BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στα 76 εκατ. η επιστροφή ΕΦΚ, έρχονται 120 εκατ. αποζημιώσεις

«Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε από την Κοζάνη στις 14 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός. Επίσης, αναμένεται επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων τόσο μέσω του ΕΛΓΑ όσο και μέσω του πλαισίου στήριξης (De Minimis), συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.

3598212-960x600__1_

13212
63

Για επτά νέες παρεμβάσεις συνολικούς ύψους 800 εκατ. ευρώ για την στήριξη της κοινωνίας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων που προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 15 Φεβρουαρίου.

Με τον ίδιο τρόπο που ίσχυσε το 2022, καθιερώνεται και για το 2023 μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, δηλαδή στο αγροτικό πετρέλαιο, σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η επιστροφή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός ανέφερε:

«Υπενθυμίζω ότι το 2022, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε μετά από έξι χρόνια την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, την οποία είχε καταργήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Εννοείται ότι το ποσό του ΕΦΚ πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο».

Αναλυτικά τα 7 μέτρα που ανακοινώθηκαν:

  1. Έκτακτο μπόνους συνταξιούχων. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα καταβληθεί η έκτακτη εφάπαξ χορήγηση που καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση
  2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Για άλλους 6 μήνες η μείωση συντελεστών ΦΠΑ που έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2023 που αφορά μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α.
  3. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία συνεχίζεται και το 2023. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.
  4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. «Επιδιώκουμε να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων τόσο μέσω του ΕΛΓΑ όσο και μέσω του πλαισίου στήριξης» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.
  5. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ, από τα 150 ευρώ.
  6. Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Για παράδειγμα, για όσους έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δυο μηνιαίες δόσεις έως τον Ιούλιο του 2023. Για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή είχαν ρυθμισμένες οφειλές την 1/11/2021, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τον Φεβρουάριο του 2023 μπορούν να τις ρυθμίσουν σε 36 δόσεις.
  7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Την εξειδίκευση των νέων μέτρων παρουσιάζουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Η σχετική εξειδίκευση των 7 νέων μέτρων στήριξης έχει ως εξής:


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κλείδωσε η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με 76 εκατ. για το 2023 μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη



Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη.

«Έχω αποφασίσει ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Έχω συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ. Έχω ζητήσει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κι απευθυνόμενους στους μηλο – παραγωγούς είπε πως «θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατεύθυνσης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τέλος, αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών, εξήγησε ότι «είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και η αύξηση έχουν περάσει στον καταναλωτή. Μιλάμε για τιμές γάλακτος που είναι πολύ ψηλές. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα», επισημαίνοντας, παράλληλα, πως:

«Από εκεί και πέρα το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει σειρά ρεπορτάζ της Agrenda τις προηγούμενες εβδομάδες που έκαναν λόγο για ένα δεύτερο βυτίο με αγροτικό πετρέλαιο ενόψει των εκλογών. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού από την Κοζάνη έχει ως εξής:


Σχόλια (63)
Προσθήκη σχολίου

16-02-2023 09:18ΑΓΡΌΤΗΣ

για να δώσετε τον ελγα πρέπει να έχουμε εκλογές κοπριτες..τα χρήματα τα παίρνετε όμως αμέσως..ντροπή σας..

Απάντηση

15-02-2023 21:13👁️

Βρε φωστήρες της κυβέρνησης, βάλατε στο καλάθι του νοικοκυριού . Το λευκό τυρί . Γιατί φέτα ; Δεν έχουμε. . Ου να χαθηται , αυτός που θα πλήρωση την νύφη θα είναι ο κτηνοτρόφος βρε όρνια . Που αυτήν την στιγμή επιβιώνει με χιλλια ζόρια ,. Το λευκό τυρί ρεεεεεεεεεε .

Απάντηση

15-02-2023 20:12ΜΗΝΑΣ

την εξισωτικη που μας εκοψαν θα μας την πληρωσουν? και αν ναι ποτε?

Απάντηση

15-02-2023 19:53Αγροτης

Θυμωνετε μερικοι ελαφρομυαλοι εδω μεσα γιατι κατηγορουμε την κυβερνηση.κατ'αρχην γιατι ετσι γουσταρουμε.κατα 2ον γιατι ειναι κυβερνηση και μια κυβερνηση ΠΑΝΤΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ.3ον τι ειναι δηλαδη η κυβερνηση της νεας δημοκρατιας που δεν θα την κρινουμε και δεν θα την κατηγορησουμε,ο θεος ειναι;;;;αν δεν σας αρεσει καντε μας μηνυση κομματοσκυλα.ακους εκει μας ζητατε τον λογο γιατι κατηγορουμε μια κυβερνηση ανωμαλων κιναιδων και αφορισμενων!!!!!!!!!! Αιντε κρυφτειτε ρε φασιστες που θα μας απαγορεψετε να κρινουμε την κυβερνηση.ετσι γουσταρουμε και ετσι θα κανουμε ΟΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕ Ο ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΤΑ ΧΩΝΑΜΕ.ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΘΡΟΚΟΜΜΑ ΤΟΥ......ΑΣ ΠΙΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΞΥΔΙ!!!!!!!!

Απάντηση

15-02-2023 19:51ΣΑΡ ΘΕΣΣΑΛ

Το 2007 δόθηκαν 160 εκατ για αγροτικο πετρελ το 2015 τελευταία χρονια 125 εκατ .....τοτε ητιμη στην αντλία ήταν 0.65 ευρ κ0.75 αντίστοιχα .... Δώστε αφορολόγητο πετρέλαιο να καλλειτγησουν οι αγρότες σΑντιδωρα δεν θελουμαι ούτε κοροιδεια ..Κρατιστετα για το Δημόσιο .....

Απάντηση

15-02-2023 18:38Στρατης Μυτιληνη

Βορειο αιγαίο ποτέ θα πληρωθούν οι νέοι αγρότες;;

Απάντηση

15-02-2023 14:19agrotisa

Και ποτε με το καλό αυτά τα χρήματα . Πριν της εκλογές ; Μετά της εκλογές ; Σε εμάς γιατί ? Δεν κάνει μια εμβόλιμη πληρωμή τώρα που θα αρχίσουν και οι εαρηνες σπορές . Αλλά πάλι στο Άμπε μπα μπλονγκ .αποζημιώσεις ,επιστροφές ,πληρωμές . Στο Άμπε μπα μπλονγκ όλος ο αγροτηκος κόσμος .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (9)

15-02-2023 12:57Παρατηρητης

Για ολο το 2023 σημαίνει χαρτζιλίκι από το 2024. Οπότε χαλαρώστε και κοιτάξτε πως θα βγει η χρονιά γιατί δεν είναι μόνο το καύσιμο, είναι τα ανταλλακτικά συνεργεία γεωπονοι ΔΕΗ εφκα αυξημένο και κυρίως οι λίγοι που καθορίζουν τις τιμές. Με το διερει και βασιλεύε φτάσαμε ως εδώ. Αυτοί που χρωστούν και δεν μπορούν να ξεκινήσουν την χρόνια είναι οπαδοί όλων των κομμάτων. Ένα συνδικάτο πανελλήνιο δυνατό ενιαίο ακομματιστο χρειάζεται αλλά δύσκολο για Ελλάδα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

15-02-2023 10:23Sakis

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα μας είναι ότι τους έχουνε μετρημένους τους ψήφους μας γιαυτο δεν μας δίνουνε σημασία.Δυστυχως μολύνθηκε κ το δικό μας επάγγελμά από αυτά που διαβάζω εδώ μέσα.Μοιραζει λέει 72 εκ σε 600000 αγρότες δηλ όσα έχει η Καιλη η περίπου ένας μέσος Έλληνας πολιτικός με 30 χρόνια υπηρεσία.Δεν είδα και από την άλλη όμως αιτήματα από τους συνδικαλιστές ουσιώδης σημασίας.Αυξηθηκε το κόστος παραγωγής,χαλάνε οι καλλιέργειες τα ίδια κ τα ίδια στο ίδιο έργο θεατές.Δυστυχως ο τομέας του τουρισμού μας δείχνει τι είμαστε.Μια κοινωνία μόστρας με καθόλου μέλλον κ προγραμματισμό.Ας ελπίσουμε ότι οι νέοι που ασχολούνται με το επάγγελμά έχουνε διαφορετική νοοτροπία κ μας αλλάξουνε ρότα.Αλλιως μέλλον γιοκ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-02-2023 06:40Γιωργος

Απ'οτι βλεπω εδω μεσα,καποιοι εχετε το κομμα σας παραπανω απο το χωραφι σας,απο το εισοδημα σας,απο τα παιδια σας,απο την τσεπη σας.εχει καταστραφει ο παραγωγικος τομεας κι εσας ΤΟ ΜΟΝΟ που σας καιει,ειναι μην σας βρισουμε το κομμα και την κυβερνηση σας της ν.δ.και οποιος τολμησει και το κανει,αμεσωςτον λετε αναροκουμουνι.τοσο χαμηλη νοημοσυνη εχετε βληματα,ε βληματα.μπεεεεεεεεε.κομματοσκυλα βοθροι.πηγαινετε να σας πηδηξει ο αφορισμενος πρωθυπουργος σας.θα σας σρεσει σιγουρα.παρτε μαζι και τον λιγναδη,παρτε και τον νικο γεωργιαδη,ξερετε,αυτον τον παιδεραστη.εχει πολλους τετοιους εκει μεσα.αντε βρε θα περασετε καλα!!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές