Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

«Ραγίζει» η πολιτική Λιβανού και στο θέμα των συνδεδεμένων

Αυθαίρετη μοιρασιά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις καταγγέλλουν μία μετά την άλλη οι κλαδικές οργανώσεις των αγροτών, με το θέμα να εξελίσσεται σε μια καλή αφορμή για συσπείρωση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές αλλά και στα όσα φέρνει αυτό τον καιρό η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

farmers-dynasty-screenshots-12_2

Γιάννης Πανάγος

2545
0

«Ραγίζει» η πολιτική Λιβανού και στο θέμα  των συνδεδεμένων,  λυγίζουν οι επιλογές του στο πρώτο φύσημα   

Τα μηνύματα του αγροτικού κόσμου φαίνεται να φθάνουν ήδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υπουργό Σπήλιο Λίβανο να σπεύδει... να θολώσει τα νερά, λέγοντας σε εκδήλωση στη Λαμία μόνο το αυτονόητο, δηλαδή ότι το 2022 δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στο ισχύον καθεστώς.    

Αφορμή για χειμερινό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική από το νέο μοίρασμα των συνδεδεμένων κοινοτικών ενισχύσεων 

Όσο και αν απουσιάζει εδώ και κάποια χρόνια μια κοινή έκφραση των αγροτών που θα αναδείξει με συνέπεια αυτά που πραγματικά απασχολούν το χώρο, η «φάλτσα μουσική» που παίζει επίμονα το επιτελείο της πλατείας Βάθη, δίνει συνεχώς αφορμές για αναστάτωση στις τάξεις των αγροτών και για απογοητεύσεις ακόμα και εκείνων που διάκεινται φιλικά προς το κυβερνών κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • η απουσία διάθεσης για συνεννόηση στα θέματα της ΚΑΠ (ενδεχομένως και από ανασφάλεια λόγω απουσίας γνώσης),
 • το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης για τα κομβικά ζητήματα αυτής (π.χ. για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις),
 • η κάκιστη διαχείριση στα θέματα που σχετίζονται με δημόσιες εκτάσεις (δικαιώματα βοσκοτόπων),
 • η μονόπλευρη αξιοποίηση των ειδικών ενισχύσεων λόγω πανδημίας,
 • η ετεροχρονισμένη καταβολή των αποζημιώσεων (π.χ. παγετός Απριλίου),
 • οι μεγάλες αστοχίες με τις άμεσες πληρωμές (προκαταβολή του τσεκ)
 • και η φοβισμένη προσέγγιση στο αγροτικό πετρέλαιο (εξαιρούνται τα 2/3 των αγροτών),είναι θέματα που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο σε μια χειμερινή «έκρηξη διαμαρτυρίας» και σε κάθε περίπτωση σε μια κυβερνητική φθορά της οποίας τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να καταγραφούν και στις δημοσκοπήσεις

Μόλις χθες (Δευτέρα 29 Νοεμβρίου), σε μελέτη του ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας) γίνεται αναφορά στις βαρύτατες επιπτώσεις που θα έχει στο κόστος παραγωγής των κυριότερων αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, η «πράσινη» προσέγγιση που εισάγει η νέα ΚΑΠ και για την οποία, κανείς εκ των ιθυνόντων δεν έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα την παραμικρή άποψη.

Ακόμα και μεγάλες αυξήσεις που καταγράφουν τον τελευταίο καιρό οι τιμές παραγωγού σε ευρείας εμβέλειας αγροτικά προϊόντα, όπως το σκληρό σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τείνουν να ακυρωθούν στον ετήσιο απολογισμό της ελληνικής γεωργίας, καθώς συνοδεύονται από τεράστιες αυξήσεις στις δαπάνες για ενέργεια και στα κόστη των εισροών, με τις τελευταίες να διαχέονται σε όλο το φάσμα των αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο σ’ αυτά που ωφελούνται της συγκυρίας. Τι μπορεί να πει κανείς στον ελαιοκαλλιεργητή π.χ. που βλέπει τις τιμές των λιπασμάτων να τριπλασιάζονται και την ίδια στιγμή τις τιμές του ελαιόλαδου να παραμένουν στα ίδια με τον περασμένο χρόνο επίπεδα, όταν μάλιστα οι φετινές αποδόσεις των ελαιόδενδρων είναι δραματικά μειωμένες.

Μ’ αυτή την έννοια, η περίπτωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις οποίες έγινε λόγος στην αρχή και οι οποίες δίνουν αφορμή για ποικίλες ζυμώσεις και πιθανότατα για εκτεταμένες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών, είναι ένα απτό δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα θέματα η κυβέρνηση.

Ξαφνικά, προ δύο εβδομάδων περίπου, οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσαν στη δημοσιότητα μια λίστα με 8 συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, είναι αυτές που θα ισχύσουν με τη νέα ΚΑΠ, δηλαδή από το 2023, έναντι των 19 που ισχύουν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Ακόμα και αν η σκέψη για περιορισμό των συνδεδεμένων αποσκοπούσε στο να να είναι πιο αποτελεσματικές και να διευκολύνουν έναν ειδικότερο προσανατολισμό της ελληνικής γεωργίας, καλό θα ήταν να εξηγήσουν οι αρμόδιοι, πότε αυτό το θέμα συζητήθηκε ανοιχτά με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και πότε εξηγήθηκε το πνεύμα υπό το οποίο οριστικοποιήθηκαν οι αντίστοιχες επιλογές.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους, στο άκουσμα των αποφάσεων, ένας μετά τον άλλο οι κλαδικοί σύλλογοι και οι συνεργατικές εκφάνσεις των αγροτών, εκφράζουν ζωηρά τη διαμαρτυρία τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Το που θα μπορούν να φθάσουν αυτές οι αντιδράσεις, είναι κάτι που θα το δείξουν οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα κινητοποιήσεις, με πρώτη την κάθοδο των μηλοκαλλιεργητών της Ζαγοράς στην Αθήνα την Πέμπτη.   

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αστάθεια στους χειρισμούς και οι αιφνιδιασμοί που επιλέγει το επιτελείο της πλατείας Βάθης στην άσκηση της πολιτικής, δίνει συνεχώς αφορμές για αναστάτωση του αγροτικού κόσμου. Το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων αποτελεί μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση. Βλέποντας μάλιστα τις αντιδράσεις των αγροτών, ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, έσπευσε να πει από τη Λαμία, σε εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ, ότι το καθεστώς των συνδεδεμένων θα διατηρηθεί και για το 2022. Όμως αυτό το ξέραμε. Αυτό που ο ίδιος και οι επιτελείς του αποσαφήνισαν προ ημερών είναι ότι από το 2023 και μετά, δηλαδή με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, θα μείνουν 8 μόνο συνδεδεμένες, αντί για 19 σήμερα (βλέπε σχετικό πίνακα).
Την ίδια ώρα μάλιστα, ατύπως ωστόσο, από το στενό περιβάλλον του υπουργού και με αφορμή προφανώς τις τελευταίες αντιδράσεις συλλογικών εκφράσεων των αγροτών, μένει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο «ανατροπής» των μέχρι σήμερα επιλογών και διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος ενισχύσεων και μετά το 2023. Φαίνεται πως για μια ακόμη φορά η πολιτική του όπου φυσάει ο άνεμος, είναι η πιό ισχυρή που δύναται να εφαρμόσει η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. 
    
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

 • Διατήρηση του καθεστώτος συνδεδεμένων και για το ’22, με παράλληλη ενίσχυση ζωοτροφών & κτηνοτροφίας
 • Αυστηρή προειδοποίηση για ενίσχυση των ελέγχων: «Οι καιροί άλλαξαν. Θα μας βρουν μπροστά τους όσοι παρανομούν»
 • Σταϊκούρας: Στηρίξαμε τους αγρότες με 900 εκατ. ευρώ εκτός Προϋπολογισμού
 • Στύλιος: Προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων
 • Οικονόμου: Ο πρωτογενής τομέας κεντρικός πυλώνας της αναπτυξιακής μας στρατηγικής

Τη διατήρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, προτείνει ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του (μέσω τηλεδιάσκεψης) στην 13η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στη Λαμία. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιχειρήσουν εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και την αγορά, επισημαίνοντας ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και θα βρουν μπροστά τους τις υπηρεσίες ελέγχου του  ΥπΑΑΤ.

Με την 13η ΚΑΠ της Στερεάς Ελλάδας που έγινε υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στύλιου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των περιφερειακών διαβουλεύσεων. Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και στις 15 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση.

Ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ» το ΥπΑΑΤ έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις και σε επιπλέον μεταρρυθμιστικές εξειδικεύσεις. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο το ΥΠΑΑΤ έχει υιοθετήσει σειρά εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα ιστορικά δικαιώματα, τους ορισμούς του αγρότη και του νέου γεωργού, την αναδιανεμητική ενίσχυση και τα οικολογικά σχήματα. Στην ίδια λογική υπάγονται και η αναδιοργάνωση των τρόπων κατανομής των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός «ο πρωτογενής τομέας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο» και πρόσθεσε: «Είναι αναντίρρητο ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται πρώτος από την κλιματική κρίση. Η αύξηση των ζωοτροφών, η πίεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες παραγωγούς. Προς τον σκοπό αυτό και παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών μας συμβούλων, το ΥΠΑΑΤ προτείνει τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας – όπως ήδη έχουμε αναφέρει- τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία. Με γνώμονά μας τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που περνάμε. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις φορέων και κομμάτων αν κάπου διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση».Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λιβανός στην ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά. Μάλιστα εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

«Με τους ελέγχους μας και τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου που τους διέπουν, διαφυλάσσουμε όλα τα προϊόντα μας που ταυτίζονται με τη χώρα μας και τις προοπτικές της. Τα προϊόντα – πρεσβευτές για τη χώρα μας, όπως η φέτα, το λάδι. Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Τα αποτελέσματα των ελέγχων μας είναι πλέον απτά. Μέσα σε ένα εξάμηνο σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή του γάλακτος για τον παραγωγό. Από 0,75 ευρώ που επωλείτο το πρόβειο γάλα, έχει φτάσει στα 1,35 ευρώ, μία αύξηση που καρπώνεται ο παραγωγός. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι έλεγχοι θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Όπως αυξήσαμε τους ελέγχους το περασμένο Πάσχα στις 6.500 από 650 το 2019, έτσι και εν όψει Χριστουγέννων οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν, να κοροϊδέψουν. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα μας βρείτε μπροστά σας. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Προστατεύουμε τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς μας και τους καταναλωτές μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, στο ΥπΑΑΤ υλοποιείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο τον εξορθολογισμό, τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον πρωτογενή τομέα. Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για εντατικοποίηση και εξορθολογισμό των ελέγχων. «Στο πλαίσιο αυτό με διάταξη που περάσαμε στον νόμο για τις Σταβλικές Εγκαταστάσεις, ο οποίος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, θωρακίζουμε τα ελεγκτικά όργανα της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων και Συνεργατισμού του ΥπΑΑΤ. Προβλέπουμε την απονομή καθηκόντων και εξουσιών ανακριτικού υπαλλήλου, καθώς και αυξημένες εξουσίας κατά την διενέργεια ΕΔΕ, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη και πιο αξιόπιστη η εκτέλεση των καθηκόντων των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου μας», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Τέλος ανέφερε ότι με τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής, επιδιώκεται «η στήριξη των πραγματικών αγροτών, η ενίσχυση των νεοεισερχόμενων, των νέων ανθρώπων που θα εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή των προϊόντων μας, να τα συνδέσουμε με την καινοτομία, με την καθετοποίηση , με τη γαστρονομία, με τον τουρισμό, με τις εξαγωγές. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως κεντρικό πρόσωπο της νέας Ελλάδας, της νέας ανάπτυξης που θα έρθει στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια τον Έλληνα γεωργό»

Χρ. Σταϊκούρας: Στηρίξαμε τους αγρότες με 900 εκατ. ευρώ εκτός Προϋπολογισμού

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ «μεγάλη ευκαιρία, τόσο για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, όσο και για την ανασύνταξη του αγροτικού τομέα, ώστε – τα επόμενα έτη – να λειτουργήσει ως ένας πραγματικά βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Όπως επισήμανε, «η Κυβέρνηση διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο, σύμφωνο με τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, με το οποίο ο πρωτογενής τομέας θα καταστεί – και πάλι – συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα». Πρόσθεσε δε ότι «μέσα από τη νέα στρατηγική μας για την ΚΑΠ, μας δίνεται η δυνατότητα να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, και παράλληλα να θέσουμε τις αγροτικές μας περιοχές, και την ελληνική Περιφέρεια, στο επίκεντρο των εξελίξεων».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, μέσω παρεμβάσεων που – εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – αγγίζουν πλέον τα 900 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι, εκτός της νέας ΚΑΠ, σημαντικό μέρος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθεί στον πρωτογενή τομέα, καθώς και νέοι πόροι που θα αντληθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά, όπως είπε, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός τεράστιου προγράμματος επενδύσεων εγγειοβελτιωτικών έργων, που περιλαμβάνει έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης, όπως αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, και για την περιοχή της Φθιώτιδας, ενώ, ταυτόχρονα, προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού αγροτικού τομέα.
Γ. Στύλιος: Προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, δήλωσε: «Η Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να περάσει ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας στη σύγχρονη εποχή. Πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την εγχώρια αγροτική οικονομία, με έμφαση σε γεωργικές πρακτικές που είναι ωφέλιμες για το κλίμα και το περιβάλλον. Στη νέα ΚΑΠ ενδυναμώνεται, με σημαντικούς κοινοτικούς πόρους, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων. Δίνουμε έμφαση στα υγιή και ασφαλή τρόφιμα, ενώ στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες, με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» με στόχο να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή. Επιδίωξή μας αποτελεί ακόμη και η ενδυνάμωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημιουργώντας ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση-κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα. Τέλος, η στρατηγική μας εστιάζει στη χρήση των νέων τεχνολογιών, αξιοποιώντας λύσεις που προσφέρει η ευφυής γεωργία».

Γιαν. Οικονόμου: Για την Κυβέρνηση, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας

Στην ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης οικονόμου, μεταξύ άλλων είπε: «Σήμερα στη Λαμία πραγματοποιείται η τελευταία περιφερειακή ημερίδα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Νέα ΚΑΠ. Ο σχεδιασμός που ξεκινήσαμε μαζί με τον Υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, στις αρχές του καλοκαιριού και συνεχίστηκε η υλοποίηση του μετά από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σε όλη την ελληνική επικράτεια, με την παρουσία μάλιστα και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, αντανακλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία που αποδίδουμε στην ελληνική γη, κτηνοτροφία και αλιεία. Όχι μόνο σήμερα ή όσο διαρκεί μία προγραμματική περίοδο, αλλά για έναν ορίζοντα με πολύ μεγαλύτερη προοπτική και φυσικά με διαχρονικό αποτύπωμα. Για την Κυβέρνηση, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της  ώρας.  Συνδέεται άμεσα με το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, την εξωστρέφεια της οικονομίας και το εμπορικό μας ισοζύγιο.

Αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή ενίσχυσης του κοινωνικοοικονομικού ιστού της ελληνικής περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το momentum σήμερα εκτός από κατάλληλο, είναι και καθοριστικό. Ο μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα είναι επιβεβλημένος. Με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις καλλιεργητικές μεθόδους και την ορθολογική αξιοποίηση φυσικών πόρων, η αγροδιατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία του φυσικού μας οικοσυστήματος και τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά αποδεικνύουν γιατί είναι τόσο σημαντική η Νέα ΚΑΠ, γιατί είναι τόσο σημαντικά τα 19,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 σε ενισχύσεις και επενδύσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ΚΑΠ ως το πλαίσιο και το εργαλείο για μια ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται τον πρωτογενή τομέα σαν μια ενιαία αλυσίδα αξίας.

Η Νέα ΚΑΠ αποτελεί από τη μια πλευρά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υλοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και από την άλλη -μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης- τα χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης αυτών των παρεμβάσεων».

Κ. Μπαγινέτας: Διαμορφώνουμε από κοινού το νέο παραγωγικό συμβόλαιο

Ο ΓΓ Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, αναφέρθηκε στην εθνική σημασία της νέας ΚΑΠ και έδωσε έμφαση στις πολιτικές που αναφέρονται στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας «σε αυτή την κατεύθυνση το ΥπΑΑΤ προχωρεί στη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου, το οποίο θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική μας οικονομία και τις αγροτικές μας περιοχές. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε την πρότασή μας με γνώμονα ότι οι κοινοτικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και θα πρέπει να τους κατευθύνουμε παραγωγικά και αναπτυξιακά, ώστε κάθε ευρώ να πιάσει τόπο και να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα του αγροτικού μας τομέα».

Το νέο παραγωγικό πρότυπο που, όπως σημείωσε, εστιάζει μεταξύ άλλων:

 • στη στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
 • στην ενθάρρυνση και στήριξη του συνεργατισμού,
 • στη στήριξη των νέων,
 • στην ανάπτυξη ενόςισχυρού και βιώσιμου αγροδιατροφικού μοντέλουκαι
 • στην προώθηση της καινοτομίαςμέσα από την κατάρτιση, την συμβουλευτική υποστήριξη, την συνεργασία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.

Και κατέληξε: «Διαμορφώνουμε από κοινού το νέο παραγωγικό συμβόλαιο, με όρους που θα διασφαλίζουν πρώτα και κύρια την διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας στις αγροτικές μας περιοχές, την στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή μας τομέα».

Φάνης Σπανός: Το μέλλον της Στερεάς Ελλάδας περνάει από τον πρωτογενή τομέα

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι από τις πλέον αγροτικές περιοχές της χώρας και οφείλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε, αλλά και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τόσο εμείς, όσο και οι άμεσα ωφελούμενοι, οι αγρότες μας, για την νέα ΚΑΠ.

Το σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζουμε περνάει μέσα από την νέα ΚΑΠ. Με σημαντικότερες βεβαίως τις υποδομές, από τα αρδευτικά φράγματα και τα δίκτυα ως τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουμε εντάξει τον τελευταίο χρόνο για αλιευτικά καταφύγια.

Περιλαμβάνονται επίσης, τα σχέδια αναδασμών, αλλά και τα σχέδια βόσκησης, όπως και τα προγράμματα εκπαίδευσης και ενίσχυσης των αγροτών, τα κίνητρα για νέους γεωργούς και οι δράσεις για την εξωστρέφεια, την οποία εμείς επιδιώκουμε μέσω της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης», για να γεφυρώσουμε την απόσταση από το χωράφι σε ένα καλό ράφι!

Το μέλλον αυτού του τόπου περνάει από τον πρωτογενή τομέα και για αυτό θα πρέπει όλοι να μεριμνήσουμε για την ορθή αξιοποίηση όλων αυτών των σημαντικών εργαλείων, που μας παρουσίασε σήμερα ο Υφυπουργός κ. Στύλιος και οι συνεργάτες του».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία