BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αφορολόγητες εισαγωγές αλιευμάτων στην ΕΕ μέχρι το 2020

Το 2019 και το 2020 οι βιομηχανίες μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων της ΕΕ θα συνεχίσoυν να εισάγουν πρώτες ύλες για περαιτέρω επεξεργασία από τρίτες χώρες με μειωμένους συντελεστές ή αφορολόγητα.

EE_aforologita

7
0

 Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την τρίτη ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου κανονισμό για το άνοιγμα «αυτόνομων δασμολογικών ποσοστώσεων της ΕΕ»(ATQs), για ορισμένα αλιευτικά προϊόντα για τα έτη 2019 και 2020 και για τη θέσπιση κανόνων για τη διαχείριση αυτών των ποσοστώσεων.

«Ο στόχος των ATQs είναι να εφοδιαστεί η βιομηχανία μεταποίησης της ΕΕ ακατέργαστα και ημικατεργασμένα υλικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να βλάπτονται οι προμηθευτές της ΕΕ», ανέφερε σχετικά η Ελίζαμπεθ Κόστινγκερ, ομοσπονδιακός υπουργός Αειφορίας και Τουρισμού της Αυστρίας και πρόεδρος του Συμβουλίου.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ΕΕ είναι περισσότερο από ποτέ εξαρτημένη από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες για να καλύψει τη ζήτησή της για προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά είτε δεν παράγονται στην ΕΕ, είτε δεν παράγονται σε επαρκείς ποσότητες που να καλύπτουν την ανάγκη στην μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά με όρους αξίας.

Ο κανονισμός ATQ καλύπτει ένα ορισμένο αριθμό προϊόντων αλιείας για τα οποία, για περιορισμένο όγκο, ο δασμός θα ανασταλεί ή θα μειωθεί. Ο φόρος και ο όγκος είναι ειδικά προσαρμοσμένοι για κάθε προϊόν. Οι δασμολογικές ποσοστώσεις χορηγούνται μόνο στα προϊόντα που εισάγονται για περαιτέρω μεταποίηση στην ΕΕ.

Τις δασμολογικές ποσοστώσεις θα διαχειρίζονται η Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το σημερινό σύστημα διαχείρισης των δασμολογικών ποσοστώσεων, το οποίο λειτουργεί με βάση την αρχή της «πρώτης επείγουσας εξυπηρέτησης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία