Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μετά τις λαθροχειρίες στο απόθεμα καπηλεία του όρου «ενεργός αγρότης»

Πλασµατικές εγγραφές εισοδηµάτων στην ηλεκτρονική βάση του ΟΣ∆Ε µε µόνο στόχο την κατοχύρωση του όρου «ενεργός αγρότης» από διεκδικητές ενισχύσεων που δηλώνουν αυθαίρετα άγονες ορεινές εκτάσεις χωρίς κάποια άλλη παραγωγική δραστηριότητα και φυσικά χωρίς κανένα έσοδο από την διαχείριση προϊόντος, αναδεικνύει η επεξεργασία των στοιχείων και εξετάζουν οι αρχές.

10-11_55

Γιάννης Πανάγος

3707
0

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέµα έχει περιέλθει και σε γνώση συνεταιριστών, µε την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ) να ετοιµάζει απ’ αυτού ηχηρή καταγγελία. Πρόκειται για µια ακόµα «ουρά» στην µεγάλη απάτη µε τα δηµόσια βοσκοτόπια και τις µεθοδευµένες αιτήσεις, άσχετων κατά βάση µε το αγροτικό επάγγελµα, για ενεργοποίηση δικαιωµάτων από το εθνικό απόθεµα.

Το όλο ζήτηµα ανεξαρτήτως των επί µέρους πτυχών και της ηθικής του διάστασης, επανέρχεται αυτές τις µέρες και µε αφορµή το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ και τις οριοθετήσεις που τίθενται σε ότι αφορά τους επιλέξιµους στο καθεστώς ενισχύσεων ορεινούς όγκους µε χαµηλή βλάστηση. Από τα στοιχεία προκύπτει καθαρά ότι τον τελευταίο χρόνο εντάχθηκαν στο σύστηµα επιπροσθέτως περί το ένα εκατοµµύριο στρέµµατα, πράγµα που σηµαίνει ότι η ενσωµάτωσή τους στις άµεσες ενισχύσεις θα µειώσει αντίστοιχα τη µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων για βοσκοτόπια. Ήδη µε τα στρέµµατα που έχουν δηλωθεί ως βοσκοτόπια η µοναδιαία αξία περιορίζεται από τα 25 στα 15 ευρώ το στρέµµα (µε τον ίδιο διαιρετέο µεγαλώνει ο διαιρέτης), ενώ, αν ενταχθεί το σύνολο των επιλέξιµων εκτάσεων (στη βάση του γνωστού Κανονισµού 2393/2017 – OMNIBUS) τότε η µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων µπορεί να πέσει ακόµα και στα 10 ευρώ το στρέµµα.

∆εν θα υπήρχε σοβαρό πρόβληµα αν αυτές οι δηµόσιες εκτάσεις κι αυτά τα βοσκοτόπια, περνούσαν στους πραγµατικούς παραγωγούς. Μπορεί να µειώνονταν η µοναδιαία αξία, ωστόσο θα αυξάνονταν η επιλέξιµη έκταση και τα δικαιώµατα του καθενός εξ αυτών, οπότε, θα υπήρχε µεγαλύτερη ευρυχωρία και το αποτέλεσµα ως προς την ενιαία ενίσχυση θα παρέµενε τουλάχιστον το ίδιο. Με τη «φάµπρικα» που ξεκίνησε από το 2018 και εντάθηκε την τελευταία τριετία, τα πράγµατα οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς τα καινούργια στρέµµατα περνούν σε επιτήδειους και οι πραγµατικοί αγρότες – κτηνοτρόφοι βλέπουν την αξία των δικαιωµάτων τους να µειώνεται ραγδαία µε ότι αυτό σηµαίνει για τη δραστηριότητά τους.        

Τα όσα µυστήρια συµβαίνουν στο σάπιο βασίλειο του ΟΣ∆Ε κάνει πολλούς να αναρωτιούνται, πώς είναι δυνατόν κάποιος ή κάποια να χαρακτηρίζεται ενεργός αγρότης και να λαµβάνει 10.000 έως 30.000 ευρώ επιδοτήσεις από εθνικό απόθεµα, δηλώνοντας  βοσκοτόπια χωρίς ζώα την στιγµή που αποδεδειγµένα δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ κόστος (για τη δραστηριότητα) ούτε έχει επίσης εισπράξει ούτε ένα ευρώ έσοδα από παραγωγή και πώληση γεωργικού προϊόντος.

Αόρατο χέρι δίνει πλασµατικό εισόδηµα

Παρόµοια ερωτήµατα, πραγµατική πρόκληση, για κάθε µικρό ή µεγάλο δραστήριο, δηλαδή ενεργό, παραγωγό, βρίσκουν απάντηση µόνο στο σύστηµα διαπλοκής που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στα πέριξ του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ίδιος ο οργανισµός πληρωµών τους δίνει αυτή την δυνατότητα, φροντίζοντας µάλιστα µε πλασµατικό τρόπο, όταν δεν προκύπτει το αναγκαίο εισόδηµα από ΑΑ∆Ε και ΤΑΧΙS, να δηµιουργεί µια υποτυπώδη, έστω, εικόνα εισοδήµατος. Το «αόρατο χέρι» του ΟΠΕΚΕΠΕ και των εξωτερικών του συνεργατών είναι αυτό που τους δηµιουργεί, όπως δείχνουν, ένα πλασµατικό εισόδηµα της τάξεως των 30 ευρώ το στρέµµα για να συνοδεύεται η λαθραία είσπραξη ενισχύσεων από κάποια δραστηριότητα. Κάτι που να µπορεί να καλύψει τυπικά και το «κριτήριο του «ενεργού αγρότη». 

Τώρα, πώς µπορεί να έχει κάποιος παραγωγή, άρα και εισόδηµα, όταν δηλώνει ορεινή γη σε καλή κατάσταση χωρίς ζώα,  µόνο κάποιοι «δεινόσαυροι» υπηρεσιακοί του ΟΠΕΚΕΠΕ το ξέρουν.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία