BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ως 25 Νοέμβρη τιμολόγια στην ΑΑΔΕ για ενίσχυση στο λίπασμα

Άνοιξε για τους ενδιαφερόμενους αγρότες το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για την αγορά λιπάσματος σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

lipansi_2

Πέτρος Γκόγκος

25471
52

Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα  στο «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αναρτώντας τα απαιτούμενα παραστατικά για  να λάβουν την ενίσχυση για τα λιπάσματα.


Το κονδύλι της ενίσχυσης είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ και καλύπτει την καλλιεργητική περίοδο από 1 Οκτωβρίου του 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022. Θα ακολουθήσει επόμενη υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το ποσοστό επιδότησης επί των τιμολογίων. 

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες:

α) Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 25/11/2022,

β) σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα αυτής,

γ) έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022

δ) δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε.

Με την αίτηση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις συνυποβάλλουν κατάσταση παραστατικών αγοράς λιπασμάτων που έχουν εκδοθεί μεταξύ 01/10/2021 και 30/09/2022.

Η εν λόγω κατάσταση περιλαμβάνει τα εξής:

α. ΑΦΜ της επιχείρησης,

β. αύξοντα αριθμό παραστατικού,               

γ. ημερομηνία έκδοσης,

δ. καθαρή αξία τιμολόγιου κατά το μέρος του ποσού που αφορά αγορά λιπασμάτων (σε περίπτωση που περιλαμβάνουν και αγορές άλλων αγαθών).

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Ανάρτηση παραστατικών για ενίσχυση στο λίπασμα  από Τρίτη 15 Νοεμβρίου

Την ερχόµενη Τρίτη 15 Νοεµβρίου αναµένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρµα στην οποία θα αναρτηθούν οι αιτήσεις ενίσχυσης των αγροτών για την αγορά λιπασµάτων, ενώ η προθεσµία υποβολής των δηλώσεων λήγει την Παρασκευή 25 Νοεµβρίου.

Μετά το πέρας αυτού του δεκαήµερου αναµένεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει το ποσοστό της ενίσχυσης επί των τιµολογίων αλλά και τη διαδικασία της πληρωµής, η οποία θα χρειαστεί να ξεκινήσει άµεσα προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για πίστωση των ποσών στους δικαιούχους πριν βγει ο Νοέµβριος.

Σύµφωνα µε τη διαδικασία που προβλέπει η ΚΥΑ: 

  1. Οι ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, σύµφωνα µε το άρθρο 1, υποβάλλουν από 15 Νοεµβρίου έως και 25 Νοεµβρίου αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρµα «myBusinessSupport» της ΑΑ∆Ε (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), µε τη χρήση των διαπιστευτηρίων του TAXISnet.
  2. Με την αίτηση οι ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις συνυποβάλλουν κατάσταση παραστατικών αγοράς λιπασµάτων που έχουν εκδοθεί από 01/10/2021 έως 30/09/2022, που περιλαµβάνει:

α. ΑΦΜ της επιχείρησης.

β. Αύξοντα αριθµός παραστατικού.

γ. Ηµεροµηνία έκδοσης.

δ. Καθαρή αξία τιµολόγιου κατά το µέρος του ποσού που αφορά αγορά λιπασµάτων (αν περιλαµβάνουν και αγορές άλλων αγαθών). Βάσει του θεσµικού πλαισίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, η ενίσχυση για τα λιπάσµατα είναι ακατάσχετη.

Σύµφωνα µε την απόφαση δικαιούχοι ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή νοµικές οντότητες, γεωργικών εκµεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή σε όλη τη χώρα οι οποίες: 

α) σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελµατίες αγρότες εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 25.11.2022,

β) σε περίπτωση νοµικών προσώπων ή νοµικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθµό ∆ραστηριότητας (ΚΑ∆) στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόµενους στο Παράρτηµα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της παρούσας,

γ) έχουν πραγµατοποιήσει αγορές λιπασµάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022 και

δ) δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνοµη και ασυµβίβαστη µε βάση προηγούµενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του ∆.Ε.Ε κατά τα οριζόµενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013. 

Σχόλια (52)
Προσθήκη σχολίου

23-11-2022 23:35evi

μπορω να βαλω αποδειξεις στο ειδικο καθεστως;

Απάντηση

17-11-2022 20:13Ανώνυμος

Παιδιά που κ πως καταχωρω τη λίστα με τα παραστατικά; Δεν μπορώ να καταλαβω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-11-2022 09:11ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-11-2022 16:44Chris

Έλεος με τις προχειρότητες στις πλατφόρμες. Ο Γεωπόνος μου δεν έχει ανεβάσει στο mydata τα παραστατικά από τις 20/6/2022 και μετά με αποτέλεσμα να λείπουν αρκετές αγορές από την πλατφόρμα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης καταχώρησης. Χάνουμε 30% αγορές επειδή όλοι θεωρούν δεδομένο oτί ο κάθε ένας θα κάνει αυτό που πρέπει, Εμείς τι πρέπει να κάνουμε να τραβήξουμε το αυτί του γεωπόνου που δεν τα έστειλε? Ελλάδα 2.0 σου λέει.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

16-11-2022 15:59ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Καλησπέρα σας! Είμαι ειδικού καθεστώτος! Στο πεδίο 3 είναι καταχωρημένο το τιμολόγιο με την αγορά λιπασμάτων...στο πεδίο 4 μου λέει ότι μπορώ να καταχωρήσω παραστατικά! Το γράφειο που κάνει τη δήλωση ΟΣΔΕ μου είπε ότι εκεί ξανακαταχωρω τα τιμολόγια, ενώ το pdf με τις οδηγίες αναφέρει ότι εκεί ανεβαίνουν μόνο αποδείξεις λιανικής! Τελικά τι κάνουμε εκεί? Και αν τα ξαναανεβασω, στο πεδίο 5, θα φανεί αυτά που πρόσθεσα αλλά θα πρέπει να συμπληρώσω και το ποσό από τα τιμολόγια(που είναι ήδη καταχωρημένα)? Τέλος, σε όλα τα ποσά γράφω την καθαρή αξία? Δηλαδή αν το τιμολόγιο είναι 100€ εγώ βάζω 76€?(δηλαδή βγάζω το ΦΠΑ?) Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

16-11-2022 13:39ΑΡΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ οποιος γνωρίζει να μου πει . Μεσα απο ότι φαίνεται στο Mybusiness πατώντας στην αναλυτική κατάσταση παραστατικών βλέπουμε ότι έχουν ανεβάσει , ότι αγοράσαμε μεσα στο διάστημα αυτό ακόμα και αν δεν έχουν σχέση με λιπάσματα π.χ. έχει ανέβει που αγόρασα ψεκαστήρια . Οπότε στην ουσία εμείς πρεπει να παμε στο 4ο πεδίο (Στοιχεία κόστους ) και να παμε στο Β. Καθαρή Αξία Παραστατικών από Ηλεκτρονικά Βιβλία (Μόνο το μέρος που αφορά αγορά λιπασμάτων) Και να πληκτρολογήσουμε το άθροισμα των τιμολογίων που αφορούν ΜΟΝΟ λιπάσματα ? Και εάν σε ενα τιμολόγιο έχω αγοράσει πχ 300 ευρω λίπασμα και 100 ευρω οτιδήποτε αλλο θα βάλω μονο το ποσο που αφορά το λίπασμα ή το σύνολο του τιμολογίου ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

16-11-2022 13:31Γιώργος

Κ για πέστε, όσοι κάνατε την αίτηση,τι ποσό σας έβγαλε κ πόσα ζήτησε ο λογιστής;

Απάντηση

16-11-2022 12:17dim

Μονο λιπάσματα? Τα φαρμακα που παίρνουν οι αγροτες για να προστατεψουν τα δεντρα τους απο αρρωστιες δεν μπαινουν?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-11-2022 11:13ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ 4 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ?? ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΑ ΜΥ DATA ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ. ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ???

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

16-11-2022 09:45ΤΖΙΝΑ

Αν υπάρχουν πιστωτικά τιμολογία λιπασμάτων?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές