BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συνδεδεμένη ενίσχυση από φέτος στο καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι φέρνει το υπουργείο για να στηρίξει τις σπορές

Την ενεργοποίηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι και μάλιστα από τις φετινές σπορές σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σαν μια πρώτη αντίδραση στις ευελιξίες που παραχωρεί η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης στις αγορές αγροτικών προϊόντων.

11a_3

12193
13

Το πλάνο θέλει την Ελλάδα να καταθέτει τις σχετικές αλλαγές στον φάκελο των άμεσων ενισχύσεων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να προλάβει τις σπορές που δρομολογούνται από τους παραγωγούς για τα τέλη Μαρτίου. Τις προθέσεις του υπουργείου επιβεβαίωσε προ ολίγων ημερών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε δημόσιες δηλώσεις του στην τηλεόραση. Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, το υπουργείο παρακολουθεί το ζήτημα και έχει επανεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, και παράλληλα δίνει κίνητρα στους αγρότες για να προχωρήσουν σε καλλιέργεια επί πλέον ποσοτήτων. Ένα από τα κίνητρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ένταξη του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Τα κονδύλια είναι πιθανό ότι θα «κοπούν» από άλλες συνδεδεμένες που παρουσιάζουν μειωμένη απορρόφηση, όπως είναι το πορτοκάλι προς χυμοποίηση.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ και η Κομισιόν φάνηκαν ότι έχουν αποφασίσει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης.

Η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι διατυπώθηκε και ως αίτημα κτηνοτροφικών οργανώσεων προς το υπουργείο Αγροτικής στις αρχές της εβδομάδας. Επιπλέον, σε συνάντηση εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας με τον βουλευτή της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα, είχε ζητηθεί η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στην παραγωγή καλαμποκιού με στόχο να αυξηθούν τα στρέμματα καλλιέργειας, πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος.

Η ένταξη του καλαμποκιού στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αναμένεται ότι θα διατηρηθεί και στη νέα ΚΑΠ, όπου ήδη υπάρχει πρόβλεψη για μαλακό σιτάρι και κριθάρι. Για αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ έκανε λόγο και σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews την περασμένη εβδομάδα.

Το 2020 η εγχώρια παραγωγή ήταν 1.13 εκατ. τόνοι και το 2019 1,23 εκατ. τόνοι. με τις εισαγωγές της χώρας να διαμορφώνονται σε 670.000 τόνους περίπου. Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή αγορά κινείται στα επίπεδα των 360 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία και στα 405 ευρώ ο τόνος στην Ιταλία, χωρίς να υπολογίζονται στις τιμές αυτές μεταφορικά και άλλα έξοδα, καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό απαγορευτικές τις εισαγωγές.


Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

Γ. Γεωργαντάς: Δεν υπάρχει θέμα επισιτιστικής επάρκειας για την Ελλάδα- Ενεργοποιούνται εναλλακτικές αγορές για εισαγωγές- Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάσσονται μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι

 

 Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, έλλειψη προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα,  τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι το 2020 και 2021 η Ελλάδα είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο  στα αγροτικά προϊόντα με πλεόνασμα περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε προηγούμενο έτος.

Όπως ανέφερε στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει κι εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό και τον αραβόσιτο η Ελλάδα προμηθευόταν από Ρωσία και Ουκρανία  περί τους 250.000 τόνους και 500.000 τόνους αντίστοιχα.

Ήδη οι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων, έχουν ενημερώσει τον ΥπΑΑΤ ότι έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτικούς διαύλους για εισαγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία κ.α. ενώ ενεργοποιείται και ο δίαυλος για εισαγωγές από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά που για περίπου 25 χρόνια παρέμενε ανενεργός.

Το ΥπΑΑΤ, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, παρακολουθεί το ζήτημα και έχει επανεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, και παράλληλα δίνει κίνητρα στους αγρότες για να προχωρήσουν σε καλλιέργεια επί πλέον ποσοτήτων. Ένα από τα κίνητρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ένταξη του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την αύξηση του κόστους παραγωγής, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση από το φθινόπωρο λαμβάνει πρωτοβουλίες και ήδη έχει ανακοινωθεί δέσμη μέτρων ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός της επομένης εβδομάδος θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη.

Παράλληλα θύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την ΕΕ να υπάρξει ξεχωριστό Ταμείο στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανάλογο με εκείνο που υπήρξε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος στην έκτακτη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ζήτησε συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα, κάτι που έκαναν και άλλες χώρες και ανέφερε το παράδειγμα του Γάλλου ομολόγου του που ζήτησε κατάργηση του μέτρου της αγρανάπαυσης.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν στόχο έχουν την στήριξη των πραγματικών παραγωγών.

 

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

12-03-2022 22:19Εκείνος

Με την συνδεδεμενη θα πέσει κ η τιμή

Απάντηση

12-03-2022 09:27Κωστας

Όπου υπάρχει τυρι υπάρχει κ φακα

Απάντηση

11-03-2022 17:38Καλαμποκας

Να γράψετε ότι βλακεία σας έρθει στα σχόλια.. είναι πολύ θετικό να υπάρχει συνδεδεμένη στο καλαμπόκι στνντη καλητ τιμή ρε όργια... λιγότερα έξοδα απ' το βαμβάκι έχει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-03-2022 16:42Μουσταφα Μουστσφα

ΠΑ-----ΠΑ-----ΡΙΕΣ!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

11-03-2022 16:40Μουσταφα Μουστσφα

ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ......

Απάντηση

11-03-2022 14:27Παγίδα μυρίζομαι

Παγίδες ΑΑΔΕ

Απάντηση

11-03-2022 12:54Ένας

Απαιτώ από την κυβέρνηση να μην δώσει άλλη βοήθεια σε εμάς τους αγρότες έδωσε πετρελαιο επιδοτήση στης ζωοτροφές κουπόνι στα λιπασμάτα έταξε νέα μέτρα τώρα συνδεδεμένη στο καλάμποκι ε φτάνει πια τι θα τα κάνουμε τόσα λεφτά έλεος δεν θέλουμε άλλη βοήθεια φτάνει

Απάντηση

11-03-2022 12:14Γιώργος Καραγκιοζόπουλος

Μην ξεχνάμε και τα αγριογούρουνα που πέρυση μας κατέστρεψαν τα καλαμπόκια!!!!!Πρέπει να μπούν στον ΕΛΓΑ αλλιώς θα μπούν αλλά με επιφύλαξη !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-03-2022 11:59K@

Συνδεδεμενη να μπει σε ολες τις καλλιεργειες που προοριζονται για ζωοτροφες

Απάντηση

11-03-2022 11:52Τ

Αντε όλοι καλάμποκι θα πέσει πολύ κλάμα στο τέλος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές