Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε αναμονή για τον νέο συνομιλητή τα μπλόκα, νέες εστίες διαμαρτυρίας

Συσκέψεις που θα κρίνουν την παράταση των μπλόκων από τον σκληρό πυρήνα των Θεσσαλών ακολούθησαν τις ώρες μετά την απομάκρυνση του Σπήλιου Λιβανού, με τους αγροτοσυνδικαλιστές εκ των πραγμάτων να μένουν χωρίς συνομιλητή. Την ίδια ώρα, τα τρακτέρ σε Αμύνταιο και Κομοτηνή ετοιμάζονται ώστε να βγουν και αυτά στο οδόστρομα, για μπλόκο στον Κόμβο του Αντιγόνου και κινητοποίηση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντίστοιχα.

mploko-nikaia-24

Γιάννης Πανάγος

3453
2

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, από το αν δηλαδή θα ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες το μέτωπο των μπλόκων ή αν θα αποκλιμακωθεί με κινητοποιήσεις σε αγροτικά κέντρα, οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου δεν απαντούν στα αιτήματα που προβάλλει ο κλάδος. Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο στα γραφεία της πλατείας Βάθη, αφήνουν προσωρινά χωρίς συνομιλητή τους εκφραστές των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι πληροφορίες θέλουν τους Θεσσαλούς από το μπλόκο της Νίκαιας να ετοιμάζονται να κατέβουν στο κέντρο της Λάρισας στις 11 Φεβρουαρίου για κινητοποιήσεις, κάτι που ενδέχεται να αποδυναμώσει τη θέση τους στο πλάι της εθνικής οδού, στον κόμβο της Νίκαιας. Σημειώνεται ότι έπειτα από τον συμβολικό αποκλεισμό στη Νίκαια την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των μπλοκατζήδων δρομολογούσαν συνάντηση με τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό, κάτι που θα τους έβαζε στην οδό των διαβουλεύσεων.

Ξεκινά για μπλόκα το Αμύνταιο

Για την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ο Αγροτικός Σύλλογος περιοχής Αμυνταίου, μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 του μήνα, στήνει μπλόκο στον κόμβο  του Αντιγόνου, που θα διαρκέσει όπως ανακοινώνουν «ώσπου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Όπως ανέφερε στο Agronews η Διαμάντω Κρητικού από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου, αγροτικά μηχανήματα και ελκυστήρες ξεκίνησαν γύρω στις 10 το πρωί από τη Βεγόρα, το Αντίγονο, το Μανιάκι, το Φαράκι, τη Λεβαία, το Φυλώτα και τον Πελαργό, ενώ αντιπροσωπείες τους στέλνουν και πιο μακρινά χωριά από την παραλίμνια περιοχή της Βεγορίτιδας, όπως η Περαία, η Παναγίτσα και άλλα.

«Θα μαζευτούμε στον κόμβο του Αντιγόνου και θα αποφασίσουμε τί θα κάνουμε», ανέφερε η Διαμάντω Κρητικού, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι στο σημείο από αύριο αναμένεται να φτάσουν και άλλες δυνάμεις. Για το διεκδικητικό πλαίσιο επισήμανε ότι εκτός από τα κοινά αιτήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι αγρότες του νομού έχουν ψηλά στην ατζέντα τους και θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως η μεγάλη καθυστέρηση στην αποζημίωση των κερασοπαραγωγών από τις μεγάλες ζημίες στο προανθικό στάδιο, οι λαθροχειρίες τοπικά με το εθνικό απόθεμα κλπ.

Κλιμάκωση αποφάσισαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς. Σε σύσκεψη που οργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Καστοριάς, Πενταβρύσου, Καστοριάς - Άργους Ορεστικού και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Άργους Ορεστικού και Μακεδνών, προκρίθηκε η πρόταση να κινηθούν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα προς την αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού, όπου παραδοσιακά στήνουν το «μπλόκο» τους. «Θα μαζευτούμε στο σημείο και σε γενική συνέλευση θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας πως το τοπικές οργανώσεις είναι σε επαφή και με τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό να συντονίσουν τη δράση τους.

Οι παραγωγοί στην Κοζάνη έχουν, καταρχήν, αποφασίσει να κάνουν την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, μια πορεία με τα τρακτέρ τους προς το κτήριο της Περιφέρειας και να παραδώσουν ένα ψήφισμα με τα αιτήματά τους αλλά ενδεχομένως η κινητοποίηση να ματαιωθεί, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι την ίδια ημέρα ίσως να επισκεφτεί την Καστοριά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, οπότε στην Περιφέρεια δεν θα είναι κανείς για να γίνει συνάντηση και να παραλάβει το ψήφισμα. Δεν αποκλείεται δε, αν επιβεβαιωθεί το ταξίδι του κ. Γεωργιάδη στην Καστοριά, αντιπροσωπεία τους να μεταβεί εκεί να τον συναντήσει.

Σύσκεψη για να προσδιορίσουν τις κινήσεις τους οργανώνουν το βράδυ της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου κι οι αγρότες της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενώ συνάντηση την Πέμπτη το απόγευμα έχουν προγραμματίσει οι αγρότες στις Σέρρες, στο χώρο του Επιμελητηρίου της πόλης, όπου και θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν εφεξής. Την ίδια ημέρα νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή, έξω από το κτήριο της τοπικής περιφέρειας.

Τις επόμενες κινήσεις τους σχεδιάζουν και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη ήδη από τη Δευτέρα έχουν αρχίσει να βγαίνουν κάποια τρακτέρ τους σε πλατείες χωριών, όπως η Επανομή, ο Τρίλοφος και τα Βασιλικά, ενώ οι συνάδελφοί τους από τη Χαλκιδική έχουν συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης στα Νέα Φλογητά για να αποφασίσουν πως θα πορευτούν.

Τέλος οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας του Κιλκίς, αν και είχαν αποφασίσει να πάνε την Πέμπτη στο Τελωνείο των Ευζώνων και να το αποκλείσουν έστω και συμβολικά για κάποιες ώρες, η αλλαγή στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, άλλαξε και το πλάνο. Η τοποθέτηση του συντοπίτης του Γ. Γεωργαντά στη θέση του υπουργού, οδήγησε, σε ένδειξη καλής θελήσεως, σε ματαίωση της κινητοποίησης, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, σε μια προσπάθεια, όπως τονίζεται, να επιχειρηθεί να γίνει συνάντηση μαζί του κι αναλόγως τί θα κομίσει να ληφθούν αποφάσεις.

Μπλόκο στο Ριζόμυλο στις 10 Φεβρουαρίου

«Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι,

τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Είναι ζητήματα επιβίωσης και παραμονής στα χωριά μας. Με το κόστος παραγωγής να είναι δυσβάστακτο για τις καλλιέργειες μας, το πετρέλαιο και το ρεύμα πανάκριβα για μας τους αγρότες, αλλά για τους μεγαλοεργοστασιάρχες και τους εφοπλιστές αφορολογητο και επιδοτουμενο πετρέλαιο και ρεύμα, τα αγροτοεφόδια σε διπλάσια τιμή από πέρυσι με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι να μην έχουν την δυνατότητα φέτος να καλλιεργήσουν. Παρότι την περσινή χρονιά οι τιμές των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων ήταν ικανοποιητικές πράγμα που δεν γνωρίζουμε για την φετινή χρονιά, διότι κουμάντο για τις τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων κάνουν δύο τρεις έμποροι στην περιοχή μας. Αυτοί καθορίζουν το πότε θα αγοράσουν με τι τιμή θα αγοράσουν και εντέλει αν θα αγοράσουν.

Συνάδελφοι, τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Σε όλη την Ελλάδα οι συνάδελφοι μας αγρότες βγαίνουν στους δρόμους με τα αγροτικά μας μηχανήματα. Το ίδιο κάνουμε και εμείς στη Μαγνησία, με επικεφαλή το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και τους αγρότες συσπειρωμένους στους αγροτικούς συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα, στην ομοσπονδία και με επικεφαλής την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων. Ο κύβος ερρίφθη. Το μπλόκο στο νομό στήθηκε. Δυναμώνουμε με τα αγροτικά μας μηχανήματα το μπλόκο του Ριζομύλου.. Γιατί μόνο με τα αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα μας που είναι πολλά αλλά σε αυτή τη φάση του αγώνα προκρίνουμε ορισμένα από αυτά που θεωρούμε ότι αν επιλυθούν θα έχουμε μέλλον στο επάγγελμα μας.

Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τις θεωρούμε κοροϊδία. Εξάλλου είναι εξαγγελίες του Νοεμβρίου που αυτές μας ανάγκασαν να βγούμε στους δρόμους. Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής 80% για Αύγουστο -Δεκέμβρη και 50% για τους μήνες Γενάρη-Φλεβάρη θέλουμε να γνωρίσουμε στη κυβέρνηση ότι και στους τέσσερις παραπάνω μήνες η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν χρησιμοποιεί το αγροτικό ρεύμα γιατί δεν ποτίζουν και εξάλλου το αίτημα μας είναι «Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής». Όσο για την εξαγγελία της μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%  αυτό και αν είναι κοροϊδία! Τα περισσότερα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε οι αγρότες είναι ήδη στο 13%. Θέλουμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση ότι οι αγρότες κρατάνε βιβλία και το ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύση  στα παρακάτω αιτήματα:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
  • Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Στην συνέλευση του μπλόκου που πραγματοποιήθηκε στις 7/2/2022 αποφασίστηκε το παρακάτω πρόγραμμα.

Την Πέμπτη 10/2/2022 στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο μπλόκο του Ριζόμυλου καλούμε όλους τους φορείς του Νομού να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε.

Την Δευτέρα στις 14/2/2022 θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου και καλούμε όλους τους συνάδελφους μας από όλον τον Νομό να συμμετέχουν με τα Αγροτικά και τα Ι.Χ. τους».

Απάντηση του Μπλόκου Νικαίας στις εξαγγελίες του Υπουργείου για τους αγρότες

Κλιμάκωση του τρόπου διεκδίκησης παρεμβάσεων στο κόστος παραγωγής αλλά και νέου γύρου διαβουλεύσεων για τη νέα ΚΑΠ ώστε να συμπεριληφθεί η θέση των άμεσα ενδιαφερόμενων παραγωγών, αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοροφικών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δρομολογούν κινητοποίηση στα γραφεία της περιφέρειας στην Κομοτηνή την προσεχή Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας αναφορικά με τις εξαγγελίες του υπουργείου αναφέρει:

Η εξαγγελία των 7 μέτρων στήριξης που στην πλειοψηφία τους δεν είναι νέα, αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών κι αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας.

Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση.

Ας πάρουμε, κατ' αρχάς, το αίτημά μας για μείωση του κόστους παραγωγής:

Εμείς ζητάμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.

Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφασή για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών, όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο. Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά τον Μάιο 2019 είχε υποσχεθεί επιστροφή φόρου στα καύσιμα κάθε χρόνο και σε όλους τους αγρότες. Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορά μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν το 2016 που έκοψαν την επιστροφή ήταν 175 εκατομμύρια τον χρόνο. Μην μας πουλάνε το παραμύθι για τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας όταν κάθε χρόνο βρίσκουν και δίνουν 370 εκ. ευρώ για επιστροφή στο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία, κλινικές κλπ.

Εμείς ζητάμε επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση - κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.

Όσο για τον ΦΠΑ το Υπουργείο δεν γνωρίζει αλήθεια ότι είναι ουδέτερος φόρος για όσους κρατάνε λογιστικά βιβλία που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών; Επίσης δεν γνωρίζει πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως το μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει ώστε να στραφούν ενάντια στους αγρότες και τα μπλόκα μας;

Κουβέντα δε λέει η κυβέρνηση για τα άλλα δύο βασικά αιτήματά μας που αφορούν:      Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια (καιρικά φαινόμενα και νόσους) και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Τιμές στα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Μπορούμε να τους στριμώξουμε και να έχουμε αποτελέσματα με τους αγώνες μας. Δυναμώνουμε όλα τα μπλόκα με νέα τρακτέρ.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά – θα νικήσουμε!

ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ»

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Σε οδό της διαβούλευσης μετά από τον συμβολικό  αποκλεισμό στη Νίκαια  

Στο σκληρό πυρήνα των Θεσσαλών και στο «μέτωπο» της Νίκαιας αναμένεται να κριθεί για μια ακόμα φορά η αντιπαράθεση αγροτών και κυβέρνησης, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη δύναμη των τρακτέρ που δείχνει να συγκεντρώνεται στο συγκεκριμένο οδικό κόμβο.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής και μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οι αγρότες που καθοδηγούνται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχοντας εξασφαλίσει ικανή δύναμη τρακτέρ από τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, επιδίδονται σε μια μάχη τακτικής, έτσι ώστε, αφενός να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο σημείο διαμαρτυρίας, αφετέρου να αποφύγουν μια ευθεία αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Προς το παρόν το σχέδιο φαίνεται να λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι αρχικά η παράταξη των τρακτέρ έγινε μόνο στους παραδρόμους του εν λόγω οδικού κόμβου, χωρίς δηλαδή να εμποδίζει την διέλευση των οχημάτων στην ΠΑΘΕ Αθηνών – Θεσσαλονίκης και αντίστροφα. Το πρόβλημα υπάρχει στις εξόδους του συγκεκριμένου κόμου (1ηαπό Αθήνα προς Λάρισα και 4ηαπό Θεσσαλονίκη), κάτι που αντιμετωπίζεται με λύσεις από τις άλλες εξόδους και παρακαμπτήριες οδούς.

Το μεσημέρι της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε 2ωρος συμβολικός αποκλεισμός του κεντρικού οδικού δικτύου, με συμφωνημένη παρουσία κάποιων τρακτέρ στο οδικό δίκτυο και με παρουσία κόσμου στο οδόστρωμα. Ειδικότερα, εκτός από κάποιες εκατοντάδες διαμαρτυρόμενους αγρότες στο σημείο βρέθηκαν αντιπροσωπείες συμπαράστασης από εργατικές και επαγγελματικές οργανώσεις, καθώς και επίσημοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωσταντίνο Αγοραστό.

Μετά την εκδήλωση τα τρακτέρ παραμένουν στις παρακαμπτήριες οδούς και ειδικότερα στις εξόδους του κόμβου και συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς για τη φετινή εξέγερση των αγροτών. Βεβαίως, ούτε ο αριθμός των ελκυστήρων (λιγότερα από 500 τρακτέρ) ούτε το πάθος των συγκεντρωθέντων προοιωνίζουν μια εξέλιξη της διαμαρτυρίας που μπορεί να φέρει, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Πρόκειται για μια καλά συντονισμένη εκδήλωση ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και δη η «μικρομεσαία» όπως αποκαλείται αγροτιά και φυσικά για μια προσπάθεια φθοράς των «συστημικών δυνάμεων», με τον τρόπο που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΚΚΕ ξέρουν να φέρουν εις πέρας.

Η αίσθηση που υπάρχει μετά την εκδήλωση - συλαλλητήριο της Κυριακής στον κόμβο της Νίκαιας είναι ότι τις επόμενες ώρες θα γίνουν οι απαραίτητες διαβουλέυσεις για μια συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό. Άλλωστε, ο κ. Λιβανός έχει φροντίσει να ανοίξει διάπλατα της πόρτες του υπουργείου, όπως κάνει σχεδόν με κάθε αντιπροσωπεία αγροτών που εκφράζει τη βούληση να συναντηθεί μαζί του.

Είναι όμως εξ αρχής ότι κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να προκύψει από μια τέτοια συνάντηση, η οποία θα γίνει καθαρά για τις εκατέρωθεν εντυπώσεις. Το δήθεν πακέτο «περιστασιακών λύσεων» που φρόντισε να συρράψει ο κ. Λιβανός, ακριβώς την ημέρα που οι αγρότες έφθαναν στη Νίκαια, δείχνει το πνεύμα που διέπει τους χειρισμούς του υπουργείου επί του θέματος.

Επιπλέον, η ιστορία δείχνει ότι ποτέ η διαδικασία των μπλόκων δεν έλυσε τα σοβαρά προβλήματα ταυτότητας, πρώτα απ’ όλα που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία. Αντίθετα, χρόνια τώρα, τα μπλόκα των αγροτών αποπροσανατολίζουν τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και κυρίως τους συντελεστές του χώρου από τα πραγματικά μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της αγροτικής παραγωγής. Τα μπλόκα και το πλαίσιο διεκδικήσεων που αυτά αναδεικνύουν στην σχεδόν 30χρονη πορεία τους, γίνεται κάθε τόσο «βούτυρο στο ψωμί» της εκάστοτε κυβέρνησης, να κρατήσει το αγροτικό ζήτημα χαμηλά και στα τετριμένα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η δράση των μπλόκων, υποβάθμισε το μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που έχει εδώ και χρόνια η ελληνική γεωργία, διευκόλυνε την απαξίωση του συνεργατισμού και των αξιόλογων οργανώσεων που είχαν στηθεί μεταπολεμικά και μέχρι τη δεκαετία του ’80, σε κάθε περίπτωση, αφήνει περιθώρια στις κυβερνήσεις να αποφεύγουν την πραγματικότητα για χάρη των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Και μόνο το γεγονός ότι η Πανελλαδική των Μπλόκων, όπως και κάθε συντονιστική αυτού του χαρακτήρα δεν έχουν κανένα θεσμικό υπόβαθρο, επιτρέπουν στους ιθύνοντες να τις αντιμετωπίζουν ευκαιριακά και με να τις χρησιμοποιούν με βάση τη δική τους τελικά ατζέντα. 

Η σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας αναφέρει:

Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας που βγήκαν, για μια φορά ακόμα, στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αγωνιστικά την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας.

Το μπλόκο της Νίκαιας στήθηκε παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει το δρόμο στα τρακτέρ, με την χρησιμοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική επιχείρηση αστυνομικής τρομοκράτησης των αγροτών, απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και δηλώνουμε πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Χαιρετίζουμε, επίσης και ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τα εργατικά σωματεία τους συλλόγους επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, τους μαζικούς φορείς της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων που από την πρώτη στιγμή δηλώνουν πως στέκονται δίπλα μας, αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα μας. Τους ζητάμε να συμπαραταχθούν μαζί μας στη μάχη, αφού με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που εκπροσωπούν έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά συμφέροντα και αιτήματα, κοινούς στόχους και επιδιώξεις.

Τους καλούμε να συμμετάσχουν μαζικά στην πρώτη συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς που θα οργανωθεί στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ), την Κυριακή 6 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλούμε, επίσης, να παραβρεθούν δηλώνοντας την συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους δημάρχους της περιοχής μας, καθώς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Βγήκαμε στους δρόμους για να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας που συρρικνώνεται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών του δικού μας μόχθου, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, μας αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού χωρίς να αποζημιωνόμαστε για τις καταστροφές στις παραγωγές μας, κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων μας, μας οδηγούν στη φτώχεια , μας στερούν μια αξιοπρεπή ζωή.

Ταυτόχρονα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως όλος ο λαός, δεχόμαστε την φοβερή επίθεση των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ βιώνουμε και τα τραγικά αποτελέσματα της πανδημίας.

Προβάλλουμε συγκεκριμένα αιτήματα, που ούτε υπερβολικά, ούτε ανέφικτα είναι και μπορούν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας. Διεκδικούμε:

* Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

* Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

* Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης..

Η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας και να προχωρήσει στην ικανοποίησή τους, επιχειρεί να κοροϊδέψει εμάς και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Τα 7 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με το που βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για αναμάσημα όσων είχαν εξαγγελθεί παλιότερα και τώρα εξειδικεύονται. Δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά μας, δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση. Επιπλέον, ο υπουργός ξεκίνησε μια εκστρατεία συκοφάντησης του αγώνα μας, κάνοντας λόγο για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» και άλλα παρόμοια που έχουμε ακούσει πάρα πολλές στο παρελθόν από εκπροσώπους όλων των κυβερνήσεων.

Καταγγέλλουμε αυτή την κυβερνητική τακτική και για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι ο μόνος «υποκινητής» του αγώνα μας είναι η όξυνση των προβλημάτων μας που προκαλεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε την πάλη μας. Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες θα ξαναπάμε στα χωριά, καλώντας όσους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν συμμετείχαν από την αρχή στην κινητοποίηση να πάρουν τα τρακτέρ τους και να έλθουν κοντά μας, για να δυναμώσουμε κι άλλο το μπλόκο.

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να στήσουν ισχυρά μπλόκα σ' όλη τη χώρα, για ν' αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να ικανοποιήσει πραγματικά τα ζωτικά αιτήματά μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!


Ανάσταση των αγροτικών  μπλόκων έξι χρόνια μετά από το τρίτο μνημόνιο 

Αντιµέτωπος µε αγροτικά µπλόκα 6 χρόνια µετά την τελευταία σοβαρή κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στα µέτρα που έφερνε τότε το τρίτο µνηµόνιο, κινδυνεύει να βρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, καθώς τα µπαλώµατα δεν αρκούν για να κρύψουν τη γύµνια της πολιτικής του. 
Τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι πυρήνες αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική και ήδη το πρώτο οργανωµένο µέτωπο στήνεται µε επίκεντρο τον θεσσαλικό κάµπο. Βεβαίως, η οργανωτική συγκρότηση των αγροτών δεν προοιωνίζει πολλά πράγµατα, ωστόσο, η παραπλανητική στάση που µονίµως τηρεί ο Λιβανός, περισσότερο εξοργίζει παρά κατευνάζει τα πνεύµατα. Έτσι, αν σε µια χρονιά που οι τιµές των αγροτικών προϊόντων καταγράφουν ιστορικά υψηλά, καταφέρει να βγάλει τον κόσµο στο δρόµο, θα πρόκειται πραγµατικά για πολιτικό... άθλο.

Η κινητικότητα του αγροτικού κόσµου είναι έντονη, µε το κάλεσµα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για συγκέντρωση στον κόµβο της Νίκαιας την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, να αναμένεται να έχει απήχηση στους αγρότες του θεσσαλικού κάµπου, ξεσηκώνοντας παράλληλα και παραγωγούς από άλλες περιφέρειες της χώρας. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, περίπου 500 τρακτέρ βρέθηκαν στον κόμβο, με δυνάμεις της αστυνομίας να έχουν αποκλείσει το δρόμο προς την εθνική οδό. Γιάννης Κουκούτσης και Ρίζος Μαρούδας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την αστυνομική διεύθυνση προκειμένου να επιτραπεί στους συγκεντρωμένους αγρότες να παραταχθούν στην άκρη του δρόμου της εθνικής οδού προκειμένου να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους.

 Τη σύµπλευσή της µε τις αγροτικές κινητοποιήσεις εξέφρασε στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας και η ΕΘΕΑΣ, καλώντας τα µέλη της να στηρίξουν τις διεκδικήσεις του κλάδου. Πρόκειται επί της ουσίας για το ντεµπούτο της  Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών σε ένα οργανωµένο µέτωπο αγροτικών διεκδικήσεων, µε τον νεοσύστατο θεσµικό φορέα να συµπαρατάσσεται στο πλευρό των διαµαρτυρόµενων αγροτών. Μάλιστα, µε σχετική ανακοίνωση, διεκδικεί ρόλο επίσηµου οµιλητή στις επαφές του Αγροτικού Κινήµατος και της κυβέρνησης, ώστε να σχεδιαστούν λύσεις -όπως αναφέρει- που θα «οχυρώσουν» την επιβίωση της «αγροτικής τάξης».

Συνάντηση µε Μητσοτάκη ζητούν οι Μακεδόνες

Παράκαµψη του Λιβανού, αφού έτσι και αλλιώς η συνάντηση που είχαν την περασµένη εβδοµάδα δεν απέδωσε καρπούς, επιχειρούν οι «νεολαίοι του 2008», που ζητούν συνάντηση µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την προσεχή Τρίτη 8 Φεβρουαρίου. Αν δεν βρεθεί δίαυλος να κάνουν τη συνάντηση µε τον πρωθυπουργό, οι παραγωγοί λένε ότι «θα µιλήσουν τα τρακτέρ».

Κινητοποιούνται οι Βοιωτοί

Στο πλαίσιο του ξεσηκωµού που αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα στους κάµπους της χώρας, θέλουν να ενταχθούν και οι αγρότες της Βοιωτίας, µε το ενδιαφέρον να «φουντώνει» αναπάντεχα σύµφωνα µε πληροφορίες. Οι ζυµώσεις δείχνουν την έξοδο τρακτέρ στις εθνικές αρτηρίες µε συγκεντρώσεις από εβδοµάδα στη θέση «Α Γιάννη» και εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, το µπλόκο να κατευθύνεται προς το Κάστρο.

Στον κόμβο Αντιγόνου το Αμύνταιο

Ο Αγροτικός Σύλλογος περιοχής Αμυνταίου, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, θα ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις  την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. με σημείο συγκέντρωσης των αγροτικών μηχανημάτων, στον κόμβο Αντιγόνου.

Persona non grata ο Λιβανός

∆εν είναι λίγοι πλέον αυτοί που προεξοφλούν ένα πολιτικό Βατερλό του υπουργού Σπήλιου Λιβανού, σε περίπτωση που η αγανάκτηση του αγροτικού κόσµου µεταφραστεί σε εκτεταµένη συµµετοχή στα µπλόκα. Άλλωστε, παράγοντες αγροτικών πυρήνων από όλες τις κοµµατικές αποχρώσεις, δηλαδή και της γαλάζιας παράταξης, δεν κρύβουν την απογοήτευση και τη δυσφορία τους από τη διαχείριση των υποθέσεων όπως αυτή γίνεται από την ηγεσία της Βάθη, περιγράφοντας την 13µηνη θητεία του κ. Λιβανού ως µια από τις πιο ανεπιτυχείς των τελευταίων ετών.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2022 06:02Αελ

ΕΣΎ ΔΙΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ, ΣΟΥ ΕΊΠΕ ΚΆΝ ΈΝΑΣ ΟΤΗ ΟΛΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΜΠΛΌΚΟ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΌΛΟΙ ΚΚΕ.ΔΕ ΝΤΡΈΠΕΣΑΙ ΝΆ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΉ ΤΗ ΦΘΗΝΉ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.ΔΕΝ ΚΟΊΤΑΣ ΤΑ ΟΥΣΙΟΔΕΣ ΠΡΟΒΛΉΜΑ ΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.ΕΙΣΕ ΕΚΤΌΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΆΡΕ ΤΗΝ ΠΈΝΑ ΣΟΥ ΠΈΤΑΞΕ ΤΗΝ, ΓΙΑΤΊ ΓΡΆΦΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΌΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ!!!!!!

Απάντηση

04-02-2022 22:08Kostas

Τι να κάνει κι αυτός ο αγρότης... έχει πολλά μέτωπα μπροστά του! Ακριβαινουν οι ζωοτροφές, οι σπόροι, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα ασφάλιστρα, τα φάρμακα, τα εργατικά, οι υπηρεσίες, κλπ...Και σαν να μην είναι αρκετά όλα αυτά, έχει να αντιμετωπίσει και την κλιματική αλλαγή και τα επακόλουθα της (ανομβρία, πλημμύρες, χαλάζι, παγετός, ανεμοστρόβιλοι, πυρκαγιές). Ελπίζω η παρούσα κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον αγροτικό κόσμο. Όσο για τους υπόλοιπους θα έλεγα να δείξουν κατανόηση αν ενοχλούνται από τις εξατμίσεις, γιατί ξωπισω είναι τα δικά τους! Θα δούμε σκηνές αποκάλυψης σε λίγο, θα έρθει πείνα και δυστυχία έτσι που το πάνε! Θα έρθει η ώρα που μία φέτα ψωμί θα αξίζει περισσότερο από μία Porsche!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία