BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με την έκδοση της ΚΥΑ σύντομα σε ΑΑΔΕ η πλατφόρμα για λίπασμα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες της κατανομής των 60 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους αγρότες ως ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων αλλά και η διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων παραστατικών αγοράς.

IMG_9971

3307
7

Μόλις εκδοθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει στην ΑΑΔΕ και η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα αναρτήσουν οι παραγωγοί ή οι λογιστές τους τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που αφορούν σε αγορές της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των παραστατικών στην ΑΑΔΕ και γίνουν και οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των ποσών ενίσχυσης, όσο πιο σύντομα γίνεται.

Περί αυτού φέρεται να διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στελέχη της αγοράς λιπασμάτων που συνάντησε νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου κατά την παρουσία του στην 29η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, ο υπουργός διευκρίνισε στο agronews.gr ότι στόχος είναι να γίνει η πληρωμή μέσα στο Νοέμβριο. 



Παράθυρο για νέες ενισχύσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά τον κύριο Γεωργαντά, η επερχόμενη ανακοίνωση της Κομισιόν για τα λιπάσματα, η οποία ανοίγει ένα παράθυρο για νέες ενισχύσεις. Βέβαια, όπως θα τονίσει, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή η ανακοίνωση της Κομισιόν, αφού και την περασμένη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, όταν έγινε αναφορά στο ενδεχόμενο αυτό, στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, ο επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι ήταν ιδιαίτερα προσεχτικός με τις δηλώσεις του.  

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ΚΥΑ

Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των 60 εκατ. ευρώ στους 250.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα οριστικοποιηθούν στην ΚΥΑ που διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες από τη νομική ομάδα του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε συνδυασμό με τις υποδείξεις της ηγεσίας του Αγροτικής Ανάπτυξης. Λογικά το κείμενο θα είναι έτοιμο για υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τσουλήσει ομαλά η διαδικασία των δηλώσεων.

Στη σειρά 3.400 Νέοι Αγρότες για πριμ πρώτης εγκατάστασης Νοέμβριο
Σε παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο της Agrotica που έγινε το πρωί της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου από το ΓΕΩΤΕΕ, ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος ανέφερε πως σε 15 ημέρες, περίπου, θα βγουν οι αποφάσεις ένταξης των 3.500 επιπλέον δικαιούχων του προγράμματος των Νέων Αγροτών από τις Περιφέρειες και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί και η καταβολή του πριμ πρώτης εγκατάστασης, οπότε στο σύνολό τους οι δικαιούχοι του Μέτρου θα φτάσουν τους 14.000.

Στοχευμένες υπουργικές επισκέψεις στην Agrotica σε εταιρείες που προωθούν νέες τεχνολογίες στην γεωργική παραγωγή

«Επισκέψεις σε περίπτερα της Agrotica Helexpo 2022, πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι επισκέψεις ήταν στοχευμένες και αφορούσαν εταιρείες που με την παραγωγή τους υποστηρίζουν την γεωργία ακριβείας, τις νέες τεχνολογίες, τις νέες γενιές αγροτικών μηχανημάτων και γενικά τα αγροτικά εφόδια και εισροές.

Ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε και με νέους που έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα και άκουσε τις ιδέες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων, ο κ. Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων είπε, ότι ήδη έχει ψηφισθεί από τη Βουλή η σχετική τροπολογία και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έκδοση της συγκεκριμένης Κοινής  Υπουργικής Απόφασης.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς πέραν αυτής της ενίσχυσης στο Συμβούλιο Υπουργών που έγινε  προχθές στο Λουξεμβούργο, τέθηκε θέμα από πολλές χώρες για περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς λιπασμάτων από ευρωπαϊκούς πόρους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον χρόνο και τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης των 60 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε ότι μετά την έκδοση της ΚΥΑ, θα υπάρξει πλατφόρμα στην οποία οι αγρότες θα καταθέτουν τα τιμολόγια αγοράς προηγουμένου διαστήματος, για να μπορέσουν να επιδοτηθούν, με βάση αυτά.

Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα επάρκειας στα λιπάσματα ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι υπάρχει επάρκεια, σημειώνοντας ότι μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει πλατφόρμα για τη παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συγκεκριμένα προϊόντα, μέσα στα οποία είναι και τα λιπάσματα. «Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι σε όλες τις πρώτες ύλες, είτε είναι σιτηρά, είτε είναι ζωοτροφές, είτε είναι λιπάσματα, υπάρχει επάρκεια».

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

23-11-2023 02:39xJpULU

5, which is the highest grade, but I didn t get pregnant <a href=https://levitr.sbs>cialis generic levitra viagra</a>

Απάντηση

24-03-2023 17:53blootte

34 Hazard ratios HRs were calculated with cause specific Cox proportional hazards regression to reflect the biologic effect of RT in the presence of competing risks <a href=http://cialis.boats>cialis with dapoxetine</a>

Απάντηση

26-10-2022 13:31ΝΙΚΟΛΑΟΣ

οι λογιστες? θα γραφει η ΚΥΑ οτι θα μπαινουν οι παραγωγοι ή οι λογιστες να κανουν την διαδικασια. να σταματησει αυτη η καραμελα με τους λογιστες σε λιγο θα μας πειτε να σας κανουμε και τις εξετασεις ουρων

Απάντηση

25-10-2022 08:28Χρηστος

Ανίκανοι σας βαρέθηκε ο κόσμος με τις πλατφόρμες σας. Φτάνει πια. Αν ειλικρινά θέλατε να βοηθήσετε χωρίς να επιδεικνυεστε τόσο, μπορείτε να βάλετε την επιδότηση στην τιμή έχοντας ένα πλαφόν για έλεγχο αισχροκέρδειας. Αλλά εσείς για όλα τα θέματα τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις και εκ των υστέρων κάνετε μπαλώματα, σιγά μην καταφέρετε τίποτε της προκοπής. Όλα για την ψήφο και όχι για την ουσία σιχαματα..

Απάντηση

21-10-2022 17:50Γιαννης

Γεωργαντα ωραίο σκαρπινι χαχαχαχ που το βρήκες βρε

Απάντηση

21-10-2022 15:01Σακης

Μας πριξατε με τα λιπάσματα έχει 9 μήνες που το λέτε και ξαναλετε

Απάντηση

21-10-2022 14:34patriot

ΜΕ ΕΠΙΛΑΧΟΝΔΕς ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΟΝΔΡΟΚΕΦΑΛΕ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές