BACK TO
TOP
Φορολογικά

Συσκευασίες μιας χρήσης σε ελαιόλαδο και ξύδι

Σχεδόν ενάµισι χρόνο πριν, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έβγαλε την απόφαση 91354 (ΦΕΚ Β’ 2983/ 30.8.2017), σχετικά µε τους Κανόνες διακίνησης και εµπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών (∆Ι.Ε.Π.Π.Υ.).

forotexnikos_22

Γιώργος Παπαδημητρίου

114
1

Με βάση τα ανωτέρω, προβλέπονται σηµαντικά πρόστιµα για τα καταστήµατα µαζικής εστίασης από 01.01.18, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν το λάδι (κάθε είδους) αποκλειστικά και µόνο, µέσω σφραγισµένων µη επαναγεµιζόµενων συσκευασιών ή συσκευασιών µιας χρήσης που προορίζεται για επιτραπέζια χρήση από τον τελικό καταναλωτή.


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ

(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Αυτή η υποχρέωση ισχύει για τα γεύµατα µετά την παρασκευή τους στην κουζίνα των καταστηµάτων, ενώ θα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία οι απαιτούµενες επισηµάνσεις, σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία και να είναι διαθέσιµες προς γνώση στους τελικούς καταναλωτές εντός των χώρων µαζικής εστίασης.

 

Πιο συγκεκριµένα, από την 1-1-2018 ορίζεται ότι:

 

 

  4: Το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύµατος στην κουζίνα των καταστηµάτων του άρθρου 69 της παρούσας, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και µόνο µέσω σφραγισµένων µη επαναγεµιζόµενων συσκευασιών ή συσκευασιών µιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστηµα και θα φέρουν τις απαιτούµενες επισηµάνσεις σύµφωνα µε την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νοµοθεσία.

 

 

  4α: Στους παραβάτες για έλλειψη ενδείξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιµο 500 ευρώ.

 

 

 2γ: Από την 1-1-2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύµατος στην κουζίνα των καταστηµάτων του άρθρου 69 της παρούσας, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και µόνο µέσω σφραγισµένων µη επαναγεµιζόµενων συσκευασιών ή συσκευασιών µιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστηµα και θα φέρουν τις απαιτούµενες επισηµάνσεις σύµφωνα µε την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νοµοθεσία.

 

 

  5γ: Για παραβάσεις της παραγράφου 4, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιµο 500 ευρώ ανά παράβαση .

Η ισχύς των νέων διατάξεων αρχίζει, όπως έχει ήδη αναφερθεί, από 1.1.2018.

 

Ενδιαφέρον  έχει το ερώτηµα που κατέθεσε ο Σύνδεσµος Ελληνικών Βιοµηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) σχετικά για την ερµηνεία της διατύπωσης «....πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και µόνο µέσω σφραγισµένων µη επαναγεµιζόµενων συσκευασιών ή συσκευασιών µιας χρήσης …..»:

  1. Εάν η διάταξη αφορά ατοµικές σφραγισµένες συσκευασίες οι οποίες µετά τη χρήση τους από τον καταναλωτή δεν θα µπορούν να τύχουν καµιάς άλλης χρήσης ή
  2. αφορά και συσκευασίες µεγαλύτερου περιεχοµένου οι οποίες µετά την αποσφράγισή τους κι εφόσον δεν χρησιµοποιηθούν πλήρως ή θα υπάρχει η δυνατότητα να τις πάρουν µαζί τους οι καταναλωτές ή θα µπορούν να χρησιµοποιηθούν και από επόµενους καταναλωτές, µέχρι εξάντλησης του περιεχοµένου τους.

 

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, στην διευκρινιστική απάντηση που έλαβε από την αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης σχετικά µε το ανωτέρω θέµα, προκύπτει ότι στον κάθε καταναλωτή θα σερβίρεται σφραγισµένη, µη επαναγεµιζόµενη συσκευασία ελαιολάδου ανεξάρτητα από το περιεχόµενό της.

 

 

  Κατά συνέπεια µία συσκευασία εφόσον ανοιχθεί δεν µπορεί παρά να χρησιµοποιηθεί στο σύνολό της

 

 

 Να την πάρει µαζί του ο καταναλωτής ή να επιστρέψει για χρήση στη κουζίνα σε περίπτωση που δεν χρησιµοποιηθεί πλήρως.

 

Συζητώντας µε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, άκουσα και τη δική τους άποψη και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό στην πράξη. Μου είπαν ότι την ουσιαστικά καταργείται µε τον τρόπο αυτό η ύπαρξη στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του φαγητού, του µπουκαλιού µε το λάδι ή το ξύδι. Έρχεται πλέον π.χ. η σαλάτα το τραπέζι έτοιµη. Αν δεν σου φτάνει το λάδι, φωνάζεις το σερβιτόρο και του ζητάς να σου βάλει λίγο ακόµη. Αν παραγγείλεις φακές και χρειαστείς ξύδι, θα έρθει να πάρει το πιάτο σου και να πάει στην κουζίνα να βάλει ξύδι κλπ. Με λίγα λόγια, λένε, σε δουλειά να βρισκόµαστε. Κάποιοι επικαλούνται το υψηλό κόστος της ατοµικής συσκευασίας.

Προφανώς και είναι καλό από άποψη υγιεινής αυτό που έγινε. Το ζητούµενο είναι να περπατήσουν µαζί η ποιότητα και το χαµηλό κόστος. Σε κάθε περίπτωση οι καταστηµατάρχες θα πρέπει να το δουν το θέµα αυτό σοβαρά, γιατί ο νόµος είναι σε ισχύ από την 01.01.18 και τα πρόστιµα καιροφυλακτούν.

∆ιορθώσεις στο Ε-9

Οι διορθώσεις του Ε-9 µπορούν να γίνουν εντός 30 ηµερών από την υπογραφή των συµβολαίων χωρίς πρόστιµο. Και ανά πάσα στιγµή και ώρα µετά τις 30 ηµέρες µε πρόστιµο. Όταν χρειάζεσαι διόρθωση στο Ε-9, θα πρέπει ο συµβολαιογράφος να στείλει email στο λογιστή και να περιγράφει αναλυτικά ποιες είναι οι διορθώσεις που χρειάζεται να κάνουµε, διαφορετικά το πιστοποιητικό που θα εκδοθεί θα είναι λανθασµένο και δεν θα µπορεί να γίνει η µεταβίβαση ενός ακινήτου.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-01-2019 07:41Χριστίνα Ξανθα

Σε κάποιες τουριστικές περιοχές, Κρήτη, Σποράδες κλπ. εφαρμόζεται το μέτρο αλλά αλλού όχι. Μπήκαμε στη διαδικασία εμφιάλωσης extra virgin olive oil σε συσκευασίες 100 ml για χώρους εστίασης με υπερβολικό κόστος κι έμειναν οι συσκευασίες αδιαθετες γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος! Αυτό πρέπει να διορθωθεί! Ο παραγωγός τελικά είναι αυτός που ζημιώνεται πάντα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία