Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Απαλλάσσονται φόρου οι δαπάνες έρευνας για συνεταιρισμούς

Την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας στις αγροτικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση με διάταξη που συμπεριέλαβε στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή στις 4 Δεκεμβρίου.

synetarismoi_texnologia

274
0

Σύμφωνα με αυτή οι συνεταιρισμοί και οι αγροτικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίων στις περιπτώσεις που προβαίνουν σε αύξηση των κεφαλαίων τους με σκοπό την διάθεσή τους στους επίμαχους τομείς της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεση για την εν λόγω ρύθμιση αναφέρονται τα εξής: «Με το άρθρο 17 του ν. 1676/1986 (Α' 204). επιβλήθηκε σε εμπορικές εταιρείες κοινοπραξίες συνεταιρισμούς, ενώσεις προσώπων, κλπ φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίων και με το άρθρο. 18 του ιδίου νόμου, ως συγκέντρωση κεφαλαίων θεωρήθηκε και υπήχθη στο φόρο και η αύξηση του κεφαλαίου των προσώπων αυτών, που γίνεται με την εισφορά περιουσιακών στοιχείων οποιουδήποτε είδους.

Με την παρούσα διάταξη, προκειμένου να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, εισάγεται εξαίρεση από την επιβολή φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου στις πράξεις της αύξησης του κεφαλαίου με μετρητά, όταν το προϊόν της αύξησης πρόκειται να διατεθεί αποκλειστικά για δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας, όπως ορίζονται στο άρθρο 22 Α του ν. 4172/2013 (Α' 167) και της Κ.Υ.Α. 109343/Ι2/29.6.2017 (Β' 2351/11-07-2017). Η διάταξη δεν επηρεάζει το υποκείμενο ή το αντικείμενο του φόρου στις λοιπές περιπτώσεις που κατά το νόμο θεωρούνται συγκέντρωση κεφαλαίων και εξακολουθούν να υπάγονται στο φόρο, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την εισφορά άλλων περιουσιακών στοιχείων, η αύξηση του ενεργητικού, το δάνειο, κ.ο.κ.».

Διάταξη

Όσον αφορά την συγκεκριμένη διάταξη έχει ως εξής:

Άρθρο 68

Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν.1676/1986

Στο τέλος της περίπτ. β) της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 1676/1986 (Α' 204) η τελεία αντικαθίσταται με κόμμα και μετά την περίπτωση αυτή προστίθεται περίπτ. γ) ως εξής:«γ) η αύξηση του κεφαλαίου των προσώπων του άρθρου 17, που γίνεται με μετρητά, όταν το προϊόν της αύξησης πρόκειται να διατεθεί αποκλειστικά για δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 22Ατου ν. 4172/2013, όπως ισχύει.».

Δείτε εδώ ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο που εμπεριέχει και τη συγκεκριμένη διάταξη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία