Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μπαλώματα με εισαγωγές GMO καλαμποκιού και άλλα γιατροσόφια από Κομισιόν

Με «ειδικές άδειες» για εισαγωγή γενετικά τροποποιηµένου (GMO) καλαµποκιού από την Αργεντινή, απαντούν οι Βρυξέλλες, στις ελλείψεις που αρχίζουν να διαφαίνονται στην ευρωπαϊκή αγορά ζωοτροφών, εξέλιξη η οποία, ενδεχοµένως από τη µια να λύνει προσωρινά το πρόβληµα επάρκειας που δηµιουργεί ο πόλεµος στην Ουκρανία, από την άλλη ανοίγει την κερκόπορτα σε ένα ζήτηµα που εδώ και χρόνια αποτελεί ταµπού για την Ευρώπη, καθορίζοντας σε σηµαντικό βαθµό την µέχρι σήµερα πολιτική της στον τοµέα των τροφίµων.

100000_2

Γιάννης Πανάγος

375
0

Η παραπάνω απόφαση έρχεται ταυτόχρονα µε την παρουσίαση της εργαλειοθήκης της Κοµισιόν για τις νέες παρεµβάσεις στον αγροτικό τοµέα στα µέσα της εβδοµάδας από τον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι και τον Επίτροπο Εµπορίου Βάλντις Ντοµπρόβσκις.

Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί:

  1. ∆ίνεται η δυνατότητα καταβολής άµεσων κρατικών ενισχύσεων µε όριο 35.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση, 
  2. ∆ίνεται επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης του αποθεµατικού κρίσης µε προσαύξηση 200% από τα κράτη µέλη (78 εκατ. συνολικά για την Ελλάδα)
  3. Απελευθερώνονται 40 εκατ. στρέµµατα σε επίπεδο ΕΕ που είναι δεσµευµένα από υποχρέωση αγρανάπαυσης 
  4. Αυξηµένη προκαταβολή του τσεκ (κάτι που γίνεται ήδη στην Ελλάδα)
  5. Ιδιωτική αποθεµατοποίηση στον κλάδο της χοιροτροφίας. 

Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο Βάλντις Ντοµπρόβσκις, δίνεται το ελεύθερο στα κράτη να µειώσουν στο 0% τον ΦΠΑ για τα τρόφιµα, αλλά και η δυνατότητα διανοµής κουπονιών σε νοικοκυριά για να διευκολυνθεί η κατανάλωση, αφού όπως εξήγησε σε επίπεδο µπλοκ δεν τίθεται ζήτηµα επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω έλλειψης τροφίµων, αλλά περιορισµένης κατανάλωσης λόγω υψηλών τιµών που αναπόφευκτα διαµορφώνονται από την κατάσταση στην Ουκρανία. 

Όπως σηµείωσε ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας, η ΕΕ εισάγει από την Ουκρανία το 52% των αναγκών της σε καλαµπόκι, το 19% του µαλακού σιταριού και το 23% των ελαιούχων σπόρων. Μακροπρόθεσµα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτηµα αποµάκρυνσης της πολιτικής της ΕΕ από την κατεύθυνση µεταρρύθµισης της ΚΑΠ µε το γνώµονα της Πράσινης Συµφωνίας, αφού -είπε- πολλά από τα εργαλεία που προσφέρουν τα µέτρα του νέου πρασινίσµατος, µπορούν να βοηθήσουν την απεξάρτηση της ΕΕ από πολλές και ακριβές εισαγόµενες εισροές. 

Ειδικότερα για το θέµα του καλαµποκιού η Κοµισιόν ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε «ειδικές προσωρινές ευελιξίες» στις υφιστάµενες απαιτήσεις εισαγωγής για ζωοτροφές µε την εκτίµηση ότι αυτές θα συµβάλουν στην άµβλυνση της πίεσης στην αγορά ζωοτροφών. Οι πληροφορίες εστιάζουν στο ενδεχόµενο να διευρύνει η Κοµισιόν τις εισαγωγές γενετικά τροποποιηµένου καλαµποκιού από Αργεντινή µε διάρκεια µάλιστα έως το 2028, κάτι για το οποίο πιέζει έντονα η Ισπανία. Η τελευταία εισάγει το 42% των αναγκών της σε καλαµπόκι από την Ουκρανία και είναι εκτεθειµένη ιδιαίτερα από τις εξελίξεις.

Επιµένει για επάρκεια ο Γεωργαντάς

∆εν τίθεται θέµα επάρκειας στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά τροφίµων λόγω της ρωσοουκρανικής διένεξης επιµένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απλά όπως λέει απαιτείται λίγος χρόνος για προσαρµογή της αγοράς στα νέα δεδοµένα. Σύµφωνα µε τον κ. Γεωργαντά ένα µικρό πρόβληµα εντοπίζεται στο ηλιέλαιο, το οποίο τα ελληνικά νοικοκυριά δεν χρησιµοποιούν πολύ, αλλά και εκεί έχουν βρεθεί εναλλακτικές, όπως και στις ζωοτροφές, στο µαλακό σιτάρι και στο καλαµπόκι, µε εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από Νότιο Αµερική και Καναδά. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν πρώτες ύλες, αλλά η αγορά χρειάζεται λίγο χρόνο να αναρρυθµιστεί προκειµένου να αντιµετωπιστεί η ακρίβεια. Για τυχόν φαινόµενα κερδοσκοπίας, αυτά όπως είπε, αντιµετωπίζονται µε διάταξη που ψήφισε η Βουλή, όπου οι εµπλεκόµενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα θα δηλώνουν τα αποθέµατά τους. Τέλος τις επόµενες ηµέρες θα ανακοινωθεί και ο τρόπος καταβολής των 40 εκατ. στήριξης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία