BACK TO
TOP
Φορολογικά

Κουβέντα από Αραχωβίτη στην ΕΔΟΑΟ για τον φόρο στο κρασί

Έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί απευθύνει η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου , το ΔΣ της οποίας συνεδρίασε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.

ARGYRIS

Μαρία Γιουρουκέλη

13
0

Νωρίτερα, για το θέμα αυτό αντιπροσωπεία του κλάδου συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, υπογραμμίζοντας τη σύγχυση που επικρατεί στον κλάδο μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει σημεία της σχετικής υπουργικής, καθώς  δεν υπάρχει καμιά κατεύθυνση από τις οικονομικές αρχές στα οινοποιεία.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, στα μεγάλα προβλήματα από την εφαρμογή έως τώρα του ειδικού φόρου προστίθενται και καινούργια μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει σημεία της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς  δεν υπάρχει καμιά κατεύθυνση από τις αρχές στα οινοποιεία με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα που πλήττει τις συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δηλαδή στο διάστημα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, διαπιστώνεται μεγάλη μείωση των πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι απαντώντας στο αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ   που είχε υποβάλει νωρίτερα η αντιπροσωπεία του κλάδου, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλη Αργύρη, του ΣΕΟ Γ. Σκούρα,  της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου και μελών της διοίκησης των 3 οργανώσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης  προσδιόρισε τον χρόνο λήψης αποφάσεων  αφού καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.

Κατά τη συζήτηση στο υπουργείο, έγινε επίσης μια  πρώτη συζήτηση για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες του αμπελοοινικού κλάδου, με τον υπουργό  να εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στην «πρόκληση» του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Αμπελουργία δεσμευόμενος για επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής που έχει συσταθεί. Ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του για την αναγκαιότητα συνέχισης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των οίνων και τόνισε ότι θα σταθεί δίπλα στις πρωτοβουλίες του κλάδου για την ανάπτυξη του τομέα. 

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ

Την αξιοποίηση της πρόσφατης απόφασης του ΣΤΕ στην κατεύθυνση της οριστικής  κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί ζήτησε από τον νέο  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη  το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ, σε συνάντηση που είχε μαζί του χθες 19/9/2018.

 Ταυτόχρονα η ΚΕΟΣΟΕ εξέφρασε στον Υπουργό την έντονη ανησυχία της για την ζημιά που έχει προκαλέσει στον κλάδο, η παραοικονομία και κυρίως  η παράτυπη  διακίνηση οινικών προϊόντων  από «εμπόρους της αρπαχτής», που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην αγορά δημιουργώντας μέγιστο ζήτημα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού, κυρίως στις συνεταιριστικές οινοποιητικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προαναφερόμενα περιστατικά παραοικονομίας εντάθηκαν εκρηκτικά μετά  την καταστροφική για τον κλάδο απόφαση επιβολής του Ε.Φ.Κ. στο κρασί

 Στην συνάντηση ΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΚΕΟΣΟΕ συζητήθηκαν πέραν των καθαρά αμπελοοινικών θεμάτων όπως:

 - Ο εθνικός κατάλογος ποικιλιών

- Ο στρατηγικός σχεδιασμός γα ανταγωνιστική και βιώσιμη αμπελουργία

- Τα προγράμματα προβολής και προώθησης οίνου

- Θέματα γενικότερης αγροτικής πολιτικής όπως:

- Η μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμένων αγροτών

- Η φορολόγηση πλεονασμάτων παρελθουσών χρήσεων

Οι ανακτήσεις

Και κυρίως: το μεγάλο ζήτημα της ενότητας του συνεταιριστικού χώρου και της ενιαίας συνεταιριστικής εκπροσώπησης

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΟΣΟΕ (Χρ. Μάρκου Πρόεδρος, Α. Ραψανιώτης Αντιπρόεδρος Μ. Καφούρος μέλος- Πρόεδρος Συν. Θήρας και Π. Κορδοπάτης Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ,) εξέφρασε στον υπουργό την ανησυχία της για την διαίρεση του συνεταιριστικού κινήματος και το κατακερματισμό των οργανώσεων του, ζήτημα που πέραν των ευθυνών κάποιων συνεταιριστικών στελεχών, προκλήθηκε και από την απουσία (ηθελημένη ή μη) καθαρών νομοθετικών ρυθμίσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών που θα θωράκιζαν την ενότητα και το αδιαίρετο της εκπροσώπησης των συνεταιρισμένων αγροτών και θα «εξοστράκιζαν» όπως ειπώθηκε τους σφετεριστές του πολύπαθου αγροτικού χώρου, που εκπροσωπούν συμφέροντα ξένα από τα αγροτικά.

Ο νέος υπουργός έδειξε να κατανοεί την σοβαρότητα των ζητημάτων που ετέθησαν από την ΚΕΟΣΟΕ  και χωρίς να ζητήσει πίστωση χρόνου, δήλωσε ευθέως πως «το ζήτημα της ενιαίας εκπροσώπησης του συνεταιρικού χώρου θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου,  για δε το μεγάλο ζήτημα της κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί ανέφερε πως σύντομα με δεδομένη την πολιτική βούληση που έχει εκφρασθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, θα ακολουθήσουν ενέργειες και αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΣΤΕ».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία