BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πρώτο θέμα η φορολογία αγροτών στις συναντήσεις Τσίπρα

Την κατανόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκει το θέμα της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών που συμμετέχουν και διακινούν την παραγωγή τους μέσα από υγιή και συγκροτημένα συλλογικά σχήματα.

papadopoulo_tsipras

Γιάννης Πανάγος

13
0

Έγκυρες πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξετασθεί ενδελεχώς το θέμα σε συσκέψεις κυβερνητικών αρμοδίων, όπως η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι σχετικές κατευθύνσεις δόθηκαν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στα Καλάβρυτα, στη διάρκεια της οποίας, διακεκριμένα και αξιόπιστα στελέχη του αγροτικού χώρου, όπως ο Παύλος Σατολιάς (πρόεδρος του Συνεταιρισμού και της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ) και ο έμπειρος διευθυντής της οργάνωσης Θανάσης Παπαδόπουλος, έθεσαν μετ’ επιτάσεως στον πρωθυπουργό τα θέματα που ανακύπτουν για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, όσο οι συνεταιρισμένοι και οι μεμονωμένοι αγρότες έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση από το κράτος.

Οι έμπειροι συνεταιριστές έκαναν λόγο για έξαρση της παραοικονομίας, καθώς, οι αδύναμοι οικονομικά αγρότες σπεύδουν στη «μαύρη αγορά» προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω επιβαρύνσεις τόσο στη φορολογία εισοδήματος όσο και στο καθεστώς ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, οι συνεταιρισμοί δεν είναι σε θέση να προσφέρουν κάτι καλύτερο στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής προκειμένου να «περάσουν» την παραγωγή τους μέσα από τα συνεπή και αξιόπιστα συλλογικά σχήματα.

Μια ευνοϊκότερη μεταχείριση των συνεταιρισμένων αγροτών θα οδηγούσε σε τριπλό όφελος, τόνισαν στον πρωθυπουργό οι συνομιλητές του. Πρώτον, θα συνιστούσε μια φορολογική ανακούφιση των ίδιων των αγροτών, δεύτερον θα ενδυνάμωνε τα συνεταιριστικά σχήματα και τρίτον θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, καθώς θα περιόριζε σημαντικά την παραοικονομία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων ο πρωθυπουργός κατενόησε, ίσως για πρώτη φορά, ότι είναι άλλο ο συντελεστής φορολογίας των συνεταιρισμών (σήμερα παραμένει χαμηλά στο 13%) και άλλο ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών που διακινούν την παραγωγή τους μέσα από τους συνεταιρισμούς. Τώρα δεν μένει παρά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να κατανοήσουν κι αυτές με τη σειρά τους τα οφέλη που θα έχει και ο κρατικός προϋπολογισμός από μια τέτοια ρύθμιση και να δώσουν την συγκατάθεσή τους στην αναπροσαρμογή του όλου πλαισίου.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία