BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Χειρόφρενο σε αναγκαίες εργασίες τραβάνε οι παραγωγοί

«Απόνερα» και στη νέα καλλιεργητική σεζόν, προκαλεί στη Χαλκιδική η μεγάλη θεομηνία της 10ης Ιουλίου του 2019, καθώς η παρατηρούμενη κωλυσιεργία στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές, υποχρεώνει πολλούς από τους πληγέντες παραγωγούς να «τραβήξουν χειρόφρενο» σε αναγκαίες εργασίες στα κτήματα, ελλείψει χρημάτων.λιά

4245570

Λεωνίδας Λιάμης

16
0

Βαδίζοντας, πλέον, στους 7 μήνες από εκείνο το απόγευμα του Ιουλίου, που σε λιγότερο από μισή ώρα ισοπεδώθηκε από τον σφοδρό αέρα, τη βροχή, αλλά και το χαλάζι, η παραγωγή πάνω από 110.000 στρεμμάτων με κηπευτικά, σταφύλια, ελιές και φρούτα εποχής και το τοπίο, γύρω από τις αποζημιώσεις, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ούτε στα βασικά του.

«Οι πληγέντες είναι πάρα πολλοί. Μιλάμε μόνο στο νομό Χαλκιδικής τα αιτήματα για αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 4.000 και αφορούν ζημίες σε αμπέλια, σε ελαιώνες, σε κηπευτικά, αλλά και φυτείες με καρπούζια και πεπόνια, που φτάνουν σε ποσοστό το 100% της παραγωγής», είπε στην Agrenda ο αγρότης, Δημήτρης Παπαδάκης, από την περιοχή του Δήμου Προποντίδας, που βρέθηκε στη δίνη της καταστροφικής θεομηνίας.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το ποσοστό της ζημίας, που έχει εκτιμήσει ο ΕΛΓΑ, ούτε και τα ποσά που θα λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί, ο κόσμος, όπως μας ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, είναι προβληματισμένος και ανησυχεί. «Υπάρχει ήδη καθυστέρηση και αν κάποιοι χρειαστεί να κάνουν ενστάσεις, η διαδικασία θα πάει ακόμη πιο πίσω χρονικά, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις των παραγωγών ήδη άρχισαν να τρέχουν και δεν υπάρχουν χρήματα να καλυφθούν» είπε.

Ανεπισήμως αυτό που έχει διαρρεύσει από πηγές στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσέπελη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παύλου Χαλκιδικής, είναι ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα εκδοθούν τα πορίσματα και η πρώτη δόση, για το 60%, θα δοθεί τέλος Φεβρουαρίου ή το Μάρτιο.

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, αναμένεται να γίνουν ξεχωριστοί κατάλογοι, ένας για τα αμπέλια και τα κηπευτικά, που είναι πιο εύκολη η αποτίμηση των ζημιών και ένας για τις ελιές, όπου τα πράγματα είναι πιο σύνθετα λόγω του ότι οι καταστροφές αφορούν σχεδόν όλο το νομό και επειδή κάποιες αξιοποιήθηκαν για λάδι και άλλες ως επιτραπέζιες, με συνέπεια να υπάρχουν διαφορετικές τιμές πώλησης παραγωγού.

 

«Η προκαταβολή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 70%. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα. Οι ζημίες ήταν τόσο μεγάλες, ώστε πολλοί παραγωγοί είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος χωρίς να δοθούν οι αποζημιώσεις. Οι γεωπόνοι είναι απλήρωτοι, τα ανοικτά δάνεια στις τράπεζες τρέχουν και σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες δεν μπορούν να επιτύχουν κάποια ρύθμιση και ταυτόχρονα θα πρέπει να καλυφθούν και τα έξοδα για τα κλαδέματα και τις υπόλοιπες εργασίες προετοιμασίας που ξεκινούν σιγά – σιγά αυτές τις μέρες, τόσο στα αμπέλια, όσο και στους ελαιώνες της περιοχής. Καταλαβαίνετε πως αυτό δημιουργεί αδιέξοδο και ο κόσμος είναι πολύ κουμπωμένος για τη νέα καλλιεργητική περίοδο», επισήμανε ο κ. Τσέπελης.

Σύμφωνα με το συνομιλητή μας, ο οποίος ηγείται ενός συνεταιρισμού με 130 ενεργά μέλη, εκ των οποίων πάνω από 95% υπέστη ζημίες, αν εξαιρεθεί ο οικισμός Λάκωμα, στις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Προποντίδας, ήτοι τα Νέα Σύλλατα, τη Νέα Γωνιά, τον Άγιο Παύλο, την Ηράκλεια και τη Νέα Καλλικράτεια, οι καταστροφές στις καλλιέργειες ήταν ολοσχερείς.

«Στα εξωχώραφα αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια οι παραγωγοί δεν έκοψαν ούτε τσαμπί. Έμειναν όλα πάνω. Δεν έγινε ούτε μια εξαγωγή. Τη γλίτωσαν μόνο ορισμένα σκεπαστά, που άντεξαν στη θεομηνία, αλλά οι ποσότητες δεν ξεπέρασαν τους 600-800 τόνους, όλα και όλα. Σε εξίσου δύσκολη θέση βρέθηκαν και οι κρασοσταφυλάδες. Οι οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις ήρθαν και τους είπαν να κόψουν μόνο τα σταφύλια από την πλευρά που δεν είχε χτυπηθεί από το χαλάζι και τα υπόλοιπα δεν τα πήραν, ενώ τα λευκά από 0,70 ευρώ το κιλό, τα πλήρωσαν 0,35 ευρώ. Όσο για τα κηπευτικά, τις ντομάτες, τα καρπούζια και τα πεπόνια, στη λαχαναγορά δεν πήγαν παρά ελάχιστες ποσότητες», μας περιέγραψε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παύλου.

Μεγάλα προβλήματα όμως αντιμετώπισαν και οι ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής, καθώς με εξαίρεση την περιοχή της Ορμύλιας, ο υπόλοιπος νομός υπέστη σημαντικές καταστροφές στην παραγωγή. «Η μισή έπεσε κάτω από τον αέρα κι η υπόλοιπη μισή χαρακτηρίστηκε χτυπημένη από το χαλάζι, με συνέπεια οι έμποροι να την πληρώσουν σε πολύ χαμηλές τιμές», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδάκης. Συμπλήρωσε δε, πως «κατά μέσο όρο οι παραγωγοί έλαβαν από 0,50 έως 0,55 λεπτά το κιλό. Καλά – καλά δεν κάλυψαν ούτε τα έξοδά τους. Και το εξοργιστικό είναι ότι ο ΕΛΓΑ, που καθυστερεί τόσο να μας αποζημιώσει, παίρνει αυτόματα το ασφάλιστρο από τους παραγωγούς, το οποίο για την καλλιέργεια της ελιάς κυμαίνεται στα περίπου 40-50 ευρώ το στρέμμα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία