Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ακριβό το καλαμπόκι, μήνα-μήνα το πρόβειο, «ψείρες» τα 5 ευρώ

Πληθαίνουν τα σύννεφα στον κλάδο της κτηνοτροφίας με τους προβατοτρόφους να βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, καθώς, είναι οι μόνοι που δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν μέχρι στιγμής τη μεγάλη αύξηση στα κόστη των ζωοτροφών, ενώ οι περιβόητες ενισχύσεις που ανακοινώνονται κάθε τόσο, με τελευταία την πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ, δεν επαρκούν ούτε για τα κόστη εκτροφής μιας εβδομάδας από τις 52 που έχει ο χρόνος.

Stavlos

Γιάννης Πανάγος

11250
14

Ακριβό το καλαμπόκι, μήνα-μήνα το πρόβειο, «ψείρες» τα 5 ευρώ της ειδικής ενίσχυσης οργή των κτηνοτρόφων

Σημειωτέον ότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα 90 εκατ. ευρώ της ΔΕΘ να αναλογούν στους αιγοπροβατοτρόφους σε 5 ευρώ για κάθε παραγωγική μονάδα ζώου, ενώ για τα μη παραγωγικά ζώα (αυτά που δεν αποδίδουν γάλα) η ενίσχυση μπορεί να περιορισθεί ακόμα και στα 2 ευρώ το κεφάλι.

Να αναφερθεί εδώ ότι οι διατροφικές ανάγκες των προβάτων σε μονάδες κλειστού τύπου φθάνουν τα 180 ευρώ το ζώο (300 κιλά φύραμα επί 0,60 ευρώ το κιλό), όταν η κρατική ενίσχυση περιορίζεται στα 5 ευρώ και δύσκολα θα δοθεί στους κτηνοτρόφους όχι νωρίτερα από το τέλος του χρόνου. Σημειωτέον ότι και η προηγούμενη ειδική ενίσχυση (2% επί του τζίρου) δεν ξεπερνούσε τα 3 ευρώ το ζώο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι αυτές οι ενισχύσεις με τον τρόπο που ανακοινώνονται και με την αξία που έχουν, περισσότερο προκαλούν αναστάτωση στην αγορά και λιγότερο διευκολύνουν τη θέση των παραγωγών. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι οι συχνές αναφορές επί του θέματος, δίνουν άλλοθι στη γαλακτοβιομηχανία να κρατήσει χαμηλά τις τιμές παραγωγού και να μην μεταφέρει αναλογικά τα αυξημένα κόστη παραγωγής στην τιμή της πρώτης ύλης.

Εικάζεται μάλιστα ότι σε μια τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής της Φέτας (στην οποία σημειωτέον έχουν τον πρώτο λόγο οι μεταποιητές) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ο τελευταίος ζήτησε από τους βιομήχανους να είναι συγκρατημένοι στις τιμές που θα δώσουν για το πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να κρατηθεί όσο γίνεται πιο χαμηλά και η τιμή της φέτας (καθότι έρχονται εκλογές και οι τιμές στο ράφι πονάνε).

Σ’ αυτό το κλίμα απ’ ότι φαίνεται, οι γαλατάδες έχουν επιλέξει μια πολιτική που θέλει να αποφεύγουν συστηματικά συμφωνίες για την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο, όπως έκαναν τόσα χρόνια και να παραλαμβάνουν το γάλα μήνα – μήνα με ασαφή τιμή και με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν δώσει και κάποια προκαταβολή στους παραγωγούς, αφενός για να τους διευκολύνουν αφετέρου για να τους έχουν στο χέρι.

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι τιμές του καλαμποκιού δεν δείχνουν να υποχωρούν. Ήδη όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Agronews, στη Γαλλία οι τιμές «τσίμπησαν» μετά τις επίμαχες δηλώσεις Πούτιν και την αναγγελία επιστράτευσης. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν, στην εγχώρια αγορά, όποιον έχει λεφτά να αγοράζει καλαμπόκι. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για το ιδιωτικό εμπόριο, που βλέπει τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται ενόψει του δύσκολου χειμώνα και στοκάρει καλαμπόκι και ζωοτροφές, αποβλέποντας σε μεγάλα κέρδη, τα οποία βέβαια θα επωμισθούν οι κτηνοτρόφοι.  

Σχετική επιστολή του ΣΕΚ αναφέρει: 

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ακούσαμε από τον κ. Πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν λίγες ημέρες ότι με το ποσό Των 89 εκ. ευρώ θα στηρίξει την κτηνοτροφία της χώρας.

Κατ αρχήν το ποσό αυτό είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, ποι) ξεπερνάει το 100% Και σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης τοι) κόστους παραγωγής, ποι) παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος Και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων - πτηνοτρόφων Και μελισσοκόμων από την πολιτεία.

Ζητάμε την αύξηση του ποσού Των 89 ευρώ σε 150 εκ- ευρώ Και τη διαβούλευση Των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών φορέων (ΣΕΚ- ΠΕΚ- Συντονιστικό Α.Μ.Θ.), όπως εξάλλου είχατε δεσμευτεί μαζί τους, για να ακούσετε και τις θέσεις μας, όσον αφορά τα κριτήρια Και το χρόνο που θα δοθεί η όποια στήριξη.

Όσον αφορά τις τιμές Πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για την ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 2022-2023, μετά από διαβουλεύσεις — ημερίδες που έχουμε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες Και με την συμμετοχή πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της Χώρας, ζητάμε τιμές 1,80 € για το Πρόβειο Και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο, ως κατώτερη  εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 € χωρίς να υπολογίζεται η εργασία μας.

Ζητάμε τη στήριξή σας γιατί αν δεν γίνουν αυτά τα ελάχιστα, που αναφέρονται  πιο πάνω, η καταστροφή της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας δεν θα είναι απειλή  αλλά πραγματικότητα».

 

 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2022 15:29Πανος

Τι μαλακιες έλεγε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ;Ότι και να κάνουν τα πετσοκαναλα δεν μπορούν να σας σώσουν.Αλητες ψεύτες πολιτικοι.

Απάντηση

23-09-2022 13:50ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ

ΤO 180€ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΖΩΟ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΥΡΑΜΑ. ΤΡΙΦΥΛΛΙΑ, ΑΧΥΡΑ, ΕΝΣΙΡΟΜΑΤΑ ΚΛΠ ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ; ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ!!! ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ!!!

Απάντηση

23-09-2022 11:29Ιωάννης

Άλλη απατεωνια σκαρφίστηκαν για το γάλα μήνα μήνα... Πουλάτε να σωθείτε κ να σφίξει η θηλιά στο λαιμό τον Γαλατάδων. Φτάνει να τα επωμίζεται όλα ο κτηνοτρόφος.

Απάντηση

22-09-2022 15:33Μια κτηνοτρόφος.

Δηλαδή , ο καταναλωτής , τρώει μόνο φέτα , και πρέπει να είναι φθηνή ,. Δώσε φετααααααααα υπουργέ ,. Μάλλον ο υπουργός , ήθελε να πει ότι ο καταναλωτής δεν θα έχει να φάει τυποτα αλλο εκτός από ψωμί και φέτα ,. Μην του αυξήσουμε και την φέτα και τον αφήσουμε μόνο με ένα ξεροκοματο ψωμι ,. Ε..ρε τη ακούμε ,. Ότι θέλουν να προστατεύσουν τον καταναλωτή.

Απάντηση

22-09-2022 15:17Maria

Αχ μωρέ , τη ευσθητο υπουργό έχουμε. Υπουργέ μας ευσθητε , μην μας κάνεις bullying. 🤣🤣

Απάντηση

22-09-2022 15:03Γιωργος

Αυτό είναι υπουργείο χαμηλή τιμή γάλα οπότε πέφτει ι φέτα τρώει ο κόσμος φθεινα και ξαναψυφιζει ΝΔ, ρε μια μπάλα χόρτο σε τρία γαϊδούρια δεν μπορούν να τι μυρασουν

Απάντηση

22-09-2022 13:53Βαγγέλης

Τον Γεωργαντά τον ενδιαφέρει να πέσει η τιμή της φέτας να πέσει η τιμή στο πετρέλαιο και το αέριο ή το ρεύμα δεν ενδιαφέρεται το μουνι

Απάντηση

22-09-2022 13:33ΝΔ

Η μόνη λύση είναι να πέσουν η τιμές σε εφόδια καύσιμα όσα επίδοματα και να δώσει όταν η τιμές στα εφόδια είναι ψηλά δεν πρόκειται να μείνει τίποτα στην τσέπη του αγρότη

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-09-2022 12:16Αποστολος

Ειδική θενίσχυση στους κτηνοτρόφους 130€ ανα MMZ βασει της συνδεδεμένης!!!

Απάντηση

22-09-2022 10:28Φιλιππας

Να βαλουνε βέτο στους εμπόρους 33 αγορά κ 2 λεπτά κέρδος στα δημητριακά και να αφήσουν την καραμέλα του πολέμου τα λιμαδια

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία