Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Όταν το ΟΣΔΕ φεύγει έρχονται τα ΚΥΔ,πρόσκληση πιστοποίησης 6ετίας

Τετελεσμένα επιχειρούν να δημιουργήσουν άλλη μια φορά τα εγκατεστημένα γύρω από το ΟΣΔΕ και τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων συμφέροντα, με πρόκριμα, σ’ αυτή τη φάση, την πιστοποίηση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), δηλαδή της δομής που υπακούει στη λογική… κράταμε να σε κρατώ!

Orig_kristine_kainer_oil_painting_cracked_brown_egg_master

Γιάννης Πανάγος

2425
1

Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των δεδομένων του ΟΣΔΕ στην ηλεκτρονική βάση του gov.gr και ήδη βρίσκεται εγκατεστημένη στο εν λόγω κυβερνητικό νέφος η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών δηλώσεων, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και να εξασφαλίσουν περαιτέρω εξουσίες σε ένα κλειστό club, γραφείων που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και υπακούν σε πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα φαίνεται να στήριξε με νύχια και με δόντια ο μέχρι πρότινος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, κι αυτά είναι που προσπαθούν να ποδηγετήσουν με τον τρόπο τους και τη νέα πολιτική ηγεσία.  

Η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει σ’ αυτή τη φάση, πρώτα αν είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το σύνολο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των αγροτών με τη διοίκηση (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΔΑΟΚ κ.α.) στη βάση δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (gov.gr) και μετά να αρχίσει να μοιράζει δουλειές και δουλίτσες σε σχετικούς και άσχετους μ’ αυτή την υπόθεση.

Η πρόσκληση για την πιστοποίηση των ΚΥΔ που έχει προθεσμία μέχρι 4 Μαρτίου 2022, έρχεται να προκαταλάβει τις εξελίξεις, δεσμεύοντας τις αρμόδιες αρχές σε μια τεχνική διαδικασία που ανήκει στο παρελθόν και μάλιστα με μια σύμβαση 6ετούς διάρκειας, όταν, όλες οι προηγούμενες συμβάσεις είχαν διάρκεια ενός έτους.   

Αναλυτικά η πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τα ΚΥΔ διαθέσιμη εδώ

Διευκρινήσεις για την πρόσκληση διαθέσιμες εδώΕπί της πρόσκλησης αυτής έχουν εκφράσει τις παρατηρήσεις τους φορείς και πολιτικά κόμματα, χωρίς ωστόσο να λένε καθαρά ότι αυτή η πρόσκληση και μ’ αυτόν τον χρονικό ορίζοντα δεν είναι αναγκαία σ’ αυτή τη φάση. Αντίθετα, προέχει η πρόοδος των εργασιών μεταφοράς των δεδομένων στη βάση του κυβερνητικού νέφους και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής του αγρότη, όταν και αν αυτό απαιτείται, να ζητάει τεχνική βοήθεια, σε όποιον γνώστη της λειτουργίας των πληροφορικών συστημάτων μπορεί να την παράσχει.

Με επιστολή στον Γεωργαντά επιμένει για απόσυρση της πρόσκλησης το ΓΕΩΤΕΕ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΔ
Το Επιμελητήριο, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητά την άμεση απόσυρση της νέας πρόσκλησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
σε συνέχεια του 1072/17-2-2022 σχετικού εγγράφου μας και κατόπιν δημοσιοποίησης της σχετικής υπ’ αριθ. 11096/18-2-2022 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., οφείλουμε να επισημάνουμε, κατ΄ αρχάς, ότι στη συγκεκριμένη Πρόσκληση, η οποία εκδόθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προβλέπονται διάφοροι όροι και προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, οι οποίοι αντί να διασφαλίζουν την ποιότητα και τη διαφάνεια στην υλοποίηση του συστήματος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης και στήριξης των παραγωγών, που είναι το ζητούμενο σε μια σύγχρονη λειτουργία της αγοράς θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων ΚΥΔ (που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία) και θα αυξήσουν υπέρμετρα το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους Έλληνες αγρότες. Προς επίρρωσιν της απουσίας οποιασδήποτε πρότερης ενημέρωσης ή διαβούλευσης, γεγονός για το οποίο εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, υπογραμμίζουμε ότι το περιεχόμενο της Πρόσκλησης δεν τέθηκε ούτε καν υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όπου συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
 
Το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θεωρεί πως δυστυχώς το πνεύμα και το περιεχόμενο της παρούσας Πρόσκλησης του ΟΠΕΚΕΠΕ δε συνάδει με την επιθυμητή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται καθώς και με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στους αγρότες σε ένα ανοιχτό σύστημα, αλλά αντιθέτως περιορίζει την πρόσβαση στην πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων ΚΥΔ που ανήκουν στα μέλη μας, περιορίζοντας τον αριθμό και τη δυνατότητα απασχόλησης των γεωτεχνικών. Αυτό μάλιστα τεκμαίρεται και από τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθ. 11099/21-02-2022 απάντηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο ως άνω έγγραφό μας, στην οποία αναφέρεται ότι «Η διαδικασία πιστοποίησης, αξιολόγησης και επίβλεψης των ΚΥΔ, ώστε να λειτουργούν με τους καθορισμένους κανόνες, απορροφά από τον Οργανισμό αρκετούς πόρους που είναι και ένα διαχρονικό και σημαντικό πρόβλημα. Σας υπενθυμίζω ότι τα τελευταία έτη υπήρξε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ΚΥΔ, δυσανάλογη του συνολικού αριθμού ΕΑΕ ανά ΠΕ».
 
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως ο επιστημονικός φορέας των γεωτεχνικών, διαχρονικά πρωτοστάτησε, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο (π.χ. συνεχείς παρεμβάσεις, ένδικα μέσα, αναφορές και παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στην προσπάθεια αλλαγής - ανοίγματος του υφιστάμενου μέχρι το έτος 2013 καθεστώτος ανάθεσης του Ο.Σ.Δ.Ε., ενώ στη συνέχεια, με τις επανειλημμένες προτάσεις που κατέθεσε, συνέβαλλε στην αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων που αφορούσαν τη λειτουργία του εν λόγω Συστήματος και αυτό προτίθεται να κάνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση (κατάθεση προτάσεων, προσφυγή σε ένδικα μέσα ) για να διασφαλίσει την εργασία των μελών του.
 
Κατόπιν όλων των ανωτέρω και επαναλαμβάνοντας ότι η τυχόν εφαρμογή των προβλεπόμενων στην συγκεκριμένη Πρόσκληση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφία των ΚΥΔ και θα επιφέρει τελικά τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα στον αγροτικό κόσμο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά τον καθορισμό άμεσης συνάντησής σας με αντιπροσωπία του Δ.Σ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., προκειμένου να σας αναπτύξουμε αναλυτικότερα τις απόψεις και προτάσεις μας επί του θέματος καθώς και την άμεση απόσυρσή της παρούσας πρόσκλησης και την έκδοση νέας, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναμένοντας τις δικές σας περαιτέρω άμεσες ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον σχετική διευκρίνιση, πληροφορία και συνεργασία.
 
 
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης
Απόσυρση της απόφασης για τα ΚΥΔ ζητά το ΓΕΩΤΕΕ

Πριν από την επιστολή προς τον υπουργό, ο ΓΕΩΤΕΕ είχε ζητήσει και με απόφαση του ΔΣ της απόσυρση της εν λόγω πρόσκλησης.
Την άμεση απόσυρση της πρόσκλησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ  ζητά το ΓΕΩΤΕΕ, τονίζοντας πως τυχόν εφαρμογή της θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μικρομεσαίων ΚΥΔ.

Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη Πρόσκληση δεν αποσυρθεί, το Επιμελητήριο δηλώνει πως θα προσφύγει σε ένδικα μέσα.

Η ανακοίνωση της απόφασης του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ:

«Στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25-2-2022, σχετικά με την υπ’ αριθ. 11096/18-2-2022 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για πιστοποίηση των Κέντρων Υποδοχή Δηλώσεων (ΚΥΔ), στα πλαίσια του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022-2027, το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα ότι:

- Δηλώνει την αντίθεσή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τους όρους που θέτει η εν λόγω Πρόσκληση, καθόσον η τυχόν εφαρμογή τους θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών και μεσαίων ΚΥΔ

- Ζητά την άμεση απόσυρση της Πρόκλησης και την έκδοση νέας, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης με όλους του εμπλεκόμενους φορείς

-  Ζητά άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί του θέματος

Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη Πρόσκληση δεν αποσυρθεί, το Επιμελητήριο θα προσφύγει σε ένδικα μέσα».Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων έχουν ως ακολούθως:

Επιστολή ΓΕΩΤ.Ε.Ε.


«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ Κ.Υ.Δ. ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Μετά από την δημοσιοποίηση της τελευταίας πρόσκλησης για την πιστοποίηση των ΚΥΔ που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι μάσκες έπεσαν.

Χωρίς την πραγματοποίηση καμίας δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αγνοώντας πλήρως το θεσμικά κατοχυρωμένα όργανο του κράτους, αλλά και χωρίς ενημέρωση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μην λάβει γνώση ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προχώρησαν σε ανάρτηση της πρόσκλησης στις 18/2/2022.

Ακόμα και ο πιο δύσπιστος μπορεί να αντιληφθεί ότι ο στόχος της διοίκησης του οργανισμού δεν είναι η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους αγρότες αλλά η συρρίκνωση του αριθμού των ΚΥΔ.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να επαναφέρει τα αμαρτωλά ολιγοπώλια του παρελθόντος στο πλαίσιο των δηλώσεων ΟΣΔΕ, θέτοντας εκτός συστήματος τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις των συναδέλφων μας Γεωτεχνικών. Τις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες εισερχόμενες εντός του συστήματος μείωσαν το κόστος πολλές φορές στο μισό και παραπάνω από αυτό που πλήρωνε ο παραγωγός αλλά και αναβάθμισαν τις προσφερόμενες προς αυτούς υπηρεσίες.

Οι θιασώτες του παρελθόντος, εφευρίσκουν κατ’ επίφαση αυστηρότερους όρους, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν ως στόχο την εξόντωση των περισσοτέρων από τις γεωτεχνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αλλά και την αύξηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, μετακυλώντας το «μάρμαρο» στον Έλληνα αγρότη σε μια τόσο δυσχερή για αυτόν εποχή, θέλοντας ξεκάθαρα να μας γυρίσουν χρόνια πίσω, όπου στο σύστημα ήταν λίγοι και οι αγρότες το πλήρωναν ακριβά αυτό.

Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχουμε ως υποχρέωση να υπερασπιστούμε το σύνολο των συναδέλφων μας, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τους μετατρέψει σε βορά των αλαζονικών τους σχεδίων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακαλέσει άμεσα αυτή την απαράδεκτη από κάθε άποψη πρόσκληση, επιφυλασσόμενοι για προσφυγή σε κάθε ενέργεια σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, καλώντας έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Υπογράφουν τα κάτωθι οκτώ από τα δεκαπέντε μέλη του ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ,

 1. ΒαρούδηςΛεωνίδας,ΜέλοςΔΣ,Κτηνίατρος 2. ΓαρδικιώτηςΜενέλαος,Γεν.Γραμματέας,Γεωπόνος 3. ΛασηθιωτάκηΑικατερίνη,Οργ.Γραμματέας,Γεωπόνος 4. ΜιχαλοπούλουΚωνσταντίνα,ΜέλοςΔΣ,Γεωλόγος 5. ΜπόκαρηςΝικόλαος,ΜέλοςΔΣ,Δασολόγος 6. ΡήγαςΑλέξανδρος,Β’Αντιπρόεδρος,Δασολόγος 7. ΣπυρίδηςΕυθύμιος,Α’Αντιπρόεδρος,Γεωλόγος 8. ΤσολιούΗλιάνα,ΜέλοςΔΣ,Κτηνίατρος»
Ανεξάρτητα ΚΥΔ

«Η Πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Πιστοποίηση των ΚΥΔ για την Περίοδο 2022 – 2027 οδήγησε σε αναστάτωση μεγάλο αριθμό ΚΥΔ που είχαν Πιστοποιηθεί την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Τα Ανεξάρτητα ΚΥΔ υπέβαλαν προς τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προτάσεις που συνδράμουν:

Στην Βελτίωση των Παρεχόμενων Υπηρεσιών,
Την Ανάπτυξη του Κλάδου,
Τη Διαφάνεια επί των Διαδικασιών,
Την Εναρμόνιση των Απαιτήσεων με το Πλήθος των ΕΑΕ,
Την Ορθή Ανάπτυξη & Εκπαίδευση του Ανθρωπίνου Δυναμικού

καθώς οι απαιτήσεις της Νέας ΚΑΠ θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες με κίνδυνο οι Γεωργοί & Κτηνοτρόφοι της Χώρας να απολέσουν Ενισχύσεις.

Οι προτάσεις των Ανεξάρτητων ΚΥΔ με την αντίστοιχη τεκμηρίωση:

 1. Ελάχιστος Αριθμός Δηλώσεων 50

Μείωση του Ελαχίστου Αριθμού Δηλώσεων από τις 150 στις 50

 1. Υπεύθυνες Δηλώσεις

Δεν θεωρείται Νόμιμη διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μην αποδεχτεί Υ.Δ. με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή Αστυνομία.

Οφείλει λοιπόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποδεχθεί ισοδύναμα έγγραφα.

 1. Εναρμόνιση Απαιτήσεων σε Ανθρώπινο Δυναμικό σύμφωνα με το Πλήθος των ΕΑΕ

Θα πρέπει λοιπόν να δίδεται η δυνατότητα σε ΚΥΔ που διαχειρίζονται μικρό αριθμό αιτήσεων να χρησιμοποιούν εξωτερικούς συνεργάτες για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους.

 1. Εκπαίδευση και Εξέταση

Δεδομένου ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η Νέα ΚΑΠ 2023 - 2027 και οι υπεύθυνοι έργου έχουν πιστοποιηθεί και εργαστεί επιτυχώς τα προηγούμενα έτη, δεν υπάρχει λόγος εκ νέου εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Υπεύθυνων Έργου των ήδη πιστοποιημένων ΚΥΔ. Θα μπορούσε να απαιτηθεί η εκπαίδευση και η πιστοποίηση Υπεύθυνων Έργου που δεν έχουν πιστοποιηθεί κατά το παρελθόν και των Υπεύθυνων Έργου των νέων ΚΥΔ.

 1. Λειτουργία Helpdesk από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η λειτουργία helpdesk & ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απαραίτητα καθώς μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις σε σχέση με το έργο.

Επαναλειτουργία του Helpdesk

 1. Δεσμεύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα ΚΥΔ αποτελούν πλέον, τον Επιχειρησιακό Βραχίονα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει άρρηκτη σύνδεση μεταξύ τους, για την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση του Έργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, ώστε παράλληλα να μεταφέρεται κάθε αναγκαία πληροφορία για την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία τους.

 1. Δικαιολογητικά

Στο Παράρτημα I, έγινε προσθήκη Δικαιολογητικών που κρίνονται απαραίτητα για την πλήρη Πιστοποίηση των ΚΥΔ σύμφωνα με τα αντίστοιχα απαιτούμενα προσόντα. Παράλληλα θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγχει & να διασφαλίζει μέσω Διασταυρωτικών Ελέγχων με τις αντίστοιχες Αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες την Πιστοποίηση των κατατεθειμένων Δικαιολογητικών. Σε περιπτώσεις αναληθών στοιχείων θα πρέπει τα ΚΥΔ να αποκλείονται και να διακόπτεται η Σύμβαση Συνεργασίας.

Προσθήκη και Τροποποίηση της Λίστας των Δικαιολογητικών

 1. DPO

Τα ΚΥΔ δεν επεξεργάζονται τα Προσωπικά Δεδομένα. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ορίζει ότι απαιτείται ο DPO, εφόσον επεξεργάζεσαι προσωπικά δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα. Τα ΚΥΔ, δεν διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δεδομένων, πολύ περισσότερο δεν επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα. Απλά καταχωρούν δεδομένα στη βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνεπώς κρίνεται μη απαραίτητος».

ΓΕΩΤΕΕ

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΔ

Απαράδεκτη η ύπαρξη ελαχίστου αριθμού αιτήσεων οι 150. Πρέπει να είναι υποπολλαπλάσιο του 150. Επίσης, όσον αφορά το (1), στα ΚΥΔ που πιστοποιήθηκαν το 2021 αρχικά είχε ελάχιστο αριθμό αιτήσεων τις 200 και κατόπιν επιτυχούς και σωστής παρέμβασης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αυτή η ρήτρα αποσύρθηκε. Οπότε πως φέτος υπάρχει το όριο των 150;

Όσον αφορά τις υπεύθυνες δηλώσεις παραγωγών-πελατών από το gov.gr, είναι κάτι το οποίο στο σύνολό του δεν είναι εφικτό. Ο λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των παραγωγών δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και αδυνατούν να πραγματοποιήσουν αυτή την διαδικασία. Επιπλέον, μερικοί δεν έχουν πιστοποιημένο αριθμό τηλεφώνου από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας ΕΜΕπ)-Gov.gr και αδυνατούν να την εκδώσουν με κωδικούς taxisnet και τέλος πολλοί δεν έχουν και e-banking σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα όπου είναι ένας εναλλακτικός τρόπος έκδοσης της υπεύθυνης δήλωσης. Συνοψίζοντας, για επίσπευση της διαδικασίας, πρέπει να προστεθούν και οι Υπεύθυνες Δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

3.Σε ένα ΚΥΔ που πιστοποιήθηκε το 2021 και ακόμα δεν έχει ικανοποιητικό αριθμό πελατολογείου σημαίνει ότι δεν έχει και την οικονομική ευχέρεια να απασχολεί προσωπικό πλήρους απασχόλησης και καταφεύγει στην λύση, όταν είναι ανάγκη να αξιοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες προς εκπλήρωση των αναγκών του. Για αυτό τον λόγο και ο αναπληρωτής έργου πρέπει να είναι εξωτερικός συνεργάτης για μικρά ΚΥΔ αλλιώς είναι ένα κόστος δυσβάσταχτο να τον απασχολείς με πλήρη απασχόληση.

4.Αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος 2021, η πρόσκληση δεχόταν τα Ιδιωτικά Συμφωνητικά για σύμβαση εργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες και η συνεργασία αυτών με τα ΚΥΔ ήταν άριστη και βοήθησαν στην εύρυθμη λειτουργία του εκάστοτε γραφείου, διότι ήταν παρόντες σε οποιαδήποτε εργασία».

Αραχωβίτης ΣΥΡΙΖΑ

Στ. Αραχωβίτης-Ολ. Τελιγιορίδου: “Η “Μητσοτακης ΑΕ” διαλύει τα μικρά ΚΥΔ αφήνοντας τους αγρότες έρμαια στα συμφέροντα”

«Με μια Πρόσκληση της προηγούμενης βδομάδας, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί, αλλάζοντας δραστικά την μέχρι τώρα διαδικασία πιστοποίησης, να επαναφέρει ένα ολιγοπωλειακό καθεστώς δίνοντας σε λίγους και εκλεκτούς το έργο της εξυπηρέτησης των αγροτών και των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Μια Κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ακόμη ανάδοχο για τα πληροφοριακά συστήματα και το έργο του ΟΣΔΕ, προχωρά στη νόθευση του ανταγωνισμού με μεθόδους που θυμίζουν μάλλον Βόρεια Κορέα, προκειμένου να εξυπηρετήσει και να παραδώσει ξανά το έργο αυτό σε λίγα συγκεκριμένα συμφέροντα.

Μια Κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρθηκε να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΥΔ, που δεν φρόντισε να αναβαθμίσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους ουσιαστικούς ελέγχους της λειτουργίας τους από αυτόν, προβάλλει τώρα σαν δήθεν αυστηροποίηση των προϋποθέσεων την πρόθεσή της να εξαφανίσει την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων ΚΥΔ.

Πρόκειται για μια Κυβέρνηση που όχι μόνο δεν μπορεί αυτήν τη κρίσιμη περίοδο να στηρίξει τον παραγωγικό κόσμο της χώρας και να διορθώσει τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν στις πληρωμές που έχουν βγάλει εκτός, χωρίς καμιά εξήγηση, χιλιάδες παραγωγούς αλλά πρόκειται τελικά για μια Κυβέρνηση που φροντίζει να αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών προς τον αγρότη, αφού αυτό θα ελέγχεται από ένα ολιγοπώλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέλαβε ένα μονοπωλιακό καθεστώς στην υποδοχή των δηλώσεων των αγροτών με υψηλό κόστος και το απελευθέρωσε, δημιουργώντας προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του παραγωγού. Έτσι, μειώθηκε το κόστος υποβολής της αίτησης, αναβαθμίστηκε η ποιότητα του έργου και προωθήθηκε η διαφάνεια στην απόδοση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Με ερώτηση που καταθέσαμε σήμερα ο Τομεάρχης Στ. Αραχωβίτης και η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ολ. Τελιγιορίδου ζητάμε να εξηγηθεί στον αγροτικό κόσμο που ακριβώς στοχεύουν με αυτή την πρόσκληση αν όχι στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

 1. Για ποιο λόγο εισάγονται εντελώς απροειδοποίητα και χωρίς καμία διαβούλευση περιορισμοί και προδιαγραφές που θα επιφέρουν την αναστολή λειτουργίας για τα μικρά ΚΥΔ των φυσικών προσώπων αλλά και συνεταιρισμών;
 2. Οι διατάξεις της πρόσκλησης συνάδουν με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος και με τις διατάξεις του Ν. 3919/2011 (ΦΕΚ 32/Α/2-3-2011);
 3. Για ποιο λόγο εν μέσω κρίσης ακρίβειας και αύξησης του κόστους παραγωγής, επιλέγουν να επιβαρύνουν κι άλλο τους αγρότες;
 4. Γιατί επιλέγεται ως πρώτη ενέργεια της θητείας σας ως υπουργός να κάνετε δυσμενέστερο – από ότι οι προκάτοχοί σας - το περιβάλλον για τον πρωτογενή τομέα;
 5. Πρόκειται να ασχοληθούν ουσιαστικά με τη διόρθωση των σφαλμάτων των πληρωμών που έχουν  βγάλει εκτός, χωρίς καμιά εξήγηση, χιλιάδες παραγωγούς, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργεί η ελλιπέστατη πλέον στελέχωσή του ΟΠΕΚΕΠΕ και η έλλειψη αναδόχου για τα πληροφοριακά του συστήματα;»
Κεγκέρογλου ΚΙΝΑΛ

«Διασφάλιση συμμετοχής αλλά και ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΥΔ για την νέα προγραμματική περίοδο προς όφελος του παραγωγού».

«Mε ερώτηση που κατάθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την διασφάλιση συμμετοχής αλλά και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΥΔ για την νέα προγραμματική περίοδο προς όφελος του παραγωγού.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ερωτηματικά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση των ΚΥΔ στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ για την νέα προγραμματική περίοδο και συγκεκριμένα  για τα έτη 2022-2027, αφενός μεν γιατί όπως καταγγέλλεται έλαβε χώρα χωρίς την πραγματοποίηση καμίας δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ αφετέρου οι προϋποθέσεις που τίθενται δεν στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους αγρότες αλλά στην συρρίκνωση του αριθμού των υπαρχόντων ΚΥΔ.

Οι αυστηρότερες προϋποθέσεις που τίθενται  και το κόστος που απαιτείται για αυτές οδηγούν εκ των πραγμάτων στον αφανισμό των περισσοτέρων από τις μικρές γεωτεχνικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ η ολιγοήμερη δυνατότητα συμμετοχής έως και 04-03-22 δεν επιτρέπει σε πολλούς που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Επειδή η δυνατότητα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, συνέβαλλε τόσο στην μείωση του κόστους ενεργοποίησης για τον παραγωγό όσο και στην αναβάθμιση της προσφερόμενη υπηρεσίας.

Επειδή  το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακαλέσει άμεσα αυτή την απαράδεκτη από κάθε άποψη πρόσκληση,

Επειδή αυτό που λείπει είναι οι δίκαιοι κανόνες και η διαφάνεια στη διαχείριση του όλου συστήματος των επιδοτήσεων και όχι η γραφειοκρατικοποίηση και τα προσκόμματα στην λειτουργία των ΚΥΔ

Επειδή πρέπει να διασφαλιστεί και η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων που έχουν μια σημαντική εμπειρία

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

-Θα προχωρήσετε, έστω και τώρα  σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν με συναινετικό τρόπο οι όροι της πρόσκλησης για τους παραγωγούς, τα ΚΥΔ και τους εργαζομένους τους;

-Προτίθεστε και με ποιο τρόπο να διασφαλίσετε τόσο την  συμμετοχή όσο και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΥΔ,  για την νέα προγραμματική περίοδο προς όφελος του παραγωγού;».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2022 10:47DIMITRIS DOGOULIS

Ο μοναδικός πάντως σε όλο τον αγροτικό χώρο που δεν θελει τα ΚΥΔ εισαι εσύ Γιάννη.Τον λόγο πραγματικά δεν τον έχω καταλάβει ακόμα.Γιατί οι προφανείς λόγοι περί ψηφιακού μετασχηματισμού ή ελάφρυνση του κόστους είναι φούσκες καθώς δεν στέκουν πραγματικά.Η συντριπτική πλειοψηφία πάλι σε κάποιον θα στραφεί για να κάνει δηλώσεις καλλιέργειας και εάν δεν θέλει να στραφεί μπορεί να το κάνει και τωρα ανέξοδα μόνος του μεσώ της εφαρμογής.Γιατί αυτί η επίμονη?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία