BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τα χαμηλά εισοδήματα αγροτών χάνουν την έκπτωση των εισφορών

Για διαγωνισµό εξαγγελιών που δεν δίνουν λύσεις στα καθηµερινά προβλήµατα των ανθρώπων της υπαίθρου µιλά ο αγροτικός κόσµος µε αφορµή τις αναφορές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην 83η ∆ΕΘ, καθώς όπως λένε ο «λογαριασµός» που τους έρχεται είναι πάντα φουσκωµένος.

agrotis-fatsa1

Χρήστος Διαμαντόπουλος

8
0

Συγκεντρώνοντας, µάλιστα, όσα ειπώθηκαν οι αγρότες αντικρούουν την επιχειρηµατολογία Τσίπρα και Μητσοτάκη επί των φοροασφαλιστικών µε πραγµατικά παραδείγµατα. Ειδικότερα, σε σχέση µε τη µείωση στις ασφαλιστικές εισφορές (αναφορές έγιναν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν∆), από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σχολίασαν χαρακτηριστικά πως ένας αγρότης µε εισόδηµα 8.022 ευρώ το χρόνο, θα έχει µείωση 481 ευρώ. Ταυτόχρονα, η επιβάρυνσή του από τη µείωση του αφορολόγητου που έχει αποφασιστεί, θα είναι 660 ευρώ, συνεπώς όχι µόνο δεν κερδίζει αλλά χάνει στο σύνολο 179 ευρώ. Όταν ασφαλίζεται και η αγρότισσα γυναίκα του θα πληρώσουν µαζί υποχρεωτικά εισφορές για 10.000 ευρώ περίπου και όχι για 8.022 ευρώ.

 Κόστος παραγωγής

Επιπλέον, σύµφωνα µε την οργάνωση των αγροτών, κυβέρνηση και Νέα ∆ηµοκρατία «ξεχνάνε», ότι οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνονται µε επιπλέον 6,95% για την ασφάλιση υγείας και 0,25% για την αγροτική εστία, έτσι στο ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς που αναφέρουν πρέπει να προστίθεται ένα επιπλέον 7,20%. Άρα, για τα παραδείγµατα που ανέφερε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι ασφαλιστικές εισφορές διαµορφώνονται ως εξής: " το 2020 η εισφορά θα είναι 19.86% και θα φτάνει το 2022 στο 20,53% ενώ αρότι, όλοι µιλούν από την πλευρά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ένα νέο παραγωγικό µοντέλο, ουδείς όπως λένε οι αγρότες ασχολείται µε το πως θα λυθούν επί της ουσίας ζητήµατα που θα µειώνουν το κόστος παραγωγής και θα δηµιουργούν εισόδηµα. «Όσον αφορά το κόστος παραγωγής: 0,44 ευρώ το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, 1,35-1,50 ευρώ για αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ στις χώρες της Ε.Ε την οποία µας φέρνουν συνεχώς ως παράδειγµα η µέση τιµή είναι στα 0,60 ευρώ το λίτρο», λένε χαρακτηριστικά. Τεράστιες είναι και οι επιβαρύνσεις και αυξήσεις στο ρεύµα, ενώ ιδιαίτερα υψηλός είναι ο ΦΠΑ στα µέσα και εφόδια που «ροκανίζουν» την ανταγωνιστικότητα σε σχέση µε τους αγρότες άλλων χωρών.   µε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη η εισφορά θα φτάνει στο 22,20%.

 Αιτήµατα που παραµένουν στις καλένδες

Όσον αφορά τα αιτήµατά τους οι αγρότες της Επιτροπής των Μπλόκων ζητούν:

- Φορολογία σε κάθε πραγµατικό εισόδηµα και την κατάργηση των τεκµηρίων.

- Αφορολόγητο ατοµικό εισόδηµα στα 12.000 ευρώ, προσαυξηµένο µε συνολικά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδηµα για τους αγρότες µε υψηλά εισοδήµατα και τους επιχειρηµατίες στο 45%.

- Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε αγρότες χαµηλων εισοδηµάτων µε τζίρο έως και 40.000 ευρώ.

- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο

  Άµεση µείωση της τιµής αγροτικού ρεύµατος κατά 50% στους µικροµεσαίουςαγροτοκτηνοτρόφους

- Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣ∆Ε (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν µέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά µέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιµα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

- Καµιά κατάσχεση και πλειστηριασµός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειµενικής αξίας µέχρι 300.000 ευρώ.

- Ετήσιο ακατάσχετο χρηµατικό όριο στα βιβλιάρια των µικροµεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου που ανέρχεται στα 12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζηµιώνει στο 100% της ζηµιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις». 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία