Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η εποποιία Λιβανού, το ημιτελές στρατηγικό και η λύση Γεωργαντά

Για την περίπτωση Λιβανού, ίσως δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά πράγματα. Και μόνο η στάση του στο επίμαχο video και η πλειοδοσία με τη λέξη «εποποιία» στα όσα ανατριχιαστικά ξεστόμισε ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, δείχνει το ποιόν του ανθρώπου, τα ανύπαρκτα πολιτικά του ρεφλέξ και την ανερμάτιστη συμπεριφορά του. Μένουμε σ’ αυτά, γιατί, δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.

Florina_Diethnes-5

Γιάννης Πανάγος

3137
5

Η εποποιία Λιβανού, το ημιτελές στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ,  η αγροτική παρακμή και η λύση Γεωργαντά

Πολιτικά, ο χρόνος Λιβανού (6 Ιανουαρίου 2021- 7 Φεβρουαρίου 2022) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ένας χαμένος χρόνος. Συνιστά προσβολή για πολλούς από τους προκατόχους του που το όνομά του θα φιγουράρει στη λίστα με τους διατελέσαντες υπουργούς Γεωργίας. Επί των ημερών του θα μπορούσε να πει κανείς ότι… χάθηκε η μπάλα. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήθελε να πει, τι ήθελε να κάνει, πού οδηγούσε τα πράγματα. Κυριολεκτικά χάος! Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ είναι η χειρότερη εθνική θέση που έχει κατατεθεί από εντάξεως της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το θέμα της ΚΑΠ, δεν κατάλαβε ποτέ τι σημαίνει αυτό για την ελληνική γεωργία, δεν μπήκε στη κόπο να αξιολογήσει τις προτάσεις των μελετητών, έμεινε στα ίδια, δεσμεύοντας τη χώρα με ένα επιπόλαιο στρατηγικό σχέδιο για άλλα τέσσερα χρόνια.

Αν για τα πολλά και σοβαρά θέματα τρέχουσας διαχείρισης η θητεία Λιβανού στο υπουργείο ήταν απλά ένας χαμένος χρόνος, για τα θέματα της ΚΑΠ και τις προεκτάσεις τους στην εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής και την επιχειρηματικότητα στον κλάδο, οι απώλειες είναι πολλαπλασιαστικές. Οι Έλληνες αγρότες θα κληθούν για άλλη μια προγραμματική περίοδο να… χωνέψουν αμάσητες τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., χωρίς άλλη προσαρμογή στα αντικειμενικά δεδομένα της χώρας και στα κελεύσματα των καιρών.

Κατά τα λοιπά, ο νόμος 4673/2020 έμεινε γράμμα κενό, η θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών χάθηκε από την ατζέντα του υπουργείου, οι στρατηγικές για κρίσιμα προϊόντα «βούλιαξαν» σε αλλοπρόσαλλες επιτροπές, η αξιοποίηση των επιλέξιμων βοσκοτόπων χάθηκε στις διαθέσεις των επιτήδειων, το ΟΣΔΕ συνεχίζει να καρκινοβατεί αναδύοντας νέες οσμές σκανδάλου, οι αποζημιώσεις αποτέλεσαν αντικείμενο μαγειρικής για μικροπολιτικά οφέλη.

Η εικόνα αναστάτωσης που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο αγροτικός χώρος, εξαιτίας κάποιων κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο φάσμα της γνωστής διαδικασίας των μπλόκων, δεν είναι τίποτα, μπροστά στο βαρύ κλίμα που υπάρχει στα αγροτικά νοικοκυριά, το δρόμο της παρακμής που ακολουθούν οι περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας, την ανασφάλεια που βιώνουν οι επαγγελματίες της αγροτικής παραγωγής.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αναλαμβάνει την ηγεσία του υπουργείου, ο βουλευτής Κιλκίς, δικηγόρος στο επάγγελμα, μέχρι τώρα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γιωργαντάς. Οι πρώτες συστάσεις κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο πρακτικό και πολιτικό χαμηλών τόνων. Βασίστηκε και βασίζεται στους αγρότες του νομού του για να εκλεγεί βουλευτής, έχει ζυμωθεί με τα θέματα της αγροτικής παραγωγής, βλέπει, όπως λένε με μια ευρύτητα τα πράγματα, ακούει τον συνομιλητή του και δεν βρίσκεται αλλού όταν του μιλάς (όπως ο Λιβανός), έχει κατανοήσει, όσο καιρό ήταν στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ανάγκη να περάσουν τα μεγάλα θέματα συναλλαγής των αγροτών με την πολιτεία και κυρίως το ΟΣΔΕ στο λεγόμενο κυβερνητικό νέφος (opengov.gr).

Ενδεχομένως να έχει στη διάθεσή του λιγότερο από έναν χρόνο για να επαναφέρει σε ένα δρόμο, όσα σοβαρά και μεγάλα ζητήματα του αγροτικού χώρου έχουν κακοφορμίσει. Δεν είναι εύκολο. Έχει σημασία να μην χαθεί στις πολλές και μεγάλες ανάγκες της καθημερινότητας, στις ανούσιες συναντήσεις με τους συνήθεις πρόθυμους να προσφέρουν γνώμες, στο άγχος να επανεκλεγεί βουλευτής, στις ατραπούς και τις προκλήσεις της εξουσίας.

Η τελετή παράδοσης

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε με τους παρισταμένους να τηρούν χαμηλό προφίλ. Ο νέος υπουργός τόνισε ότι αναγνωρίζει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ειδικά στο κόστος παραγωγής διατυπώνοντας υποσχέσεις για βραχυπρόθεσμες και πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, ενώ κλείνοντας το μάτι στους αγρότες που βρίσκονται σε κλίμα κινητοποιήσεων, ανέφερε ότι «η πόρτα του υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή».

Απολογία Λιβανού

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο Σπήλιος Λιβανός έδωσε τη δική του εκδοχή για το περιστατικό στο Δημαρχείο της Σπάρτης, λέγοντας ότιν στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να καθορίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μας: «Για εμένα, όπως ξέρετε, μια τέτοια στιγμή, ένα τέτοιο γεγονός, συνέβη δυστυχώς πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο της Σπάρτης. Αυτό το περιστατικό, μπορεί όπως είπα τη διαδρομή μου να την καθορίσει, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια δυο λόγια.

Στη Σπάρτη είχαμε πάει για έναν σκοπό. Να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες που επλήγησαν στο κτίριο τη περιφέρειας, ανταποκρίθηκα στο επίμονο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης για μία ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση.  Όταν άρχισε να λέει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με όσα εγώ πιστεύω,  αλλά και με όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2007, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως, νομίζω, ήλθαν σε πολύ δύσκολη θέση όσοι ήσαν μαζί μου εκεί. Ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών.

Χρησιμοποίησα τη λέξη εποποιία με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πως εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο.

Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς.

Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν κατάλαβα τις διαστάσεις που πήρε, αμέσως και χωρίς δισταγμό, από το συμβούλιο Υπουργών στο Στρασβούργο όπου βρισκόμουν, με αξιοπρέπεια, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού. Γιατί αυτή είναι η αντίληψη μου για την πολίτική. Ακριβώς, επειδή αυτό επιτάσσουν οι αρχές και οι αξίες μου, αυτές, δηλαδή για τις οποίες βρίσκομαι στην πολιτική. Αυτές οι αρχές και οι αξίες οι δικές μου, του Πρωθυπουργού, αλλά και ίδιες με τις διαχρονικές αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής μας.

Και προς όσους -άθελά μου- έθιξε ή προσέβαλε η προαναφερθείσα στάση μου, το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι ειλικρινά απολογούμαι».
Φωτογραφίες από την τελετή παραλαβής-παράδοσης: Γεωργία Καραμαλή

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

Παράδοση – Παραλαβή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι αγρότες δεν είναι μόνοι. Το Κράτος είναι παρόν. Και η παρουσία του θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον κ. Σπήλιο Λιβανό, στέλνοντας, παράλληλα μήνυμα στους αγρότες ότι οι πόρτες του ΥπΑΑΤ θα είναι πάντα ανοικτές.

 

Η τελετή παράδοσης παραλαβής, έγινε το πρωί, παρουσία των υφυπουργών κ.κ. Γιώργου Στύλιου και Σίμου Κεδίκογλου, των Γενικών Γραμματέων Χριστιάνας Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και των προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημ. Μελά και του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.

 

Ο κ. Λιβανός παραδίδοντας το υπουργείο, έκανε αναφορά στο έργο του αλλά και στο περιστατικό που συνέβη στη Σπάρτη δηλώνοντας ότι απολογείται για τη στάση του σε όσους θεωρούν ότι τους έθιξε. Αναγνώρισε το λάθος του και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει η πορεία του να στιγματιστεί από αυτό το περιστατικό.

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι με την αυτοκριτική την οποία έκανε ο κ. Λιβανός και με το ήθος του θα μπορέσει να συνεχίσει χωρίς στιγματισμό την πορεία του.

 

Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Λιβανός είπε:

 

«Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητέ φίλε Υπουργέ,

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σήμερα για εμένα είναι μια μέρα παράξενη.

Σίγουρα μια μέρα συγκίνησης, γιατί αποχωρώ από το Υπουργείο, τον χώρο όπου τους τελευταίους 13 μήνες είχα όχι ως δεύτερο, αλλά ως πρώτο σπίτι μου.

Και έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου τα σύνθετα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Αυτοί οι 13 μήνες ήταν δύσκολοι, γιατί συνέπεσαν με την υγειονομική και ενεργειακή κρίση,

αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλα αυτά, ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Στα δύσκολα σταθήκαμε δίπλα τους.

Τους στηρίξαμε με πάνω από 1 δις ευρώ απέναντι στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές.

 

Και παράλληλα, παρά αυτές τις δυσκολίες, εργαστήκαμε εντατικά για να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, που τόσο έλειπε από το ελληνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια.

Μια στρατηγική με 7 βασικούς άξονες:

  1. την τόνωση της επιχειρηματικότητας & της εξωστρέφειας,
  2. την ενθάρρυνση συνεταιρισμών και συλλογικών σχημάτων,
  3. την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση,
  4. τα εγγειοβελτιωτικά  έργα εκσυγχρονισμού και υποδομής,
  5. την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης & κατάρτισης,
  6. τον εξορθολογισμό των επιδοτήσεων και την ενίσχυση των ελέγχων
  7. και την ανάδειξη του brand της Ελληνικής Διατροφής.

Οι 7 αυτοί άξονες πολιτικής καρποφόρησαν απτά αποτελέσματα.

Με την ολοκλήρωση τους ωφελούμε ουσιαστικά τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Αλλάζουμε τους όρους ανάπτυξης!

Αν μου ζητούσατε από όλα όσα κάναμε να ξεχωρίσω κάτι ως το πιο σημαντικό, αυτό πιστεύω ήταν η αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για αυστηρούς αλλά δίκαιους κανόνες για όλους.

 

Η αδιαπραγμάτευτη θέση μας για αυστηρούς αλλά για δίκαιους για όλους ελέγχους.

Για πρώτη φορά θέσαμε σε εφαρμογή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Χτυπήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες! Βάλαμε κανόνες, αυστηροποιήσαμε και εκσυγχρονίσαμε το νομικό πλαίσιο.

Βάλαμε μεγάλα και αποτελεσματικά πρόστιμα και φέραμε ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς όσο και καταναλωτές.

Ξέραμε από την αρχή ότι αυτά κάποιους θα τους ξεβολέψουν, κάποιους θα τους ενοχλήσουν.

Ξέραμε ότι θα αντιδράσουν, όπως και πολλές φορές έκαναν.

Όμως αυτή ήταν η μόνη επιλογή για εμάς. Και σίγουρα παραμένει η μόνη επιλογή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Συνολικά για το έργο στο Υπουργείο μας, επιτρέψτε μου να πω στους συνεργάτες μου και σε όσους πίστεψαν σε εμάς, ότι μπορούν να είναι περήφανοι, διότι βάλαμε γερά θεμέλια.

 

Εξασφαλίσαμε συνολικά πόρους που φτάνουν τα 22 δισ. € από τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης

για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μας.

Πετύχαμε ρεκόρ απορροφήσεων στα προγράμματά μας, ΠΑΑ και ΕΠΑΛΘ.

Ψηφίσαμε δυο εμβληματικά νομοσχέδια.

Τον νόμο 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα, με τον οποίο απαγορεύσαμε τις καταχρηστικές πρακτικές και θέσαμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα πληρωμής

για τους παραγωγούς μας.

Παράλληλα, στηρίξαμε έμπρακτα τον Έλληνα κτηνοτρόφο, με τον ν. 4859/2021, για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, με τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία.

 

Ενισχύσαμε την επιχειρηματικότητα και τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του ΠΑΑ,

εξασφαλίζοντας 480 εκατ. € από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων και ενεργοποιώντας το Ταμείο Μικρών Δανείων ύψους 21,5 εκατ. €

με την αναπτυξιακή Τράπεζα. Αναβαθμίσαμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ιδρύσαμε 6 νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης με 7 νέες ειδικότητες.

Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό του τρόπου κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και ενωσιακών ενισχύσεων, με διαφάνεια και αξιοκρατία. Για ορισμένους δεν ήμασταν ευχάριστοι με αυτή την αλλαγή. Ήμασταν, όμως, συνεπείς,  απέναντι στον πραγματικό αγρότη και κτηνοτρόφο που μοχθεί στο χωράφι και στην ελληνική ύπαιθρο.Ψηφιοποιήσαμε διαδικασίες, δίνοντας ισχυρό χτύπημα στη γραφειοκρατία.

 

Ξεκινήσαμε κι υλοποιούμε το «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών, με τον προγραμματισμό 21 έργων ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα. Με κόστος 1,6 δισ. €, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθει σε 4,2 δισ. €. Η συνεισφορά τους θα είναι καθοριστική για την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον.

Δεν θέλω να πω περισσότερα.

Μόνο κάποια μεγάλα ευχαριστώ: Σε όσους δουλέψαμε μαζί. Στα μέλη της πολιτικής ηγεσίας.

Σε κάθε μια και κάθε έναν από τους υπαλλήλους του Υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική σε αυτά που πετύχαμε. Στους εξαιρετικούς συνεργάτες μου. Και βέβαια, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή να μου εμπιστευτεί αυτή τη θέση.

 

Φίλε Γιώργο,

σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη! Ξέρω πόσο δουλευταράς είσαι. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνεις τα πάντα ώστε η κυβέρνησή μας να τοποθετήσει την Ελληνίδα και τον Έλληνα αγρότη

στη θέση που τους αξίζει.

 

Πριν κλείσω, κάτι ακόμα:

Στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να καθορίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μας. Για εμένα, όπως ξέρετε, μια τέτοια στιγμή, ένα τέτοιο γεγονός, συνέβη δυστυχώς πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο της Σπάρτης. Αυτό το περιστατικό, μπορεί όπως είπα τη διαδρομή μου να την καθορίσει, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια δυο λόγια.

 

Στη Σπάρτη είχαμε πάει για έναν σκοπό. Να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες που επλήγησαν στο κτίριο τη περιφέρειας, ανταποκρίθηκα στο επίμονο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης για μία ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση.  Όταν άρχισε να λέει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα,

που καμία σχέση δεν έχουν με όσα εγώ πιστεύω,  αλλά και με όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2007, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως, νομίζω, ήλθαν σε πολύ δύσκολη θέση όσοι ήσαν μαζί μου εκεί. Ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών.

Χρησιμοποίησα  τη λέξη  εποποιία με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πως εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο.

Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς.

Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν κατάλαβα τις διαστάσεις που πήρε,

αμέσως και χωρίς δισταγμό, από το συμβούλιο Υπουργών στο Στρασβούργο όπου βρισκόμουν,

με αξιοπρέπεια,  έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Γιατί αυτή είναι η αντίληψη μου για την πολίτική. Ακριβώς, επειδή αυτό επιτάσσουν οι αρχές και οι αξίες μου, αυτές, δηλαδή για τις οποίες βρίσκομαι στην πολιτική. Αυτές οι αρχές και οι αξίες οι δικές μου, του Πρωθυπουργού, αλλά και ίδιες με τις διαχρονικές αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής μας.

Και προς όσους -άθελά μου- έθιξε ή προσέβαλε η προαναφερθείσα στάση μου, το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι ειλικρινά απολογούμαι».

 

Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε:

 

«Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου τη χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Ένα Υπουργείο που βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Πατρίδας μας.

 

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Σπήλιο Λιβανό για την έως τώρα συνεργασία μας, που εύχομαι να συνεχιστεί.

Και φίλε Σπήλιο, υπάρχουν ανθρώπινες στιγμές για όλους μας δύσκολες. Είμαι σίγουρος ότι και με την αυτοκριτική την οποία μόλις έκανες και με το ήθος που σε διακρίνει θα μπορέσεις χωρίς κανένα στιγματισμό να συνεχίσεις. Και σου εύχομαι πραγματικά καλή συνέχεια σε όλα τα επίπεδα.

 

Ειδική μνεία οφείλω να κάνω στον Υπουργό Επικρατείας και πλέον καλό μου φίλο Κυριάκο Πιερρακάκη, για την μακρά και εξαιρετική συνεργασία μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Υπό την καθοδήγηση του και σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλο και τους Γενικούς Γραμματείς Δημοσθενη Αγανωστόπουλο και Θανάση Στάβερη, πετύχαμε για την Ελλάδα ένα άλμα προς τα εμπρός, διευκολύνοντας έμπρακτα την καθημερινότητα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.

 

Αναλαμβάνουμε, όπως είπα πρωτύτερα, ένα Υπουργείο κομβικής σημασίας. Στόχος και δέσμευσή μου, η συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής προς υποστήριξη του Έλληνα αγρότη, του κτηνοτρόφου, του παραγωγού.

 

Υπόσχεση μας, η αναβάθμιση συνολικά του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

 

Υπόσχεση που θα υλοποιήσουμε δουλεύοντας σκληρά. Με δομή, μεθοδικότητα, μετρήσιμους στόχους.

 

Μαζί με τους δύο εξαιρετικούς υφυπουργούς, φίλους και συναδέλφους στη Βουλή, Γιώργο Στύλιο και Σίμο Κεδίκογλου.

 

Και με τους γενικούς γραμματείς, κ. Μπαγινέτα, κυρία Καλογήρου και Παπαγιαννίδη αλλά και τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη.

 

Και φυσικά σε συνεργασία με όλα τα στελέχη του Υπουργείου, των οποίων η κατάρτιση, η εργατικότητα και η αίσθηση του καθήκοντος, αποτελούν ισχυρό θεμέλιο για την επίτευξη των στόχων μας προς όφελος του πρωτογενούς τομέα αλλά και της οικονομίας συνολικά.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κυρίες και κύριοι

 

Προέρχομαι από έναν Νομό κατεξοχήν αγροτικό.

 

Καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής μου πορείας, δεν υπήρξε μέρα που να μην έρθω σε επαφή, να μη συνομιλήσω, να μη συνεργαστώ, με αγρότες και  κτηνοτρόφους.

 

Και ως εκ τούτου, μπορώ να πω ότι γνωρίζω καλά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

 

Πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα.

 

Όπου, μετά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, οι αγρότες καλούνται να διαχειριστούν ξανά μια κρίση.

 

Μια κρίση που προκύπτει από την ακρίβεια, την παγκόσμια αύξηση του κόστος του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των πρώτων υλών. Συνολικά, δηλαδή, του κόστους παραγωγής.

 

— Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες αγρότες, λέγοντας αυτό: Σε αυτή την κρίση, δεν είστε μόνοι σας. Το Κράτος είναι παρόν. Και η παρουσία του θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, έθεσε εξάλλου τον αγροτικό κόσμο σε απόλυτη προτεραιότητα, κιόλας από την ημέρα την ανάληψης των καθηκόντων της.

 

Και όπως στήριξε την ελληνική παραγωγή όλο αυτό το διάστημα, έτσι το κάνει και τώρα. Έτσι θα το κάνει και στο μέλλον.

 

Παράλληλα όμως με τη διαχείριση της ακρίβειας, θα εργαστούμε για να βοηθήσουμε τον Έλληνα αγρότη να αναβαθμιστεί, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχει η εποχή μας.

 

Θα εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ, έχοντας πάντα τον αγρότη στο επίκεντρο.

 

Θα αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για την ουσιαστική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

 

Θα κάνουμε μέγιστη χρήση των εργαλείων που προσφέρει η ψηφιακή εποχή, με στόχο να διευκολύνουμε ουσιωδώς την καθημερινότητα του αγρότη και να αυξήσουμε τα περιθώρια κέρδους του.

 

Τέλος, θα εργαστούμε για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την τόνωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, καθιερώνοντάς τα σε όλο και περισσότερες αγορές.

 

Ξέρω ότι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι. Ξέρω ότι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες.

 

Ξέρω όμως ότι τα οφέλη για τον πρωτογενή τομέα και κατ επέκταση για την ελληνική οικονομία συνολικά θα ειναι ακόμη μεγαλύτερα.

 

Θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

 

Με διάλογο, συναίνεση και συνεργασία. Είναι αυτονόητο ότι κάθε πρόταση και κάθε ιδέα είναι καλοδεχούμενη. Δεσμεύομαι ότι η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοικτή. Η μάχη που δίνουμε είναι, άλλωστε, μια μάχη συλλογική.

 

Σας ευχαριστώ όλους. Καλή δύναμη».

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

09-02-2022 17:38Giorgos82

Ρε Πανάγο ... Τι πίνεις και δεν μας δίνεις και εμάς ..? Εσύ δεν ήσουν που έλεγες ότι είναι άριστος υπουργός .. ότι σημαζευει τα παράνομα δικαιώματα των επιδοτήσεων.. και άλλες τέτοιες μαλακίες .. Τώρα λες για τον καινούργιο ότι στηρίζεται στους αγρότες του τόπου του για να εκλεγεί βουλευτής και ότι ξέρει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου .. όταν κυκλοφόρησε βίντεο που λέει να πιέσουν τα δικά τους παιδιά να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι και να πάρουν τους δικούς τους να πάνε να ψηφίσουν γιατί επί τον ημερών τους ωφελείθηκαν από συμβάσεις εργασίας και εργολαβίες .. Τι να σου πω ρε Πανάγο .. τι ..? Χειρότερος από τον Τσίπρα έχεις γίνει στης κωλοτουμπες ...... Νομίζεις ότι διαβάζουν αυτά που γράφεις ζώα χωρίς νοημοσύνη......

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-02-2022 14:49Φίλιππος

Ο Γεωργαντάς θα είναι εξαιρετικός υπουργός γιατί θα σπάσει τον τσαμπουκα των επαγγελματιών μπλοκατζηδων του όλα τα κιλά όλα τα λεφτά για να πηγαίνουμε στα κωλομπαρα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-02-2022 14:16Spiros

Όλοι οι υπουργοί που πέρασαν είναι γιατροί δικηγόροι κ ότι άλλο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ θες.Κανένας που να εχει σχέση με καλλιέργεια με έξοδα με καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σιτάρι από το κριθάρι.Όλοι οι υπουργοί έχουν συμβούλους ποιους όμως;ΑΣΧΕΤΟΥΣ με το αντικείμενο. Πάρε υπουργέ μου κάποιους ΑΓΡΟΤΕΣ να ξέρουν κ ρωτά τι γίνεται τι μπορείτε να κάνετε να βοηθήσετε αυτό το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ που όπως Πάει θα χαθει θα τα κάνουμε όλα εισαγωγή.Δεν θελουμε πολλά πράγματα λίγα αλλά με ουσία να δουλέψουμε για να ζήσουμε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία