BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πρόληψη όπως των Γάλλων το πλάνο ΕΛΓΑ που σηκώνει μπαλόνια

Στενεύουν τα οικονοµικά περιθώρια του ΕΛΓΑ µε τα στελέχη του να προµηνύουν ότι από του χρόνου (2023) τα πράγµατα θα είναι δύσκολα στο πεδίο των αποζηµιώσεων, ειδικά σε περίπτωση που κάποιο ακραίο καιρικό φαινόµενο πλήξει τις καλλιέργειες.

44-45_pin_4

Λεωνίδας Λιάμης

1806
3

Σ’ αυτό το πνεύµα, η στρατηγική του οργανισµού αποζηµιώσεων εστιάζει στην πρόληψη, µε τη χρήση µπαλονιών που χτυπάνε τα χαλαζοφόρα σύννεφα απελευθερώνοντας ιωδιούχο άργυρο. Είναι ένα µοντέλο δοκιµασµένο σε περιοχές όπως το Μπορντώ και ο Ροδανός, αµπελουργικές ζώνες που απλά δεν γίνεται να καταγράφουν απώλειες στην παραγωγή λόγω της διεθνούς αναγνώρισης που γνωρίζουν τα κρασιά τους.

Το νέο µοντέλο ενεργητικής προστασίας που ήδη ξεκινά και εφαρµόζεται από φέτος, κατέλαβε µεγάλο µέρος του χρόνου της συζήτησης που άνοιξε στην Freskon και ειδικότερα σε ειδική εκδήλωση της εφηµερίδας Agrenda που εστίαζε στις δενδρώδεις καλλιέργειες, το Σάββατο 14 Μαΐου. Απασχόλησαν ιδιαίτερα οι µεγάλες ζηµιές που προκαλούνται από τα καιρικά φαινόµενα, µε τον Χρήστο Γιαννακάκη, να απαντά µε το «καπέλο» του µέλους του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΛΓΑ και να δίνει εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση µε τον ασφαλιστικό οργανισµό. «Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιµατικής αλλαγής οι αποζηµιώσεις για καταστροφές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, µε χρονιά ρεκόρ το 2021 όταν αποδόθηκαν πάνω από 350 εκατ. ευρώ για αποζηµιώσεις και δεν έχουµε τελειώσει ακόµη τις υποθέσεις της προηγούµενης χρονιάς, όταν οι εισπράξεις από τα ασφάλιστρα, που µπορούµε να εισπράξουµε, δεν υπερβαίνουν τα 165 εκατ. ευρώ. Άρα µε βάση αυτή την εικόνα, ο ΕΛΓΑ είναι µια επιχείρηση, η οποία λίαν συντόµως, εάν δεν ληφθούν µέτρα θα οδηγηθεί σε κατάρρευση», ανέφερε ο οµιλητής και προέβλεψε πως το 2023 προοιωνίζεται δύσκολο, αν δεν αυξηθούν οι εισφορές, καθώς η ταµειακή ρευστότητα που εξασφαλίστηκε από την εισφορά 20% επί των εισπράξεων του κράτους, που δεν αποδιδόταν τα τελευταία χρόνια, µπορεί να συνεισφέρει ακόµη φέτος, µετά τα χρήµατα τελειώνουν.

«Άρα η ενεργητική προστασία άκρως απαραίτητη για να µπορέσουµε να µειώσουµε τις ζηµιές που προκύπτουν κι από την κλιµατική αλλαγή. Η µια δυνατότητα που υπάρχει είναι η επέκταση της αντιχαλαζικής προστασίας και ταυτόχρονα εφαρµόζοντας κι άλλες µεθόδους, όπως ο βοµβαρδισµός των νεφών µε ιωδιούχο άργυρο. Αυτό όµως το σύστηµα ενδείκνυται µόνο για συγκεκριµένες περιοχές γιατί απαιτεί αεροδρόµιο. Γι’ αυτό είδαµε τί εφαρµόζεται και σε άλλες χώρες και καταλήξαµε στο γαλλικό µοντέλο, που εφαρµόζεται στο Μπορντό και κοντά στο Ροδανό, που προβλέπει την εκτόξευση από το έδαφος, από ειδικά κοντέινερ, µπαλονιών, που χτυπάνε τα σύννεφα τα χαλαζοφόρα και ενεργοποιούν το φυσίγγιο του ιωδιούχου αργύρου. Είναι κάτι που θα το ξεκινήσουµε τη φετινή χρονιά και παράλληλα µε την αγορά µετεωρολογικών ραντάρ του ΕΛΓΑ, µέσω του προγράµµατος αγροτικής ανάπτυξης, µε 100% επιχορήγηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, για να µπορέσουµε να αυτονοµηθούµε ως Οργανισµός, και να τοποθετήσουµε αυτού του είδους της συσκευές σε όσο το δυνατό περισσότερα µέρη της χώρας. Είναι ένα σύστηµα που καλύπτει ευρύτατες εκτάσεις, και µε χαµηλό κόστος συγκρινόµενο µε τα αντιχαλαζικά δίχτυα», υπογράµµισε.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

27-05-2022 10:20Nikos

Τα αντιχαλαζικα στην Εορδαια σε κεράσια και μήλα λειτουργούν άψογα, ξεχνάς το χαλάζι, αλλά το πρόβλημα είναι η ασφαλιστική ενημερότητα της αίτησης λόγω ότι πολλοί αγρότες αδυνατούν, αν παρακάμψει ο Ελγα αυτή την παράμετρο πολλοί αγρότες θα σωθούν.

Απάντηση

26-05-2022 19:34Γιώργος

Την καληνύχτα μου στον κύριο πρόεδρο. Εάν μάθει και αυτός όπως και οι προηγούμενοι προοδευτικοί αστέρες την έννοια διάλογος, αναζήτηση λύσεων, ανοικτοτητα και άλλα τέτοια δημοκρατικά, τότε ο ΕΛΓΑ θα μεγαλουργήσει και το αξίζει. Για παράδειγμα υπάλληλοι του ΕΛΓΑ εκ των ενόντων λειτούργησαν άψογα συστήματα gis, με κόστος ακριβώς 0. Ο πρόεδρος όπως και οι προηγούμενοι αυτού θέλει έναντι υψηλότατου τιμήματος να δώσει την δουλειά αλλού. Άγνοια, συμφέρον, ανικανότητα, παραπληροφόρηση από τα έσω η τα έξω, μικρότητα? Δεν γνωρίζω. Μάλλον πρέπει να το δούμε ολιστικά!

Απάντηση

26-05-2022 09:11Έλεος κατσαπλιαδες

Αφήστε την φύση να κάνει ότι θέλει ρε ζώα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές