BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η εξαγγελία για κατάργηση στο ΕΦΚ οίνου δεν άργησε… μόνο μια μέρα

Την απάντηση, δίχως όµως και να την παίρνουν, στο ερώτηµα γιατί ο πρωθυπουργός δεν συµπεριέλαβε, όπως διαµήνυαν κυβερνητικές πηγές ότι θα κάνει, και την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί στο πακέτο εξαγγελιών στη ∆ΕΘ, αναζητούν οι οργανώσεις του οινικού κλάδου, εκφράζοντας ανησυχία σχετικά µε το τι µέλλει γενέσθαι µε τον ειδικό φόρο.

krasi-efk

11
0

Όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, σε επικοινωνία τους, ελάχιστες µέρες πριν από τη διεθνή έκθεση και πάντως µετά από την απόφαση του ΣτΕ, µε κυβερνητικά στελέχη που έχουν συναρµοδιότητα στο θέµα, αποκόµισαν την εντύπωση ότι «το θέµα έχει κλείσει» και ότι το τυπικό τέλος θα το έδινε ο Αλέξης Τσίπρας είτε µε την οµιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη ∆ΕΘ είτε στη συνέντευξη που θα ακολουθούσε.

Τελικά βέβαια τίποτα από τα δύο δεν συνέβη, πιθανότατα - όπως εκτιµούν αρκετοί οινοποιοί - επειδή η κυβέρνηση δεν ήθελε να φανεί ότι «σύρεται από την απόφαση του ΣτΕ». Η ερµηνεία αυτή, αν και έχει µια λογική βάση, αµφισβητείται έντονα πάντως από πολλούς µε το επιχείρηµα ότι και η εξαγγελθείσα καταβολή αναδροµικών στους ενστόλους βασίζεται σε απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου. Γιατί, λένε, σε αυτή την περίπτωση δεν ενόχλησε την κυβέρνηση ότι και πάλι µοιάζει να σύρεται…

 

∆εύτερες σκέψεις

Κι από δω αρχίζουν δεύτερες σκέψεις για τις κυβερνητικές προθέσεις, για το αν δηλαδή πράγµατι η κυβέρνηση επιθυµεί την κατάργηση του ΕΦΚ, όπως ακόµη και δηµοσίως έχουν υποστηρίξει κατ επανάληψη στελέχη της, που βάζουν σε ανησυχία τον κλάδο. Στο επιχείρηµα ότι το ΣτΕ «µίλησε» δεν είναι λίγοι αυτοί πλέον που αντιτείνουν ότι η απόφαση δεν αρκεί, φέρνοντας ως παράδειγµα την υπόθεση µε τις τηλεοπτικές άδειες. Η αρχική απόφαση κηρύχθηκε άκυρη από το ανώτατο δικαστήριο, αλλά η κυβέρνηση κατέθεσε δεύτερη, συµµορφούµενη µε τις ενστάσεις, η οποία και πέρασε και οδήγησε στην προ ηµερών οριστική αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Κι αν η κυβέρνηση, διερωτώνται ρητορικά, φέρει καινούργια απόφαση για την εφαρµογή του ΕΦΚ που «θεραπεύει» τις ατέλειες για τις οποίες η προηγούµενη ακυρώθηκε;

Πάντως και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κεφαλές της ηγεσίας ποιούσαν την νήσσαν, περιµένοντας να καθαρογραφεί η απόφαση πριν τοποθετηθούν, επιµένοντας ωστόσο ότι για την ώρα ο φόρος στο κρασί παραµένει. Αίσθηση προκάλεσε δε, το γεγονός ότι παρότι δεν γνώριζαν όπως υποστήριξαν, µίλησαν για τρία σηµεία της απόφασης, που φαίνεται να καταργεί το ΣτΕ, αλλά όχι τον φόρο.

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Ο.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ

Επειδή παρά τις λεπτομερείς ανακοινώσεις του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε το καθεστώς του ΕΦΚ στον οίνο, γίνεταο ακόμα λόγος για το αν και τι τελικά ακυρώθηκε, θα θέλαμε, να αποσαφηνίσουμε – ξεκαθαρίσουμε για ακόμη μία φορά τα εξής:

  1. Η απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας ακύρωσε την παρ. 2 του άρθρου 2 της ΔΕΦΚΦ/Β/5026381/2015, που αφορά στην βεβαίωση και είσπραξη του φόρου, γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώθηκε ολόκληρη η διαδικασία και το καθεστώς είσπραξης, βεβαίωσης, καταλογισμού, υπολογισμού του ΕΦΚ στο κρασί για όσους οινοποιούς διαθέτουν φορολογική αποθήκη, μικρούς ή μεγάλους.
  2. Η απόφαση έκανε ειδικότερα δεκτό τον βασικό λόγο της αίτησης ακύρωσης που σχετιζόταν με τον τρόπο προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης («τελικό προϊόν»). Το Δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς της αίτησης σύμφωνα με τους οποίους ο τρόπος πριοσδιορισμού ήταν αντίθετος τόσο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και ως προς την τέχνη της οινοποιίας. Σε διάφορες ανακοινώσεις ξεχάστηκε, πιθανόν λόγω άγνοιας, το θεμελιώδες και έγινε μνεία σε δευτερεύοντα σημεία του διατακτικού.
  3. Επίσης, το Δικαστήριο ακύρωσε και την επιβολή ΕΦΚ στα αποθέματα που υπήρχαν προ της εφαρμογής του μέτρου (31.12.2015) αναγνωρίζοντας έτσι τον παρανόμως αναδρομικό χαρακτήρα αυτού. Συνεπώς, δεν αρκεί απλά να αντικατασταθεί η υπουργική απόφαση από νέα: από την στιγμή που η φορολογητέα ύλη, όπως έχει καταμετρηθεί, παρακολουθηθεί και φορλογηθεί είναι παράνομη, θα πρέπει, εφόσον η Πολιτεία επιμείνει στην διατήρηση του φόρου να ξεκινήσει καταγραφή από την αρχή ενώ θα πρέπει να προσδιορίσει ότι φορολογητέο θα είναι το κρασί που θα παραχθεί μετά την έναρξη του νέου καθεστώτος. Πρακτικά αυτό είναι αδύνατο στο άμεσο μέλλον (εκτός αν καταλήξουμε πάλι στα δικαστήρια).
  4. Ειδικά ως προς τους μικρούς οινοποιούς χωρίς φορολογική αποθήκη, το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον λόγο ακύρωσης της αίτησης που προέβαλε η αίτηση, σύμφωνα με το οποίο το άρθρο 4 της προσβαλλόμενης Υπουργικής απόφασης ως και η παρ. 3 του άρθρου 5, εισάγουν καθεστώς ΕΦΚ επαχθέστερο για τους μικρούς οινοποιούς χωρίς φορολογική αποθήκη, κατά παράβαση της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας. Επομένως, το ΣτΕ ακύρωσε και το καθεστώς του ΕΦΚ για τους μικρούς οινοποιούς χωρίς φορολογική αποθήκη.
  5. Δεν έμεινε, επομένως, ουσιαστική πτυχή του καθεστώτος του ΕΦΚ στον οίνο που να μην ακυρώθηκε από την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου μας. Το Δικαστήριο δηλαδή έκρινε ότι ο συνολικός τρόπος με τον οποίο η Διοίκηση επεδίωξε να υπολογίσει και να εισπράξει τον ΕΦΚ είναι παράνομος. Κάνοντας αυτό δεκτό, το Δικαστήριο δεν θεώρησε καν απαραίτητο να εξετάσει άλλους λόγους (τους οποίους δεν απέρριψε...). Το γεγονός ότι το διατακτικό αναφέρεται συγκεκριμένα στις διατάξεις της Υ.Α. που πλήττονται οδήγησε, ίσως, στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι ακυρώνει «επιμέρους διατάξεις». Μια προσεκτική ανάγνωση του διατακτικού επιτρέπει να γίνει αντιληπτή η έκταση της ακύρωσης.
  6. Στο διά ταύτα, η Διοίκηση προκειμένου να κερδίσει χρόνο διατείνεται ότι αναμένει την καθαρογραφή της απόφασης για να πράξει τα δέοντα. Υπεμθυμίζουμε ότι η απόφαση είναι σε ισχύ από 03.09.2018 και ότι η Διοίκηση θα πρέπει να επιδείξει καλοπιστία και θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου η δράση της να καταστεί σύννομη.
  7. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ενημέρωση ότι έχουν δοθεί οδηγίες στα κατά τόπους τελωνεία, προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ. Αντίθετα, από ό,τι ανεύθυνα και επικίνδυνα ειπώθηκε, ουδέποτε προτρέψαμε να μην γίνονται καταβολές ΕΦΚ. Διαβλέψαμε όμως έγκαιρα την αμηχανία και τον εκνευρισμό που θα προκαλούσε η δικαίωση του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ και ΚΕΟΣΟΕ) στις συναλλαγές. Για αυτό και από την πρώτη μέρα απευθυνθήκαμε με κάθε νόμιμο τρόπο στην Διοίκηση προκειμένου να επισπεύσει την επίλυση του ζήτήματος σε αυτή την μεταβατική περίοδο.
  8. Η θέση μας προς τους οινοποιούς είναι να εξακολουθήσουν μέχρι νεοτέρας να συμμορφώνονται προς το παράνομο αυτό καθεστώς, προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω ταλαιπωρία από τις Αρχές. Βεβαίως, η αναζήτηση όσων καταβληθούν αχρεωστήτως θα είναι δυνατή (εφόσον όμως αποδεικνύουν ότι εν τέλει η πληρωμή του φόρου δεν έχει μετακυλιστεί στην κατανάλωση)
  9. Καλούμε για ακόμη μία φορά τη Διοίκηση άμεσα να συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ και δηλώνουμε έτοιμοι να καταστούμε αρωγοί της Κυβέρνησης στην απόφασή της να θέσει τέλος σε κάθε σκέψη επαναφοράς ένος νέου φορολογικού καθεστώτος.
  10. Δεν αμφισβητούμε εξάλλου την πρόθεση της Κυβέρνησης να απαλλάξει τον κλάδο από το φόρο. Αυτό ζητάμε εδώ και χρόνια και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά κατά τρόπο καθοριστικό η απόφαση που προκάλεσε ο κλάδος. Επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ δίδει στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να μηδενίσει τον συντελεστή του ΕΦΚ χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογηθεί έναντι τρίτων (δανειστών), ή να θεωρηθεί ότι «ευνοεί» την ελληνική οινοποιία έναντι άλλων κλάδων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εισακουστούμε.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία