BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά φορολογικά κίνητρα για συνεταιρισμένους

Ο προωθούμενος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νόμος για την λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η υψηλή φορολογία των συνεταιρισμένων αγροτών, καθώς και η απελευθέρωση του ΟΣΔΕ από τα ιδιωτικά συμφέροντα, απασχόλησαν μεταξύ άλλων την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της. 

KAR_0921

11
0

Τονίστηκε δε η αμετακίνητη θέση και στάση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ να παρθούν από την πολιτεία όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να επιλυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, ο οποίος στηρίζει την αγροτική αλλά και την εθνική οικονομία.
Κατά την συνεδρίαση, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς και ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις δράσεις και τις προοπτικές της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ. Ανέπτυξε την πολιτική άποψη για το θέμα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και γενικότερα για τους Συνεταιρισμούς.
Ο Πρόεδρος έθεσε τρία βασικά θέματα ζητώντας τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου:
-Νόμος για τους συνεταιρισμούς. Απαραίτητη η θεσμοθετημένη εκπροσώπηση.
-Φορολογία Συνεταιρισμένων Αγροτών
-ΟΣΔΕ 2019 
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον προωθούμενο νόμο για την λειτουργία των Συνεταιρισμών, τονίστηκε ότι η πολιτεία θα πρέπει να θεσμοθετήσει το τριτοβάθμιο όργανο των Συνεταιρισμών με τέτοιον τρόπο ώστε να εκφράζει τον συνεταιριστικό χώρο. Θα πρέπει να εκπροσωπούνται οι Συνεταιρισμοί και μέσω αυτών οι αγρότες παραγωγοί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ώστε να μην παρουσιάζονται πλέον τα απαράδεκτα και αδιανόητα φαινόμενα της εκπροσώπησης στην Copa-Cogeca από μία εταιρεία ΑΕ, ιδιωτικών συμφερόντων.

Παράλληλα, να εξευρεθεί άμεσα ο τρόπος αντιμετώπισης, με θεσμοθέτηση πόρων ώστε να καλύπτονται τα έξοδα που απαιτούνται για την συγκεκριμένη εισφορά προς τις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις και την λειτουργία ενός αξιοπρεπούς γραφείου στις Βρυξέλλες, που θα ενημερώνει τους Συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες της χώρας.
Επίσης, μέσα από διαβούλευση να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του ν. 4384 του 2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
Επίσης, απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο η περαιτέρω στήριξη των Συνεταιρισμών αλλά και να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους αγρότες παραγωγούς προκειμένου να συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, ώστε να ενισχύσουν την θέση τους τόσο στην παραγωγική αλυσίδα αλλά και στην διαπραγματευτική τους δυνατότητα. 
Συγκεκριμένα, τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση - μιας και αποτελούν μέρος των εξαγγελιών τους για στήριξη των Συνεταιρισμών και των συνεταιρισμένων αγροτών - μπορούν να υλοποιηθούν με δύο τρόπους:
- Μείωση της φορολογίας του συνεταιρισμένου αγρότη για το κομμάτι του προϊόντος τους που περνάει από τον Συνεταιρισμό, ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα να φεύγουν από τους Συνεταιρισμούς «μαύρα» ατιμολόγητα προϊόντα λόγω της υψηλής φορολογίας
- Στήριξη των συνεταιριστικών προϊόντων. Να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα για διανομή συνεταιριστικών προϊόντων μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης όπως, το ΤΕΒΑ, προκειμένου να στηρίξει τους Συνεταιρισμούς.

Σε ό,τι αγορά το ΟΣΔΕ 2019, τονίστηκε η άμεση ανάγκη του απεγκλωβισμού του προς όφελος των παραγωγών με την άμεση κατάργηση του χαρατσιού. Οι πύλες του ΟΣΔΕ θα πρέπει να είναι ελεύθερες χωρίς επιστάτες, που χρυσοπληρώνονται μη παρέχοντας καμία απολύτως υπηρεσία. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα, η ευθύνη που έχει η πολιτεία ώστε να απαλλάξει το δίκτυο των Κέντρων Υποστήριξης Αγροτών (ΚΥΔ) και τους παραγωγούς από μεσάζοντες που επιβάλλουν χαράτσι υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ πραγματικός συντονιστής του ΟΣΔΕ θα πρέπει να είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης των ΚΥΔ.
Αποφασίστηκε επίσης, να παρθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες ώστε να τεθούν αυτά τα προβλήματα και οι θέσεις της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα πολιτικά κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με άμεσο στόχο την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί ένας ισότιμος και αξιόπιστος συνομιλητής στα αγροτικά και συνεταιριστικά θέματα. 
Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία