Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα τσακάλια ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές και οι ζορισμένοι αγρότες

Το τσακάλι ή ο θώς είναι µεσαίου µεγέθους παµφάγο θηλαστικό του γένους Κύων. Ως τσακάλια ονοµάζονται τρία διαφορετικά είδη. Το χρυσό τσακάλι Canis aureus, το ριγωτό τσακάλι Canis adustus και το µελανόραχο τσακάλι Canis mesomelas. Με όποιο τσακάλι και να µπλέξεις, πάντως, σίγουρα έχεις βρει το µπελά σου.

Jackal-Main

Γιάννης Πανάγος

22614
56

Τα τσακάλια ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ασυνάρτητες πληρωμές και οι ζορισμένοι αγρότες

Να πούµε ακόµα ότι το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραµύθια και τίτλους µυθιστορηµάτων στην παγκόσµια λογοτεχνία. Κατείχε, επίσης, έναν πολύ σηµαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. Ο θεός Ανούβις εµφανίζεται πολλές φορές σαν τσακάλι και άλλοτε µε ανθρώπινο σώµα και κεφάλι τσακαλιού. Ο Άνουβις ήταν ψυχοποµπός, η θεότητα δηλαδή που µετέφερε τους νεκρούς στον άλλο κόσµο. Αυτό δείχνει το πόσο καλά γνώριζαν την πτωµατοφαγία του θηλαστικού.

Τέλος στην ελληνική µυθολογία συνδέεται µε τον θεό Ερµή και τον Κέρβερο. ∆εν λείπουν βέβαια και οι αναφορές του στη σύγχρονη λογοτεχνία, κατά βάση για να επισηµανθούν η πονηριά και η ασέβεια.  

Στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχεδόν από τη σύσταση του Οργανισµού, τα τσακάλια αλωνίζουν. Από τη µια το κοινοτικό χρήµα που ρέει άφθονο κι από την άλλη η σήψη της δηµόσιας διοίκησης, δηµιούργησαν το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την εκτροφή του είδους. Μέσα σε 15 χρόνια ο πληθυσµός τους αυξήθηκε µε φρενήρεις ρυθµούς µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για τη διαχείριση των κρίσιµων υποθέσεων του Οργανισµού.

Κι εδώ που τα λέµε, δεν είναι εύκολο να ξεµπλέξεις από τα τσακάλια. Το προσπάθησαν κατά καιρούς και κάποιοι υπουργοί. Οι περισσότεροι, πάντως, συµβιβάστηκαν νωρίς µε την κατάσταση. Η βιβλιογραφία λέει ότι τα τσακάλια ζουν 8 µε 10 χρόνια, ο µέσος όρος θητείας ενός υπουργού, ειδικά στο υπουργείο Γεωργίας, δεν υπερβαίνει τον 1,5 χρόνο. Πώς να τα βάλει λοιπόν ένας υπουργός µε τα τσακάλια;

Αλλά και οι ελάχιστοι που το επιχείρησαν, µάλλον βρήκαν το µπελά τους. Ο Βαγγέλης Αποστόλου για παράδειγµα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Ο πρώτος έφυγε, όταν υποχρεώθηκε να πει το µεγάλο όχι στη συµβίωση µε τα τσακάλια. Όχι όταν άρχισε να αµφισβητεί την κυριαρχία τους, γύρω στο 2017 αλλά όταν δεν συνεργάστηκε µαζί τους στη µεγάλη δουλειά της «ευφυούς γεωργίας». Τότε βλέπετε, τα τσακάλια είχαν «φυτέψει» δικό τους άνθρωπο, µέχρι και µέσα στο Μέγαρο Μαξίµου.

Ο δεύτερος που βρήκε το θάρρος να τα βάλει µε τα τσακάλια, είναι βέβαια ο Γεωργαντάς. Θέλετε γιατί, ήταν από χωριό, θέλετε γιατί, έτσι έκρινε τότε το Μέγαρο Μαξίµου, ο Γιώργος Γιωργαντάς έδειξε αποφασισµένος από την πρώτη στιγµή να τα βάλει µε τα τσακάλια! Στην αρχή µάλιστα όλοι απορούσαν! Κάποιοι µιλούσαν για ελιγµό, πάντως κανείς δεν πίστευε ότι θα πάει την υπόθεση αυτή µέχρι τέλους.

Σε λίγο κλείνει ένας χρόνος από τότε που ο Γεωργαντάς ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Γεωργίας. Η µάχη που δίνει, ειδικά από τον περασµένο Απρίλιο, όταν ανακοίνωσε τη µεταφορά των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο gov.gr είναι µεγάλη. Ωστόσο τα τσακάλια είναι ακόµα εκεί. Άλλα µέσα και άλλα έξω από το «φιλόξενο» δασάκι της ∆οµοκού. Καµιά φορά αλλάζουν και χρώµα. Το χρυσό τσακάλι, το ριγωτό τσακάλι, το µελανόραχο τσακάλι. Όλα πάντως είναι τσακάλια. Που τρώνε... αγρότες! Ίσως στο τέλος φάνε και τον Γεωργαντά.     

Σχόλια (56)
Προσθήκη σχολίου

16-01-2023 18:42Αρης

Κάποιος ψυχίατρος τσακάλι να επέμβει άμεσα!Της κοντης ψ....λης οι αγρότες της φταίνε....

Απάντηση

13-01-2023 17:18Αγρότης από γεννησημιού

Το δάσος της Δομοκού, τα τσακάλια , η κοκκινοσκουφίτσα το βάζο με το μέλι κι ο Winny τελικώς είναι στην φαντασία σου Πανάγο .Oι γύπες και οι λύκοι λείπουν από το παραμύθι σου που καραδοκούν να σε φάνε μαζί με όλα αυτά που γράφεις και περιλαμβάνουν αγροτιά, επιδοτήσεις, πόρους της χωρας καθώς και τους διαχειριστές τους και μαζί την επαρχία ! Πάντα οι άλλοι φταίνε ποτέ εμείς. Τελικά μήπως είχε και λίγο δικαίο ο Παγκάλος; Μπάμπουλας είσαι Αιδώς Αργείοι!

Απάντηση

12-01-2023 10:48a.z

τσακάλια του οπεκεπε δείτε να πληρώσετε τα υπόλοιπα των αγροτών από 30 Νοεμβρίου περιμένουνε κάποιοι..ακόμη τπτ

Απάντηση

12-01-2023 10:20ΚΥΔ1

ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΛΙΓΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΜΟΦΑΙΔΕΣ. ΓΙΑ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΑΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΤΗΣΕΤΕ ΖΩΑ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙΡΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ. ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΠΕΙΡΕΙΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΩ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥΛΑΝΕ ΖΩΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ, ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΦΕΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΑΙΣΧΗ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ,ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΛΑΘΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΣΔΕ ΤΟΥ 2021 ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ. ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΤΥΧΗ. ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΕ ΟΛΟΣΩΣΤΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ. Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΙΑΣΚΟ. ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΠΤ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ? ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ? Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΗΡΘΕ Ο ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ\? ΠΟΙΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ? ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΝΙΡΒΑΝΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ. Ή ΜΑΛΛΟΝ ΕΥΡΩ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΛΕΦΤΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-01-2023 01:02*******

Κηβερνηση γελοία ,λαός για κλάματα.

Απάντηση

11-01-2023 23:09Κακος

Ρε Πανάγο οι μαλακίες που λες έχουν βαρεσεί κόκκινο.... ρε μαύρα τσακάλια που θα σας φανε έτσι όπως τα καταφέρατε έρχονται τρακτέρ από παντού.....κοπάνα τη τώρα που προλαβαίνεις...

Απάντηση

11-01-2023 21:42Γιώργος

Χαμός με τις πληρωμές των επιδοτήσεων ότι θέλουν κάνουν, και αν ρωτήσεις στον ο.π.ε.κ.ε.π.ε.σε στέλνουν στα κ.υ.α. χτυπάμε σε τοίχο δεν σού λέει κανείς τι πρέπει να κάνεις, ενεργοί αγρότες είμαστε και όχι ζητιάνοι. Δεν μπορεί κάθε τετράγωνο και ένα κ.υ.α. και να μην ξέρουν οι ποιο πολλοί το αντικείμενο του ο.σ.δ.ε.

Απάντηση

11-01-2023 20:06papousadiavastos

Δεν ξέρω αν είναι τσακάλια, λύκοι η αλεπούδες όμως τέτοιο μπαχαλο με τις πληρωμές ήθελε πολύ προσπάθεια για να γίνει. Να μην ξέρει κανένας ούτε καν στον ΟΠΕΚΕΠΕ πόσό ,για ποιο καθεστώς και πόσα πληρώθηκε. Εσύ πληρωμένε δημοσιογράφε( είπαμε να λέμε και καμιά βλακεία) που τα σχολιάζεις όλα γιατί δεν λες, να σου πουν για να πεις τι σόι πληρωμή έγινε. Μήπως και αυτοί δεν ξέρουν; Το μπαχαλο έχει ονοματεπώνυμο Γεωργαντάς υπουργός ΕΘΕΑΣ και cognitera να μαθαίνει και ο κόσμος βρε παιδί.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-01-2023 19:42Βασιλειος

Αγρότες χάνουν τις επιδοτήσεις τους και δε μπορουν να μάθουν το γιατί; Κάνεις την αίτηση. Όλα καλά και άγια. Κανένα πρόβλημα κατά την αιτηση!!! Γίνονται οι πληρωμές κι εσύ δεν πληρώνεσαι. Προσπαθείς να μάθεις τι έγινε και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός!!! Αλήθεια θα μαθουμε ποτέ πως έγιναν οι πληρωμές που αφορούσαν την ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων 2021/2022;

Απάντηση

11-01-2023 18:38Βαγγέλης

είναι ο μόνος υπουργός πού τα έχει βάλει με τούς μεγάλο καρχαρίες αγρότες και τούς βολεμένοους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πηρε και από τους μεν και από τους δε, όχι μόνο την κουτάλα αλλά και το δοχείο με το μέλι. Υπαρχουν πολλοί αγρότες που τα περνάνε από τρεις και τέσσερεις μεριές. Τωρα με την νέα ΚΑΠ κομμένα, πχ αγροκτηνοτροφος (βασική ενίσχυση - πρασινισμα- βιολογική γεωργία - βιολογική κτηνοτροφία - σπάνιες φυλές) από αυτά κόβεται το πρασινισμα και η μία βιολογική. ΠΕΡΑΣΙΚΑ ΤΟΥΣ......

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία