BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Η αλλαγή στο κλίμα φέρνει την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη

Οι ένονες καιρικές αλλαγές δημιουργούν την ανάγκη για πολύπλευρη και πλήρη ασφάλιση που όμως απαιτεί κεφάλαιο

2__16-17

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

17
0

Αυξάνεται παγκοσµίως η πίεση στην αγροτική παραγωγή από τις αλλαγές στο κλίµα και την αυξηµένη κατά πολύ εµφάνιση ακραίων φαινοµένων, κάτι που δηµιουργεί κενό στην ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής, για την οποία απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια. Κεφάλαια που ο «κάθε» ΕΛΓΑ θα αδυνατεί να υποστηρίξει, ενώ τα τεράστια µεγέθη της ασφαλιστικής βιοµηχανίας θα µπορούν να δώσουν αυτή τη δυνατότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται από ότι φαίνεται και η νέα ηγεσία στην πλατεία Βάθη, καθώς στο βασικό σχεδιασµό για την αναµόρφωση του πλαισίου της ασφάλισης της παραγωγής και του ΕΛΓΑ, βασικός άξονας είναι η εγκαθίδρυση µεικτής ασφάλισης, στον ΕΛΓΑ και σε ιδιωτικές εταιρείες. Κάτι τέτοιο θα δώσει πρόσβαση σε προγράµµατα που θα θωρακίζουν τον παραγωγό από ό,τι µπορεί να σκεφτεί.

Την επιθυµία της πλειοψηφίας πλέον των αγροτών παγκοσµίως, για αποτελεσµατική και πλήρη ασφάλιση, που να συµπεριλαµβάνει πλήρως τους κινδύνους παραγωγής, ακόµη και τους κινδύνους αγοράς, δείχνει η Έρευνα Αγροτικής Ασφάλισης 2018, κάτι που πρέπει να εισακουστεί από εταιρείες και κυβερνήσεις οι οποίες οφείλουν να δώσουν λύσεις, αναφέρει σε άρθρο του για το θέµα ο Beat Krauer, Head of International Agriculture Reinsurance της AXA XL.

Η ζήτηση για πλήρη κάλυψη των γεωργικών κινδύνων, µε την επιρροή και της κλιµατικής αλλαγής, αυξάνεται σε όλο τον κόσµο, ειδικά στις αναδυόµενες αγορές, εν µέρει ενθαρρυµένη από κυβερνητικές προσπάθειες σε πολλές χώρες για την ενίσχυση της διείσδυσης της ασφάλισης. Τη δυνατότητα για πλήρη κάλυψη, επιθυµεί από ότι φαίνεται να φέρει µε τη συµµετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής ο νέος υπουργός.

Στην Ελλάδα, το ζήτηµα του ΕΛΓΑ ταλαιπωρεί από ιδρύσεως του οργανισµού τους αγρότες, καθώς εκτός από τα κολλήµατα, εκ φύσεως δεν καλύπτει πλήρως την αγροτική παραγωγή, σπέρνοντας κάθε χρόνο αβεβαιότητα στους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους είχαν φτάσει σε σηµείο να ζητούν να µην είναι υποχρεωτικές οι εισφορές στον ΕΛΓΑ, να µένουν ανασφάλιστοι και να ξέρουν τα χαρτιά τους, όχι να έχουν το χαράτσωµα συνοδευόµενο µόνο από ελπίδες ότι ίσως, αν τους κάτσει το λαχείο, µπορεί να πληρούν τα κριτήρια σε µια καταστροφή για να αποζηµιωθούν σε κάποιο ποσοστό. Σηµειωτέον ότι όλα τα παραπάνω έχουν ενταθεί µε τις αλλαγές του κλίµατος.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Αυγούστου


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία