Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα βοσκοτόπια χωρίς ζώα φέρνουν νέο καταλογισμό 180 εκατ. ευρώ

Την αναγκαιότητα άµεσων παρεµβάσεων στη διαχείριση του ΟΣ∆Ε µε την αποµάκρυνση αυτών που ευθύνονται για τις σκάρτες ενισχύσεις από το εθνικό απόθεµα για τις οποίες έχει αφιερώσει πολλές σελίδες ρεπορτάζ η Agrenda, έρχεται να επιβεβαιώσει ο νέος καταλογισµός ύψους 180 εκατ. ευρώ σε βάρος της χώρας µας, όπως προκύπτει από στοιχεία που δηµοσίευσε την περασµένη εβδοµάδα η Καθηµερινή της Κυριακής.

46_28

Γιάννης Πανάγος

6360
18

Τα βοσκοτόπια χωρίς ζώα φέρνουν στη χώρα  νέο καταλογισμό 180  εκατ. ευρώ από την  περίοδο 2016-2019

Ο νέος βαρύς καταλογισµός αφορά την περίοδο 2016-2019, περίοδο κατά την οποία, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της «Κ», οι κοινοτικοί έλεγχοι έχουν εντοπίσει «κατανοµή εκτάσεων σε δήθεν παραγωγούς χωρίς ζώα, ενώ µερίδιο φαίνεται ότι πήραν και κάποιοι που δήλωσαν πολύ µεγάλο αριθµό ανύπαρκτων ζώων».

Πρόκειται για τις γνωστές υποθέσεις χορήγησης ενισχύσεων από το εθνικό απόθεµα στην αποκάλυψη των οποίων έχουν συµβάλει τα εκτεταµένα ρεπορτάζ της Agrenda πριν από έναν χρόνο περίπου (Άνοιξη – Καλοκαίρι 2021) και για το περιεχόµενο των οποίων έχουν επιληφθεί έκτοτε οι εισαγγελικές αρχές.

Το παράδοξο είναι ότι το καινούργιο πρόστιµο ύψους 180 εκατ. ευρώ έρχεται µετά την πετυχηµένη διαπραγµάτευση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η οποία οδήγησε στον κανονισµό Omnibus του 2017, βάσει του οποίου η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να εντάξει επιπροσθέτως στα κριτήρια επιλεξιµότητας για την κατανοµή άµεσων ενισχύσεων 9,4 εκατοµµύρια στρέµµατα εκτάσεις βοσκοτόπων µε θαµνώδη και ξυλώδη βλάστηση.

«Πρόκειται για µια µεγάλη παρέµβαση προς όφελος της αιγοπροβατοτροφίας, καθώς εξασφαλίζεται τόσο το χαµηλότερο κόστος παραγωγής όσο και η χωρίς πρόστιµα διαχείριση των κοινοτικών πόρων», τόνιζε εκείνες τις ηµέρες -Απρίλιος 2017- ο κ. Αποστόλου και ίσως να µην είχε άδικο, αν οι διάδοχοί του δεν άφηναν τη «δυναστεία του ΟΣ∆Ε» να χειρισθεί το θέµα σύµφωνα µε τη δική της ατζέντα και να µοιράσει τµηµατικά ένα µέρος αυτών των εκτάσεων… στα δικά της παιδιά.

Αν ο κ. Αποστόλου δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει τις ευεργετικές διατάξεις του Κανονισµού που ο ίδιος πέτυχε στις Βρυξέλλες, αυτός που φέρει πρωτίστως την ευθύνη για το «ξέφραγο αµπέλι» που δηµιουργήθηκε, είναι ο διάδοχός του υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης. Επί των ηµερών του άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ του εθνικού αποθέµατος, επί των ηµερών του χρονολογούνται και οι πρώτες λαθροχειρίες µε την κατανοµή «βοσκοτόπων» σε ανθρώπους που δεν είχαν καµιά σχέση µε το αγροτικό επάγγελµα ή λειτουργούσαν ως «αχυράνθρωποι» σε κυκλώµατα τα οποία… είδαν φως και µπήκαν µε τη βοήθεια βέβαια των διαχειριστών του ΟΣ∆Ε.   

Ίσως είναι αυτός ο λόγος που υποχρέωσε τελικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να κινηθούν δραστήρια το τελευταίο δίµηνο στη αλλαγή του καθεστώτος του ΟΣ∆Ε µε τη µεταφορά των δεδοµένων στο gov.gr. Ίσως είναι αυτός και ο λόγος που ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης έφυγε µε κατεβασµένα αυτιά από την τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο, ενώ επιµένει να ποντάρει τελευταία στην ευφυή γεωργία.

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

09-06-2022 14:37katsoufos

ΕΣΥ ΡΕ ΠΑΝΑΓΟ ΘΕΣ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ΤΕΛΙΚΑ!ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΑΤΣΟ ΚΑΙ ΓΚΕΣΤΑΜΠΙΤΗ!!!

Απάντηση

09-06-2022 14:29Καραγιάννης Γρηγόρης

Είναι η μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ο χώρος από καιροσκόπους και γενικότερα από ΄όσους λειτουργούν σε βάρος του Έλληνα αγρότη/κτηνοτρόφου/μελισσοκόμου. Τα πρώτα βήματα έγιναν , θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και να φτάσει μέχρι το τέλος.

Απάντηση

09-06-2022 14:21ΚΙΝΕΖΟΣ

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ= ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΝΤΟΡΑ= ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΟΓΙΩΝ ΚΟΥΛΗΣ= ΣΕ ΛΙΘΑΡΓΟ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ= ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΠΟΤΕ ΒΟΥΔΑΣ ΠΟΤΕ ΚΟΥΔΑΣ) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΥΗΣ= ΧΕΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

Απάντηση

09-06-2022 13:38sakis

Είναι απλό σου λέει αυτοί τα κάνανε επι Σύριζα άρα είναι Συριζαίοι εμείς στη ΝΔ βάζουμε ψεύτικα μητρώα και ζώα και τα παίρνουμε οπότε κόψε τους άλλους. Ρίχνουν και λάδι στον Πανάγο να τα δημοσιεύει και όλα καλά.

Απάντηση

09-06-2022 12:43Harvard school

Εξηγήστε μου κύριε δημοσιογράφε αυτοί που πήραν βιολογικά για τα ζώα τους τα έχουν πραγματικά; Συμφωνώ για τα βοσκοτόπια αλλα να λέτε και για τα ζώα. Και κάτι άλλο μήπως αυτό ισχύει απο το 2015 γιατί το ανακινείτε τώρα; μήπως σας το υπάγόρεψαν; Γνώμη μου δείτε απο το 2023 και μετά να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά - τώρα δείτε να μη χαθούν χρήματα με αυτά τα άρθρα που είναι υποκινούμενα.

Απάντηση

09-06-2022 12:32Maria

ΝΑΙ ΟΛΑ ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΔΑΣ ΓΤ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΣΚΕΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΧΑΣΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΡΝΙΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ.ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΠΕΚΕΠΕΔΕΣ Κ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΤ ΣΕ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΜΕ ΑΛΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ.

Απάντηση

09-06-2022 11:04Γιάννης

Παιδιά όσο και να βρίζετε τον δημοσιογράφο καρφακι δεν του καίγεται αυτός τα παίρνει μια χαρά γράφει ότι του λένε η δουλίτσα γίνεται και εμείς σκάμε καθημερινά με τος ψευτιές αναλήθειες που γραφει

Απάντηση

09-06-2022 10:37papousadiavastos

Δηλαδή βρε άσχετε βρε φερέφωνο της ΝΔ , τι αλλάζει τώρα . Το ξεχαρβάλωμα του εθνικού αποθέματος που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ξεφτίλησε η ΝΔ θα αλλάξει τώρα. Το υπουργείο δεν αποφασίζει; Γιατί δεν ελέγχει τους και καλά κτηνοτρόφους με τα τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών ,πώληση γάλακτος και κρέατος. Γιατί βρε σούργελο η Ντορίτσα η Μπακογιάννη δεν δέχτηκε να μπουν τσιπάκια ή βόλοι υποχρεωτικά αντί ενωτίων στα πρόβατα και τα βοοειδή. Ο αριθμός των ζώων βρε σούργελο που δηλώνονται και ειδικά επί ΝΔ έχουν εκτοξευτεί και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν γίνει γραφεία εξυπηρέτησης των βουλευτών της ΝΔ ενώ στην πραγματικότητα κάθε μέρα σφάζονται κοπάδια ολόκληρα. Θα πεις αλήθεια ποτέ βρε γλειφτρόνι απατεώνα. Θα πεις βρε μαλακοπίτουρα ότι η εφαρμογή είναι το εργαλείο, και το νέο εργαλείο που μας έπρηξες τα ούμπαλα φτιάχνεται ΑΚΟΜΑ και ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ είναι για ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ. Βρε σούργελο το σαπακι που φτιάξατε για εφαρμογή μετά είναι για να παίζουν τα μωρά. Ουστ ρε καραφλή μαιμού που μου έμαθες και έχεις άποψη για αγροτική πολιτική.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

09-06-2022 10:36Κάτια

Απλά τα πράγματα όσοι κτηνοτρόφοι παραδίδουν γαλα και έχουν τιμολόγια, να πάρουν επιδοτηση απλά τα πράγματα τέλος. Και έτσι θα πιάσει τα λαμογια.

Απάντηση

09-06-2022 10:05Ντία

Βρε άσχετε που το παίζεις και δημοσιογράφος σταμάτα να διαστρευλώνεις τα πράγματα. Η αλήθεια είναι απλή "Τα βοσκοτόπια χωρίς ζώα για ενεργοποίηση δικαιωμάτων είναι ευθύνη του υπουργείου και του Προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ" δεν παίζει κανένα ρόλο κανένας τεχνικός σύμβουλος. Όπως και για πολλά άλλα πράγματα. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης, Δλδ τώρα εαν δώσουν δικαιώματα θα πάρει την απόφαση η Cognitera; Ο υπουργός που τόσο αγαπάς αποφασίζει. Έλεος ποια με την παραπληροφόρηση

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία