καταστρατήγησης, διευκρινίζεται ότι όσα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεµα το έτος ενισχύσεων 2020 και στη συνέχεια µεταβιβάστηκαν ή ενοικιάστηκαν, ακυρώνονται, µε τις όποιες ενισχύσεις έχουν καταβληθεί να θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα. Τόσο τα δικαιώµατα όσο και τα ποσά που πληρώθηκαν θα επιστραφούν και αναµένεται να ανακατανεµηθούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο χρόνος και ο τρόπος από τη νέα εγκύκλιο

Η εγκύκλιος έρχεται να επικυρώσει την υπουργική απόφαση που δηµοσιεύθηκε προ ολίγων εβδοµάδων ορίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων, τα πλεονεκτήµατα που προβλέπονται δυνάµει της τοµεακής γεωργικής νοµοθεσίας δεν παρέχονται σε φυσικά ή νοµικά πρόσωπα για τα οποία διαπιστώνεται ότι δηµιούργησαν τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των πλεονεκτηµάτων αυτών, αντίθετα µε τους σκοπούς της νοµοθεσίας αυτής.

Η χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα έτους ενίσχυσης 2020 ανακαλείται και τα δικαιώµατα οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέµατος, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αιτούντες δηµιούργησαν τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των δικαιωµάτων αυτών, µε σκοπό να µην ασκήσουν γεωργική δραστηριότητα, αλλά να προβούν σε καταχρηστική εκµίσθωση ή µεταβίβασή τους σε τρίτους.

Καταχρηστική είναι η εκµίσθωση ή η οριστική µεταβίβαση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα, ιδίως όταν οι δικαιούχοι εκµισθώνουν ή µεταβιβάζουν νοµότυπα το σύνολο ή µέρος αυτών, προκειµένου να αποκοµίσουν οικονοµικό όφελος, κατά καταστρατήγηση του σκοπού της δηµιουργίας εθνικού αποθέµατος και της χορήγησης των δικαιωµάτων από αυτό, ο οποίος συνίσταται ακριβώς στην ενίσχυση της άσκησης γεωργικής δραστηριότητας.

Η ανωτέρω εκµίσθωση ή µεταβίβαση των αιτούµενων προς µεταβίβαση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα έτους ενίσχυσης 2020 απορρίπτεται και ενηµερώνεται η «καρτέλα αγρότη», καθώς η εκµίσθωση ή µεταβίβαση αυτή είναι άκυρη. Τα τυχόν καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης στους τρίτους ανακτώνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Επίσης τα ποσά που αντιστοιχούν στα αιτούµενα προς µεταβίβαση δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα έτους ενίσχυσης 2020 οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέµατος.

Εξαιρούνται:

1) Οι αιτήσεις µεταβίβασης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης λόγω κληρονοµιάς έτους ενίσχυσης 2021 (υποδείγµατα 5, 11 και οι ταυτόχρονες αιτήσεις µεταβίβασης των υποδειγµάτων 11), όπου ο θάνατος του δικαιούχου επήλθε µετά την οριστική υποβολή του αιτήµατος χορήγησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα

2) Οι αιτήσεις µεταβίβασης του συνόλου των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης λόγω ανωτέρας βίας ήτοι, λόγω ασθένειας αποδεικνυόµενης από ιατρικά στοιχεία που απαγορεύει επί µακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου, η οποία προέκυψε µετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα έτους ενίσχυσης 2020.

Ενεργοποίηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέµατος

Τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα έτους ενίσχυσης 2020 τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν µε την µη υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το επόµενο έτος ενίσχυσης ήτοι το 2021 σύµφωνα µε τον διασταυρωτικό της πρώτης εκκαθάρισης (∆εκέµβριος 2021), ανακαλούνται και οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέµατος. Συγκεκριµένα ανακαλείται ο αριθµός των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα που δεν ενεργοποιήθηκε κατά τα ανωτέρω.

Από την ανάκληση εξαιρούνται περιπτώσεις ανωτέρας βίας λόγω θανάτου του δικαιούχου ή λόγω ασθένειας αποδεικνυόµενης από ιατρικά στοιχεία που απαγορεύει επί µακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου η οποία προέκυψε µετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα έτους ενίσχυσης 2020. Η αίτηση ανωτέρας βίας υποβάλλεται σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην αριθ. πρωτ. 32153/27.05.2021 εγκύκλιο περί διαδικασιών χορήγησης ενισχύσεων βάσει ολοκληρωµένου συστήµατος διαχείρισης αιτήσεων έτους 2021.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-11-2021 07:03ΚΑΤΑΚΑΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΑΚΟΣ

ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙ Ο ΒΟΡΙΔΑΚΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥ ΜΕΛΑ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΕΛΙ ΒΑΖΟ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ 2015,2016,2017,2018,ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ 2019 ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;;;;; ΑΥΤΑ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝΕ;;;;; ΑΡΧΙΔΙΑ ,ΚΟΠΡΙΤΕΣ, ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΟΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ. ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΡΙΟΛΟΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ. ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ ΣΟΥ ΛΕΙΠΑΝΕ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΟ,ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία