Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πολλά λόγια χωρίς σχέδιο για να βελτιωθεί η θέση του παραγωγού

Έλλειµµα στρατηγικής, επικοινωνιακά κλισέ και αοριστολογία χωρίς µέτρο, χαρακτηρίζει τις δηµόσιες τοποθετήσεις των υπευθύνων στα θέµατα που αφορούν στον αγροτικό τοµέα, λογική στην οποία δείχνει να εγκλωβίζεται όσο περνάει ο καιρός και η ηγεσία της νεοσύστατης Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών.

46-47a_2

Γιάννης Πανάγος

710
1

Σε τρεις εκδηλώσεις που πραγµατοποιήθηκαν το περασµένο Σαββατοκύριακο σε Λαµία, Σέρρες και Ελασσόνα, ιδίως στην Ελασσόνα και στις οποίες παραβρέθηκαν αντίστοιχα σηµαίνοντα κυβερνητικά και συνεταιριστικά στελέχη του αγροτικού χώρου, κοινός παρονοµαστής είναι οι συχνές αναφορές στις ίδιες πολιτικές κορώνες και στα χιλιοειπωµένα ρητορικά κλισέ. Σε λέξεις και φράσεις χωρίς βαθύτερο νόηµα, οι οποίες απαντούν κατά βάση στην ανάγκη… να έχουµε κάτι να πούµε. 

Λιµνάζει το θέµα των βοσκοτόπων

Σκιαγραφώντας επί της ουσίας κοινωνικό προφίλ µε κοινοτικό χρήµα, είτε αυτό συνδέεται µε θεσµοθετηµένα κοινοτικά προγράµµατα (π.χ. των βιολογικά), είτε µε ανακατανοµές κονδυλίων που χαρακτηρίζονται ενισχύσεις για υπέρβαση της δυσµενούς συγκυρίας (υψηλά κόστη εισροών - ζωοτροφές, λιπάσµατα κ.α.), οι ιθύνοντες περιορίζουν την ατζέντα της δηµόσιας συζήτησης στα… εύκολα.

Κάπως έτσι, το επόµενο διάστηµα (Σεπτέµβριος – ∆εκέµβριος 2022) το θέµα αναµένεται να είναι η κατανοµή στους κτηνοτρόφους της ειδικής ενίσχυσης ύψους 91 εκατ. ευρώ στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός από το βήµα της ∆ΕΘ. Για τους παροικούντες της Ιερουσαλήµ είναι ηλίου φαεινότερο ότι το εν λόγω κονδύλι ωχριά µπροστά στη σπατάλη πόρων η οποία συντελείται από την µη αξιοποίηση του κανονισµού Omnibus για τις βοσκήσιµες γαίες. Είναι ο Κανονισµός που παρέχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης δικαιωµάτων άµεσων ενισχύσεων σε επιλέξιµα βοσκοτόπια από δραστήριους παραγωγούς ορεινών περιοχών. Η όλη διαδικασία λιµνάζει εδώ και χρόνια, καθώς, οι αρµόδιες αρχές και υπηρεσίες µεταθέτουν -ενδεχοµένως και σκόπιµα- την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τα οποία θα µπορούσαν να βάλουν τάξη στο σηµερινό άδικο, παράτυπο και αντιαναπτυξιακό καθεστώς της λεγόµενης «τεχνικής λύσης».

Έτσι, αναφερόµενος στη Φέτα, κατά τη διάρκεια της οµώνυµης γιορτής στην Ελασσόνα, ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, επισήµανε ότι «το συγκεκριµένο προϊόν στη συνείδηση των καταναλωτών ταυτίζεται µε τη Ελλάδα και τόνισε ότι οι προοπτικές της στις διεθνείς αγορές είναι ανοδικές». «Μέληµα της πολιτείας», είπε, «είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να µην υπάρξουν προβλήµατα στην παραγωγή της Φέτας».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Έµµεση ενίσχυση µεταποίησης

Αρκεί, αλήθεια, κατά την άποψη του υπουργού, η διασφάλιση του όγκου παραγωγής και µόνο; Αν οι προοπτικές της Φέτας στις διεθνείς αγορές είναι, όπως λέει, ανοδικές, πως ερµηνεύεται αυτό στις τιµές παραγωγού και πως εντάσσεται η συµµετοχή του παραγωγού στην υπεραξία του προϊόντος; Μήπως οι συγκυριακές ενισχύσεις, δήθεν για την κάλυψη του κόστους παραγωγής δεν είναι τίποτα άλλο από έµµεση ενίσχυση της µεταποιητικής βιοµηχανίας, ώστε να βρίσκει φθηνή πρώτη ύλη; Ειδικά στην Ελασσόνα, ο υπουργός, είχε την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά πολλούς κτηνοτρόφους. Γνώρισε κάποιον ευτυχισµένο προβατοτρόφο;

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς, µέχρι πότε θα αρκείται να ονοµάζει τη Φέτα «ελληνικό χρυσό» και να ικετεύει τη στήριξη της πολιτείας προκειµένου να αντιµετωπισθεί το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα των ζωοτροφών ή να καλεί, βάζοντάς τους µάλιστα στο ίδιο τσουβάλι, συνεταιρισµούς, µεταποιητές και εξαγωγείς να παρέχουν -γενικώς- στήριξη (τουτέστιν ελεηµοσύνη), γιατί, όπως είπε, «οι κτηνοτρόφοι δεν µπορούν να σηκώσουν µόνοι τους το κύµα της ακρίβειας, των εφοδίων και της ενέργειας».

∆ηλαδή, αν µπορούσαν, µπορεί και να το σήκωναν! Αυτό είναι που χρειάζεται ο κόσµος της παραγωγής; Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας; Με µποναµάδες από το κράτος και ελεηµοσύνες από τους άλλους κρίκους της αλυσίδας αξίας. Αυτή θα είναι από δω και µπρος η συνεισφορά της κορυφαίας -όπως θέλει να λέγεται- συνεταιριστικής οργάνωσης του χώρου, δηλαδή της αντικαταστάτριας της ΠΑΣΕΓΕΣ;

∆εν φθάνουν οι αερολογίες των πολιτικών, είναι ανάγκη και ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ να επαναλαµβάνει ανούσια κάθε τόσο χιλιοειπωµένες φράσεις περί «της αξίας της τοπικής παραγωγής και του πρωτογενή τοµέα, ο οποίος αποτελεί κυρίαρχο µοχλό της αγροτικής και της εθνικής οικονοµίας»; Εκτός κι αν κάτι ξέρει που εµείς οι υπόλοιποι δεν το ξέρουµε! 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

02-10-2022 09:32ΑΓΡΟΤΗΣ

Κύριε παναγο υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι θα δοθεί λύση δεν δόθηκε λύση τόσα χρόνια τώρα που Όλα έχουν διαλυθεί ποιος είναι αυτός που θα τα συμμαζέψει κανένας αυτά γίνονται σε βάθος χρόνου και όχι σε κάποιες συναντήσεις κάποιον δύο τρεις φορές τον χρόνο για να πουν τι πρέπει να γίνει έργα θέλουμε τα λόγια τα βαρεθήκε ο αγρότης κτηνοτρόφος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία