Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κρατική εγγύηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, χάνει συμμαχίες το lobby

Η κυβερνητική απόφαση για τη µεταφορά των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr) συµπίπτει µε την αδήριτη αναγκαιότητα για αναβάθµιση του ρόλου των αγροτών, σε µια περίοδο που τα αποθέµατα καίριας σηµασίας αγροτικών προϊόντων µειώνονται και η διατροφική επάρκεια κινδυνεύει.

10-11_3

Γιάννης Πανάγος

3806
10

Κατά τα φαινόµενα, άλλη µια φορά, η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο στην υπόθεση της αγροτικής ανασυγκρότησης, αυτή τη φορά δείχνοντας εµπιστοσύνη σε «εξωθεσµικούς» παράγοντες που θέλησαν όχι απλά να έχουν άποψη για τα αγροτικά ζητήµατα αλλά να φέρουν την αγροτική οικονοµία στα µέτρα τους.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας µεταφοράς των στοιχείων στη δηµόσια πλατφόρµα και η εύρυθµη λειτουργία όλων των εφαρµογών που συνδέονται µε τις δηλώσεις και τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, βάζει οριστικό τέλος σε µια εποχή, φόβου και αγωνίας των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής για την επόµενη µέρα και ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντες στην ελεύθερη αγροτική επιχειρηµατικότητα. Οι σηµερινές δυνατότητες της πληροφορικής είναι τεράστιες και ένας κατάλληλος χειρισµός των θεµάτων όχι µόνο σε επίπεδο κατάρτισης των προγραµµάτων, αλλά και σε επίπεδο της επικοινωνίας όλων αυτών από τις υπεύθυνες  και θεσµοθετηµένες αρχές, µπορεί να δώσει νέα πνοή στον πρωτογενή τοµέα και στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηµατικότητας του χώρου.

Μπορεί αυτό να µην συµφέρει την Agrenda και το Agronews, καθώς η ύπαρξή τους είναι ταυτισµένη µε την ενηµέρωση των αγροτών κυρίως στα θέµατα της επιχειρηµατικής δράσης, ωστόσο, η αναπτυξιακή δυναµική που µπορεί και πρέπει να δηµιουργηθεί αξίζει κάθε θυσία. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά, στις τάξεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ασπάζεται απόλυτα την προσέγγιση που θέλει την κεντρική διοίκηση και τους οργανισµούς του ∆ηµοσίου να έχουν στα χέρια τους τα δεδοµένα που θα παρέχουν τη δυνατότητα για έναν αξιόπιστο σχεδιασµό µε γνώµονα την αναβάθµιση του αγροτικού προϊόντος και την κατάλληλη διασύνδεση της αγροτικής οικονοµίας µε όλα τα επόµενα στάδια της αλυσίδας αξίας και φυσικά µε τον τουρισµό της χώρας.  

Οι συνθήκες ποτέ δεν ήταν πιο πρόσφορες. Το κάλεσµα του προέδρου Μπάιντεν στους αγρότες των ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην παραγωγή, έρχεται να δείξει πόση σηµασία έχει να µην χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό παραγωγικής γης. Έρχεται να αναδείξει την αγωνία της οικουµένης για διατροφική επάρκεια, όταν στην Ελλάδα, εκατοµµύρια στρέµµατα έχουν γίνει βορά στα χέρια επιτήδειων και όταν η διαπλοκή γύρω από το ΟΣ∆Ε καλλιεργούσε την «αγρανάπαυση» του καναπέ σε βάρος των πραγµατικών δυνάµεων της παραγωγής και του καθηµερινού µόχθου.

Η µάσα του ΟΣ∆Ε έλαβε τέλος και µάλιστα για όλους

Η λειτουργικότητα της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2022 (δήλωση ΟΣ∆Ε) είναι δεδοµένη από τις αρχές της εβδοµάδας, το σύνολο των ΚΥ∆ (450 τον αριθµό) δεσµεύουν και επεξεργάζονται δηλώσεις, η «µηχανή» της γενικής γραµµατείας Πληροφορικών Συστηµάτων το έχει πάρει πάνω της, σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένα πρόβληµα. Όλες οι δηλώσεις θα οριστικοποιηθούν επιτυχώς και στην ώρα τους, θα µείνουν µόνο τα κλαψουρίσµατα του «καµπούρη» και η γκρίνια των ορφανών του. Το lobby του ΟΣ∆Ε
έπαιξε και τα τελευταία του χαρτιά το περασµένο Σαββατοκύριακο. Με τα… δεξιά ΚΥ∆ και τις επιστολές τους στον πρωθυπουργό, µε την ψεύτική κραυγή αγωνίας (για το µέλλον των ενισχύσεων) από την τρόικα του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε τις δηλώσεις… πίστης του πρώην υπουργού, Σ. Αραχωβίτη, στο lobby. Όσοι µάλιστα έσπευσαν να το εκµεταλλευθούν, επιστρέφουν και τα 3 αργύρια.

Παράταση έως 30 Ιουνίου για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

Σύμφωνα με δημοσιευμένη σε ΦΕΚ απόφαση που φέρει την υπογραφή Γεωργαντά (Β', 2367), ορίζεται ειδικά για το έτος αιτήσεων 2022 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης η 30η Ιουνίου. 

Το σχετικό ΦΕΚ με την τροποποιητική απόφαση διαθέσιμο εδώΣχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

18-05-2022 14:40ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΝ ΠΛΉΡΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΈΝΩΝ. ΜΕ ΤΙ ΧΑΡΤΙΆ ΤΗΝ ΧΆΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΟΛΑΔΕΙΝ; ΕΠΙ ΠΛΈΟΝ ΤΟΥ ΈΔΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΏ ΠΕΡΊΠΟΥ ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ. ΑΥΤΆ ΔΕΝ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΟΎΤΕ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΊΑ. ΔΕΝ ΛΈΩ ΈΦΑΓΕ Ο ΓΑΡΓΑΛΟΜΟΎΡΗΣ ΈΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΚΆΠΟΙΑ ΙΚΑΝΆ ΤΟΥ ΚΏΛΟΥ Κ.Υ.Δ. ΈΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΚΆΠΟΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΆΡΕΣ ΤΟΥ ΚΏΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ. ΈΧΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΑΝΤΊΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΓΛΆΝΙΑ ΠΟΥ ΛΈΩ; ΌΠΟΙΟΣ ΈΧΕΙ ΑΣ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙ. ΚΟΜΠΡΈΝΤΟ;

Απάντηση

18-05-2022 10:50Τζιμ

Καρασούργελο Πανάγο οι χάρτες της εφαρμογής δεν λειρουργουν. Οι μεγάλες αιτήσεις που παίρνουν και τα μεγάλα ποσά ως μεγάλες εκμεταλεύσεις είναι πλεον αδύνατον να γίνουν. Το θέμα είναι πως σε αυτήν την σύχρονη μπανανία δεν υπάρχουν σοβαροί εισαγγελείς νε επέμβουν όπως αρμοζει στην περίπτωση αλλά αφήνουν κάτι επικύνδινα άτομα τύπου Πανάγο να διακινουν τόσες και τόσες ανακρίβειες. Τόσα και τόσα ψέμματα. Αλήθεια το περιβόητο ψήφιστα για τα fake news γιατί δεν εφαρμόζεται σε άρθρα και διατυπώσεις όπως του εν λόγο Πανάγου? Ποιός στην τελική θα πληρώσει για όλη αυτή την ταλαιπωρία και το μπάχαλο?

Απάντηση

18-05-2022 00:26Γιάνννης

από τους νταβατζήδες του Μπαϊρακτάρη περάσαμε στους νταβατζήδες του Θανάση....απέναντι.

Απάντηση

17-05-2022 13:49brasta

Μας κούρασες ...έλεος με την παραπληροφόρηση

Απάντηση

17-05-2022 12:52trolPouypografw

Ως ΚΥΔ που ανησυχώ, σας παρακαλώ ετοιμάστε μου να υπογράψω σε μια επιστολή προς Μπαϊντεν. Μπα προς Ουρσουλα πρώτα που έχετε τα κονέ στην ΕΕ. Αν μπορέσετε που είστε και αριστεροί να μιλήσετε σε Πούτιν ακόμη καλύτερα, αλλά εντάξει σωστά, αυτός έχει τώρα Ουκρανία και νέα τρεχάματα με τους Σκανδιναβούς. Ο Μελάς δεν έφυγε ακόμη; Μην κλείσετε τα κινητά, είπαμε φεύγει. Θα γίνει καμία μάζωξη από τον πεφωτισμένο για να πάρουμε οδηγίες; Να κατέβουμε στους δρόμους; Αναθεματισμένη ακρίβεια, που θα πάει θα πέσει ο Μητσοτάκης. Θα έρθει ο άλλος. Ο πεφωτισμένος τον έχει τον άλλο. Πάντα τον είχε…..Ε και να μην τον είχε, ας πιστέψουμε ότι τον έχει. Τους είχε, τους έχει, θα τους έχει, όλα μια χαρά, αλλά από αυτό το νέο φρούτο, που και καλά ήταν εύκολο, πως την πατάει από αυτό ρε γαμώτο; Δεν την πατάει παιδιά των ΚΥΔ, εσκεμμένα το κάνει ο πεφωτισμένος, σε λίγο θα το γυρίσει το χαρτί. Ξέρει αυτός. Εσείς υπογράψτε και να ανησυχείτε, ο χάρτης πάει αργά, οι πληρωμές δεν θα γίνουν, οι αγρότες θα καταστραφούν, η Τράπεζα θα κλείσει, θα πεινάσουμε, έρχεται και ο πυρηνικός όλεθρος…..Λίγο πιο σοβαρά τώρα, εννοείται η κάθε αλλαγή έχει ανατροπές, δυσκολίες, φέρνει στο φως κρυμμένα μυστικά και ενοχές, ξεβολεύει, προβληματίζει τόσο καλοπροαίρετα όσο και κακοπροαίρετα, αγχώνει, στο τέλος όμως δικαιώνει, ειδικά όταν αυτή η αλλαγή έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Μην φοβάστε τις λύσεις στα προβλήματα, να φοβάστε τα προβλήματα που δεν λύνονταν και θέριευαν και τελικά μας πλάκωσαν όλους.

Απάντηση

17-05-2022 11:37Γαργαλικος

ΓαργαλοΚΥΔ σε γραμμή αυτοκτονίας

Απάντηση

17-05-2022 10:35Αλλαγή σκυτάλης...

Καταρχήν θα συμφωνήσω ότι το όλο σύστημα του ΟΣΔΕ ήταν..... ας πούμε χάλια. Όχι όμως πως τώρα έφτιαξε. Έγινε πιο χάλια! Ή χάλια αλλά "από την άλλη..." Δυσλειτουργίες πολλές, χάρτες απαράδεκτοι, "χτυπάει" ανύπαρκτα λάθη και φυσικά δεν έχουν "φορτωθεί" όλες οι περσινές δηλώσεις. Κάποια στιγμή θα φτιαχτεί... ΟΚ. Όμως βρε agronews, μην εκθειάζεις τόσο απροκάλυπτα μια πλατφόρμα που αντί να διορθώσει προβλήματα, δημιούργησε και άλλα, με τον τρόπο και στο χρόνο που ήρθε. Κατανοητό ότι είστε με αυτή την πλευρά, για τους δικούς σας λόγους προφανώς. Αλλά δείξτε λίγο σεβασμό στον αναγνώστη σας. Ο υπουργός θα φύγει κάποια στιγμή και ενδεχομένως να πάρει και την όποια διαφήμιση μαζί του. Σκεφτείτε τότε να έχει φύγει και ο αναγνώστης...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-05-2022 09:09Δημόσιος υπάλληλος-αγροτης

Μισό λεπτό, παίρνω ποπκορν αράζω καναπέ και σπάω πλάκα με τα σχόλια- γκρίνια και βρισιδια των σχολιαστών

Απάντηση

17-05-2022 08:57Διαβάζω και γελάω

Αχ πόσο γελάω....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία