Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αναμόρφωση δηλώσεων ΟΣΔΕ λόγω ΚΑΠ, νέα όρια στις Κάρτες Αγρότη

Κάτι παραπάνω από ένα μήνα προετοιμασίας έχουν στη διάθεσή τους ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αρμόδιες αρχές του Δημοσίου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις νομικές διαδικασίες και να προσαρμόσουν ανάλογα τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ, έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά η νέα περίοδος υποβολής των δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023) και να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η νέα ΚΑΠ.

12-13f_pin_2

Γιάννης Πανάγος

12608
15

Οι αλλαγές της ΚΑΠ φέρνουν αναμόρφωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ  και καινούργια όρια στις Κάρτες Αγρότη 

Ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτόν τον καιρό τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου, έχει να κάνει με τα πιστωτικά όρια της νέας καλλιεργητικής περιόδους και ειδικά με τη λεγόμενη Κάρτα Αγρότη, οι πιστωτικές δυνατότητες της οποία είναι άμεσα συνδεδεμένες με το προβλεπόμενο ύψος των άμεσων ενισχύσεων και φυσικά με την περαιτέρω ενεργοποίηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων. Μ’ αυτή την έννοια, η νέα δήλωση ΟΣΔΕ είναι το «κλειδί» που ξεκλειδώνει και τα πιστωτικά όρια των αγροτών, τα οποία βέβαια, σε μια ακόμα χρονιά με αυξημένα κόστη εισροών, συνιστούν κρίσιμη προϋπόθεση για την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να έχει περάσει ήδη το μήνυμα στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις διαχειριστικές αρχές και σε γενικά στους εμπλεκόμενους με τη νέα ΚΑΠ και τη διαδικασία οργάνωσης του πλαισίου υποβολής των δηλώσεων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τις παλινωδίες του παρελθόντος και γι’ αυτό η προετοιμασία θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις πραγματικές ανάγκες.

Όπως έχει γραφτεί ήδη στην Agrenda και στο Agronews, για την επίτευξη του σκοπού ο υπουργός έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του ΟΠΕΚΕΠΕ με 25 νέους επιστήμονες, κυρίως από τον κλάδο της πληροφορικής, έτσι ώστε ο Οργανισμός να είναι σε θέση να καθοδηγεί αποτελεσματικά, τόσο τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, όσο και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και τις φυσικά τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων στον προβλεπόμενο χρόνο.

 Ο Φεβρουάριος θα είναι ενδεικτικός της τροπής που θα πάρουν τα πράγματα και η ποιότητα της προετοιμασίας θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των υπηρεσιών να ανοίξουν τη μηχανογραφική βάση του ΟΣΔΕ και τη διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων την 1η Μαρτίου 2023. Εκτιμάται ότι, η δουλειά που έχει γίνει μετά την μεταφορά των δεδομένων στο κυβερνητικό νέφος και στο gov.gr είναι σημαντική και ικανή να δεχθεί χωρίς χρονοτριβή τις προσαρμογές που υπαγορεύει η νέα ΚΑΠ. Αυτό που θα χρειασθεί, είναι έγκαιρη κατανόηση των αναγκών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανταπόκριση στα κελεύσματα των νέων κανόνων και μια ομάδα τεχνικής υποστήριξης που να δίνει άμεσα λύσεις στα θέματα που ανακύπτουν.  

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ξεφόρτιστη για το 2023 η Κάρτα του Αγρότη εξαιτίας των αλλαγών στις άμεσες ενισχύσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ

Είναι δεδοµένο πως οι Τράπεζες δεν θα µπορέσουν όπως έγινε φέτος το Φλεβάρη, να βασιστούν επαρκώς στα δεδοµένα περασµένων αιτήσεων ΟΣ∆Ε για να «φορτίσουν» την Κάρτα, καθώς το ιστορικό επιδοτήσεων του 2022 δεν θα ισχύει σε καµία περίπτωση ούτε κατά προσέγγιση το 2023. Πρώτον λόγω της οριζόντιας µείωσης κατά 22% στη βασική ενίσχυση (δικαιώµατα), δεύτερον λόγω της σύγκλισης και τρίτον λόγω της κατάργησης του πρασινίσµατος όπως το ήξεραν οι αγρότες. Άλλωστε, τα πιστωτικά ιδρύµατα προφανώς, δεν θα έχουν τον τρόπο να γνωρίζουν ποιες δράσεις από το νέο πρασίνισµα θα µπορεί να κάνει ο δικαιούχος και θα δηλώσει στο ΟΣ∆Ε του 2023.

Ως εκ τούτου, εφόσον η Κάρτα του Αγρότη βγει πριν τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε ως είθισται τα τελευταία χρόνια, τότε αυτή αναµένεται να ενσωµατώνει µόνο τη βασική ενίσχυση και αυτή µειωµένη. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει η βούληση για να βρεθεί κάποια φόρµουλα, προκειµένου να φορτίσει η Κάρτα και µε την αναδιανεµητική ενίσχυση. Το άλλο σενάριο, είναι η Κάρτα του Αγρότη να ενεργοποιηθεί µετά τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε και την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων. Σηµειώνεται πως η Κάρτα του Αγρότη φέτος έγινε διαθέσιµη στις αρχές Φεβρουαρίου και τα έτη 2021 και 2020 στα µέσα Μαρτίου.

Υπενθυµίζεται, όπως έγκαιρα έχει γράψει η Agrenda, πως η µείωση των δικαιωµάτων κατά 22% θα γίνει το 2023 λόγω της µείωσης του δηµοσιονοµικού ταβανιού (financial ceiling) της βασικής ενίσχυσης από το 1,07 δις ευρώ στα 830 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΑΑΤ δηµοσίευσε επίσηµα την 1η ∆εκεµβρίου 2022 τα εξής στοιχεία:

  • ∆ικαίωµα βαµβακοκαλλιεργητή αξίας 19,6 ευρώ το στρέµµα το 2022, γίνεται 15,3 ευρώ το στρέµµα το 2023 (προ σύγκλισης).
  • ∆ικαίωµα σε δενδρώδη καλλιέργεια αξίας 16,6 ευρώ το στρέµµα, γίνεται 13,055 ευρώ το στρέµµα.
  • Βοσκοτοπικό δικαίωµα αξίας 15,69 ευρώ το στρέµµα, γίνεται 12,285 ευρώ το στρέµµα.

Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτηµα της υποαπορρόφησης των κονδυλίων από άλλα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων, που µπορεί να αυξήσουν τη βασική ενίσχυση και να υπάρξει κάποια µικρή αύξηση στα παραπάνω ποσά.

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

16-02-2023 12:47Αποστολος

Να δοθεί εντολή στις τράπεζες να μας δοθεί πιστωτικό όριο για υ κάρτα του αγρότη

Απάντηση

13-02-2023 20:27λουκας καρκατζουνης

θα πεινάσουμε και μετά θα πάρουμε τα όπλα

Απάντηση

21-01-2023 22:47Νεοδημοκράτης

Καλό αφανισμό οι μικρομεσαίοι αγρότες. Για εμάς δουλεύει η κυβέρνηση. Μπράβο στον Μητσοτάκη.

Απάντηση

21-01-2023 22:40Φώτης

AgroApps Τα κομματόσκυλα τους θα βολέψουν απευθείας από τη ΔΑΠ. Και μετά δεν θα ξέρουν την τύφλα τους. Τα γνωστά νεοδημοκρατικά παραμύθια. Ψέμα,προπαγάνδα και κλεψιά αυτή είναι η ΝΔ.

Απάντηση

21-01-2023 22:36Νέος Αγρότης

Σε όλοι την Ευρώπη στηρίζουν των πρωτογενή τομέα και εδώ μας έχουν διαλύσει κυριολεκτικά. Ψόφο σε όλη σου την οικογένειά και σε σένα Μητσοτάκη.

Απάντηση

21-01-2023 22:34Νίκος

Μικροί και μεσαίοι αγρότες τέλος. Μας τελείωσε ο μπάσταρδος Κούλης. Μητσοτάκη είσαι μεγάλο κάθαρμα. Στις εκλογές θα φάτε καλά μουνόπανα.

Απάντηση

21-01-2023 22:32Βασίλης

Μας καταστρέψουν και τα κομματόσκυλα του Μητσοτάκη χειροκροτούν ακόμα τόσο ηλίθιοι είναι και φανατισμένοι. Ταλιμπάν μόνο κόμμα βλέπουν που θα καταστρέφουν δεν τους νοιάζει. Μητσοτάκη γ@μιέσαι. Γ@μιούνται και όλα τα κομματόσκυλα τους που γλείφουν την κ@λοτριπύδα του Κούλη επειδή τους ταΐζει καλά το κόμμα. Άντε γ@μηθείται ρε παλιάνθρωποι γ@μώ το μπάσταρδο κόμμα σας.

Απάντηση

19-01-2023 13:58agrotis

το θεμα ειναι ειναι ενα με την νεα καπ,μικροι και μεσαιοι αγροτες τελος αυτο ειναι το μονο σιγουρο,τα υπολοιπα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε

Απάντηση

19-01-2023 11:07Αλκης Πετίνης

Η φωτογραφία από το περίπτερο της agroapps πως σχετίζεται με το άρθρο?

Απάντηση

18-01-2023 17:26Α.Β.

Για να υπολογίσει πάντως κανείς τις ενισχύσεις και πως θα τις πάρει, χρειάζονται κάνα δυο μεταπτυχιακά στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα και στα χρηματοοικονομικα...

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία