Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σωτηρία τα αναπτυξιακά προγράμματα για αγρότες, πόρτα εξόδου σε παλιούς

Άδοξα καταλήγει για µια ακόµη φορά η υπόθεση των µπλόκων, µε τη συνάντηση της περασµένης Πέµπτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων να ρίχνει αυλαία στις φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών, χωρίς να αφήνει κάποιο στίγµα για τις µελλοντικές εξελίξεις στον αγροτικό χώρο.

46_25

Γιάννης Πανάγος

12457
15

Σωτηρία των αγροτών μόνο τα αναπτυξιακά  προγράμματα, «πόρτα  εξόδου» έδειξε στους  παλιούς ο Σταϊκούρας 

Θα µπορούσε να πει κανείς ότι ο τρόπος µε τον οποίο προσέγγισε αυτή τη φορά το αγροτικό ζήτηµα ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι το µόνο καινούργιο στοιχείο που αναδεικνύεται στα όσα µέχρι σήµερα ήταν γνωστά.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο «τσάρος», αυτόν τον καιρό, της ελληνικής οικονοµίας ξεκαθάρισε στους αγρότες ότι για τη συµβολή της τάξεως του 2,5% που έχουν στο ΑΕΠ της χώρας αυτά που εισπράττουν ως συνεισφορά από το κράτος µάλλον είναι πολλά.

Άλλωστε, κατά τον υπουργό, ο πρωτογενής τοµέας, πέρα από τη βοήθεια της πολιτείας, επέδειξε - από µόνος του- εξαιρετική ανθεκτικότητα στην κρίση. Σύµφωνα µάλιστα µε τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Σταϊκούρας, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τοµέα ξεπέρασαν τις 30.000 το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 127%. Ο δε τζίρος όλων των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τοµέα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση µε το 2019. 

Οι παραπάνω επισηµάνσεις και δη το πνεύµα υπό το οποίο αυτές έγιναν, σε ένα φάσµα συνοµιλητών που αποτελεί εδώ και χρόνια τη ραχοκοκαλιά των µπλόκων, δείχνουν µια σπουδή από την πλευρά της κυβέρνησης να… κόψει όσο είναι νωρίς την όρεξη των παριστάµενων, αυτόκλητων κατά βάση εκπροσώπων των αγροτών, από τη στιγµή που η συγκρότησή τους δεν υπακούει σε θεσµοθετηµένο πλαίσιο. Ταυτόχρονα βέβαια θέλησε να περάσει µε ευθύτητα τη… γραµµή που λέει ότι όσοι είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν στο χώρο µε όρους αγοράς, έχει καλώς, οι υπόλοιποι, µάλλον θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αγροτική δραστηριότητα.

Μια ψύχραιµη ανάλυση όλων των παραπάνω, εκτός του ότι εξηγεί τη γενικότερη κυβερνητική στάση στα αγροτικά, κάνει ακόµα πιο καθαρό αυτή τη φορά ότι µέλλον στον πρωτογενή τοµέα θα έχουν εκείνοι που αντιλαµβάνονται τους κανόνες των αγορών, παρακολουθούν στενά τις κοινοτικές κατευθύνσεις και τη νέα ΚΑΠ και αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο τα αναπτυξιακά προγράµµατα.

«Ή γίνεστε επιχειρηµατίες ή δεν έχετε τύχη», το µήνυµα Σταϊκούρα

Ειδικά η αναφορά Σταϊκούρα σε εγγραφές νέων επιχειρήσεων και όχι σε έκδοση νέων ΑΦΜ αγροτών, στέλνει το µήνυµα ή γινόσαστε επιχειρηµατίες ή δεν έχετε τύχη. Ακούγεται σκληρό, αποτελεί ωστόσο αδήριτη πραγµατικότητα. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονοµικών απέφυγε να αναφερθεί στους αγρότες που εγκατέλειψαν το αγροτικό επάγγελµα τα τελευταία χρόνια ή έχουν ατονήσει πλήρως τη δραστηριότητά τους. Φαίνεται να αποδέχεται πως η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσµού είναι µονόδροµος και ότι επ’ αυτού η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, κάνοντας µάλιστα την εκτίµηση ότι αυτή η «έξοδος» γίνεται µε οµαλό τρόπο και δεν οδηγεί στην κοινωνική περιθωριοποίηση και σε ανεξέλεγκτες εντάσεις. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που δεν καλλιεργούνται πλέον ελπίδες για ένα µεγάλο µέρος του αγροτικού κόσµου που βλέπει τη δραστηριότητά του να παρακµάζει και την οικονοµική του θέση να επιδεινώνεται.

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

03-03-2022 21:39Νικος

Με 15 στρέμματα μαύρο καπνό,χρόνο με το χρόνο οι γονείς μας,αγόρασαν μερικά χωράφια ακόμα,τρακτέρ καινούριο μηχανήματα,μας σπούδασαν μας πάντρεψαν και άλλα πολλά.σήμερα αν δεν είσαι επιχειρηματίας αγρότης πέθανες.ήθελα να ρωτήσω ποιος φταίει για την κατάντια της αγροτιάς σήμερα οι γονείς μου?οι εκάστοτε κυβερνήσεις?οι εκάστοτε υπουργοί γεωργίας?η Ευρωπαική ένωση? ο κανένας?ΠΟΙΟΣ?

Απάντηση

02-03-2022 22:34Spiros

Μια χαρά τα λέει! Ή κάνεις σοβαρή δουλειά σε κλίμακα, ή ομάδα παραγωγών ή σπίτι σου. Τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-03-2022 15:34Παντελής

Παιδιά καλά τά λέτε εσείς.Μας κοροϊδέυουν μπροστά στα μάτια μας και εμείς καθόμαστε και τούς κοιτάμε ακόμα.Τα κοπρόσκυλα η αλήτες όλοι.Ντροπη τούς.Ο Πούτιν είπε ότι θά έρθει.δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ θά τόν κεράσω κιόλας..

Απάντηση

02-03-2022 08:22ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Θα τα πουμε στις εκλογες ....παντα ησασταν απεναντι στον αγροτη...η αγροτια θα ειναι εδω....εσεις θα χαθειτε..

Απάντηση

01-03-2022 21:17Τάσος

Κρίμα για το πώς αντιλαμβάνεται ο υπουργός τά του πρωτογενή τομέα λέγοντας φυσικά τα μισά πράγματα π.χ.οτι το 2.5 τίς εκατό του ΑΕΠ είμαστε δεν λέει ότι η πολιτική τους έκανε το 17τις εκατό 2.5 ότι ευθύνεται με νόμους για τον διάσπαρτο συνδικαλισμό ότι τα κονδύλια τά έδινε μόνο στους μεγάλους παίχτες ότι μοίραζαν τα χρήματα του αγρότη από την ΕΕ καί τά βάλανε χέρι με όλους τούς τρόπους για δικούς τους σκοπούς καί ότι τα παράπλευρα επαγγέλματα αλλά καί τό κέρδος του εμπορίου αγροτικών προϊόντων έχει θέση στο ΑΕΠ πάνω απο30τις εκατό κρίμα γιατί δείχνει καί είναι ανίδεος του αντικειμένου καί φυσικά δεν ξέρει τι είναι δουλειά καί μεροκάματο μικρομεσαίων ας μη πούμε για τίς συντάξεις πού είναι ντροπή για τον άνθρωπο.

Απάντηση

01-03-2022 15:29Fanis

Κάτι τέτοιους είχαν οι Ουκρανοί για κυβερνήτες και έπιασαν πάτο.Φαντασθητε εμείς με ακόμα χειρότερους...

Απάντηση

01-03-2022 12:31απογοητευμένος

Βουτυρομπεμπέδες και μπούληδες που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους μας κυβερνάνε μια ζωή. Τι περιμένατε λοιπόν? Εδώ έχουν φτάσει στα ύψη οι τιμές στα πάντα κι αυτός μας εμπαίζει λέγοντάς μας οτι η λύση είναι τα αναπτυξιακά προγράμματα!!! Έχετε καταλάβει ρε καθήκια ότι σύντομα η μισή Ελλάδα θα είναι στο σκοτάδι γιατί η ΔΕΗ θα της έχει κόψει το ρεύμα???

Απάντηση

28-02-2022 20:58Μιχαηλ

Θα τρώτε ρεύμα από την πράσινη ανάπτυξη λέμε τώρα... Θα πίνετε φθηνό disel Και οι συντάξεις στο φουλ.... Αρε μπατσες που θέλετε

Απάντηση

28-02-2022 20:10Τζελος

Σταϊκούρας πες αλεύρι η κάλπη σε περιμένει, εσένα και τον Μητσοτάκη που σε έχει εκεί,και μην κοιτάτε τις δημοσκοπήσεις τηλέφωνο με πήρανε και εμένα από δημοσκοπικη και τους είπα ψέματα τι θα ψηφίσω όπως και οι περισσότεροι.

Απάντηση

28-02-2022 15:07agroths

ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ 500 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ.. ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΛΗΡΟ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ... ΑΛΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ... ΠΑΡΤΕ ΚΥΑΛΙΑ

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία