BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πετρέλαιο και ενισχύσεις στο ντηλ μπλοκατζήδων με Μέγαρο Μαξίμου

∆ιυπουργική συνάντηση µε τα µπλόκα ετοιµάζεται για την ερχόµενη εβδοµάδα, µε τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής των Μπλόκων να προσδοκούν ότι θα φύγουν από την Αθήνα µε επίσηµες δεσµεύσεις σχετικά µε την επιστροφή αγροτικού πετρελαίου την προσεχή άνοιξη.

46_43

Πέτρος Γκόγκος

3326
8

Πετρέλαιο και ειδικές ενισχύσεις στο ντηλ των μπλοκατζήδων με Μαξίμου, από βδομάδα η σύσκεψη στην Αθήνα

Βέβαια ένα δεύτερο βυτίο, 60 µε 70 εκατ. ευρώ, µε αγροτικό πετρέλαιο βρισκόταν ήδη στον προγραµµατισµό των κυβερνώντων, οπότε θα έλεγε κανείς ότι µια συνάντηση «κορυφής» στην οποία θα κλείδωνε και το εν λόγω θέµα, ικανοποιεί τα αφηγήµατα και των δύο στρατοπέδων.

Η αρχή των «επίσηµων» διαπραγµατεύσεων έγινε την προηγούµενη Κυριακή στον Τύρναβο, κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά στην περιοχή. Εκεί τέθηκε από εκπροσώπους των µπλόκων και το αίτηµα ενίσχυσης επιµέρους προϊόντων, όπως είναι τα κεράσια, τα αχλάδια και µηλοειδή που προς το παρόν φαίνεται να µην καλύπτονται από τις µέχρι σήµερα εξαγγελίες. Φέρεται ο υπουργός Γεωργαντάς να άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο ενίσχυσης αυτών των προϊόντων. Εκεί που δεν υπήρξε ανταπόκριση, ήταν στο αίτηµα που έθεσε το πιο µαζικό φέτος µπλόκο, εκείνο της Καρδίτσας για µια ενίσχυση στο βαµβάκι.

Οι στρατηγοί των µπλόκων έµειναν µε την εντύπωση ότι η συνάντηση θα γινόταν άµεσα, εντός της εβδοµάδας που πέρασε, ωστόσο σύµφωνα µε πληροφορίες, ο χρόνος της συνάντησης θα αποφασιστεί από το Μαξίµου, αφού απαιτείται η παρουσία και άλλων υπουργών της Κυβέρνησης, όπως του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η εξήγηση αυτής της καθυστέρησης, η οποία δίνεται από την πλευρά των µπλόκων, έχει να κάνει µε το ότι οι κυβερνώντες ακόµα συσκέπτονται ώστε «να δουν τι θα δώσουν».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσδοκίες όσων ακολούθησαν φέτος την έξοδο στην εθνική οδό, φαίνεται πως ικανοποιούνται φέτος µε µια επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Και όχι άδικα, αφού σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, έστω και ανεπίσηµα, αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος, από βουλευτές µέχρι ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, φέρεται να καλλιέργησαν την προσδοκία αυτή.

Αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι το αγροτικό πετρέλαιο είναι «λαϊκό» µέτρο

Άλλωστε, ήδη από πέρυσι είχε φανεί πως το αγροτικό πετρέλαιο γίνεται αντιληπτό από το Μαξίµου ώς ένα πιο «λαϊκό» µέτρο, µιας και απλώνεται σε όλες τις κατηγορίες της πρωτογενούς παραγωγής.

Πάντως, σύµφωνα και µε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, ο δηµοσιονοµικός χώρος για µια δεύτερη δόση αγροτικού πετρελαίου έχει µάλλον ήδη ανοίξει µε πιθανό ορίζοντα πληρωµής την προσεχή άνοιξη, όσο οι παραγωγοί θα βρίσκονται στα χωράφια τους για τις εαρινές σπορές και εργασίες. Εφόσον το ποσό διαµορφωθεί στα αντίστοιχα µε πέρυσι επίπεδα, τότε θα καλύπτει το δεύτερο µισό του 2022 και θα αφορά σε περίπου 340.000 παραγωγούς, ενώ ο τρόπος κατανοµής θα γίνει µε βάση την ετήσια λίστα κατανάλωσης που είχε συνταχθεί στις παραµονές της τελευταίας πληρωµής, τον Αύγουστο του 2022. Η λίστα µε τα ΑΦΜ και τα IBAN που διαθέτει η ΑΑ∆Ε από τότε θα αξιοποιηθεί, όπως επίσης και οι καταστάσεις από τις εγγραφές στο Μητρώο Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

10-02-2023 20:58GENERAL LEE

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΖΩΩΤΡΟΦΩΝ ,ΓΑΛΑΤΑ(ΣΚΟΝΕΣ),ΤΥΡΙΑ,ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ,_ΔΙΑΛΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΠΟΥΛΑΝΕ ΕΓΧΩΡΙΑ .ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Κ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ,ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.αλλα που να τα πεις αυτα .,αφου οι κυβερνωντες δεν εχουν μυρωδια απο μοχθο κ αγωνα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-02-2023 16:13 Αγγούρια καλυβιοτικα

Αντι να βοηθησει ανεβάζει τις εισφορές

Απάντηση

10-02-2023 16:03 Αγγούρια καλυβιοτικα

Πόσες μέρες είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοιστους δρόμους ούτε ένα αθηναϊκό κανάλι δεν έδειξε τιποτα ... έδειξε μόνο την απεργία των ηθοποιών!! Δεχόμαστε πόλεμο από την κυβέρνηση ...κουλη που αποδείχτηκε χειρότερη από του Τσίπρα για τον πρωτογενή τομέα

Απάντηση

10-02-2023 10:52agros

είσαστε κλέφτες ντροπή σας

Απάντηση

10-02-2023 10:33Ζωη

Δώστε ενίσχυση στα αμύγδαλα κύριοι της κυβέρνησης. Τα έχουμε στην αποθήκη απουλητα και δεν τα θέλουν. Πώς να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά; Με τα 80 ευρώ πετρέλαιο για όλα τα στρέμματα που φτάνουν όσα ίσα να πάω να κάνω μια βόλτα στα κτηματα; Έχετε επαφή με την πραγματικότητα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές