Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πιθανή μια 2η δόση για αγροτικό πετρέλαιο πριν από τις εκλογές

Σε μια δεύτερη δόση ενίσχυσης των αγροτών για αγροτικό πετρέλαιο, πριν από τις εθνικές εκλογές και πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο του 2023, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μιας και το αίτημα τίθεται ευρέως και από τις οργανώσεις του κλάδου.

visa-pump-1200__1_

Γιάννης Πανάγος

5559
51

Η σκέψη κερδίζει έδαφος από τη στιγμή που  σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι όχι μόνο δεν θα προβάλλονται αντιρρήσεις, αντίθετα υποστηρίζονται τέτοιου είδους αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει κατευνασμός της ενεργειακής κρίσης.

Οι πληροφορίες θέλουν τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης να έχουν διερευνήσει το θέμα με τους ιθύνοντες των Βρυξελλών και το οικονομικό επιτελείο να μην έχει καμιά αντίρρηση σε μια οριζόντια ενίσχυση των αγροτών αυτού του είδους, στο δρόμο προς τις εκλογές. Αυτό που μένει να διευκρινισθεί είναι το ακριβές ποσό, το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου, όπως αναφέρει συχνά στις τοποθετήσεις του ο κ. Σταϊκούρας.

Με βάση πάντως το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο το οποίο τίθεται από τον ορίζοντα των εκλογών, είναι πολύ πιθανό και το ποσό ενίσχυσης να είναι το ίδιο με το 2022, δηλαδή περί τα 60 εκατ. ευρώ και τις διαδικασίες να ακολουθήσουν την ίδια απλή λογική των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Περιττό ίσως να αναφερθεί ότι μια ακόμα δόση αγροτικού πετρελαίου, μπορεί να λειτουργήσει αφοπλιστικά στις υπό διερεύνηση προσπάθειες των καθοδηγητών των μπλόκων να στρέψουν τα τρακτέρ προς τις εθνικές οδούς.

Βάση λίστας κατανάλωσης το ποσό

Η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου το 2022 έγινε μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τον υπολογισμό των ποσών ενίσχυσης, αξιοποιήθηκε η ίδια λίστα ετήσιας κατανάλωσης που ίσχυσε το 2015.  Για παράδειγµα στο βαµβάκι, η κατανάλωση ορίζεται στα 30 λίτρα ανά στρέµµα, η οποία όµως για την επιστροφή του 2022 διαιρέθηκε με το δύο, αφού η ενίσχυση αφορούσε στο πρώτο εξάµηνο του έτους και φαίνεται πως το ίδιο θα γίνει και αυτήν τη φορά. Τα 15 λίτρα πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ και προκύπτει ενίσχυση ύψους 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Η λίστα ετήσιας κατανάλωσης και τα ποσά ενίσχυσης που προκύπτουν, βάσει της απόφασης που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Σε θεωρητικό επίπεδο τα 72 ευρώ το στρέμμα στα κηπευτικά

Αναφορικά με την ενίσχυση για την αναστάτωση των αγορών φρούτων και λαχανικών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα 72 ευρώ το στρέμμα που πιστώθηκαν σε 20.346 δικαιούχους τον περασμένο Οκτώβριο από το αποθεματικό κρίσης, δεν φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει καταλήξει κάπου.

Σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΘΕΑΣ και το Επιμελητήριο της Ημαθίας, το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Βέροια, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απέφυγε διακριτικά δεσμευτικές δηλώσεις επί του θέματος. Υπάρχουν ωστόσο έντονες πιέσεις από μεγαλοπαραγωγούς και κυβερνητικούς βουλευτές της Πέλλας, ώστε να δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς κηπευτικών. Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του Οκτωβρίου, αφορούσε αποκλειστικά σε βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού, αμπελουργούς από τα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και μεταξύ άλλων, μέλη Ομάδων Παραγωγών κηπευτικών που τρέχουν επιχειρησιακά προγράμματα.

Το αυστηρό πλαίσιο που είχε εισάγει τότε η Κομισιόν (γιατί επρόκειτο για κοινοτικό κονδύλι 27 περίπου εκατ. ευρώ) προϋπέθετε την κατανομή της ενίσχυσης με περιβαλλοντικά κριτήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο, αφού ανάμεσα σε παραγωγούς με το ίδιο αντικείμενο, κάποιοι βρέθηκαν να επιδοτούνται ενώ οι περισσότεροι βρέθηκαν εκτός πλαισίου ενίσχυσης. Ωστόσο, το κονδύλι που θα χρειαζόταν για να διευρυνθεί αυτή η ενίσχυση, θα υπερέβαινε τα 40 εκατ. ευρώ και αν δινόταν μέσω των γνωστών de minimis, τότε θα υπήρχε κίνδυνος καταλογισμών από την Ευρώπη. Και αυτό γιατί για την τρέχουσα τριετία, έχουν απομείνει περίπου 35 εκατ. ευρώ που μπορούν να κατανεμηθούν μέσω των deminimis χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τις κοινοτικές αρχές και από αυτά, περίπου 18 εκατ. προορίζονται για τα μήλα, ενώ επιπλέον 10 εκατ. θα απαιτηθούν για ενίσχυση στο κάστανο. Ωστόσο τα deminimis αφενός δεν είναι μονόδρομος, αφετέρου, η προεκλογικές αγωνίες είναι αρκετές για να καμφθούν τέτοιες τυπικότητες.

Σχόλια (51)
Προσθήκη σχολίου

13-01-2023 20:32Κρητικος

Ο Κούλης εσχεδιαζε την εκλογή να πάρει. Μα τόν αγρότη φόρτισε με έξοδα μεγάλα νέα ΚΑΠ τού φορτωσε και άλλα......και τότε αποφάσισε να τόνε ξεγελάσει μπιτονια με πετρελαιο τάζει για να ξεχάσει. Με τονα χέρι ✋ τον κερνά και με το άλλο τονε λούζει πετρέλαιο μυρωδικο φρέσκο και Δροσάτο. Και από μέσα του έλεγε κολίγοι ήσασταν παλιά και θα σάς ξανακάνω! Ξυπνάτε Έλληνες αγρότες θα χάσουμε το βιος μας.

Απάντηση

13-01-2023 17:43Αγροτης

Τυχεροί όσοι θα έχουν την δυνατότητα να σουφλισουν το Πάσχα.Δεν θα χρειαστούν προσανάμματα να ανάψουν την φωτια!!!

Απάντηση

12-01-2023 17:41👏👏👏👏👏

Σχεδιάζουν φτηνό αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία .εκτιμάται ότι θα το δουν πιο θετικά οι αγρότες. Βέβαια αυτοι , που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, δεν θα τους αρέσει ούτε αυτό το μέτρο . Σωστά ;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

12-01-2023 10:15gatos

ΓΙΑ ΌΣΟΥΣ ΜΙΛΆΝΕ ΓΙΑ ΦΌΡΟΥΣ ΕΔΏ ΜΈΣΑ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΈΣ..Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΌΣΟ ΑΓΑΠΆΝΕ ΜΕΊΩΣΕ ΤΟΥΣ ΆΜΕΣΟΥΣ ΦΌΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΎΣ ΌΧΙ ΌΛΟΥΣ..ΚΑΙ ΑΎΞΗΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΈΣΟΥΣ..ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΈΣ ΠΑΊΡΝΟΥΝΕ ΑΎΞΗΣΗ..ΚΑΙ ΌΧΙ ΛΊΓΟ ΌΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΑ ΧΡΌΝΙΑ ΑΛΛΆ ΚΑΤΆ ΠΟΛΎ..ΟΙ ΑΥΞΉΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝΕ ΟΙ ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΌΤΕΣ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (15)

12-01-2023 07:15Δεν ψηφίζω τον αγράμματο ψεύτη

Παραπονιέστε μερικοί που ο Μητσοτάκης επιστρέφει το αγροτικό πετρέλαιο. Σας άρεσε φαίνεται ο τσογλανος που το έκοψε και σας επέβαλε 80% φορολογία.

Απάντηση

11-01-2023 20:47Έλλην

Τι να πούμε για τον Αλέξη όταν κάνουμε παραπονα από τον Μητσοτάκη τι να θυμηθώ από τον Αλέξη ότι εκοψε την εξισωτικη εκοψε το αγροτικό πετρελαιο ανέβασε τον ΦΠΑ με έβαλε να πληρώνω κάθε μήνα εφκα με έκανε επιχείρηση σε μια νύχτα με έβαλε να πληρώνω λογιστή τι να πω ακούω παραπονα γιατί δίνει ο Μητσοτάκης έλεος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

11-01-2023 19:34Ιωάννης

Βλέπω πολύ πόνο όταν είναι νά πάρουν ή αγρότες χρήματα. αμφιβάλλω αν είστε αγρότες με αυτά τά σχόλια. θέλετε τον αστικο αριστερό πού έκοψε το πετρέλαιο καί πληρώναμε εφκα με το ισοδιμα για νά περνάει καλά η Αθήνα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

11-01-2023 18:32gatos

ΌΠΟΙΟΣ ΔΊΝΕΙ ΧΡΉΜΑΤΑ ΛΊΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ...ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΙ ΤΟ ΧΑΒΑΝΕ..ΠΛΈΟΝ ΑΥΤΌ ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΕΙ..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-01-2023 18:03Ζαιοι ακουρμαστειτε

Την ίδια κασέτα χρονια ολόκληρα μια ζωή πρότυπο σας τα απολυταρχικα καθεστωτα και οι συκοφαντίες κ βρισιες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-01-2023 15:47Ένας

Θα Σπιρη με χρημα - εξαγωρα ψήφων, για να θερισι στις εκλογές.Αυτα γίνονταν πάντα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία