BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προκαταβολή ΕΦΚ πετρελαίου μετά το ΟΣΔΕ μέχρι τα μέσα Ιουλίου

Μια γενναία προκαταβολή από την επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, δροµολογεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για αµέσως µόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣ∆Ε, δηλαδή εντός του Ιουλίου.

8_52

Πέτρος Γκόγκος

27375
39

Ισχυρή προκαταβολή επιστροφής φόρου για αγροτικό πετρέλαιο  μετά τη δήλωση ΟΣΔΕ μέχρι τα μέσα Ιουλίου 

Έπειτα και από τις τελευταίες ζυµώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την περασµένη Τρίτη 24 Μαΐου στο συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τα οικονοµικά περιθώρια για ειδικές ενισχύσεις αγροτών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η Κοµισιόν προσυπογράφει τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων της µεταβατικής ΚΑΠ. Έχοντας όλα τα δεδοµένα στο τραπέζι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προχωρά τώρα στην τελική διαµόρφωση του πλάνου ενισχύσεων, το οποίο ενεργοποιείται αρχής γενοµένης από τον Ιούλιο, αφού η προθεσµία για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η εκκαθάριση προγραµµατίζεται για τον ερχόµενο Νοέµβριο

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, να καταλήγει στην απόφαση επίσπευσης της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, προκειµένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των εκµεταλλεύσεων εν µέσω των θερινών εργασιών στα χωράφια. Για το εν λόγω µέτρο, στα κρατικά ταµεία υπάρχουν 60 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, µεγάλο µέρος των οποίων θα κατανεµηθεί στους δικαιούχους µέσα στο καλοκαίρι.

Η εκκαθάριση προγραµµατίζεται για το Νοέµβριο, χρονικό ορίζοντα τον οποίο έθετε η σχετική τροπολογία για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που ψηφίστηκε τον περασµένο Μάρτιο. Ενδέχεται µαζί µε την εκκαθάριση να υπάρξει και µια συµπληρωµατική πληρωµή, εφόσον τελικά αυξηθεί το αρχικό µπάτζετ των 60 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριµένα, πριν από λίγο καιρό, ακουγόταν η πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το ποσό των 60 εκατ. του ΕΦΚ πετρελαίου µε κοινοτικά κονδύλια. Το ρεπορτάζ των τελευταίων ηµερών, έρχεται να επιβεβαιώσει τη βούληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά για κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν είναι ακόµα ξεκάθαρο το ποσό που µπορεί να συµπληρωθεί στα 60 εκατ., αφού η Κοµισιόν εισάγει αυστηρές περιβαλλοντικές ρήτρες για τις έκτακτες αγροτικές ενισχύσεις.

Το σενάριο για τα λιπάσµατα

Εν τω µεταξύ, προσωρινό φρένο φαίνεται ότι µπαίνει στην υπόθεση της επιδότησης για αγορά λιπασµάτων. Αν και το πλάνο ενίσχυσης ήταν ήδη διαµορφωµένο από καιρό και µάλιστα σε συνεννόηση µε συντελεστές του κλάδου, φαίνεται ότι η Βάθη αποκτά δεύτερες σκέψεις αναφορικά µε την υλοποίηση του σχεδιασµού. Κι αυτό γιατί, ήδη οι περισσότερες εφαρµογές λίπανσης έχουν γίνει, ενώ η δυναµική της αγοράς στις περιπτώσεις των εκτατικών καλλιεργειών δείχνει ικανή να αποσβέσει την επένδυση των παραγωγών.

Ωστόσο, σύµφωνα µε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν αποκλείεται το ενδεχόµενο επανεξέτασης του σχεδίου σε επόµενο χρόνο, είτε το φθινόπωρο, ενόψει των σπορών στα χειµερινά σιτηρά, είτε στις αρχές του 2023 ενόψει των εαρινών σπορών. Φυσικά, κάτι τέτοιο δίνει και µια προεκλογική διάσταση στην υπόθεση της ενίσχυσης στα λιπάσµατα, αφού οι «νέες ηµεροµηνίες» συµπίπτουν µε τα σενάρια πρόωρων εκλογών µέσα στο 4ο τρίµηνο του έτους ή της επίσηµης προεκλογικής περιόδου στις αρχές του επόµενου έτους, σε περίπτωση εξάντλησης της 4ετίας.

Σε κάθε περίπτωση, αν πράγµατι οι διεθνείς τιµές και οι εξελίξεις στην αγορά σιτηρών και βάµβακος δείχνουν ότι µπορούν να εξασφαλίσουν τιµές παραγωγού που ανταποκρίνονται στις ακριβές εισροές, όπως σχολιάζουν αρκετοί παραγωγοί – συνοµιλητές της Agrenda, δεν ισχύει το ίδιο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και ιδίως για την ελαιοκαλλιέργεια (βλ. ρεπορτάζ σελ. 44).

Υπενθυµίζεται τέλος ότι το πλάνο για τα λιπάσµατα, αφορούσε την ενίσχυση µε 12 ευρώ το στρέµµα για τα αροτραία και µε 18 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις. Σε επίπεδο Ευρώπης, µέχρι στιγµής µόνο η Πολωνία έχει προχωρήσει σε ενίσχυση αγροτών για αγορά λιπασµάτων, µε 10 ευρώ το στρέµµα σχεδόν και όριο τα 500 στρέµµατα. Μάλιστα πριν από ένα δεκαήµερο σχεδόν, έλαβε και επίσηµα την έγκριση της Κοµισιόν για την ενίσχυση αυτή, προχωρώντας τώρα στην πίστωση των δικαιούχων µε τα ανάλογα ποσά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (39)
Προσθήκη σχολίου

02-06-2022 14:01Ηλιας Λακωνια

Στα χωραφια με τις ελιες μου δεν εκανα λιπανση στο εδαφος γιατι δεν ειχα τα χρηματα αφου χρειαζομουν τα διπλασια, μονο φυλολιπανση εκανα με το τρακτερ αλλα και αυτο το σκεφτομαι αν μπορω να το κανω πλεον Οταν και τα καυσιμα εχουν παει σχεδον στο διπλασιο απο περισυ που αυτα ειναι που με καινε ακομα πιο πολυ Αφου το τρακτερ ειναι το απαραιτητο εργαλειο για να ψεκασω ,να λιπανω, να καθαρισω απο τα αγριοχορτα και κλαδια τα χωραφια να οργωσω (με καλιεργιτη) και για αλλες βοηθητικες εργασιες στο μαζεμα της ελιας και το χρησιμοποιω καθημερινα Επισης καθημερινα εργαλεια οπως βενζινοπριονα και χορτοκοπτικα και εγαλεια περισυλογης του καρπου και διαλογης θελουν χρηματα καθε μερα για καυσιμα Τελος για τις ποτιστικες ελιες θα μου ελθει και η ΔΕΗ δεν γνωριζω ποσο Απλως δεν τα εχω και τα μισα χωραφια μου και τα αφηνω ακαλιεργητα Πως λοιπον να καλιεργησω με αυτο το κοστος και με εργατες δυσευρετους που δεν γνωριζω αν μαζεψω, ενω ταυτοχρονα η τιμη του λαδιου εχει μεινει για τον παραγωγο η ιδια και για τον καταναλωτη εχει ανεβει 40% επανω στα σουπερ μαρκετ Δεν υπαρχει καμια διαθεση απο τους εμπορους να δωσουν κατι στην τιμη για να καλυψουν το αυξημενο κοστος του προιοντος ,ενω καρπουνται για τον εαυτο τους την αυξηση της τιμης για να καλυψουν το δικο τους αυξημενο κοστος (πχ την ΔΕΗ τους) Αυτα εχουν φερει σε αδιεξοδο εμας τους παραγωγους που μας λενε οτι δεν μπορει ο καταναλωτης να πληρωσει παραπανω δεν αντεχει (δικιο εχουν), και δεν θα πουληθει το λαδι και οι ελιες μας Αυτο θα φερει νομοτελιακα επισιτιστικη κριση Χωραφια και δενδρα υπαρχουν , προιον για να φαμε δεν θα υπαρχει ,αν δεν δωσει το κρατος χρηματα για τα καυσιμα και λιπασματα Δεν αγοραζονται με ΘΑ , αλλα με χρηματα και η φυση δεν μας περιμενει

Απάντηση

02-06-2022 08:31ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΔΙΠΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΛΩΝΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ,ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΑΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΩΡΑ ΟΙ ΟΙΔΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ.ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΚΚΚΙΝΟ ΜΑΗ!!!!!. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ govΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ.ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ !!!!!.

Απάντηση

01-06-2022 18:16THEODOR

ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ !!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ,ΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΕΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ.

Απάντηση

01-06-2022 16:03Γιωργος

Ποσο βοθροι εισαστε ολοι σας εκει στα πολιτικα γραφεια.μοιραζετε ψευτικο χρημα απο τα γραφεια σας.χρημα στα χαρτια και στη θωρια.απλα να ακουστει στα καναλια και στις εφημεριδες οτι οι αγροτες και οι κτηνοτρφοι παιρνουν χρηματα.αμολατε και τα βοθροκομματοσκυλα σας να διαφημιζουν τα βοθροψεμματα σας και γελατε και τρωτε και πινετε στη υγεια των κοροιδων.σκ@τα εισαστε ολοι σας.περιτωμματα που βρωμανε απο χιλιομετρα.ακουω τη λεξη πολιτικος και δημοσιογραφος και θελω να κανω εμετο.θελω να παρω αντιβιωση.ουστ σκουπιδια.

Απάντηση

01-06-2022 11:10Πέτρος

Με το μαλακό παιδιά μην σπάσετε τα αυγά. Και εσείς που τα γράφετε και πιο πολύ τα λαμόγια του Υπουργείου.

Απάντηση

31-05-2022 13:19Μιχάλης

Θέλουν να αφήσουμε την γη μας να παμε στην Πόλη για μεροκαματο και να είμαστε του χεριου τους και το ποιο λυπηρό το εχουν πετύχει λιγο ακόμα θέλουν .........

Απάντηση

31-05-2022 12:54Νικος

Μιλάμε για τόσο "ισχυρή" προκαταβολή της τάξης των........10- 20 ευρώ ανά αγροτη! Τιπεςτωραρε!!!;;

Απάντηση

31-05-2022 01:36Γιώργος

Σύμφωνα με τα τιμολογια να δίνονται πετρέλαιο και επίδομα λυπασμάτων. ΌΧΙ με το στρέμμα .Τα λεφτά να πηγαίνουν σ' αυτους που καλλιεργουν πραγματικά.

Απάντηση

30-05-2022 20:02papousadiavastos

Βρε αληταριά , βρε κοπρόσκυλα αυτό το είναι το σφεράτο σύστημα, αυτό είναι το ανοιχτό σύστημα που μας πρήξατε τα αρχίδι@, Είστε ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ , θέλετε να βολεύεστε μεταξύ σας, τα παιδιά της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ με τον νέο νταβατζή που φτιάχτηκε με τα απολειφάδια της GΑΙΑ και έφτιαξαν την GOGNITERA. Λαμόγια του Αγρινίου και κάτι παπατζήδες της ΠΕΦΑ, ξεφτιλίζεστε ήδη βρε σούργελα , όσους παπαγάλους και να βάλατε , θα φάτε ραβδί λέμε. Κούλη έχεις καταλάβει γιατί σε λένε Κούλη μαζί με τον φωστήρα τον Γεωργαντά και τον εν δυνάμει ευρωβουλευτή Μελά (τρομάρα του) είστε οι υπαίτιοι του μπάχαλου, θέλετε να κονομάνε μόνο και μόνο τα δικά σας παιδιά που περνάνε από τα γραφεία των βουλευτών σας , θα τα πούμε πολύ σύντομα στις εκλογές.

Απάντηση

30-05-2022 18:09Ηλιαs

καλα ρε καλοπαιδα παλι μοιραζετε λευτα παιζετε με τον πονο του αγροτη εχουμε οικογενειεs παιδια και υποχρεωσειs αλλα τοση δημοκρατια σε αυτη τη χωρα εχω να δω απο την εποχη τηs xoυνταs

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές